ni meni nije jasno čemu validacija personalizovanih kartica, i taman sam se ponadala da ne mora
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ni meni nije jasno čemu validacija personalizovanih kartica, i taman sam se ponadala da ne mora

znam, pročitala sam... sutra imam vatreno krštenje, tj. vatrenu validaciju, pa ćemo da vidimo
uzgred, sa koje strane se okrene kartica ka automatu?![]()

svakako ne mogu da se izblamiram![]()

Jeste da.
Mozes da ga zoves 'plastika'.
Nece oni da izvade mesecnu markicu iz plastike, nego ce da onemoguce da se ta plastika vise koristi - platis kaznu i oni ponovo puste da se taj primerak plastike koristi.
Nas moze da bude sramota jer u sustini nemamo pojma kako se to po Evropi radi. Neko je negde bio cuo da je sistem poput ovoga bio obustavljen u 2-3 grada i to je kao dokazA sta cemo sa ostalih 500 ili 1000 gradova u Evropi gde postoji prevoz, sta oni rade?

Koliko sam ja doznao, pa vama prenosim. Glavni problem je u tome što je skupština donela odluku da se sve karte moraju validirati, naravno, po zahtevu BusPlusa, kada se žalite na to odgovornost BusPlus firma prebacuju na skupštinu i grad, koji su tako odlučili i doneli odluku, a oni su ti koji to sprovode (ja sam parcijalno i postavio ovde na forum delove te odluke). Naravno, BusPlus je tražio da se u toj odluci takođe navede da se nevalidiranje personalizovanih karata (mesečnih) izjednačava sa neposedovanjem iste! Međutim, prema propisu o Zaštiti potrošača, koji je iznad ovog akta grada, nemoguće je nekom naplatiti bilo kakvu sankciju i izjednačiti ga sa švercerom, s toga ova stavka nije u tom obliku uneta u službenu Odluku usvojenu u skupštini grada. Međutim, to je uneto i usvoje u malo izmenjenom obliku, tako da se nevalidirana kartica, a uredno dopunjena "samo" blokira, ali nenavodeći nikakave sankcije deblokada iste, što je ostavljeno samoj firmi, što je suludo. Prema rečima iz BusPlus-a oni će deblokadu naplaćivati kao da niste imali kartu, što je u suprotnosti za Zakonom o zaštiti potrošača robe i usluga i zbog toga vas ne mogu ganjati na sudu, već su oni ti koje bi trebalo ganjati! Problem je u tome što samo vas stavljaju u nezgodnu situaciju, jer kada vam blokiraju karticu, više nećete moći da uplatite iznos za sledeći mesec, bez prethodnog plaćanja deblokade i sada se postavlja pitanje:
Da li je pametnije dati kontroloru nevalidiranu mesečnu, koju će on provući kroz uređaj i blokirati je ili je jednostavno uopšte ne pokazati. Ako budete učinili ovo drugo, u tom slučaju ste vi izjednačavate sa švercerima, ono što možete učini jeste čuvati isečak koji dobijate prilikom uplate mesečnog iznosa i pokazati kontroloru pri tom mu ne dozvoliti da vašu kartu prinosi aparatu :/
Još nešto, sve nagle tranzicije su bolne, pa tako će i ova sutra biti. Gledajmo vedrije, bar ćemo dobiti stajališne stubove sa informacijama, glasovnu i tekstualnu najavu stajališta, moderni sistem praćenja vozila itd. Sve su to atributi i o čemu smo baš u ovoj temi diskutovali da su usluge koje pružaju prevoznici na zapadu.
A propos najavi, svetu se nikad ne može ugoditi
![]()
znam, pročitala sam... sutra imam vatreno krštenje, tj. vatrenu validaciju, pa ćemo da vidimo
uzgred, sa koje strane se okrene kartica ka automatu?![]()

Slika ostaje ka tebi, a ona druga strana ide na aparat![]()

Мислим да сам био једини који је валидирао БП у целом бусу.
На предња врата - Јел ради ОВО .. -Ради, морате док не кренемо ... Нисам ништа успео а виим шта је писало, само ме је "отпиштало"..
Никога нисам видео да је потегао картицу, сви улазили са рукама у џеповима и ником ништа...
За систем да им, уместо картице коју ће да блокирају дамо потврду да само платили, мислим да није решење јер су тамо све појеиначне генералије за месечне карте, што значи да могу и ручно да блокирају, не из буса, али верујем да постоји начин да се блолира на даљинац...Е, сад, док то протекне да се прогласи незаконитим док су нам карте блокиране, може много воде да протече. Боље одмах некако да се организује и тражи да се укине валидација свакодневна за перс. месечне.
da, ne znam što to od starta nije tako
За систем да им, уместо картице коју ће да блокирају дамо потврду да само платили, мислим да није решење јер су тамо све појеиначне генералије за месечне карте, што значи да могу и ручно да блокирају, не из буса, али верујем да постоји начин да се блолира на даљинац....

Да ти не би постављала таква питања, они ће да дају одговор да постоје полумесечне карте, па да би оне са полумесечним спречили да се возе за исте паре целог месеца. А у ствари, Аца је углавном лепо све написао, реклама, статистика, а где, Шаћо, ако нас баш ти занимаш, да знамо где крећеш ако те не пратимо..мало ,)

na kojoj razdaljini?![]()

da, ne znam što to od starta nije tako
Да видимо и колико то тачно милиона градова поседује овакав систем:
"Еракан Унал, генерални менаџер „Кенткарта”, турске фирме која је на челу „Бус плус” конзорцијума, очекује да ће овај систем знатно унапредити квалитет јавног превоза у Београду. Он је нагласио да је компанија „Кенткарт” основана 1998. у Истанбулу и да сада ради у осам земаља. Ова фирма је до сада издала више од десет милиона паметних картица за јавни превоз, а посредством овог система остварено је више од 1,5 милијарди вожњи." ЛИНК

Znači Turci ?
E Srbijo. 500 godina smo stagnirali pod njima a danas nam kao uvode napredak ?![]()
Мислим да сам био једини који је валидирао БП у целом бусу.
На предња врата - Јел ради ОВО .. -Ради, морате док не кренемо ... Нисам ништа успео а виим шта је писало, само ме је "отпиштало"..
Никога нисам видео да је потегао картицу, сви улазили са рукама у џеповима и ником ништа...
За систем да им, уместо картице коју ће да блокирају дамо потврду да само платили, мислим да није решење јер су тамо све појеиначне генералије за месечне карте, што значи да могу и ручно да блокирају, не из буса, али верујем да постоји начин да се блолира на даљинац...Е, сад, док то протекне да се прогласи незаконитим док су нам карте блокиране, може много воде да протече. Боље одмах некако да се организује и тражи да се укине валидација свакодневна за перс. месечне.
zar nije bolja opcija da se kartica samo stavi ispred aparata, na 1-2cm, a ne da je prilepljujem na njega