Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Sinoć oko 21:15 - 21:30 na početnoj stanici 56ice, otvara majstor prednja vrata a dvojica radnika PARKING SERVISA, cimaju da otvore srednja. Jedan je uspeo da se uvuče, ali pošto su se odma zatvorila, onaj drugi je morao da uđe normalno na prednja.
Kad sam ušla, pitala sam ga što mu je to trebalo, jer - eto i njegov kolega koji je normalno uš'o isto je seo. On me pitao šta to mene zanima, na šta sam mu odgovorila da je glupo da se ponaša ko divljak.
Sela sam prekoputa njih i povremeno okretala glavu pokušavajući da im vidim imena na pločicama ili brojeve znački. Onda je onaj koji je gurao vrata, raskopčao košulju i pokrio značku i pločicu sa imenom i reko i kolegi da to uradi.
Da sam uspela da vidim, prijavila bi ih odma.

Sinoć oko 21:15 - 21:30 na početnoj stanici 56ice, otvara majstor prednja vrata a dvojica radnika PARKING SERVISA, cimaju da otvore srednja. Jedan je uspeo da se uvuče, ali pošto su se odma zatvorila, onaj drugi je morao da uđe normalno na prednja.
Kad sam ušla, pitala sam ga što mu je to trebalo, jer - eto i njegov kolega koji je normalno uš'o isto je seo. On me pitao šta to mene zanima, na šta sam mu odgovorila da je glupo da se ponaša ko divljak.
Sela sam prekoputa njih i povremeno okretala glavu pokušavajući da im vidim imena na pločicama ili brojeve znački. Onda je onaj koji je gurao vrata, raskopčao košulju i pokrio značku i pločicu sa imenom i reko i kolegi da to uradi.

Svakako da nije razlog za takvo ponasanje, ali nema ni razloga za takvo maltretiranje putnika.

Ja sam pre neki dan posle mnogo vremena usao na pocetnoj stanici i naravno nisam ocekivao da ce da otvori samo prva vrata. Onda je usledilo 20 minuta dok su se svi provukli kroz prednja. A bio je i jedan momak od bar 200 kila, decko je ulazio bar 5 minuta u trolu kroz prednja vrata. Cemu to maltretiranje putnika.

A vrhunac svega je da sam kad sam konacno usao video dva ona lika iz bus plusa koja sede na sedistima i zauzimaju mesta putnicima. Je l' toliko tesko bilo da se organizuje ulaz na sva vrata kad su vec dva lika unutra. Moze svaki da stoji na vratima i zamoli putnike da se validiraju kad ulaze. Nije tesko biti fin. Ali ocigledno da je teskim amaterima lakse da se izivljavaju na putnicima i gradjanima.

Zato se ja zalazem za kamere u prevozu.

Sto se cena prevoza tice, republicka vlada najavljuje mogucnost da se delimicno ukinu akcize na gorivo, izmedju ostalog i za javni prevoz, pa posto je to bio glavni zahtev Djilasa za opstanak dosadasnje cene... Mozemo da ocekujemo ispunjenje obecanja.

Svakako da nije razlog za takvo ponasanje, ali nema ni razloga za takvo maltretiranje putnika.

Ja sam pre neki dan posle mnogo vremena usao na pocetnoj stanici i naravno nisam ocekivao da ce da otvori samo prva vrata. Onda je usledilo 20 minuta dok su se svi provukli kroz prednja. A bio je i jedan momak od bar 200 kila, decko je ulazio bar 5 minuta u trolu kroz prednja vrata. Cemu to maltretiranje putnika.

A vrhunac svega je da sam kad sam konacno usao video dva ona lika iz bus plusa koja sede na sedistima i zauzimaju mesta putnicima. Je l' toliko tesko bilo da se organizuje ulaz na sva vrata kad su vec dva lika unutra. Moze svaki da stoji na vratima i zamoli putnike da se validiraju kad ulaze. Nije tesko biti fin. Ali ocigledno da je teskim amaterima lakse da se izivljavaju na putnicima i gradjanima.

Sa tim se i ja potpuno slažem još od početka ove torture.

Sto se cena prevoza tice, republicka vlada najavljuje mogucnost da se delimicno ukinu akcize na gorivo, izmedju ostalog i za javni prevoz, pa posto je to bio glavni zahtev Djilasa za opstanak dosadasnje cene... Mozemo da ocekujemo ispunjenje obecanja.

Danas je 25i.
Juče je opet poskupelo gorivo. Do prvog Septembra poskupeće barem još jednom. Tako da je to šarena laža kad se uzme u obzir kad je Đilas "podneo zahtev"

Poslednja izmena:
I kad smo vec kod trola. WTF je sa onim narandzastim oguljenim trolama. Gde su to nasli, u nekom skladistu od pre 20 godina.

kad smo kod trola ne shvatam maltretranje ljudi da ulaze na prva polovicna vrata a odmah iza onaj suzen prostor kod vozaca.

:dash:

Ako su vec hteli da imaju jedan ulaz onda su to trebala da budu zadnja vrata.
Koliko malo mozga treba da bi se nesto uradilo kako treba.

kad smo kod trola ne shvatam maltretranje ljudi da ulaze na prva polovicna vrata a odmah iza onaj suzen prostor kod vozaca.

:dash:

Ako su vec hteli da imaju jedan ulaz onda su to trebala da budu zadnja vrata.
Koliko malo mozga treba da bi se nesto uradilo kako treba.

Ja bih napravio kontra od sadasnjeg - da se na srednja (jedna ili dvoje) ulazi a na prva i poslednja izlazi. Mnogo bolje radi rasporedjivanja publike.

Nema kontrolora, nema ulaska na prva vrata, nema validatora (čekićara)...

Talin uvodi besplatni gradski prevoz – prvi u Evropi
Svaka porodica u estonskom glavnom gradu uštedeće navodno na ovaj način godišnje oko 600 evra, mada se još ne zna iz kojih se sredstava finansirati besplatni prevoz
foto, Talin: Na referendumu više od 75 odsto stanovnika Talina glasalo za besplatan gradski prevoz

Manje automobila u gradu, manja gužva u saobraćaju, manje udesa, čistiji vazduh. To sve obećava žiteljima Talina (Tallinn) gradonačelnik Edgar Savisar (Savisaar) da će doneti zavođenje besplatnog gradskog prevoza u polumilionskoj metropoli Estonije.

Talin će tako biti prvi evropski glavni grad koji je uveo besplatni gradski prevoz. Odluku je doneo juče gradski parlament na osnovu referenduma koji je sproveden u martu kada su građani dali uverljivu podršku ovoj inicijativi gradonačelnika – glasalo je za preko 75 posto njih. U tome ih je, međutim, verovatno više od svega gorenavedenog motivisala računica da će na ovaj način svaka porodica u gradu uštedeti oko 600 evra godišnje. A ni predlog nije nimalo slučajno usvojen upravo sada – uoči lokalnih izbora, a ne odmah po referendumu...

Gradski prevoz u Talinu koristi svaki dan oko 100 hiljada ljudi, tj nešto više od petine ukupnog broja stanovnika. Gradsko saobraćajno preduzeće je od prodaje tramvajskih i autobuskih karata lane inkasiralo oko 20 miiliona evra čime je, međutim pokriveno svega oko trećine troškova. Ostatak troškova je pokrivan iz gradskih i državnih izvora.

Nije, međutim, saopšteno iz kojih će se izvora finansirati besplatni gradski prevoz, mada se može pretrpostaviti da će i tih 20 miliona evra poticati iz istih izvora, kao i onih 40 milona, kojima je dosad bilo dotirano gradsko saobraćajno preduzeće.
http://www.balkanmagazin.net/novost...-uvodi-besplatni-gradski-prevoz-prvi-u-evropi

Trebala si ovim postom da otvoris novu temu Parking servis jer je nema na ovom podforumu a veoma je potrebna.

Da li neko zna, da li postoje propisi - zakoni u javnom gradskom saobraćaju u vezi razmaka među stajalištima?

Danas sam tim povodom zvala Direkciju za javni prevoz(tel. 322-72-41), zbog ukidanja stajališta ispred Brankovog mosta u pravcu Zemuna (84, 15 i još nekih linija ka Zemunu i NBG-u) i ukidanja stajališta kod tržnog centra Ušće za novobeogradske linije.
Naime, čovek mi je iskreno rekao, ono što sam i sama znala, da su te stanice ukinute radi efikasnije kontrole putnika, a na insistiranje privatne firme Busplus!!! :twisted:Pri tom interes građana da stanice jedna od druge ne budu udaljene kilometrima, ove tipove ne zanima, jer oni ne koriste javni prevoz, a građane ko šiša!

Još jedna stvar u vezi očajne situacije s javnim prevozom u Beogradu. Zeleni venac, jedna od najvećih autobuskih stajališta u gradu, nema klupe, niti nadstrešnice najvećim delom, o ruglu, prljavštini, džombama i rupama na asvaltu da ne govorim. Sve ove "projektante" našeg javnog prevoza osudila bih da barem mesec dana svakodnevno čekaju autobuse na toj stanici, da vide malo šta je lepota življenja u velegradu.:twisted:

I tebi je to normalno?! Takve budalaštine nigde u civilizovanom svetu ne postoje!

Нема карата код возача, а путнике избацују из возила

Велики број возача у градском превозу не продаје карте пошто се штампачи често кваре. У Бус плусу истичу да контролори не наплаћују казне ако путник не може да купи карту у возилу, међутим путници се жале да их контролори у тим случајевима приморавају да напусте возило “јер не могу да се возе за џабе”.

У многим возилима јавног превоза путници и кад желе да плате карту то не могу да учине пошто их возачи све чешће дочекају са одговором “не ради штампач”, “немам ситно” или “немам карту”.

Занимљиво да се једном суграђанину то догодило у два возила на истој линији и то у року од свега један сат. Додуше, изговор је био исти.

- Ретко користим градски превоз и немам бус плус картицу, па чим сам ушао у аутобус на линији 79, отишао сам до возача како бих купио карту. Међутим, возач ми је одговорио да не може да ми изда карту пошто штампач не ради. Наставио сам да се возим све до Градске болнице, а када сам се враћао ушао сам у други аутобус на тој линији и опет нисам могао да купим карту пошто ни возачу у том возилу није радио штампач. Питам се шта би се догодило да је којим случајем ушла контрола у аутобус и због чега се ти штампачи не поправљају ако већ не раде - каже Радослав К. са Дорћола.

У "Бус плусу" тврде да је сваки возач упознат са процедуром продаје карата.

- Командна табла возача користи се за издавање карата у самом возилу. У случају када је штампач на командној табли ван функције, возач је дужан да то одмах пријави свом диспечеру, како би се обавила провера исправности и извршила оправка или замена апарата. Контролори ту чињеницу узимају у обзир приликом контроле исправности карата - истичу у "Бус плусу".

Возачи у градском превозу, пак, наводе више разлога, због чега им се не исплати да продају карте.

- Често ми се дешава да ми уређај скине новац са моје картице, а да штампач једноставно прогута карту и неће да је избаци. Догађа се да изађе и само празан папир, а једном приликом је карта изашла тек две станице након што ми ју је путник тражио и пошто сам му већ вратио новац. На основу уговора са фирмом “Апекс солушн” у таквим ситуацијама ми смо дужни да из свог џепа извадимо 120 динара како бисмо поравнали трошкове. Због тога већина колега и ја не желимо да ризикујемо и продајемо карте - каже један од возача ГСП “Београд”.

Сваки возач на својој индетификационој картици има 20.000 динара, а од те суме уређај приликом продаје карата скида новац. Цена карте у возилу је 120 динара.

- Пре увођења "Бус плус" система имали смо проценат од продаје сваке карте па смо, рецимо, на 100 карата, колико смо месечно издавали, могли да зарадимо 2.000 динара. Сад то више није случај, већ на крају сваке недеље морамо да идемо до гараже како бисмо раздужили новац који је скинут са картице - објашњава ГСП возач.

За сада без поскупљења градског превоза

После најаве Млађана Динкића, министра финансије и привреде, да ће повраћај акциза на гориво моћи да добије и градски превоз, сва је прилика да цена ове услуге неће порасти.

Последње поскупљење карата било је 1. јануара прошле године. Тада је цена горива била 105 динара по литру, а сада готово 45 динара виша.

Подсећања ради, у јуну је градоначелник Драган Ђилас затражио од тадашњег премијера Мирка Цветковића да из буџета Србије обезбеди субвенцију ГСП “Београд” кроз повлашћену акцизу на деривате нафте, али је бивши председник Владе то одбио уз образложење да Влада у техничком капацитету нема мандат да мења Закон о акцизама.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/339761/Nema-karata-kod-vozaca-a-putnike-izbacuju-iz-vozila

:lol:

Какво је ово малтретирање. :D Драго ми је што више не користим градски превоз.

Видим да су и карте за једну вожњу поскупеле - 120 динара, а у мају или јуну 2011. године, када сам се последњи пут возио замбијским градским превозом, коштале су само 50 динара.

Користите ноге, добро је за здравље. И јефтиније је.

I tebi je to normalno?! Takve budalaštine nigde u civilizovanom svetu ne postoje!

Ne postoje. I daleko bilo da to podržavam, pogotovo one fore na (ne početnim nego ostalim) sa ulaskom na prednja i zadnja i izlaskom na srednja. Ali to što će kretenčine da lome autobuse iz bunta, nema nikakve koristi.
Strah me da pomislim šta će biti sad kad krene škola.
Nek lome Đilasa. Nek mu lome njegove lopovske automate ne autobuse.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back