Nastanak Suncevog sistema:
Po evolucionistickoj kosmoloskoj teoriji nas zvezdani sistem nastao je gravitacionim sazimanjem oblaka protostelarnog gasa. Taj oblak sadrzavao je atome raznih hemijskih elemenata koji su se tu nasli tako sto ih je iz sebe izbacila neka obliznja zvezda koja je po zavrsetku svog zivota eksplodirala (kao supernova). U sredini tog sistema formirano je nase Sunce, a od ostalog dela oblaka planete i sateliti (malo pojednostavljujem da bi bilo brze). Sunce je nastavilo da se sabija sve dok se usled ogromnog pritiska (i adekvatno velike temperature ) nije „upalila“ termonuklearna pec koja je stvorila kontra pritisak i sprecila dalje urusavanje materijala Sunca. Kod planeta se taj proces zgusnjavanja tj sabijanja zaustavio zbog nedovoljno velike mase (?). Oko pojedinih planeta se od lokalnih delova oblaka formirao niz satelita …
Koliko ovo ima smisla? Ako postoji neki „oblak“ sastavlen od atoma raznih elemenata, kako moze uopste da zapocne njegovo sazimanje? Atomi medjusobno ne mogu da se privlace gravitacionom silom jer je ona mizerno mala. Kako poceti? Najgore od svega je sto se pretpostavlja da je takav sistem rotirao oko svog centra , a u trenutku kad tek otpocinje gravitaciono sazimanje centrifugalna sila bi bila jaca od gravitacione pa bi se atomi tog oblaka pre rasprsili po okolnom svemiru nego sto bi se poceli sakupljati. Ali, dobro, nek zapocne sazimanje. Koja je logika sazimanja? U oblaku se nalaze atomi raznih elemenata, od vodonika do superteskih elemenata. Koji bi atomi trebali da postanu „centri okupljanja“? Logicno, oni sa najvecom masom (uran, zlato). To znaci da bi se u sredini tog oblaka koncentrisali atomi najmasivnijih elemenata, a prema periferiji bi bili sve laksi atomi tj. u sredini sistema bi trebala da bude ogromna kamena gromada oko koje bi kruzile stenovito-gasovite planete, a prema kraju gasovite planete. Izgleda li Suncev sistem tako? Ni priblizno. Dobro, mozda logika nije u redu, da probamo kontra: dakle, u sredini najlaksi elementi –vodonik i helijum (oho, za sada je dobro), a prema periferiji najpre gasovite planete, a onda stenovite. Izgleda li Suncev sistem ovako? Opet corak! Za bilo koju verziju sabijanja nas sistem izgleda prilicno nenormalno. ( Imam utisak da Tvorac sedi negde u prikrajku i smeje se nasim pokusajima da klasicnim silama objasnimo cuda). Ali, naravno, tu su nasi „eksperti“ sa svojim kompjuterskim simulacijama kojima , gle cuda!, dobijajau bas one rezultate koje su unapred i uneli u kompjuterski program.Kakva koincidencija! Ali, naravno, kompjuter kao objektivan posmatrac (sa unapred isprogramiranim radom) mora biti konacan dokaz svim nevernim Tomama koji se rukovode iskljucivo najglupljim mogucim pristupom- zdravim razumom. U svakom slucaju stoji pitanje: kako su se u centru naseg zvezdanog sistema okupili atomi dva najlaksa elementa?Koja sila je naterala helijum koji je elektro-neutralan (pa na njega ne deluje cak ni elektromagnetna sila) da se skupi u Sunce, kad gravitaciona sila celokupne planete Zemlje ne moze da ga zadrzi ( cim se oslobodi iz Zemljine kore odlazi u Svemir)? I konacno, najgluplje pitanje: atomi gasovitih elemenata , danas, cim se oslobode iz svojih jedinjenja odlaze u atmosferu, a zatim u Svemir (vodonik, plemeniti gasovi ) tj. planeta Zemlja ,sada kada vec postoji , dozvoljava tim atomima da odu , a navodno je nekada neki mnogo manji deo te materije koji ce postati Zemlja uspeo da skupi sve te atome svojom mnogo puta manjom gravitacionom silom? Izvinjavam se na ovoliko glupom pitanju, ali ne bi bilo lose da ipak neko odgovori na njega da ga ne bi neko slican ponovo postavio.
Kraj drugog dela
P.S. Ne bih voleo da o ovoj temi raspravljam sa „papagajima“ koji ce mi umesto svog odgovora na moje pitanje citirati sta je neko drugi napisao, iznositi formule koje je neko drugi sastavio… zeleo bih da pricam sa Ljudima koji imaji svoje misljenje o odredjenoj temi koje ce izneti svojim recima (pa makar nekad napravili i grubu gresku) , koji ce reci: u ovom delu teksta nisi u pravu zbog toga i toga , ja mislim da je ovo ovako i sl. Ako nema takvih, onda cu sacekati da „papagaji“ odnesu ovaj tekst nekom doktoru fizike da im napise komentar, uz mozda par njihovih dodatih reci tipa“slatko sam se nasmejao“ i sl.