Serdar Scepan Radojevic
Domaćin
- Poruka
- 3.617
Grad Heroja: „Prva crnogorska pomorsko-trgovacka zastava uspostavljena je početkom 1870. i bila je dvobojna crveno-bijelo-crvena sa bijelijem krstom. Sljedećeg goda, krst je zamijenjen crnogorskom krunom i kraljevijem inicijalima na plavom polju.”
Ovo je u potpunosti netačno! Ova pomorsko-trgovačka zastava koju si opisao usvojena je početkom 1880. godine (a ne 1870.g), a promijenjena je u crveno-plavo-bijelu trobojku sa bijelim krstom u gornjem crvenom polju 26. XI te iste 1880. godine! E tek će se 20. III 1880.g. krst zamijeniti sa krunom i inicijalima vladara “HI”. I to zato što je krst smetao muhamedancima u Ulcinju, koji će se žaliti knjazu zbog toga, a knjaz im je izašao u susret i uklonio ga je sa zastave!
Grad Heroja: „Dakle(M) drugovi dragi posto je Crnogorska hiljadugodisnjaistorija bila zasnovana na ratovanjima apsulutno je normalno da im drzavna zastava bude ratna zastava dok je trobojka bila zastava kuce Petrovica tj dvorska zastava !”
Trobojka nikad nije bila dvorska zastava za vrijeme Petrovića – eto ti fotografije u linku koji sam postavio đe se jasno vidi da je crvena sa grbom isticana na dvoru!
Što se tiče drugog dijela konstatacije da ta crvena sa grbom danas treba da bude državna zastava, kao što i jeste - jer se pod njom prolivala krv dok se ova država stvarala – tu se apsolutno slažem sa tobom!
Grad Heroja: “Što se tiče onoga grba koji si postavio radi se o rekonstrukciji grba Crnojevića koju je načinio A. Palavestra i koja je objavljena u knjizi "Rodoslobne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele".
Prvo nikakav grb Crnojevića ovdje niko još nije postavio - (ovo je bilo očigledeno obraćanje ko zna koga, ko zna kome, ko zna kada – tipičan copy paste :-) )!
Inače ne znam o kakvoj pričaš rekonstrukciji grba Crnojevića koju je radio Palavestra? Ja znam da je Palavestra napravio najbolju i najautentičniju rekonstrukciju grba Crnojevića, čini mi se 1982. godine! Tu je prikazao zlatnog dvoglavog orla na crvenom štitu sa spuštenim krilima – evo linka za tu njegovu rekonstrukciju:
https://www.facebook.com/photo.php?pid=38421&l=87d97dc042&id=100001987575816
To su ove zastave?

http://www.blogovanje.com/MontenegroHistory/komentari.php?id=71