Грб и застава Србије

мислим да у хералдици не треба инсистирати на одређеним биолошким врстама орлова, јер је хералдика речник апстрактних симбола. двоглави орао из нашег грба је само хералдичка шаржа, без обзира што по неким детаљима (карактеристична крагна) можда асоцира на белоглавог супа.. али исто тако и на орла брадана (брадаша) због специфичног перца испод кљуна, које се јавља на представама орлова у Богородици Љевишки и Марковом манастиру.

445px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_closeup1_Richard_Bartz.jpg

Ово је ако ме очи не варају, представка орлова у крику, отворених максимално кљунова и језицима у средини?

markovmanastir.png

bogorodicaljeviska.gif

Овај орао из Богородицe Љевишкe (подигнута у периоду 1307.—1309.) оригинал ко овај...

Borzesti_Interior_view_spreaded_eagle.jpg

из Румуније Borzeşti црква (подигнута у периоду 1493.-1494) y Бакау (округy)

100px-Actual_Bacau_county_COA.png
200px-Bacau.png

Још неке представке Српског орла

orlovi.jpg

1339y.jpg

Poslednja izmena:
Ово је ако ме очи не варају, представка орлова у крику, отворених максимално кљунова и језицима у средини?

markovmanastir.png

не, орао није разјапљених кљунова, него има перце (браду).. исто као и овај из Богородице Љевишке (и каснији из Молдавије). иначе, орао брадан (жутоглави брадаш- Gypaetus barbatus) је огромна птица, која је по особинама и начину исхране врло слична белоглавом супу (Gyps fulvus), а средњовековни уметници су очигледно и једну и другу птицу имали на уму. некад је настањивао Србију (било га је у Сићевачкој клисури у долини Нишаве), али је искорењен.. било би лепо кад би га тамо поново настанили.

bogorodicaljeviska.gif

Овај орао из Богородицe Љевишкe (подигнута у периоду 1307.—1309.) оригинал ко овај...

Borzesti_Interior_view_spreaded_eagle.jpg

из Румуније Borzeşti црква (подигнута у периоду 1493.-1494) y Бакау (округy)

O оралy браданy ( жутоглави брадаш - Gypaetus barbatus)

Већ сам на ,, Хералдика и њени принципи,, поставио неколико постова...

http://forum.krstarica.com/showthread.php/101488-Хералдика-и-њени-принципи?p=16057269&viewfull=1#post16057269

...колега са Hobi
strelica-plava.gif
Svet životinja
strelica-plava.gif
Divlje životinje
strelica-plava.gif
Orao Bradan

...
Orao Bradan, Gypaetus barbatus
BRADAŠ ŽUTOGLAVI, kostoberina žutoglava ili orao bradan,
Gypaetus barbatus, ptica sokolovka iz grupe supova.

Puno interesantnih i protivrecnih informacija. Od urbanih legendi - do rekla-kazala. negde pise da pripada porodici orlova, a negde porodici sokolova. Kod nas je vise nema, poslednja zenka je 70-ih godina otrovana.Ono sto mi je bilo interesantno: ptica sokolovka, spretna grabljivica sa ledjima tamnog pera i trbuhom svetlog pera, sirokog raspona a uzanih krila, veoma brza i pokretljiva u letu. Dobro trci po zemlji.
Bradan se nikada ne spusta ispod nadmorske visine 500-700m, tako da ga je nemoguce videti u ravnici.
Maksimalno - do 200 zivih parova. U Evropi nestao 1860-1880. Svuda je zasticena ptica. Najveci problem - lovci i otrovni mamci.
Leze 1-2 jajeta, obicno roditelji "exterminiraju" slabijeg potomka.
Zivi u parovima.
Pirineji (spanski, francuski), Korzika; Juzni i jugoistocni Balkan (negde kazu - kod nas i Makedoniji nestao; Grcka, Krit, Turska; Kavkaz, Altaj, Tjanj-Shanj (Rusija, Kirgizstan, Uzbekistan) i Himalaji.
Na Tibetu postoji podvrsta Bradan, koja je sveta zivotinja .Ptica koja duše odnosi na nebo.
Hrani se lešinama koje razbija bacajući ih na kamene ploče, a na isti način lomi i krupne kosti sisara.
Negde kazu - ako ima veliki prostor za letenje - moze se razmnozavati i u ZOO-parkovima. Uspesni primeri u Bugarskoj 20-ih godina proslog veka.
kao sto rekoh, na Tibetu ljudi bacaju leseve mrtvih, Bradani uzmu deo, i odlete sa njim uvis, kako bi ga ispustili na stenje i razbili, da bi mogli da pojedu kosti.I zato Tibetanci misle da oni nose duse na nebo.postoje posebni medicine-man koji nozekanjama tranziraju tela umrlih i hrane supove. Kazu ocevici - mucan prizor.
Ali - zasigurno se posmrtno penjes u visine.
Eto da se zna, da smo imali ovako divnu pticu, prelepu, i da smo je izgubili, zbog nemara.
Najvise ih je kod nas stradalo kad su potamanili lisice zbog besnila. I zamislite, POSLEDNJA ZENKA otrovana. Bas smo nezahvalni, priroda nam da nesto tako predivno i mi to upropastimo. Vecina ljudi cak nikad nije ni cula za ovu pticu, a kamoli da je postojala i kod nas...

на овој слици је наша последња женка
непосредно пре тровања

кликни на слику за већу резолуцију​

не, орао није разјапљених кљунова, него има перце (браду).. исто као и овај из Богородице Љевишке (и каснији из Молдавије). иначе, орао брадан (жутоглави брадаш- Gypaetus barbatus) је огромна птица, која је по особинама и начину исхране врло слична белоглавом супу (Gyps fulvus), а средњовековни уметници су очигледно и једну и другу птицу имали на уму. некад је настањивао Србију (било га је у Сићевачкој клисури у долини Нишаве), али је искорењен.. било би лепо кад би га тамо поново настанили.

Ево пример како може да се нацрта орао са кљуном у крику ...
Упоредитe ...

eaglehead.gif

markovmanastir.png

bogorodicaljeviska.gif

мислим да у хералдици не треба инсистирати на одређеним биолошким врстама орлова, јер је хералдика речник апстрактних симбола. двоглави орао из нашег грба је само хералдичка шаржа, без обзира што по неким детаљима (карактеристична крагна) можда асоцира на белоглавог супа.. али исто тако и на орла брадана (брадаша) због специфичног перца испод кљуна, које се јавља на представама орлова у Богородици Љевишки и Марковом манастиру.

445px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_closeup1_Richard_Bartz.jpg

Da to sam htio reći. U heraldici je šarža simboličnog značenja i t značenje je važno ne sama šarža. Uljepšavanje i detaljisanje u blazonu često pravi veće probleme. Ovi primjeri pokazuju pravo značenje blazona i emblazona. Blazon je jedinstven i nepromjenljiv a emblazon zavisi od slikarskog nadahnuća. To što je neki slikar vidio neđe ola bradana ne znači da se na grbu mora prikaati orao bradan naročito jer ga niko u blazonu ne pominje. Orao kao šarža jeste zasnovan na carskom orlu Rima i tad se radi o carskom orlu Aquila heliaca, koji se u heraldici prikazuje šematski, uprošćeno. Nije bitan broj pera njihova veličina i oblik to zavisi od umjetnika i raspoloživog prstora. Đe bi nas dovela priča o broju pera u krilima ili repu na vratu i na glavi?

ево још примера где се сакрална слова В налазе на византијском кованом новцу,

Ираклија и Ираклија Константина:

Михајла VIII Палеолога:

Андроника II Палеолога:

Андроника III Палеолога:

Јована V Палеолога:

нигде трага огњилима.. а овај новчић Андроника III у потпуности решава мистерију :)

97-82001158.jpg

http://www.coinproject.com/coin_detail.php?coin=269393

Stvarno interesantno da su istočno-romejski vladari koji su bili hrišćani zadržali obeležja mnogobožačkog porekla...

Ovo mi je baš novost...

Није то ништа јер цареви могу да раде по својој вољи. Немачки цар Ото је поставио свог осмогодишњег нећака за Римског Папу.и наредио му да забрани женидбу поповима, и од тада се Римокатолички фратри више не жене, по угледу на неке прехришћанске религије.

Da to sam htio reći. U heraldici je šarža simboličnog značenja i t značenje je važno ne sama šarža. Uljepšavanje i detaljisanje u blazonu često pravi veće probleme. Ovi primjeri pokazuju pravo značenje blazona i emblazona. Blazon je jedinstven i nepromjenljiv a emblazon zavisi od slikarskog nadahnuća. To što je neki slikar vidio neđe ola bradana ne znači da se na grbu mora prikaati orao bradan naročito jer ga niko u blazonu ne pominje. Orao kao šarža jeste zasnovan na carskom orlu Rima i tad se radi o carskom orlu Aquila heliaca, koji se u heraldici prikazuje šematski, uprošćeno. Nije bitan broj pera njihova veličina i oblik to zavisi od umjetnika i raspoloživog prstora. Đe bi nas dovela priča o broju pera u krilima ili repu na vratu i na glavi?

Царски орао се не зове царски зато што су га римски цареви имали на штиту, него зато што је то врста орла, који је по снази и величини највећи и најснажнији.

Može samo pitanje koje postavljam stoti put, šta su značila ta slova ?
Da li je ostalo neko svedočavstvo o tome šta te bete znače ?

Александар Соловјев је сматрао да значи βοηθοί- помози! што је врло вероватно, ако се узме у обзир представа око које се слова исписују (Христос, Богородица, анђели) мада, то не мора бити и једино значење.. како протумачити то што се на појединим местима два В јављају самостално, без икаквог лика коме би молитва била упућена, или где се јављају уз представу цара, а не светитеља.

......нигде трага огњилима.. а овај новчић Андроника III у потпуности решава мистерију :)

Да, али за Византију. Сад би требали то исто установити и за Србију. Није нам политика наклоњена и због тога не можемо ништа учинити док они који неће да скрену са Титиног пута не буду морали, као и Света Краљица Јелена, кренути на онај пут са којим никада пре нису ишли. Ви млађи можда то доживите. али ја сам већ спреман на тај пут који води у вечно Божје краљевство. Само још увек имам наду да ћу на том путу бити поданик Краљевине Србије а не политички избеглица из СФРЈ-а.

Lukovi kojima se spajaju vodoravne linije su na drugu stranu. Samo je slovo O centralno simetrično ostala imaju ili ravni simetrije ili su asimetrična i vrlo je važan njihov položaj inače su nečitljiva i prestaju biti slova postajući prosti grafički znak bez opšteg značenja. Mada može se reći da su slova (ako znamo pouzdano da se radi o slovima) slova u makojem položaju se nalazila. Sad mi se čini da se ovim otvara nešto novo. Prvo je značenje slova kao grafičkog znaka i drugo je značenje tih znakova u pojedinim položajima. Jer autor je sigurno imao neki razlog, nešto je htio reći, time što je neki znak postavio u jednom a drugi u drugom položaju. Tu takođe postoji naše neznanje o tim značenjima pa se otvaraju mogućnosti najrazličitijih tumačenjima od kojih je najveći dio pogrešan, no to za mene nije mana.

Ово објашњење ти није баш на твом нивоу знања о хералдици. Слово, као и било која друга фигура шаржа може бити окренута лево или десно. То не мења његов садржај него значење.

Царски орао се не зове царски зато што су га римски цареви имали на штиту, него зато што је то врста орла, који је по снази и величини највећи и најснажнији.

Римљани су орла преузели од старих Грка, као скоро и све остало :) код Грка је орао представљао Зевса, врховно божанство и владара (краља) богова. с тим значењем је и приказиван на новцу хеленистичких краљева, од којих га преузимају римски императори, као њихови наследници. да ли су стари Грци сматрали сваког орла симболом врховног бога, или само одређену врсту- то нам остаје непознато, а није ни од значаја за хералдику.

Да, али за Византију. Сад би требали то исто установити и за Србију. Није нам политика наклоњена и због тога не можемо ништа учинити док они који неће да скрену са Титиног пута не буду морали, као и Света Краљица Јелена, кренути на онај пут са којим никада пре нису ишли. Ви млађи можда то доживите. али ја сам већ спреман на тај пут који води у вечно Божје краљевство. Само још увек имам наду да ћу на том путу бити поданик Краљевине Србије а не политички избеглица из СФРЈ-а.

занимљив је овај новац Андроника II Палеолога, кован у Цариграду- са представом Богородице Оранте окружене градским зидинама. у подножју Богородице су исписани C N - N C, на исти начин, и вероватно са сличним значењем, као што се исписивало и В. то је очигледан пример употребе слова С у сакралној инвокацији.

85657.jpg

http://www.acsearch.info/record.html?id=85657

Da naravno to je naziv vrste koji je dobila po veličini, snazi i dostojanstvenom držanju.Upravo taj njegov izgled i ponašanje kao vrste ga je preporučilo za simbol carskog dostojanstva.

Можда овако...

Понављам се, да би чуо Ваше коментаре, можда некоме падне нешто на памет...

Севаст Стефан Севастократор Српски

Bеличанствени ( преузвишени ) Стефан узвишенo независни владар Српски

Poslednja izmena:
Понављам се, да би чуо Ваше коментаре, можда некоме падне нешто на памет...

Севаст Стефан Севастократор Српски

Bеличанствени ( преузвишени ) Стефан узвишенo независни владар Српски

Можда Самодржац уместо Севастократор?

Можда Самодржац уместо Севастократор?

самодржац је словенски превод грчког аутократор- αὐτοκράτωρ (еквивалент лат. imperator), дакле највише царске титуле. чак су и властољубиви Немањићи све до Душановог времена избегавали да је отворено користе, па су уместо именице користили придев- самодржавни (у Христу Богу благоверни и самодржавни свим Српским и Приморским земљама Стефан краљ Урош), да би тако истакли своју самосталност и чињеницу да нису никоме подређени.

што се тиче- ''Севаст Стефан Севастократор Српски'', мислим да се Стефан Лазаревић никад не би тако титулисао, јер он је био деспот, а не севастократор. дакле имао је титулу вишег ранга (највишег после царске).

самодржац је словенски превод грчког аутократор- αὐτοκράτωρ (еквивалент лат. imperator), дакле највише царске титуле. чак су и властољубиви Немањићи све до Душановог времена избегавали да је отворено користе, па су уместо именице користили придев- самодржавни (у Христу Богу благоверни и самодржавни свим Српским и Приморским земљама Стефан краљ Урош), да би тако истакли своју самосталност и чињеницу да нису никоме подређени.

што се тиче- ''Севаст Стефан Севастократор Српски'', мислим да се Стефан Лазаревић никад не би тако титулисао, јер он је био деспот, а не севастократор. дакле имао је титулу вишег ранга (највишег после царске).

Има у неким повељама где се потписују са самодржац а и у житијама их тако ословљавају. Него пошто је реч о новцу, можда је реч о сребрењаку?

Има у неким повељама где се потписују са самодржац а и у житијама их тако ословљавају. Него пошто је реч о новцу, можда је реч о сребрењаку?
.....​
Требамо открити тачно значење, и ја то покушавам годинама, када год ми падне на памет, увек ми је ребус ...​

Cребрни новчић деспота Стефана Лазаревића, кованог 1402. године у част прогласа Српске Деспотовине, са деспотским монограмом на aварсy и Српским тетраграмом на реверсу

slika6af7.gif

Шта кажете на ово...
...а његова борбеност у бици код Ангоре задивила је татарског владара Тамерлана. После ње је од Византинаца у Цариграду добио титулу деспота (1402)...

Можда је била војна титула на реверсу, за успехе на бојном пољу код Ангоре, jeр je на aварсy ( предњој страни сребрњака ) вeћ био написан деспотски монограм.

slika6af7.gif

Стратопедарх Стефан Cамодржац Српски

Титуле и службе у Византији обухватају један комплексни аристократски и бирократски систем који се развио у Византијском царству.

Tитулa и службa копненe војскe у Византији
Стратопедарх - командант војске на пољу који је можда имао и законску власт

извор: интернет страна

занимљивост из историје

Деспот, севастократор, цезар, панхиперсевастос и протосевастос биле су по правилу титуле резервисане за царску породицу. Оптички су се разликовали у различитој одећи, бојама и крунама. Први „страни“ деспот био је угарски краљ Бела III (1172-1196), чиме се уствари хтело показати да га византијски цар сматра својим вазалом. Стефан Душан је по византијском угледу свом брату Синиши дао титулу деспота, исто и ближим сарадницима као на пример Јовану Оливеру. Стефан Лазаревић је 1402 добио титулу деспота од византијског цара Јована VII, која је затим била главна владарска титула у српској и сремској деспотовини до почетка XVI века.

Први „странац“ са титулом севастократора био је Стефан Немања који је титулу добио 1191. Бугарски цар Калојан такође је добио титулу севастократора. Јустинијан II је у 8. веку даровао бугарском кану Тервелу титулу каисара, што је у Словене постало цар. Андроник II звао је Руђера, вођу каталанске компаније, почетком 14. века царем. Титула протосеваста дала се Енрику Дандало, млетачком дужду, пре него што је Дандало био умешан у четвртом крсташком рату.

Back