- Poruka
- 23.504
Mislis, poslednje dve recenice! Nisi ih razumeo?Ale djubre:zadnje dve recenice

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislis, poslednje dve recenice! Nisi ih razumeo?Ale djubre:zadnje dve recenice

Da li je ovo neka tvoja visokoumna izjava. Izgleda da jeste, i da je to tvoj intelektualni domet, inače bi kao razuman lepo objasnio u čemu je problem, pa da diskutujemo. I znam ako neko nema argumenata, poseže za ovakvim izjavama, tako da me ne vređaju, već naprotiv vesele, jer pokazuju nemoć a i (ne)kulturu onog ko izjavljuje.Ale djubre:stnco,jesi li ti krsten??sto budalish kad budala nisi??
Šta ti ovo znači?ratnistrateg:Gravitacija je sila mase kojom se ne moze upravljate bez velike kolicine mase.
stnco:O Sveta685 do kada ćemo ovako? Ni proximo ni posebno ja, se ne bavimo proučavanjem Velikog praska. Zapravo govoriću samo u svoje ime. Ja, na moju veliku žalost, nisam toliko pametan da budem naučni istaživač pa se ne bavim nikakvim istraživanjima a samim tim ni istraživanjem Velikog praska. Ali smatram da sam dovoljno pametan da uvidim da nauka daje dokaze za svoja otkrića i ja ih usvajam, jer znam da je cilj nauke istina. Znam da je u prošlosti bilo i pogrešnih teorija (mogu neke iz fizike i da ti nabrojim) ali nauka ih nije zaverenički podmetala već u pokušaju da dođe do istine, i kada se uvidelo da te teorije ne mogu da zadovolje svojim dokazima, zamenjene su efikasnijim. Sve je to normalan tok dolaska do naučnih istina. E sada šta ti mene ovde pitaš? Naveo si neke tekstove koji uopšte ne negiraju Veliki prasak već iznose neke finese koje su usmerene prema cilju da se izgradi i dogradi upravo ta teorija.
Za razliku od mene u kakvom si ti odnosu prema nauci? Veruj mi ne znam. Negde si pokazao da ne veruješ u elementarne stvari iz fizike, ali sam onda video da ih ne razumeš.
Ovde pokazuješ da ne veruješ u jednu teoriju pa se pitam da li možda i nju ne razumeš?
Odgovor je NE. Ova teorija nije teška za razumevanje nego narušava temelje tvojih predrasuda o Tvorcu, i otuda tvoja pobuda da tražiš objektivne, ili neke tvoje sitnopozicionističke teškoće na koje nailazi, i brže bolje, od mene tražiš odgovore, a kako ih ja nemam ti ćeš trijumfalno izjaviti kako teorija nije dobra. Osvesti se. Niti ćeš ti oboriti tu teoriju, niti ću je ja odbraniti, već će jedno ili drugo uraditi ljudi koji se njom bave. Jedno je sigurno, ako je obore tvog Tvorca nigde neće naći, jer će dati teoriju koja je efikasnija od postojeće. Tvoj Tvorac je prevaziđena prošlost a ne budućnost.
Ah da! To je stvar tvoje jake logike.Sveta685:Naravno da ga nece naci. Nije to materijalna stvar pa da se nadje. To je stvar logike.
stnco:Ah da! To je stvar tvoje jake logike.
Sveta685:Meni je uvek logicnije; uzrok - posledica, nego: posledica sama od sebe.
Eksplozija nicega: koji mozak to moze da smisli (i zamisli).
Sveta685:Meni je uvek logicnije; uzrok - posledica, nego: posledica sama od sebe.
Eksplozija nicega: koji mozak to moze da smisli (i zamisli).
Mi sami cemo biti sposobni da stvaramo mini-univerzume u roku od deset godina, ne vise od dvadeset....Insect:Ciji mozak kazes moze da smisli Veliki prasak? Mozda je bolje pitanje ciji mozak to moze da pojmi i shvati?
Obersturmfuehrer:ko uopste spominje eksploziju nicega?
Insect:Dozvolite samo da se ubacim komentarisuci ovu boldovanu recenicu. A koji to Tvorac ima svoj uzrok?! Zar ona cuvena recenica ne glasi "Na pocetku bese Bog." (tj. logos ili rec)? A sta bese pre pocetka? Sta bese pre boga? Itd, itd... Osim ako naravno vrlo elegantno ne kazete da je On prvobitni uzrok svega ali onda ova diskusija nema potrebe da se uopste vodi.
Ciji mozak kazes moze da smisli Veliki prasak? Mozda je bolje pitanje ciji mozak to moze da pojmi i shvati?
Pa onda uzmi da je Veliki prasak taj pocetak i nema problema.Sveta685:Pocetak je pocetak. Nema pocetka pre pocetka.
Sa zadnjom recenicom se slazem - Ciji mozak moze da pojmi i shvati takve budalastine.
To je verovatno slucaj i pri "prirodnim" nastankom Univerzuma...Insect:Mada bi u tom slucaju znacilo da je postojalo verovatno mnogo "abortiranih" univerzuma pre ovog naseg uspelog.![]()
Mislim da moze da se otpise mogucnost da ce jednog dana da dodje do sazimanja Univerzuma u singularitet... Univerzum nije tako jednostavan...Insect:Meni se iskreno licno svidja ideja ciklicno pulsirajuceg svemira gde se sa svakim novim praskom malo menjaju pocetne vrednosti konstati u zavisnosti od slucajnih uslova pred sazimanjem i praskom.
Hm. Meni je za to dovoljno npr da pomislim koliko ima zvezda u nasoj galaksiji... Ali, to je verovatno zbog toga sto imam malo manje maglovitu predstavu pravog znacenja tako velikog broja nego sto je ima vecina drugih ljudi...Insect:U tom slucaju je samo ovaj n-ti od univezuma imao u Pi broju na 684 decimali povoljnu vrednost za nastanak ovakvog zivota. Ova vizija mi izaziva veliko strahopostovanje pred nistavnoscu nas samih ne samo u ovom univerzumu nego u svim ostalim i u vecnosti.![]()
Sveta685:Eksplozija "preprzenog kosmickog jajeta" se desila u trenutku kada nijedna materijalna cestica nije postojala. Drugim recima, eksplodiralo je -nista. To kaze doticna teorija.
Sveta685:Pocetak je pocetak. Nema pocetka pre pocetka.
Sa zadnjom recenicom se slazem - Ciji mozak moze da pojmi i shvati takve budalastine.

Da se poslužim analogijom sa šahovskim kombinacijama. U jednoj osrednje komplikovanoj šahovskoj poziciji ima na milijarde kombinacija u samo desetak poteza unapred. Ako velemajstori mogu da računaju varijante do petnaestak poteza u dubinu i ako je broj varijanti koji tu uzimaju u obzir manji od 1% od svih mogućih varijanti, onda tek može da se uvidi koliko je čovekov um ograničen. Ako su sva naša naglabanja o postanku sveta tek neki promil od svih mogućih varijanti, koje ne možemo ni zamisliti, onda je naše pravo na prisvajanje istine veoma diskutabilno. Bez obzira što čovečanstvo danas mnogo više zna nego ljudi od pre nekoliko milenija, ta znanja ni približno nisu iscrpljena u odnosu na ono što se ne zna.Insect:Samoregulisuci i usavrsavajuci zivi univerzum mi se ne svidja kao ideja. Tu tek ima mnogo vrlo dikutabilnih stvari.
Meni se iskreno licno svidja ideja ciklicno pulsirajuceg svemira gde se sa svakim novim praskom malo menjaju pocetne vrednosti konstati u zavisnosti od slucajnih uslova pred sazimanjem i praskom. U tom slucaju je samo ovaj n-ti od univezuma imao u Pi broju na 684 decimali povoljnu vrednost za nastanak ovakvog zivota. Ova vizija mi izaziva veliko strahopostovanje pred nistavnoscu nas samih ne samo u ovom univerzumu nego u svim ostalim i u vecnosti.![]()
Eto zasto mislim da ljudi traze neki visi smisao i nalaze ga u bozanstvima kojih smo mi kao deo. Niko ne zeli da bude samo nistavni broj u nekom od nistavnih brojeva vecnih univerzuma.![]()
A kreacionisti i propagatori religije najociglednije upravo to rade.ristob:Ako su sva naša naglabanja o postanku sveta tek neki promil od svih mogućih varijanti, koje ne možemo ni zamisliti, onda je naše pravo na prisvajanje istine veoma diskutabilno.
Ova tvoja analogija sa šahom, koja je apsolutno neprimerene, liči mi na jedno poređenje jednog verskog fundamentaliste, koji je u pokušaju da istakne Svemogućeg koji je stvorio tu "savršenu" stabljiku raži uzviknuo: "Može li čovek da napravi zgradu čiji je odnos površine preseka i visine kao kod raži"? Vrlo naivno, zar ne?ristob:Da se poslužim analogijom sa šahovskim kombinacijama. U jednoj osrednje komplikovanoj šahovskoj poziciji ima na milijarde kombinacija u samo desetak poteza unapred. Ako velemajstori mogu da računaju varijante do petnaestak poteza u dubinu i ako je broj varijanti koji tu uzimaju u obzir manji od 1% od svih mogućih varijanti, onda tek može da se uvidi koliko je čovekov um ograničen. Ako su sva naša naglabanja o postanku sveta tek neki promil od svih mogućih varijanti, koje ne možemo ni zamisliti, onda je naše pravo na prisvajanje istine veoma diskutabilno. Bez obzira što čovečanstvo danas mnogo više zna nego ljudi od pre nekoliko milenija, ta znanja ni približno nisu iscrpljena u odnosu na ono što se ne zna.
lightm:Pa onda uzmi da je Veliki prasak taj pocetak i nema problema.
Obersturmfuehrer:ne znas teoriju.
ako nije postojala cestica, materijalna (pitam se dal imas pojma koje su to materijalne cestice), ne znaci da je postojalo NISTA.....
Insect:Pocetak jedne stvari, u ovom slucaju Univerzuma, ne mora da znaci i da je pocetak Svega. Mozemo vrlo slobodno pretpostaviti da se izvan ovog naseg univerzuma nalazi nesto u cemu je zapravo nas univerzum ekspolodirao i nastao. Recimo ako uzmemo u obzir kreatora, onda u necijoj kreatorskoj epruveti se mi sada nalazimo. To opstije nesto bi u sebi sadzalo sve ove nase zakone ali i neke svoje specificne koji nisu ukljuceni u ovaj nas podskup i samim tim nisu dostupni nasim spoznajama. Sta je i kakav je bio pocetak tog neceg mislim da ne mozemo ni da cak pretpostavimo. Vidis, pocetak pre pocetka moze da ide beskonacno u pocetak, ali ce pocetak pocetnog pocetka nama uvek biti nedostupan.
"Ciji mozak moze da pojmi i shvati takve budalastine?" rece inkvizitor i potpali Brunovu lomacu.
stnco:Ova tvoja analogija sa šahom, koja je apsolutno neprimerene, liči mi na jedno poređenje jednog verskog fundamentaliste, koji je u pokušaju da istakne Svemogućeg koji je stvorio tu "savršenu" stabljiku raži uzviknuo: "Može li čovek da napravi zgradu čiji je odnos površine preseka i visine kao kod raži"? Vrlo naivno, zar ne?
Teorija nastanka sveta nisu nikakva naglabanja i tu ne postoji mnogo varijanti. Jedini nedostatak te teorije što je sklonio tvog Tvorca i ti je zato ne priznaješ. Jesam li u pravu?
Ko kaze da mora postojati uzrok ? Jesi li ti cuo za Heisenberg-a ? Ili jos zivis u vremenu Laplace-a ?Sveta685:To bi bila hipoteticka posledica. A sta je uzrok? Uzrok je pre posledice, on je na pocetku.