Грб и застава Србије

Osim totemskih znaka ne postoje drugi narodni znaci. Totemi su vukovi, mačke, hrastovi, mačevi, i tako dalje, vrlo jasno prikazani i ako su šematski crtani ili na drugi način prikazivani.
Totemski znaci su posebna klasa znakova koji se izdvajaju iz svih drugih znakova a i značenje im je posebno. Totemi nijesu grbovi.
Narodi i nacije nemaju grbove pa prema tome ni znaci na grbovima ne mogu imati nacionalni karakter. Grbovi država su grbovi vladara a ne naroda koji živi u državi.
Zvijezda i mjesečev srp prikazana i grbu Ilirije predstavljaju Hrista i Djevicu a svako drugo tumačenje je pogrešno jer ne odgovara tadašnjem značenju. Inače je heraldička simbolika uglavnom zasnovana na srednjevjekovnim značenjima simbola koje je drugačije od današnjeg naročito od profanog.
O ukrasnim šaama koje predstavljaju razno cvijeće i drveće ne treba trošiti vrijeme forumaša.

Al' se ovdje lupetaju gluposti...

Pitanje je dali se uopšte radi o biljci. Mira Adanja Polak je u jednoj emisiji sa puta u Izraelu snimila heraldički ljiljan u jednoj krstaškoj tvrđavi a vodič joj je objasnila da je vođa krstaša taj znak stavio na svoj štit i tako je heraldički ljiljan stigao u Evropu neđe u XI vijeku.
Ovaj znak se može viđeti na mnogim grobovima muslimanskih groblja a na muslimanskom groblju u starom Baru na svakom drigom grobu. Arapski heraldičari inače tvrde da je to izvorno arapski znak jednako kao i dvoglavi orao.
Meni lično taj znak više podsjeća na vrhove ceremonijalnih kopalja a sa priloženih slika se vidi da ni uz obilato korišćenje mašte ne može označavati ni iris ni ljiljan, možda, vrlo nategnuto, samo gornja polovina heraldičkog ljiljana.
Heraldički ljiljan ima samo jednu ravan simetrije, ljiljan ima tri ravni simetrije (tri krunična i tri čašična listića koji su transformisani u krunične) dok je iris zigmorfan što bi značilo da nema ravni simetrije (radi se o tri cvijeta skupljena u cvast). Znači morfološki se radi o sasvim različitim stvarima.

У хералдичком речнику пише да то арапско цвеће што је слично љиљану није љиљан него слично цвеће које расте у обалама Нила. А и за двоглавог орла пише да је то птица из египатске митологије.

Ево сада једног дела Стјепанове повеље са чудним С у његовом имену. А почимље исто са оним крстом што сам већ поставио.

Stjepan.gif

Ђорђе Бранковић, у монаштву назван Максим, српски деспот и архиепископ, родио се 1461. године. Десетак година је „јуначки храбровао на Агарене" (Турке), па је отишао у калуђере и постао монах Максим. Био је ожењен Изабелом, братаницом угарске краљице (из арагонске напуљске династије), али се, како казује у његовом житију Крушедолац из XVI века, „чиста од ње сачувао".
Титулу деспота Србије је Ђорђу даровао мађарски краљ Матија 1486. године. Деспот Ђорђе је такође у посед добио градове Купиник (Купиново), Сланкамен и Беркасово у Срему, као и друга места, која су спадала под те градове. Од 1493. године, Ђорђе је делио деспотску титулу са братом Јованом. 1494. године српски деспоти, Ђорђе и Јован, су ратовали против херцега Ловре, који је имао поседе у Срему и Славонији. У децембру 1494. године, деспоти освоје Митровицу (Сремска Митровица) и повере градску управу својим људима. Почетком 1496. године, Ђорђе се закалуђерио, а деспотску титулу је оставио млађем брату Јовану.

Видиш, ја увек говорим да су наши црквени извори најбољи. Али су наши историчари постали алергични на те изворе и заобилазе их. Хвала ти на објашњењу.

Пошто је Славен овако замислио тему

zapocnite pricu i sve sto znate pisite o drzavnom grbu Srbije. Istoriju, simboliku i znacenje, poreklo, kako je nastao, sve mitove...itd. Pisite da rezimiramo.

толерисаћу твој "материјал", али то никако неће бити устаљена пракса. И користи спојлере ...

Славен је мислио на митове о настанку српског грба, а не на асирске и вавилонске стеле и египатске рељефе, на кинеске гљиве и јапанске брошеве.. пошто на овој теми вероватно убрзо следи и галерија цртежа и фигура из предколумбовске Америке- ја вас поздрављам.

Пошто је Славен овако замислио тему

толерисаћу твој "материјал", али то никако неће бити устаљена пракса. И користи спојлере ...

Браво модераторе. Правилно, а и боље него затварање теме. Овако можда нешто и постигнемо унаточ разним спутавањима која су обавезна од оних који се не могу сложити са другим мишљењима. Кога интересује тај ће увек покушавати да нешто ново нађе и изнесе, и кад има где да то учини он ће и учинити. Мислим да на Крстарици има довољно места за све.

У хералдичком речнику пише да то арапско цвеће што је слично љиљану није љиљан него слично цвеће које расте у обалама Нила. А и за двоглавог орла пише да је то птица из египатске митологије.
...

The Iris in Ancient Egypt
In ancient Egypt, the iris flower was a symbol of eloquence and power. As such, it adorned the scepters of pharaohs. The Egyptians associated this flower with the falcon-headed god Horus, and thus with the sky and storms. Its root formed an herbal remedy for coughs, colds, liver diseases and snakebites.

Read more: History of the Iris Flower | eHow.com http://www.ehow.com/facts_7508182_history-iris-flower.html#ixzz1YgBOKh41

Славен је мислио на митове о настанку српског грба, а не на асирске и вавилонске стеле и египатске рељефе, на кинеске гљиве и јапанске брошеве.. пошто на овој теми вероватно убрзо следи и галерија цртежа и фигура из предколумбовске Америке- ја вас поздрављам.

Ваљда нећемо доћи до предколумбовске Америке и "мајстор Боба".

Рецимо да ћу са посебном пажњом надгледати шта Храстовник поставља.

А тебе позивам да учествујеш у дискусији, а уколико ти неко смета, увек можеш да га игноришеш.

Poslednja izmena:

Ево сада једног дела Стјепанове повеље са чудним С у његовом имену. А почимље исто са оним крстом што сам већ поставио.

Stjepan.gif

Da sad mi je jasno na koje S si mislio. zaista sličnost jete velika ali u vezi izgleda slova se prije radi o modi. Najčešći oblik slova S je u azbučnim knjigama zapravo zaobljeno i modifikovano grčko slovo SIGMA koje je vjerujem pod uticajem Grka i crkve dobilo taj izgled. takvo je i ovo gore slovo.

Da sad mi je jasno na koje S si mislio. zaista sličnost jete velika ali u vezi izgleda slova se prije radi o modi. Najčešći oblik slova S je u azbučnim knjigama zapravo zaobljeno i modifikovano grčko slovo SIGMA koje je vjerujem pod uticajem Grka i crkve dobilo taj izgled. takvo je i ovo gore slovo.

Овде си у праву. Сад си ми дао нови елан и правац где да тражим постанак Грба. Морам најпре поставити и почетак повеље која ми је полазна тачка.

Ево тог дела којега не могу одгонетнути.

Povelja.gif

Овде су сви подаци о промени која је настала проглашењем Српске Патријаршије. Требамо одгонетнути овај крст ове минијатуре великих слова и оно око крста. Мислим да је решење у томе.

Овде си у праву. Сад си ми дао нови елан и правац где да тражим постанак Грба. Морам најпре поставити и почетак повеље која ми је полазна тачка.

Povelja.gif

Rjesenje glasi: Hrist je drvo zivota!

Овде су сви подаци о промени која је настала проглашењем Српске Патријаршије. Требамо одгонетнути овај крст ове минијатуре великих слова и оно око крста. Мислим да је решење у томе.

Ono iz cega krst ishodi (bozanski simbol svjetlosti u obliku cirilicnog slova C kao simbol ponovnog radjanja i besmrtnosti je drvo zivota, Isus Hrist!

Poslednja izmena:

Povelja.gif

Po simbologiji ovaj krst

Uploaded with ImageShack.us
Predstavlja četvoricu jevanđelista Matiju, Marka, Luku i Jovana a krst se naziva KRST JEVANĐELISTA. On je sinonim sa ovim krstom

Ovaj krst po simbologiji

je KRST ARHANĐELA. Takođe je poznat i kao KRST RASPEĆA (golgote). Grčka riječ arhanđel znači vođa anđela. Arhanđeli su zaštitnici regiona a anđeli zaštitnici pojedinih ljudi

Ovaj krst

Je varijanta krsta arhanđela i sa prijethodnim je sinonim.

Ovaj krst

Je latinski krst sa dvije vodoravne grane i naziva se LORENSKI KRST ili PATRIJARŠIJSKI ili ARHIEPISKOPSKI KRST. Prvi naziv se primjenjuje u heraldičkom kontekstu i tad su vodoravne grane jednake dužine. Označava rang kardinala i arhibiskupa u crkvenoj hierarhiji.
Takođe označava Grčku pravoslavnu crkvu a u srednjem vijeku je upotrijebljavan u Bjelorusiji.
U alhemiji označava bijelu kožu odnosno kožu pokrivenu bijelim pigmentom.
U Francuskoj 1940 označava francuski pokret otpora.
Na Kubi 1963 je bio znak intervencionista protiv Kastra u Zalivu Svinja.
Svjetski znak za borbu protiv tuberkuloze.

Ovaj krst

Je krst latinskog tipa ali sa tri vodoravne grane i naziva se PAPSKI KRST.Tri vodoravne grane označavaju tri papska dostojanstva: kao najviši sveštenik, najviši učitelj i glavni pastir. Takođe one označavaju papu kao zemaljskog savladara neba, zemlje i pakla. Broj tri je sveti broj. Krst je poznat i kao ZAPADNI TROSTRUKI KRST

Ovaj krst

Je skala transmigracije duše koje napištaju zemaljski život se ovim skalama penju u raj. U XVI vijeku je označavao nivoe razvoja svijesti pa otud ima isto značenje kao alhemijski zlatni lanac Homera.

To je po simbologiji što sam našao

Na ovom primjeru se radi o ukrašenom takozvanom RUSKOM KRSTU ili pravoslavnom krstu koji u pravoslavno crkvi ima svoju posebnu simboliku, Krst je ukrašen biljnim motivima jednako kao i inicijal što jeste osnovni ukras iluminiranih svetih knjiga u pravoslavlju i označava drvo života ili čak raj. Na nekim iluminacijama se pored bogatog biljnog prepleta ukrašenog cvijećem iscrtavaju i ptice i životinje kao stanovnici raja.

To je po simbologiji što sam našao

Добро је све знати. Ја сам ипак мислио да ћеш ми рећи нешто више о ономе крсту из Душанове повеље. Прескочили смо податак који је веома важан. Нисмо поменули да је Душан морао направити и нови грб за његову Патријаршију српских земаља. Да ли имају подаци о том грбу? Колико се сећам неко га је био поставио, али га више не могу наћи. Да ли је Арсеније пренео тај грб у АУ?.

.....
;)
...

002lmts.jpg
.
....
Pera J. Popovic, Iz Hilendarske riznice. 1. Zastava cara Dusana, PKJIF, XVIII, Beograd, 1938, str. 357-359.

... Evo takve verzije:
dule2-1.jpg

...

Pa razmere su 2,75x2,40x3,70.

"Описание древностеј србских", Б. 1847, стр. 14 и табл. В и "Света Гора са стране худозхеств", Б. 1848, стр. 35 36,

Avramoviceva knjiga je digitalizovana
http://scc.digital.nb.rs/document/NBPO-knjige-031

Opis zastave počinje na kraju str 13
http://scc.digital.nb.rs/view/NBPO-knjige-031&e=f&w=1280&h=550&p=011

a na tabli V je crtez zastave..malo je drugačiji krst, ima horizontalnu donju prečku, a ne "ukoso"
http://scc.digital.nb.rs/view/NBPO-knjige-031&e=f&p=050&z=2&x=0&w=1280&h=550

krsttt.png

I druga knjiga Avramovica je dostupna,ali tekst vezan za Dusanov barjak je potpuno isti:

books

books

http://books.google.com/books?pg=PT...848&id=xsAGAAAAcAAJ&hl=sr#v=onepage&q&f=false

...
Zastava iz riznice manastira Hilandara, srednji vek. Po tradiciji zastava Stefana Dusana; svila u derutnom stanju, sa apliciranim krstom; 391x240.

001hz.jpg

IS link.

...:

Мислим да смо о крсту све рекли. Сада би било добро да видимо од куда је црквени грб дошао у АУ и кога је донео и када, а и како је изгледао. После би нам остало да одгонетнемо и сакрална слова и њихово значење. Ипак на основу крста могли би замислити да се не ради о инвокацији наго о ? Не могу употребити одговарајући термин.

Босански бискуп Иван Томко Мрнавић
( лат. Iohannes Thomas Marnavius )
( Шибеник 1580. - Рим 1637. )​

У ком грбовнику је приказан први пут изглед грба породице Мрњавчевић?

...
Mrnavic je bio poseban slucaj... Clanak Petra Kolendica iz GSND...

001lx.jpg

...

Poslednja izmena:

Back