Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako je isto..sta cemo sa situacijom..radi samo jedan aparat (a u nasim uslovima bice cesto takvih stuacija)
validacija funkcionise samo dok vozilo stoji (ili nesto minimalno kad krene) i kako ce ljudi overiti karrte? tracati kroz bus...svi stajati na jednim vratima?
ovaj sistem kao da je dizajniran da propadne u startu.

sve bi bilo u redu kad bi uradili jednu jednostavnu stvar..sistem ostavili otkljucanim non stop i aparate izmestili na suprotnu stranu od ulaza da bi svi mogli lepo da udju i tek onda validiraju karte...
ovo je smesno.. zbog straha da ce nekolicina overiti kartu kad kontrola krene oni maltretiraju vecinu gradjana koji se voze

Vidjao sam i stari sistem gde su svi aparati (u zglobnom busu!) neispravni... Kad ne bude guzva to jos i mozes da izvedes. Kad bude... onda ponekad ispada da se svercujem jer nema smisla da usavsi u sred busa prvo idem na jednu stranu pa posle skroz na drugu. Sacekam da se malo isprazni pa krenem u avanturu z:hm:

Podrzavam zdrav razum - da novi "overavaci" treba da budu na strani vozaca a ne vrata - lepo pored starog sistema.

A red... ma to mi ionako najvise mrzimo, sveto trojstvo reda, rada i discipline koje je napravilo Svajcarsku a koje mi toliko mrzimo. I onda se jos bunimo sto smo mi mi a oni oni.

nije beznacajno
mi platimo pdv kroz kupovinu usluga ili proizvoda.....grad izdvoji novac za gradska preduzeca....i kroz usluge tih preduzeca nam se vraca pdv.....
na primer sto vise sredstava grad izdvoji za gradski prevoz putnika to ce nam jeftiniji biti prevoz....

Ceo poreski sistem se menja. Kako mi se cini, do sada su lokalne samopurave vise zivele od pdv-a, ali sada se vec preslo na sistem da se zivi od poreza na plate. Beograd uzima 70%, a 10% na koje jos ima pravo daje kao pomoc siromasnijim krajevima drzave. Svi ostali uzimaju 80%.
Mozda sa ovim skrecemo sa teme.

Sistem gradskog prevoza ima problem da mora da ima troskove... gorivo, struja, plate itd. jer moraju da postuju red voznje - bez obzira koliko azurno gradjani placaju taj isti prevoz. Pa se onda neki posle bune kako je gsp u minusu, vozila nisu cista itd... Neki traze da prvo usluga bude dobra, ja trazim da se prvo plati jer gsp prvo mora nesto da kupi ili napravi da bi mi posle iskoristili.

a zamisli tek u špicu šta će da bude

... nista..sistem puca :)

mene samo zanima jedna stvar...
negde sam ovde procitao da onima koji imaju personalizovanu kartu ako je ne overe sistem automatski pri kontroli blokira karticu ali se ne kaze koje su posledice... da li ce se placati kazna..mislim, ako neko ima toliko drskosti da naplati kaznu nekome ko je markicu posteno platio samo zato sto je nije "overio" onda nemam reci.
iskreno, ubedjen sam da ce se od kompletnog sistema odustati posle par meseci kad se kroz praksu uvere da je sve lepo na papiru ali da je stanje na terenu ipak nesto drugo i u principu ce funkcionisati sve kao i sada.. razlika ce biti samo u tome sto ce biti plasticne karte koje ce se provlaciti preko displeja umesto papirnatih koje su se busile.

negde sam ovde procitao da onima koji imaju personalizovanu kartu ako je ne overe sistem automatski pri kontroli blokira karticu ali se ne kaze koje su posledice... da li ce se placati kazna..mislim, ako neko ima toliko drskosti da naplati kaznu nekome ko je markicu posteno platio samo zato sto je nije "overio" onda nemam reci.
iskreno, ubedjen sam da ce se od kompletnog sistema odustati posle par meseci kad se kroz praksu uvere da je sve lepo na papiru ali da je stanje na terenu ipak nesto drugo i u principu ce funkcionisati sve kao i sada.. razlika ce biti samo u tome sto ce biti plasticne karte koje ce se provlaciti preko displeja umesto papirnatih koje su se busile.

ovo sam negde našla:

blokada kartice i kazna 1500 za koju vas gone sudski ako je ne platite u roku od 7 dana

ovo sam negde našla:

blokada kartice i kazna 1500 za koju vas gone sudski ako je ne platite u roku od 7 dana

pa znas kad bih im onda uzeo personalizovanu?
nikad
mislim ni ovako je ne uzimam jer sve sta je dalje od par stanica idem kolima ali realno..ko je lud da uzima kartu sa imenom i preizmenom na koju mogu da mu nakace kaznu i sudski poziv,..ovako, nemam kartu, izadjem iz busa i sacekam sledeci :)

a kad već kupuješ mesečnu, nema razloga da je ne poništiš, ionako su aparati na samim vratima

u tome i jeste najveci problem..sto su na samim vratima

kako da se sjuris na slobodno mesto?
treba da cekas 20 njih ispred i obavezno nekog penzionera koji ce zaglaviti red (pri tome ne mislim nista lose prema pripadnicima seniorske populacije (daj Boze da svi dodjemo u te godine) nego glasno razmisljam o realnoj situacji jer su oni ipak ograniceni u motorici)
kisa pljusti a ti kisnes i stojis u redu?
sad je naplju po -7 real feel ide i do -15 i sad ce neko cekati dok gomila ispred njega polako ulazi

budimo realni

Onim svojim prirucnim citacem ti blokiraju plastiku i to je to. Idi plati kaznu da bi je odblokirao. Vise nema sanse da imas 133 kazne... a mozda i ima :think:

, ionako su aparati na samim vratima

i da.. sta cemo ako nisu na vratima na koja ulazis.. aparat ne radi..sta onda?
rekli su da aparat koji kontrolori koriste automatski blokira nevalidiranu kartu, to nema veze sa kontrolrom niti trenutnom situacijom u busu da li aparati rade ili ne.. to je automatska radnja masine i hop ode 1500 jer si izabrao vrata na kojima ne radi aparat :) to ce se uskoro nazvati..beogradski rulet :mrgreen:

Pogledao sam malopre sajt od busplusa.

Skoro svi ce da ulaze prilicno jednostavno, prinosenjem plastike na ekran.

Poseban odabir ce da vrse samo oni koji idu sa pojedinacnim kartama (nepersonalizovane karte) koji hoce u drugu zonu posto je za njih druga cena.

Sistem ipak nije komplikovan za upotrebu.

Danas su redovi na trafikama za dopunjavanje kartica ko što su bili redovi za izdavanje.
A ja još uvek to nisam uradila... Muka me vata kad pomislim na gužvu i haos.

Заврших и допуну перс. месечне на првом Штампаном киоску, било једно куче испред мене и девојка...
Као да су ме чули синоћ z:D Најозбиљније не бих дозволио да ме понижавају и да чекам редове.

ovo sam negde našla:

Mogu oni da se gone. To stvarno nema poentu-imam personalizovanu, platila sam je, nisam uspela da je overim, i onda pavijan dodje i blokira je. Ako im je vec to validiranje personalizovanih bitno samo zbog broja putnika koji se voze odredjenom linijom, onda je valjda logicnije da samo provere da li je uplacena "markica" za taj mesec, a ne da prave od nas majmune.

kod vozaca karta 60 din. i nije je potrebno `slikati`.ta karta ce liciti na fiskalni racun i vazi za jednu voznju.

valjda je ovo istina sto napisah

Kod vozača je karta 120 dinara, ne 60 dinara. Za nepersonalizovane karte ne trebate čekati u redovima, one se izdaju (prodaju) bez slikanja na svim kioscima. Kada tu kartu kupite nju dopunjujete kasnije, umesto da kupujete papire karte.

Prednosti Bus plusa: Moći ćete da pratite kad vam stiže prevoz i na internetu

Autor: G. Svilar 31.01.2012. - 14:30 Komentara (0)

Osim govorne najave stajališta u vozilu koja je počela, ali i elektronskih informativnih tabli na stajalištima koje će biti postavljene do kraja godine, iz firme "Bus plus" najavljuju da će putnici zahvaljujući novom sistemu uskoro moći i na internetu da provere gde se trenutno vozilo nalazi i za koliko će stići do nekog odredišta.
263186-prevoz-osjek.jpg

Nešto slično postoji u brojnim gradovima u kojima postoji GPS praćenje gradskog prevoza. Primera radi u Osjeku putnici mogu na određenoj internet adresi da provere za koliko im stiže prevoz.

Na navedenoj adresi jasno su ispisane sve postojeće linije a prostim klikom na određenu koja vas zanima dobijate mapu grada i prikaz kretanja vozila.

Dovođenjem miša na mali nacrtan autobus otvara se padajući meni u kom piše kojom brzinom se kreće vozilo, koliko metara mu još treba do naredne stanice,garažni i registarski broj vozila ali se vidi i koje je vrste autobus, da li je zglobni ili solo.
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/...d-vam-stize-prevoz-i-na-internetu/27402.phtml

Poslednja izmena:
Bokte al` smo savremeni :rotf:
uzgred,juce videh zuti bus na liniji 33,totalno nakrivljen na levu stranu (strana vozaca).ne bih smela da udjem u takav bus...eventualno,da je nakrivljen na desnu stranu pa i nekako,barem je `lagano` ispadanje :lol:

Inače, na pitanje: "Koja je sankcija za putnika koga kontrolor u vozilu zatekne sa urednom personalizovanom karticom (plaćeno za tekući mesec) koju nije pri ulasku u vozilo čekirao na validatoru?", dbio sam seldeći odgovor:

Poštovani,
U početku će Vas kontrlola opominjati i možda posle nekoliko opomena uputiti da kupite doplatnu kartu ili platite kaznu.ž U svakom slučaju ste u obavezi da se validirate pri ulazu.

S Poštovanjem,
BusPlus

Zar nisu slatki?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back