Грб и застава Црне Горе

Hrvatske žalosti kod mene nema i to što si napisao nije tačno.
има има :D тачно је Срби су користили оцила а Грци тзв Византија слово В а од оцила / огњила нема ни трага

1657116480082.png

То је тачно, ал' колико сам ја схватио, они су то користили прије него ми оцила. Стога се логички намеће да смо ми то узели од њих.
има има :D тачно је Срби су користили оцила а Грци тзв Византија слово В а од оцила / огњила нема ни трага

Pogledajte prilog 1182732

Za vrijeme knjaževine/kraljevine koriste se čak tri varijante krune - knjaževskog tipa, kraljevskog tipa i carskog tipa. U Ustavu iz 1905. normirana "carska kruna". U stvarnosti se nije mnogo vodilo računa o tipu krune pa su se koristile sve tri varijante. Današnji grb ima krunu kraljevskog tipa jer je u prošlosti Crna Gora bila kraljevina, carevina nije nikada.

Evo zastava sa knjaževskim (lijevo), kraljevskim (centar) i carskim (desno) tipom krune:

Pogledajte prilog 1181023

Dvorske (alaj-barjak, brigadne, bataljonske, tvrđavske) zastave uvijek imaju grb sa kraljevskim tipom krune, čak i dok je Crna Gora bila knjaževina:

Pogledajte prilog 1181018Pogledajte prilog 1181020Pogledajte prilog 1181021Pogledajte prilog 1181022Pogledajte prilog 1181024Pogledajte prilog 1181025Pogledajte prilog 1181030
Зар није и та горња са књажевском круном исто дворска?
Те круне су из српске хералдике, је л'?

ти се не брукаш ти свесно лажеш, све у свему грчки такозвани византијски грб нема оцила, а ми их користимо још од Винчанске културе.

ово нису оцила

Pogledajte prilog 1182748

Uzmi knjigu Srbi i heraldika Dragomira Acovića.

Ili barem pročitaj diskusije o heraldičkim temama ovde. Ili još bolje na forumu Društvo srpskih rodoslovaca Poreklo.

Šta je to?

Uzmi knjigu Srbi i heraldika Dragomira Acovića.

Ili barem pročitaj diskusije o heraldičkim temama ovde. Ili još bolje na forumu Društvo srpskih rodoslovaca Poreklo.

Šta je to?
застава Мрњавчевића који "нису" користили оцила

Pogledajte prilog 1182791Zar nije ovo grb Mrnjavčevića?
nije to je "grb vizantije" :D Šta se raspravljaš sa dokazanim botom i lažovom čovek svesno lupeta nebuloze

Koliko imaš godina, ako nije tajna?

Sve tri slike da veze koju si postavio grbovi su iz tzv. Ilirskih grbovnika, od kraja XVI stoleća.
Па то је једина верзија њиховог грба коју имамо

Шта мислиш о оној књизи ,, Грбови, заставе и химне у историји Србије" од ђакона Ненада Јовановића?

"pripisan" grb dobro žgadijo, lažeš opšte poznate stvari ali to vam je u genima sa "hrvatskim kosovskim bojem" ste prešli igricu
Смири мало страсти нема потребе за вређањем.

Грбови које си поставио јесу из илирских грбовника, и представљају апокрифне, приписане, грбове појединим личностима и породицама, које је саставио Педро Охмућевић из личних разлога.
То не значи да су у потпуности измишљени јер поједини елементи на штитовима су и потврђени на повељама, печатима и новцу личности којима су грбови и приписани, али такву композицију као и сам грб они никада нису користили.

Не видим зашто си се толико наљутио зато што је рекао да Мрњавчевићи нису користили оцила. А вјероватно је и у праву.
Pa zato što njegova laž "teorija" pada u vodu, koje rekao da su Mrnjavčevići koristili ocila pa to je opšte poznata stvar. a to što on tvrdi da je "pripisan" to je drugo, dakle čovek je običan bot i lažov, prema tome zar ti je bitno šta on misli o bilo čemu?

Па онда значи да они илирски грбовници који приказују Црнојевиће са златним орлом не морају бити тачни?

Pa zato što njegova laž "teorija" pada u vodu, koje rekao da su Mrnjavčevići koristili ocila pa to je opšte poznata stvar. a to što on tvrdi da je "pripisan" to je drugo, dakle čovek je običan bot i lažov, prema tome zar ti je bitno šta on misli o bilo čemu?
Па ти докажи да није приписан, већ да је аутентичан.

Back