Perperius
Elita
- Poruka
- 15.138
Нису довољне круне Карађорђевића и Немањића, већ и орла крунисаше?
I to mu stavili izmišljenu krunu sa sadašnjeg grba.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Нису довољне круне Карађорђевића и Немањића, већ и орла крунисаше?
I to mu stavili izmišljenu krunu sa sadašnjeg grba.
какву измишљену круну?
Na osnovu čega je nastao crtež te krune? Ima li ta kruna neko istorijsko utemeljenje vezano za Srbiju?
то је хералдичка круна, која не упућује на неки стварни и постојећи предмет, него на достојанство армигера (грбоносца). у хералдици се кроз такве стандардизоване (типолошке) обрасце круна указује на статус власника грба, па се према облику коронета/круне препознају и разликују барони, грофови, кнезови, војводе, краљеви и цареви. круна на грбу Србије се једноставно чита- краљевина. а њено историјско утемељење је у круни коју је Стефан Првовенчани добио из Рима 1217. године.
Zašto to nije slučaj sa grbom Mađarske?
Mi takođe imamo svoju krunu...

Има материјала и за комунистичко светогрђе из 1945. према грбу Србије у амблему СР Србије.
![]()
Какав је то уопште грб? Наизглед француски рад. Додатак девизе Обреновића све говори. Краљ Петар је користио три мени позната грба, а ово изнад није један од њих. Свакако није реч о нечему званичном.
Углавном, аутор је промашио игралиште, кад су у птиању уметнути штит, и мото са лентом испод на којој пише то што пише. Мени је само занимљиво што је издање прилично раскошно, али је хералдика заказала потпуно, грб изгледа као неки лош колаж.То је фалш од грба. Мет је дао најприближнији одогвор на настанак слике.Углавном, аутор је промашио игралиште, кад су у птиању уметнути штит, и мото са лентом испод на којој пише то што пише. Мени је само занимљиво што је издање прилично раскошно, али је хералдика заказала потпуно, грб изгледа као неки лош колаж.

Mrkalj:Charter: Serbian Royal Documents at the State Archives in Dubrovnik (1186-1479) 13951113 – Balšići
![]()
![]()
![]()
Abstract
13 November 1395, Ulijari (near Scutari/Shkodër/Skadar)
Lord Konstantin Balšić promises to the citizens of Dubrovnik friendship and trading and judicial privileges.
Text witnesses
Original.
Current repository:
Državni arhiv u Dubrovniku, Beč 227.
Sigillant: Balšić family
Seal: Impressed wax seal colored dark-green.Balšić family
Material: Paper, folded
Dimensions: 300 x 225 mm
Diplomatic Analysis
Quote: In the month of November, 13th day. In the year 6904, indiction third.
Editions:
F. Miklosich, Monumenta Serbica, 228, no. 216; LJ. Stojanović, Povelje i pisma I–1, 237, no. 248; P. Đorđić, Istorija srpske ćirilice, 352, ph. 150 (only photo).
Index
Places
Ulijari (near Scutari/Shkodër/Skadar)
Dolazim kasno na žurku, ali zar nisu o tome već Acović i Palavestra govorili..?
писмо Константина Балшића Дубровчанима из 1395. године. на печату се јасно уочава штит са двоглавим орлом над чијим главама је круна. сетимо се да је сачуван и сребрни новац (кован у Скадру) на коме је Константин Ђурђевић Балшић приказан са владарским знацима, како седи на престолу, а у натпису стоји REX COSTANTINUS. овај печат горе потврђује да су Константинове претензије на краљевско достојанство нашле свој израз и у његовом грбовном знамењу.
Dolazim kasno na žurku, ali zar nisu o tome već Acović i Palavestra govorili..?
Кроз ову причу подсетих се оних млетачких грбовника и грба Комнина, што је пре неколико година овде негде постављао Касино Ројал, а где је био издвојен и грб Комнина. Тај грб Комнина заправо се односи на Комнине из Албаније, односно Јована и Александра Комнина Асена, господаре Канине и Валоне. На њима је такође двоглави орао, а међу Мркаљевим повељама, видели смо и грб Александра, господара Канине и Валоне (али оштећен, и не види му се штит).
Иначе, проверавах, овај податак о печату и писму Констанина Балшића помиње Ћирић у својим Летописима, једино не разазнаје шта је међу главама орла... а и ја бих рекао да је то несумњиво круна (можда он није имао увида у оригинал, већ у недовољно квалитетну слику?).
- - - - - - - - - -
Не знам, ја овај печат пут видим, а не сећам да сам о њему негде ни читао, мада могуће да описан... тј. сигурно јесте, као што рекох, помиње га Ћирић, али слика је уби Боже, ништа живо се не види.
немам речи да искажем огромну захвалност коју дугујемо нашем вредном пријатељу Мркаљу за онолику грађу коју је објавио на свом профилу.
Мрки, шта рећи..![]()
што се тиче фигуре изнад глава орла, мислим да се несумњиво ради о круни.
Zadovoljstvo je moje.![]()
![]()
Nema šta drugo da bude:
![]()