Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde navedi jos jednu drzavu na planeti gde je porez, e porez, poskupeo 60%, pa onda poskupeo za privredu, pa poskupeo opet za sve 80%, a negde i 300%. Pa gde to ima. U Tunguziji. Koja budala ce da dodje ovde da ulaze kad porez moze da mu poskupi na desetine i stotine %, a takse na hiljade %. Seti se samo clanka od prosle godine da je jedna firma dobila povecanje ggz-a 2500%, pa je godisnja taksa za ggz bila veca od vrednosti cele firme sa sve zemljistem na koje se placa taksa.

Infostan je lopovska firma, evo ja godinama placam za vise clanova nego sto ih imam i nece to da mi odjave jer zgrada nema kucni savet. I svaki mesec me pokradu za nekoliko stotina dinara na vodi i kanalizaciji. Pa onda placam odzacara iako niko nije video odzacara od kad je napravljena zgrada pre 50 godina. Grejanje je bezobrazno skupo, a lose...

Parking je cist lopovluk. Nekome je palo na pamet da izmisli neke zone i naplacuje ljudima parkiranje. To su zuti uradili.

Lopovluci sa strujom su posebna prica...

Jedina istina je da ima previse zaposlenih u gradskoj, opstinskim i drugim upravama, agencijama, vladi, javnim preduzecima i da imaju plate daleko iznad ostatka gradjana koji ih izdrzavaju... I to mora odmah da se resi, a da onda cene svega - poreza, struje, prevoza, infostana i dr. dodju na nivo koji gradjani mogu da placaju.

Има стара америчка (из времена кад нису били светски хегемон) изрека: Најбоља је држава која најмање управља.

На жалост, данас у Србији држава не да превише управља, него је држава монструм који запошљава половину укупно запослених и дави и пљачка преостале запослене.

Овај феномен није само наш, и у другим државама држава управља много више него што би требало, али смо ми Срби додали том феномену ту гротескну црту да би сваки Србин хтео да ради искључиво у државној служби (читај да одлази на посао и осдеси својих 7,5 сати у канцеларији). А то ипак неко мора да плати.

Решење би било укинути ГСП и за почетак потпуно либерализовати услове превоза, какве дозволе какви бакрачи, то код нас служи само за монополизацију, ко год има превозно средство треба да може да се бави таксирањем и превозом путника по цени коју сам одређује...

Aha, znači da ja treba da plaćam kartu za još troje koji se švercuju? I opet napominjem da je u Novom Sadu cena karte 55 dinara. Što ne može i u Beogradu, da nam ne idu autobusi na raketno gorivo?

Juce sam tri puta naletela na kontrolu, i kako se vozim linijama koje nisu opterecene mogla sam da snimim situaciju - samo u jednom busu su lika ekspedovali napolje, svi ostali su imali kartu. Sa druge strane tačno je da ima švercera, ali taj broj bi se bez problema smanjio da smanje cenu karata. Ima ljudi koji ne plaćaju jer nemaju čime ili im je preči hleba nego karta za gsp.

Bio sam u prevozu u Novom Sadu. Stanje je takvo da oni nemaju nove autobuse, grad im je ravan kao tepsija, ulice su izgleda u boljem stanju, jedino se nisam u spicu vozio da testiram kolika guzva moze da bude. I jos osim toga mi je utisak da oni cuvaju ono sto imaju.
U Beogradu je sasvim obrnuto. Povremeno kupujemo nova vozila, grad nam je na 39 brda i brezuljaka, neke ulice su u losem stanju, spic je znamo svi kakav - ali uopste ne cuvamo ono sto imamo. U stanju smo da za pet godina 'sahranimo' autobus.
Pa posto ne mozemo 500 autobusa godisnje ga kupujemo... tako nam je kako nam je.

A ja placam ovu moju nezaposlenu markicu. Placam i sada kada imam tek 20 voznji mesecno a placao sam jednako i kada sam isao na kurs pa sam imao po 100 voznji mesecno. Sve sto se radi, veca kontrola, naplata, poskupljenja i sve ostalo nije zbog mene. Ja vec placam. Kontrola je zbog onih sto ne placaju.

Ajde navedi jos jednu drzavu na planeti gde je porez, e porez, poskupeo 60%, pa onda poskupeo za privredu, pa poskupeo opet za sve 80%, a negde i 300%. Pa gde to ima. U Tunguziji. Koja budala ce da dodje ovde da ulaze kad porez moze da mu poskupi na desetine i stotine %, a takse na hiljade %. Seti se samo clanka od prosle godine da je jedna firma dobila povecanje ggz-a 2500%, pa je godisnja taksa za ggz bila veca od vrednosti cele firme sa sve zemljistem na koje se placa taksa.

Infostan je lopovska firma, evo ja godinama placam za vise clanova nego sto ih imam i nece to da mi odjave jer zgrada nema kucni savet. I svaki mesec me pokradu za nekoliko stotina dinara na vodi i kanalizaciji. Pa onda placam odzacara iako niko nije video odzacara od kad je napravljena zgrada pre 50 godina. Grejanje je bezobrazno skupo, a lose...

Parking je cist lopovluk. Nekome je palo na pamet da izmisli neke zone i naplacuje ljudima parkiranje. To su zuti uradili.

Lopovluci sa strujom su posebna prica...

Jedina istina je da ima previse zaposlenih u gradskoj, opstinskim i drugim upravama, agencijama, vladi, javnim preduzecima i da imaju plate daleko iznad ostatka gradjana koji ih izdrzavaju... I to mora odmah da se resi, a da onda cene svega - poreza, struje, prevoza, infostana i dr. dodju na nivo koji gradjani mogu da placaju.

Ovakvi lazovi u uredjenim zemljama ne mogu ni da dodju na vlast, to je kljucna razlika. Sve ostalo su samo primeri bahatog upravljanja.

Necu previse da se zalim na stanarskih oko 550 dinara mesecno, koje placamo, posto smo upisani unutar zone. Sva ta filozofija oko placanja parkinga je upravo podesena da ljudi ne dolaze sa svaku sitnicu autom u centar grada nego da koriste javni gradski prevoz. Ideja je u osnovi dobra, ali, treba para... To je ono sto nama dezurno fali.

zanima me-da li mislis da bi prevoz bio povoljniji u suprotnom?

Kao sto je Tab pre par strana dao neku generalnu racunicu... Ako bi svaki punoletni stanovnik grada placao prevoz to bi dalo da pojedinac placa manje. Tabov predlog je bio da se placa 500 dinara mesecno po glavi punoletnog... Neka moja racunica nalaze da bi dovoljna suma bila ako bi punoletni placali 1000 dinara. Znaci svi, od 4. razreda srednje skole pa do kraja.

Sadasnji sistem je postavljen tako da zaposleni nose teret prevoza. Ipak, njih nema dovoljno, losa nam je demografija. Beograd, koji ima oko 1,75 miliona ljudi (sa sve raznim studentima i onima koji ovde rade ali ne stanuju) ima svega 570 hiljada zaposlenih. Tesko je ako trecina placa a prakticno svi koriste. Ako bi oko 1,5 miliona placalo po 1000 dinara (preko infostana ili kako vec) to bi onda moglo da da pristojnu svotu.

E, sada je na nama da odaberemo: da li cemo da imamo "komunizam" - da svi placaju jednako ili cemo da imamo sistem slican ovom, sa raznim cenama.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:507487-Svake-jeseni-sve-manje-autobusa

Kopiracu komentar koji potpuno odgovara onome sto bih i sam napisao.

"Чекај, у току је "јавна набавка за бројање путника"?! А чему онда ово обавезно чекирање, зар нису рекли да је то због бројања путника?! Па, докле више ово иживљавање... Зар тамо баш сви мисле да су баш сви путници тотални дебили и да могу да им се сервирају свакакве небулозе. Успут, ја као редовни платиша који добрих 20 година није ушао у бус без карте, хоћу да знам да ли редукција броја возила од 10% собом повлачи и редукцију цене карата за 10%?"

Ide se svesno ka tome da se GSP upropasti, da bi za godinu-dve ovde dosao neki Kukuriku-seik i kupio ceo GSP, a sve pod turbo-patriotskom parolom i uz sinhrono uzvikivanje "DS krade" (mada DS vise nije na vlasti).

To smo gledali 90tih, kada je GSP spao na jadnih 300 vozila - pa su se lepo "usetali" privatnici. Ovaj put nece privatnici, nego seik. Sada su isti na vlasti, isti im je stil a isti su im i rezultati - put u pakao.

I kada to sve bude preuzeo seik, bice sve uglancano, sve ce da se sija, imacemo 300 novih autobusa godisnje, red voznje ce da bude pod konac... I svi cemo da placamo po 3000 dinara a pojedinacna karta ce da bude 200 (toliko je ideja da ce da bude u buducem metrou).

Ide se svesno ka tome da se GSP upropasti, da bi za godinu-dve ovde dosao neki Kukuriku-seik i kupio ceo GSP, a sve pod turbo-patriotskom parolom i uz sinhrono uzvikivanje "DS krade" (mada DS vise nije na vlasti).

To smo gledali 90tih, kada je GSP spao na jadnih 300 vozila - pa su se lepo "usetali" privatnici. Ovaj put nece privatnici, nego seik. Sada su isti na vlasti, isti im je stil a isti su im i rezultati - put u pakao.

I kada to sve bude preuzeo seik, bice sve uglancano, sve ce da se sija, imacemo 300 novih autobusa godisnje, red voznje ce da bude pod konac... I svi cemo da placamo po 3000 dinara a pojedinacna karta ce da bude 200 (toliko je ideja da ce da bude u buducem metrou).

Moze seik, ako ce da dovede kamile. Jer pre cu da stignem sa kamilom nego sa ovim nasim krsinama od autobusa.

procitah prvu recenicu,i prispava mi se...odo ja na kuntanje,citam te sabajle...a do tad,ako moze malo da mi uprostis,ja sam prosta forumaljka i tesko razumem naucne disertacije

Ne moze krace... moze samo duze.

Razumem da nije svako (i ja takodje) o svemu potpuno obavesten (iako nam se sa tv neki preporucuju da znaju sve o svemu). Nalazim da je dobro ako prvo dam par podataka pa onda izvedem zakljucak po sopstvenoj meri. Ne mogu da pisem u stilu gore vlada / dole vlada... Nije mi to blisko.

Sve je stvar mere, a ne dranja ljudi. Ovi nasi imaju skroz pogresnu taktiku. Koja im nece upaliti.

Цене горивa скaчу због кризе у Укрaјини, превоз свaкaко неће бити јефтинији, aли ће морaти дa се плaћa, плaћa се и у мaњим местимa где је стaндaрд лошији, морaће дa се плaћa и у Беогрaуд, иaко се људи деценијaмa шверцују.

Sve je stvar mere, a ne dranja ljudi. Ovi nasi imaju skroz pogresnu taktiku. Koja im nece upaliti.

Jedino pravo resenje jeste da se placa.

Nadjoh negde podatak da gsp godisnje prihoduje oko 7 milijardi dinara (bilo 2011. godine). Ako sada prihoduju manje, da pretpostavim 5 milijardi, a uz cinjenicu da kazu da im fali 800 miliona mesecno... To sve daje 15 milijardi za godinu dana. Grad je vec do sada davao nekoliko milijardi subvencija (valjda 7-8).

Tih pretpostavljenih 15 milijardi za godinu dana mora da bude iskorisceno za gorivo, struju, delove, odrzavanje i plate da bismo imali ovoliko koliko smo imali do sada.

Kako bre mozete da vrtite neku pricu i da opravdavate sve sto govnari kazu?! Rekli fali toliko i toliko? Fali njima govnjiva motka svima redom! Pa ta (i slicne) crna rupa bi progutala ne 7,8.15 mlrd ili vec koliko se licitira, nego 100 i vise! U svim normalnim preduzecima/drzavama se prvo kresu maksimalno troskovi, pa tek onda na kraju dolazi na red prihodna strana. Jel tamo bio drzavni revizor, gde je izvestaj?

Цене горивa скaчу због кризе у Укрaјини, превоз свaкaко неће бити јефтинији, aли ће морaти дa се плaћa, плaћa се и у мaњим местимa где је стaндaрд лошији, морaће дa се плaћa и у Беогрaуд, иaко се људи деценијaмa шверцују.

Nemam ja problem sa placanjem, jer usluga mora da s eplati, i ja naplacujem svoje. Ja kupujem kartu redovno i svercujem se u retkim prilikama, ali isto tako smatram da za te pare koje dajem treba nesto za uzvrat i da dobijem. A ne da iskrivim kicmu gurajuci se u prepunim i zagusljivim autobusima koji se pokvare na pola rute, a drugog ni na vidiku. Cena treba da bude srazmerna kvalitetu usluge i platezne moci gradjana.

- - - - - - - - - -

Nadjoh negde podatak da gsp godisnje prihoduje oko 7 milijardi dinara (bilo 2011. godine). Ako sada prihoduju manje, da pretpostavim 5 milijardi, a uz cinjenicu da kazu da im fali 800 miliona mesecno... To sve daje 15 milijardi za godinu dana. Grad je vec do sada davao nekoliko milijardi subvencija (valjda 7-8).

Tih pretpostavljenih 15 milijardi za godinu dana mora da bude iskorisceno za gorivo, struju, delove, odrzavanje i plate da bismo imali ovoliko koliko smo imali do sada.

Tih 800 miliona pretpostavljam da treba da se naplate kroz karte? Pri tom cifra mi je sumanuto velika...

A nama plate padaju zbog iste i šta ćemo onda?

Jedino resenje je ili da se drasticno smanji broj zaposlenih u GSP-u ili da se GSP ugasi i posao prepusti privatnicima koji imaju 3 radnika po autobusu i mnogo manje kostaju. Zasto se nikada nisi zapitao kako su privatnici pozitivni i isplati im se da rade sa neuporedivo manje para od onog sto dobija GSP. Nismo mi gradjani duzni da izdrzavamo visak zaposlenih u GSP-u, RTS-u, EPS-u i kojekude, a da svi pri tom imaju visestruko vece plate nego mi gradjani.

Nemam ja problem sa placanjem, jer usluga mora da s eplati, i ja naplacujem svoje. Ja kupujem kartu redovno i svercujem se u retkim prilikama, ali isto tako smatram da za te pare koje dajem treba nesto za uzvrat i da dobijem. A ne da iskrivim kicmu gurajuci se u prepunim i zagusljivim autobusima koji se pokvare na pola rute, a drugog ni na vidiku. Cena treba da bude srazmerna kvalitetu usluge i platezne moci gradjana.
Aко ти се услугa бе свиђa промениш услужитељa, у тaксију је много удобније.

- - - - - - - - - -

A nama plate padaju zbog iste i šta ćemo onda?

Престaнеш дa се возиш.

Jedino resenje je ili da se drasticno smanji broj zaposlenih u GSP-u ili da se GSP ugasi i posao prepusti privatnicima koji imaju 3 radnika po autobusu i mnogo manje kostaju. Zasto se nikada nisi zapitao kako su privatnici pozitivni i isplati im se da rade sa neuporedivo manje para od onog sto dobija GSP. Nismo mi gradjani duzni da izdrzavamo visak zaposlenih u GSP-u, RTS-u, EPS-u i kojekude, a da svi pri tom imaju visestruko vece plate nego mi gradjani.

Код привaтникa немa шверцерaњa, тaмо нaплaтa ферцерa...

Upravo tako. Radi se o tome da na nama parazitiraju kojekavi viskovi zaposlenih u drzavnim firmama.

Kakve veze ima cena goriva sa krizom u Ukrajini. Benzin, nafta i derivati se normalno prevoze brodovima + domaca proizvodnja koja pokriva deo potrosnje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back