Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mislim da su vec odustali jer je receno da ce karte moci da se "overe" i tokom voznje.

Pise da bi se procitalo... A mozda i ja gresim zato sto nisam dao podebljanu trepcucu crvenu reklamu - procitajte sta pise u linku iznad...

4. Да ли ће карте моћи да се оверавају само докје возило на почетном терминалу, односно на станици, или ће то моћи да се учини и у току вожње?

– Формално, карте ће моћи да се овере приношењем читачу и када возило крене из станице, али ваља знати да се рад валидатора блокира већ после пређених 80 метара. Од тог тренутка и контролори почињу проверу путних исправа.

z:shock:z:shock:z:shock:

mislim da su vec odustali jer je receno da ce karte moci da se "overe" i tokom voznje.

Ne menja to puno stvar, jer se dosad nisu validirale mesečne, što je velika promena. Mogućnost validiranja i tokom vožnje može imati i kontra efekat, jer će ljudi zadržati stare navike i svoje kartice vaditi tek pošto uđu u vozilo, čime će napraviti gužvu na vratima, a novi validatori su drugačije postavljeni, tj. tako da se validiranje obavlja odmah po ulasku. Čini mi se da će korekcija redova vožnji biti neophodna, jer će se uveći vreme poluobrta na svakoj od linija :(

Evo nekih odluka koje sam izvukao iz Službenog glasnika i koje će možda nekom biti od koristi. Dakle, ovde je jasno napisano bez tumačenja novinara kako treba da funkcioniše sistem naplate, ko sme u GSP itd.

ОДЛУКА
О ИЗМЕНИ И ДОПУНИ ОДЛУКЕ О ЈАВНОМ ЛИ- НИЈСКОМ ПРЕВОЗУ ПУТНИКА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Члан 10.

У члану 30. став 3. мења се и гласи: „Возила у обављању линијског превоза у зимском периоду када је спољна тем- паратура испод 10°С морају бити загрејана. У летњем пери- оду возила морају бити проветрена, односно када је спољна темпаратура изнад 25°С морају бити расхлађена, уколико поседују систем за расхлађивање.”.

Члан 11.

У члану 31. став 1 тачка 1. после речи: „исписан”, речи: „број линије и назив терминуса у смеру кретања” замењују се речима„број и назив линије у смеру кретања или терминуса”.

Izmene koje se tiču kućnih ljubimaca i ostalih stvari:

Члан 17.
У члану 38. после става 1. додају се нови ст. од 2. до 4. који гласи:
„Путник у возило може унети пса висине до 40 cm ме рено у висини гребена и мачку, у посебном транспортеру прилагођеном врсти и величини пса или мачке, у периоду од 09.00 до 13.00 часова и 18.00 до 24.00 часа.
Транспортер у смислу става 2. овог члана јесте сандук, кутија, кавез или било која друга чврста конструкција за транспорт животиња у возилу примерена врсти животиња. Транспортер мора бити такав да обезбеђује вентилацију за животиње, довољно слободне подне површине и висину која одговара њиховој величини тако да могу да стоје или легну, осим ако технички протокол или посебни услови за добробит животиња захтевају другачије.
Транспортер из става 2. овог члана мора бити опремљен да обезбеђује сигурност животиња, тако што је затворен на одговарајући начин (катанцем, бравом или рајсфершулсом) којим се онемогућава провлачење шапе, њушке или бежање животиња, као и испадање и цурење хране, измета и других отпадака.”
Став 2., постаје став 5. и у истом се после речи: „Пртљаг из става 1”., додају речи: „и транспортер из става 2.”

Члан 18.
После члана 39, додаје се нови члан 39а, који гласи:

Члан 39а.
У возило није дозвољен улазак:
- лицу у напитом стању,
- лицу оболелом од заразне болести и
- лицу млађем од 6 година старости ако није у пратњи
одрасле особе.”.

Izmene koje se tiču promena načina naplate karata:

Члан 36.
Корисник услуге – путник је лице које се затекне у возилу линијског превоза, осим возног особља.
За коришћење услуге превоза путник је дужан да у вози- лу има важећу и исправну возну исправу.
На захтев контролора или другог овлашћеног лица путник је дужан да покаже возну исправу.
По уласку у возило линијског превоза контролор и друго лице овлашћено се представља легитимацијом.
Уколико путник у возилу не поседује важећу и исправну возну исправу, односно одбије да је покаже, дужан је да овлашћеном лицу пружи податке о свом идентитету, на захтев контролора плати доплатну карту у висини утврђеној актом из члана 42. став 2. ове одлуке и потом настави започету вожњу.
Путнику из става 5. овог члана који не поступи по захтеву контролора, контролор ће уручити опомену која оба- везно садржи:
– податке о путнику (име, презиме, матични број и сл.),
– висину накнаде утврђене актом из члана 42.став 2. ове одлуке,
– датум доспећа,
– линију јавног превоза, гаражни број и врсту возила,
– датум издавања и потпис и службени број контролора. Путник је по уручењу опомене из става 6. овог члана дужан да се удаљи из возила на првом наредном стајалишту. Врсте возних исправа, начин њиховог коришћења и услови под којима поједине категорије путника могу користити јавни превоз без накнаде, односно уз умањење накнаде (повлашћене категорије) и контрола путника утврђују се актом из члана 3. став 2. одлуке.”

Члан 15.
После члана 36, додаје се нови члан 36а, који гласи:
„Члан 36а.
Путник је дужан да возну исправу која гласи на име валидира при уласку у возило и исту на захтав овлашћеног лица уступи ради провере.
Ако се у поступку провере утврди да није извршена валидација возне исправе из става 1. овог члана контролор ће возну исправу блокирати и дати путнику упутства у погледу начина деблокаде, након чега путник може да заврши започету вожњу.
У случају да у возилу током контроле контролор затекне путника са блокираном возном исправом из става 1. овог члана наложиће путнику да се удаљи из возила на првом наредном стајалишту.”.

Члан 19.
У члану 40. став 1. тачка 3. после речи: „уништавати”, брише се реч: „ возило” и додају речи: „опрема возила, возило”.
У истом члану и ставу после тачке 5., додаје се нова тачка 6. која гласи: „да улазе у возило на врата која нису обележена ознаком за улаз у возило, односно да излазe из возила на врата која нису обележена ознаком за излаз из возила;’’
Тач. 6, 7 и 8., постају тач. 7, 8 и 9.

Члан 20.
У члану 42. став 2. мења се и гласи: „Цена услуге из става 1. овог члана утврђује се посебним актом који доноси гра- доначелник града Београда на основу начела и елемената за одређивање цена комуналних услуга прописаних законом којим се уређују комуналне делатности, на предлог надлеж- не организационе јединице и по прибављеном мишљењу организационе јединице Градске управе града Београда на- длежне за пословe који се односе на цене у комуналним и другим делатностима из надлежности града.”

Члан 22.
У члану 54. став 1. после речи: „са одредбама члана 33,” бришу се речи: „34. и”. У истом члану додају се два нова става који гласе:
„за прекршај из става 1. овог члана казниће се новчаном казном од 2.500,00 75.000,00 динара возач уколико одбије да плати или не плати у остављеном року новчану казну изре- чену на лицу места (члан 54. ст. 1. и 3.)”
„за прекршај из става 2. овог члана казниће се новчаном казном од 2.500,00 75.000,00 динара путник уколико одбије да плати или не плати у остављеном року новчану казну из- речену на лицу места (члан 54. ст. 2. и 3.)”

А мени синоћ ушле риџе у бас, нису деловале нешто "приватно".. (носио сам силне неке ствари + кишобран и само рекао - имам повластицу и ником ништа) Чек, данас-субота је 21.

Ne menja to puno stvar, jer se dosad nisu validirale mesečne, što je velika promena. Mogućnost validiranja i tokom vožnje može imati i kontra efekat, jer će ljudi zadržati stare navike i svoje kartice vaditi tek pošto uđu u vozilo, čime će napraviti gužvu na vratima, a novi validatori su drugačije postavljeni, tj. tako da se validiranje obavlja odmah po ulasku. Čini mi se da će korekcija redova vožnji biti neophodna, jer će se uveći vreme poluobrta na svakoj od linija :(

Па идиотлук, сад увек морам да држим у руци при уласку повластицу..некад не може ни да се уђе од гужве, а камоли "оверава"..

ne koristim nesto prevoz a i kad ga koristim to je najcesce za stanicu .. dve pa i nemam neki veliki kontakt sa kontrolorima.. da li je istina da su u zadnje vreme komunalni policajci isli sa kontrolorima i u takozvanom unutrasnjem prstenu grada,

ne koristim nesto prevoz a i kad ga koristim to je najcesce za stanicu .. dve pa i nemam neki veliki kontakt sa kontrolorima.. da li je istina da su u zadnje vreme komunalni policajci isli sa kontrolorima i u takozvanom unutrasnjem prstenu grada,
Juce ih videh na uglu Kneza Milosa i bivse narodnog fronta,legitimisu na stanici neke klince koje su im priveli ridzosi

. To će odmah dovesti do ogromnih kašnjenja i zastoja, što će se odraziti i na opštu saobraćajnu gužvu, jer će autobusi dugo stajati na stajlištima blokirajući ostali drumski saobraćaj, a ujedno vreme recimo od centra do vašeg doma koje je trajalo 20min će se udvostručiti, jer će umesto par sekundi zadržavanje na stanicama biti više od 1min prosečno, pa se to nakupi. Nadam se da će to odmah u februaru shvatiti i odustati od ovakve namere.
Taj problem je u NS prisutan jos odavno, otkad su somine uvele ulaz iskljucivo na prednja vrata, uz obavezno pokazivanje ili kupovanje karte kod vozaca. Na nekim stanicama bus se zadrzi i po nekoliko minuta, jer 90% putnika kupuje kartu kod vozaca (jer se karte kupuju jedino kod vozaca, a ne na trafikama kao u BG), a ta karta je najobicniji beli papir, dimenzija ~4x4 cm, sa mastiljavim printom koji se u najvecem broju slucajeva jedva vidi. A i ako se vidi, nista se ne razume sta pise. Ako mene pitate, beogradski GSP mi je visestruko bolji od novosadskog, makar je tako bilo do sada. A videcemo sta ce biti kad novi sistem dodje na vlast, ali u svakom slucaju ne sluti na dobro!

Taj problem je u NS prisutan jos odavno, otkad su somine uvele ulaz iskljucivo na prednja vrata, uz obavezno pokazivanje ili kupovanje karte kod vozaca. Na nekim stanicama bus se zadrzi i po nekoliko minuta, jer 90% putnika kupuje kartu kod vozaca (jer se karte kupuju jedino kod vozaca, a ne na trafikama kao u BG), a ta karta je najobicniji beli papir, dimenzija ~4x4 cm, sa mastiljavim printom koji se u najvecem broju slucajeva jedva vidi. A i ako se vidi, nista se ne razume sta pise. Ako mene pitate, beogradski GSP mi je visestruko bolji od novosadskog, makar je tako bilo do sada. A videcemo sta ce biti kad novi sistem dodje na vlast, ali u svakom slucaju ne sluti na dobro!

Bio sam u NS jednom prilikom i isao sam busem od Pozorista do stadiona Vojvodine...u povratku se jedan vozac tako izdrao na neku zenu koja je usla na srednja vrata i pokazivala povlasticu da sam ostao bez teksta,a ja pritom nisam ni znao da trebaju da se kupuju karte kod vozaca...

Bio sam u NS jednom prilikom i isao sam busem od Pozorista do stadiona Vojvodine...u povratku se jedan vozac tako izdrao na neku zenu koja je usla na srednja vrata i pokazivala povlasticu da sam ostao bez teksta,a ja pritom nisam ni znao da trebaju da se kupuju karte kod vozaca...
Nista novo, ja sam prisustvovao sceni kada je vozac busa izvredjao coveka koji je usao na srednja (pokazao mu kartu u retrovizor a i kasnije kad je poceo da se dernja) i ciganio se 2-3 minuta pre nego sto je nastavio da vozi.

U Novom Sadu su ranije koristili one stare mehaničke mašinice, to su i drugi prevoznici koristili ranije, ne znam da li još uvek to koriste?

Ovako nešto.
381969_2445312251362_1208551576_32145309_234243807_n.jpg

Kad smo kod ulaska i vrata, što se Beograda tiče, ja sam kopirao neke stavke iz SL. Glasnika, no zanimljiv je ovaj dodatak
„Забрањује се путницима ... да улазе у возило на врата која нису обележена ознаком за улаз у возило, односно да излазe из возила на врата која нису обележена ознаком за излаз из возила;’’

I još nešto, na kioscima "Štampe" počela je prodaja nepersonalizovanih karata, uskoro će biti i na kioscima "Future". Na svim tim prodajnim mestima će 25. verovatno početi prodaja pretplata (markica) za februar.

Meni samo nije jasno kako cemo da overimo kartu, bilo na ulasku u vozilo, bilo kasnije, ako je na primer u pitanju tramvaj broj 12 na nekoj od stanica na B. brdu, u smeru ka gradu, u pola 8 ujutru. U to vreme ljudi sami sebe zadive akrobatskim polozajima koje uspeju da izvedu da bi nekako usli u vozilo, a i uglavnom je neko naslonjen na busplus aparat. E sad, znamo svi da kontrola ne ulazi u toliko puna vozila, ali sta je sa pricom da vozac ne mora da krene dok svi ne overe karte? I kako ce da zna da li su bas svi overili karte? Malo su se zaebali u prroracunu...

U Novom Sadu su ranije koristili one stare mehaničke mašinice, to su i drugi prevoznici koristili ranije, ne znam da li još uvek to koriste?

Ovako nešto.
381969_2445312251362_1208551576_32145309_234243807_n.jpg

Kad smo kod ulaska i vrata, što se Beograda tiče, ja sam kopirao neke stavke iz SL. Glasnika, no zanimljiv je ovaj dodatak

I još nešto, na kioscima "Štampe" počela je prodaja nepersonalizovanih karata, uskoro će biti i na kioscima "Future". Na svim tim prodajnim mestima će 25. verovatno početi prodaja pretplata (markica) za februar.
Naravno da ih koriste, upravo iz takvih aparata izlaze karte kakve sam gore opisao. Znaci, vozac radi prakticno 3 posla: posao vozaca, konduktera (izdaje karte) i kontrolora (jer svako mora da udje na prednja vrata i pokaze mu kartu).

Ne znam od kad je to pravilo iz SG koje si postavio, ali znam da kad sam bio u Beogradu, ulazio sam (kao i stotine drugih) na koja ocu vrata i busio kartu u toku voznje. Ako ovo pravilo krene da se primenjuje, ja cu iduci put radije da pesacim, a Beogradjani koji su prinudjeni da koriste gradski prevoz su ga najebali, jer ce zadrzavanja na stanicama i uopste guzva i zastoj koji ce se stvoriti na ovaj nacin biti maksimalni!

to se resavalo sipkama na samim stanicama koje su ljude primoravale da stoju u redu kad ulaze u autobus i onda je to izvodljivo..ovako kad 50 njih skoci da zauzme 5 slobodnih stolica ... vec vidim one iza koji guraju da bi probili one koji pokusavaju da overe kartu :)

Ulazak samo na prva vrata je nemoguć, to se svakako ovde neće praktikovati.
To sam i ja mislio za NS, ali je na kraju ipak ispalo moguce, naravno uz bruka mnogo gubljenja vremena (busevi stoje po nekoliko minuta na stanicama za vreme guzvi, a oni koji treba da izadju na srednja i zadnja vrata svo to vreme cekaju da ih drajver otvori). Kada somine koje postavljaju pravila boli dupe za svoje korisnike (jer su j**eni monopolisti), sve je moguce!
Uostalom, ne pamtim da sam ikada cuo da se negde u beogradu vozac izderao i izvredjao putnika, dok je ovde to postala redovna pojava. Najcesce kad neko uspe da se umuva na NEPREDNJA vrata!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back