Нема карата код возача, а путнике избацују из возила
Велики број возача у градском превозу не продаје карте пошто се штампачи често кваре. У Бус плусу истичу да контролори не наплаћују казне ако путник не може да купи карту у возилу, међутим путници се жале да их контролори у тим случајевима приморавају да напусте возило “јер не могу да се возе за џабе”.
У многим возилима јавног превоза путници и кад желе да плате карту то не могу да учине пошто их возачи све чешће дочекају са одговором “не ради штампач”, “немам ситно” или “немам карту”.
Занимљиво да се једном суграђанину то догодило у два возила на истој линији и то у року од свега један сат. Додуше, изговор је био исти.
- Ретко користим градски превоз и немам бус плус картицу, па чим сам ушао у аутобус на линији 79, отишао сам до возача како бих купио карту. Међутим, возач ми је одговорио да не може да ми изда карту пошто штампач не ради. Наставио сам да се возим све до Градске болнице, а када сам се враћао ушао сам у други аутобус на тој линији и опет нисам могао да купим карту пошто ни возачу у том возилу није радио штампач. Питам се шта би се догодило да је којим случајем ушла контрола у аутобус и због чега се ти штампачи не поправљају ако већ не раде - каже Радослав К. са Дорћола.
У "Бус плусу" тврде да је сваки возач упознат са процедуром продаје карата.
- Командна табла возача користи се за издавање карата у самом возилу. У случају када је штампач на командној табли ван функције, возач је дужан да то одмах пријави свом диспечеру, како би се обавила провера исправности и извршила оправка или замена апарата. Контролори ту чињеницу узимају у обзир приликом контроле исправности карата - истичу у "Бус плусу".
Возачи у градском превозу, пак, наводе више разлога, због чега им се не исплати да продају карте.
- Често ми се дешава да ми уређај скине новац са моје картице, а да штампач једноставно прогута карту и неће да је избаци. Догађа се да изађе и само празан папир, а једном приликом је карта изашла тек две станице након што ми ју је путник тражио и пошто сам му већ вратио новац. На основу уговора са фирмом “Апекс солушн” у таквим ситуацијама ми смо дужни да из свог џепа извадимо 120 динара како бисмо поравнали трошкове. Због тога већина колега и ја не желимо да ризикујемо и продајемо карте - каже један од возача ГСП “Београд”.
Сваки возач на својој индетификационој картици има 20.000 динара, а од те суме уређај приликом продаје карата скида новац. Цена карте у возилу је 120 динара.
- Пре увођења "Бус плус" система имали смо проценат од продаје сваке карте па смо, рецимо, на 100 карата, колико смо месечно издавали, могли да зарадимо 2.000 динара. Сад то више није случај, већ на крају сваке недеље морамо да идемо до гараже како бисмо раздужили новац који је скинут са картице - објашњава ГСП возач.
За сада без поскупљења градског превоза
После најаве Млађана Динкића, министра финансије и привреде, да ће повраћај акциза на гориво моћи да добије и градски превоз, сва је прилика да цена ове услуге неће порасти.
Последње поскупљење карата било је 1. јануара прошле године. Тада је цена горива била 105 динара по литру, а сада готово 45 динара виша.
Подсећања ради, у јуну је градоначелник Драган Ђилас затражио од тадашњег премијера Мирка Цветковића да из буџета Србије обезбеди субвенцију ГСП “Београд” кроз повлашћену акцизу на деривате нафте, али је бивши председник Владе то одбио уз образложење да Влада у техничком капацитету нема мандат да мења Закон о акцизама.