Gravitaciono polje ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav!

Napamtilo mi se: pitao sam jednog lektora, kakva je brzotina gravitacijonog signala? Odgovorio je sta niko ne zna tacno, niko ne zna i9ma li se graviton u sustini, ali je njegovo misljenje u tome sto graviton se krreta isto toliko brzo koliko i foton. Pala mi je na srce njegova recenica: moje je licno misljenje ...

Марбол:
Pozdrav!

Napamtilo mi se: pitao sam jednog lektora, kakva je brzotina gravitacijonog signala? Odgovorio je sta niko ne zna tacno, niko ne zna i9ma li se graviton u sustini, ali je njegovo misljenje u tome sto graviton se krreta isto toliko brzo koliko i foton. Pala mi je na srce njegova recenica: moje je licno misljenje ...
Dobro govoriš Srpski. :lol: :lol: :lol:

tako je bilo do 70'ih god proslog veka....Vajnberg-Salamova teorija je ujedinila te dve interakcije (elektromagnetnu i slabu) i pokazala da su to zapravo manifestacije jedne te iste interakcije, a da su njihovi prenosioci, sva cetiri bozona, ustvari jedna te ista cestica. Naravno, ujedinjenje je postignuto na visokim energijama i smatra se, da ce na jos vecim energijama doci do ujedinjenja i jake nuklearne interakcije. To ce biti buduca, kako je neki zovu, Teorija velikog ujedinjenja. Mada je izraz malo neprecizan a ni potpuno tacan, jer niti je velika, niti celovita. Naravno, priroda tog polja, (kao i samom Ajnstajnu koji je posle objavljivanja OTR do smrti radio na njoj) nije poznata.

valjda 4 sile....
slaba nuklearna, jaka nuklearna, gravitaciona i elektromagnetna
Ovo je tacno. Postojie 4 sile bez obzira sto smo uspeli da ih ujedinjimo. Tokom 60-tih pocelo se raditi na ujedinjenju koje je zasnovano na sledecim osobinama interkacija na rastojanjima od (10exp-13 )cm.
1. S povecanjem energije cestica i smanjenjem prostora na kome su lokalizovane, menja se jacina interakcije. Uzrok su virtuelne cestice koje realna cestica stvara oko sebe.
2. Jacina elektromagnetne interakcije se nesto smanjuje na vecim distancama jer se povecava zaklanjanje virtuelnim cesticama. Slave interakcije, isto kao i jake, ponasaju se suprotno i rastu na vecim distancama, sto je izrazenijie za jake interakcije. Na manjim udaljenostima razlika izmedju interakcija se smanjuju i one pocinju da lice na elektricno privlacenje po Kulonovom zakonu. Na udaljenostima od (10exp-28 )cm trebalo bi da postoji samo jedna, umesto tri vrste interakcija.

Veliko ujedinjenje - ujedinjenje jake nuklearne sile ujedinjenoj elektromagnetnoj i slaboj. Jaka nuklearna sila izjednacava se sa ostale dve tek na strahovito maloj distanci od (10exp-28 )cm; posmatrac s takve distance nebi mogao da razlikje neutrino od kvarka. Njih bi zamenila jedna supercestica cija bi razlicita stanja bili kvarkovi, elektroni i neutrini. Za cesticu koja bi bila nosilac polja supercestice trebalo bi utrositi energije vece od 10exp14 GeV. Postizanje takve energije ima jednu prirodnu granicu. Najveci akscelerator ,koji se tek gradi u Teksasu, imace snagu (2 x 10exp4 )GeV. Smesten je u jedan tunel dug 86 Km. Zemljin radijus je oko 500 puta veci i kada bi se oko ekvatora izgradio aksceleratort, to bi predstavljalo uvecanje kojim bi se dostiglo oko (10exp14 ) GeV. Problem je sto naelektrisana cestica, kada kruzi, emituje zracenje koje jako raste s energijom i granica je oko (10exp8 )GeV. To je preko milion puta manje od onoga sto je potrebno za prodor u prostor gde se jaka nuklearna sila izjednacuje sa elektroslabom. Dakle, nema izgleda da se na takav nacin postignu energije neophodne za veliko ujedinjenje. Za sada nisu na vidiku neki perspektivni alternativni nacini. Stigli smo vec do granica sitnoce sveta, u mikro-mikro predele gde eksperiment ne moze dirketno da prati teoriju.

Teorija gravitacije - Najveca muka fizicarima stvorena od strane najstarije poznate i najslabije po intenzitetu sile - gravitacije. Ona je 10exp36 puta slabija od elektromagnetne. Zbog tako ogromne razlike gravitaciona sila nije proveravana u laboratorijama na udaljenostima manjim od centimetra. Za ujedinjenje gravitacione s ostale tri sile trebalo bi skratiti distance na (10exp-33 )cm, i jednoj cestici kao sto je proton dati energiju od (10exp19 )GeV;Ovo je jednako skoro dve milijarde dzula, energiji kojom bi se moglo podici stotinak tona na 2000 metara visine. Ujedinjenje gravitacije s elektromagnetnom silom, na kome je Anstajn proveo mnogo vremena ne izgleda praktocno ostvarivo. Takva situacija je stimulisala razvoj kvantne teorije gravitacije a graviton i virutelna cestica koja odgovaraju fotonu ostaje za sledece generacije.

E sad, Teorija Svega - trenutno japopularniji pokusaj su super strune. Necu sad o tome pisati vec sam se dovoljno udaljio od teme. Samo se tom teorijom ne izmislja nista novo vec se pokusava da razume poreklo onog sto je vec poznato.

pa jeste.....u svetu u kome zivimo, Univerzumu koga koliko - toliko poznajemo, sve pojave, mogu se objasniti pomocu ove cetiri sile. Jer svet visokih energija, ekstremno velikih gustina, koje prevazilaze nuklearne - ne poznajemo. Cak ni prirodu sila jakih interakcija - "njen zakon", ne znamo.
Usput, hvala proximo na ovako iscrpnim informacijama.

pa jeste.....u svetu u kome zivimo, Univerzumu koga koliko - toliko poznajemo, sve pojave, mogu se objasniti pomocu ove cetiri sile. Jer svet visokih energija, ekstremno velikih gustina, koje prevazilaze nuklearne - ne poznajemo. Cak ni prirodu sila jakih interakcija - "njen zakon", ne znamo.
Usput, hvala proximo na ovako iscrpnim informacijama.

Lepo receno. Ali doci ce opet trenutak za sve.;-)

Rezime:
U skladu sa najvaznijim principom Univerzuma (entropijom) moguc je samo jedan sled dogadjaja - sva nebeska tela su morala biti stvorena kao takva na samom pocetku postojanja Svemira, jer je tada sistem imao najvecu energiju. Daljim protokom vremena ta tela mogu samo da se postepeno raspadnu na svoje delove. Gravitaciona energija celog Kosmosa se konstantno smanjuje, jer se stalno jedan deo mase izracuje kao energija.Da bi ste dobili gravitacionu silu znatnije jacine moraju se atomi skupiti na neki nacin (drugi nacin) na jednu gomilu (planeta, zvezda).Jedan atom nikada ne moze da privuce drugi atom gravitacionom silom jer je ona na nivou atoma zanemariva.Sila koja drzi planete na putanjama oko Sunca nije gravitaciona (ona se prostire u neposrednoj blizini Sunca), vec neka peta sila.

Jedan atom nikada ne moze da privuce drugi atom gravitacionom silom jer je ona na nivou atoma zanemariva.Sila koja drzi planete na putanjama oko Sunca nije gravitaciona (ona se prostire u neposrednoj blizini Sunca), vec neka peta sila.

Ovo uzimam odma u razmatranje cim mi das neke cinjenice. Daj mi svoje formule, svoje eksperimente. Nemoj mi samo reci da je to samo cista logika.

Kad vec pomenuste energiju......Znate zakon o odrzanju energije.....pa upravo on govori o tome da je ukupna enegrija Univerzuma konstantna....Dakle kolika je bila na pocetku, i sad je isto tolika. Samo se postavlja pitanje....Kolika je - kvantitativno?

ma ja jedva cekam da mi Sveta kaze gde je to granica, tj "Neposredna blizina" gravitacionog polja...
evo, da dam polaznu tacku, mora biti na minimalno 30km, jer je neki Amer iskocio sa te visine iz balona :)
Inace, u slobodnom padu je probio zvucni zid, ali u visim slojevima atmosfere.....doduse to je bila brzina zvuka na 0m nadmosrke visine....

Obersturmfuehrer:
ma ja jedva cekam da mi Sveta kaze gde je to granica, tj "Neposredna blizina" gravitacionog polja...
evo, da dam polaznu tacku, mora biti na minimalno 30km, jer je neki Amer iskocio sa te visine iz balona :)
Inace, u slobodnom padu je probio zvucni zid, ali u visim slojevima atmosfere.....doduse to je bila brzina zvuka na 0m nadmosrke visine....
Moze li malo vise detalja o ovom Ameru?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back