Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Papirna nepersonalizovana kartica, koja košta 40 dinara, moći će da se koristi jednokratno - za dopunjavanje dnevne (280 dinara), trodnevne (720 dinara) ili petodnevne (1.100 dinara) dopune. Karte važe 24 sata, 72 sata odnosno 120 sati i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju od ponoći do četiri ujutru.

kako su pokvareni,znaci ako neko dolazi poslom u bg.recimo da preda neke papire u neku ustanovu,on MORA da kupi papirnu karicu od 40 din + da dopuni sa 280 din.....ne moze sa tom papirnom da koristi vremensku kartu od 90 minuta,iako bi nekima za posao kojim su u bg to sasvim odgovaralo.
plastikanerom od 250 din je jedino moguce vremenska.

Papirna nepersonalizovana kartica, koja košta 40 dinara, moći će da se koristi jednokratno - za dopunjavanje dnevne (280 dinara), trodnevne (720 dinara) ili petodnevne (1.100 dinara) dopune. Karte važe 24 sata, 72 sata odnosno 120 sati i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju od ponoći do četiri ujutru.

kako su pokvareni,znaci ako neko dolazi poslom u bg.recimo da preda neke papire u neku ustanovu,on MORA da kupi papirnu karicu od 40 din + da dopuni sa 280 din.....ne moze sa tom papirnom da koristi vremensku kartu od 90 minuta,iako bi nekima za posao kojim su u bg to sasvim odgovaralo.

Naplatice se za sve ono ranije,a plus uvode jos komunalaca, 800 komada, pa ti vidi sta ce narod da snadje, bice sverca malo sutra, aha.

To je isti smisao koriscenja kao i pre. Ta 'papirna' odnosno kartonska je mogla samo jednom da se dopuni - sto je ostalo isto.
Ono sto je promena je sto je pre mogla da se popuni sa vrednoscu 10 voznji - nije bila bas jednokratna kao sada.

- - - - - - - - - -

A ako nema dovoljno para ima obavezu da smanji troskove, smanji plate i otpusti visak radnika.

Mislim da bi ipak bila velika zbrka da svakih mesec dva primaju i otpustaju stotine ljudi - naplata u martu i u avgustu nije ista.

Sve u svemu, neko se trudi da ubije gradski sistem prevoza i da sve preuzmu privatnici. Samo gledajte.
Neko hoce da nas vrati u 1998mu.

KRATKO I JASNO: Šta smeju, a šta ne "Bus plus" kontrolori, a šta Komunalna policija

Mnogobrojni pravilnici, odredbe, odluke i izmene zakona često zbunjuju građane, koji u velikom broju slučajeva ne znaju koja su zapravo ovlašćenja "Bus plus" kontrolora i Komunalne policije. Tome doprinose i mnogobrojne netačne informacije koje kruže internetom, a mi vam otkrivamo istinu.

Obaveza svakog putnika je da validira kartu pri ulasku u autobus, bez obzira na to da li se radi o karti za jednu vožnju ili mesečnoj. Ako ipak odlučite da se vozite bez karte, i zatekne vas "Bus plus" kontrolor, trebalo bi da znate koje su vaše obaveze, a koja prava.

Zabluda je da kontrolori imaju pravo da zadržavaju putnika na bilo koji način dok ne dođe Komunalna policija. Samo sud ili policija smeju da vas zadrže, pa zato svi slučajevi u kojima kotrolori zadržavaju putnike ili zatvaraju autobuse mogu da se završe sa tužbom na račun "Bus plusa". Kontrolori nemaju pravo ni da vas legitimišu, jer to može da uradi samo policajac ili komunalni policajac - rekli su nam u udruženju za besplatnu pravnu pomoć "Vaš advokat". To konkretno znači da kontrolor može da vam traži podatke i ličnu kartu, ali vi niste u obavezi da ih date na uvid. Ipak, to ne znači da putnik ima pravo da bude drzak, bezobrazan ili da napada kontrolora - to pravo nema ni jedna strana.
Budući da kontrolori koji putnika zateknu bez karte u autobusu, a nisu sa komunalnim policajcima, nemaju načina da zadrže putnika na licu mesta dok se policija ne pojavi, jedini način da se zapravo sprovede kontrola i kažnjavanje putnika koji se švercuju bilo bi da policija uvek ide za kontrolorima.
- Tako bi trebalo da se radi, jer karte moraju da se plaćaju, a to je jedini način da se stvarno stane na kraj švercerima. S druge strane, to ne znači da bilo ko ima pravo da bude grub ili bezobrazan prema vama - ističu advokati iz udruženja.

BUS PLUS KONTROLOR NEMA PRAVO:
- Da vas legitimiše (to smeju samo policajci ili komunalni policajci)
- Da vas fizički zadrži dok ne dođe Komunalna policija
- Da traži od vozača da zatvori vrata i zaustavi autobus kako putnik ne bi mogao da izađe
- Da vrši pretres putnika
- Da vam uzme novac, a da vam ne izda posebnu kartu

BUS PLUS KONTROLOR IMA PRAVO:
- Da putniku zatečenom bez karte ponudi da kupi posebnu kartu koja košta 2.000 dinara na licu mesta
- Da vam blokira voznu ispravu ako je niste validirali prilikom ulaska u autobus
- Da zatraži pomoć od Komunalne policije
- Da zatraži da napustite autobus
- Da vas zamoli da sačekate Komunalnu policiju

KOMUNALNA POLICIJA IMA PRAVO:
- Da vas legitimiše
- Da vas privede ako ne može da utvrdi vaš identitet
- Da koristi sredstva vezivanja ako pokušate da pobegnete ili pružate otpor
- Da vas pretrese ukoliko postoji opravdan povod, a pretres mora da izvrši lice istog pola
- Da vam izda prekršajni nalog na osnovu podataka o vašem identitetu

KOMUNALNA POLICIJA NEMA PRAVO:
- Da vas privede iz bilo kog drugog razloga (može da se obrati policiji za pomoć)
- Da vaše lične podatke da kontroloru
- Da izvrši proveru identiteta a da vas prethodno ne obavesti o razlozima provere
- Da vas zadrži ako ste dali lične podatke
"Vozač nema sitno" nije validan izgovor
Kada ih kontrolori zateknu bez karte, mnogi putnici pokušaju da se "izvuku" uz reči "Vozač nema sitno". Iako ovo jeste olakšavajuća okolnost, i većina kontrolora će vam progledati kroz prste, trebalo bi da znate da je svaki putnik u obavezi da kupi kartu pre ulaska u autobus, i da je validira na ulasku.

http://www.24sata.rs/kratko-i-jasno...plus-kontrolori-a-sta-komunalna-policija/3333

Komunalnu policiju treba ukinuti, a ugovor sa Apeksom ponistiti i vratiti prodaju karata i kontrolu pod okrilje GSP kao sto je nekada bilo.

To je isti smisao koriscenja kao i pre. Ta 'papirna' odnosno kartonska je mogla samo jednom da se dopuni - sto je ostalo isto.
Ono sto je promena je sto je pre mogla da se popuni sa vrednoscu 10 voznji - nije bila bas jednokratna kao sada.

da li ja tebe ne razumem,ili ti mene.

u vezi kartonke-mislim da `nije isti smisao kao pre`.ona je sada ciljano napravljena za one koji su dnevno gosti bg,i mislim da je bezobrazluk sto nije dozvoljena opcija vremenske karte od 90 minuta na kartonki (jer neko mozda brzinski obavi posao zbog koga je u bg..znaci primoran je da plati prevoz 280+40=320 din pa i ako mu ne odgovara ta )

da li ja tebe ne razumem,ili ti mene.

u vezi kartonke-mislim da `nije isti smisao kao pre`.ona je sada ciljano napravljena za one koji su dnevno gosti bg,i mislim da je bezobrazluk sto nije dozvoljena opcija vremenske karte od 90 minuta na kartonki (jer neko mozda brzinski obavi posao zbog koga je u bg..znaci primoran je da plati prevoz 280+40=320 din pa i ako mu ne odgovara ta )

To jeste bezveze - ali kartonska karta jeste ogranicena ja 3 meseca. Plastika traje 3 godine...

- - - - - - - - - -

Platine, nemaju oni 3 radnika viska, nego malo vise... Kao i svaki megalomanski sitem koji ne bude mogao da izdrzava sebe, urusice se... I treba ako mene pitas....

I sta je ishod? Puknut do privatizovan GSP? Bankrot / propast gradskog prevoza?

I na kraju? Hoce li neko uspeti da ne plati kartu odmah na ulazu u privatni prevoz? Sumnjam. Kome je u interesu da privatnici drze gadski prevoz?

ljudi tema da se obrise podhitno i nista vise da ne pisete imam dojavu iz vrha gspa da citaju i sve fore kupe kako da nam doakaju,kad pomenusmo jednu dopunu za svaki slucaj uvedose da istice posle 3 meseca,sledece ce kamere snimati i odma nase face direktno idu komunalnoj koji nas nalaze i salju na gajbu racune:evil:

To jeste bezveze - ali kartonska karta jeste ogranicena ja 3 meseca. Plastika traje 3 godine...

- - - - - - - - - -

I sta je ishod? Puknut do privatizovan GSP? Bankrot / propast gradskog prevoza?

I na kraju? Hoce li neko uspeti da ne plati kartu odmah na ulazu u privatni prevoz? Sumnjam. Kome je u interesu da privatnici drze gadski prevoz?

Ako ne mogu da se ekonomski odrze, a da gradjani ne bankrotiraju placajuci njihove paprene cena karata, neka propadnu.

Муж уплатио за фебруар за запослене. Цена уопште није снижена (као што је обећано).

Sve je vraceno na staro, osim par detalja oko pojedinacnih a sada nazvanih vremenskih karata.

- - - - - - - - - -

Ako ne mogu da se ekonomski odrze, a da gradjani ne bankrotiraju placajuci njihove paprene cena karata, neka propadnu.

I sta cemo onda? Na ulazu cemo da placamo po 100 dinara pojedinacne karte kod privatnika - jer ce samo oni da postoje.

ali kartonska karta jeste ogranicena ja 3 meseca. Plastika traje 3 godine...
aman bre covece,pricam o tome da je bezobrazluk jer sa kartonkom ne moze da se koristi vremenska od 90 minuta,ona je ocito namenjena posetiocima grada,ali na taj nacin da ih prilicno odere.
samo sam na to htela da stavim akcenat..

- - - - - - - - - -

onaj komunalac sto je psovao/pretio narodu da ce jos gore nagrabusiti,negde izjavio da je bio besan jer narod na forumu `baca drvlje i kamenje na komunalnu`..
izgleda da nas taj citao:mrgreen:

Sve je vraceno na staro, osim par detalja oko pojedinacnih a sada nazvanih vremenskih karata.

- - - - - - - - - -

I sta cemo onda? Na ulazu cemo da placamo po 100 dinara pojedinacne karte kod privatnika - jer ce samo oni da postoje.

treba privatnici da se udruže pa ponude usluge (mesečne/pojedinačne) po pristupačnijoj ceni. pa nek bira ko će kod koga da se vozi.
konkurencija je čudo.

aman bre covece,pricam o tome da je bezobrazluk jer sa kartonkom ne moze da se koristi vremenska od 90 minuta,ona je ocito namenjena posetiocima grada,ali na taj nacin da ih prilicno odere.
samo sam na to htela da stavim akcenat.
Slazem se oko toga.

- - - - - - - - - -

treba privatnici da se udruže pa ponude usluge (mesečne/pojedinačne) po pristupačnijoj ceni. pa nek bira ko će kod koga da se vozi.
konkurencija je čudo.

Ako bi dosao zaista nas privatnik - ja se ne bih mnogo bunio. Ali, veca je sansa da dodje ko zna ko drugi.

Ako se pojedinačna, tj. vremenska karta aktivira u momentu kupovine, kako kupiti 2 karte a da jedna ne propadne.
Recimo idem negde busom, znam da neću završiti za sat i po i kupujem 2 karte. Međutim, vratim se kolima, taksijem...jedna je iskorišćena, a druga ? :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back