Gradnja socijalnih stanova

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.566
Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je juče da će naredne godine početi izgradnja 1.633 socijalna stana u 12 gradova.

Srbije, koje će sa 32 mil EUR finansirati Razvojna banka Saveta Evrope.

- Prošle nedelje je potpisan sporazum sa tom bankom za sufinansiranje projekta socijalnog stanovanja da bi sledeće godine počela gradnja jeftinih, neprofitnih stanova u Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Užicu i Čačku - rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Kako je istakao, "u tim opštinama će se graditi 1.633 stana, od čega će 626 biti stanovi dati u neprofitni zakup na korišćenje socijalnim kategorijama stanovništva, a 1.007 će biti za neprofitnu prodaju".

Dulić je kazao da će u tom projektu, koji bi uz učešće opština trebalo da vredi oko 5 milijardi dinara, stanovi na prodaju biti ponuđeni "po značajnije povoljnijim cenama nego što postoje na tržištu tih gradova".

On je objasnio da će pravo na kupovinu socijalno neprofitnih stanova imati socijalno ugrožene kategorije.

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, stanovi će se prodavati po ceni od 600 do 700 EUR po kvadratu, a uslovi će biti definisani Zakonom o socijalnom stanovanju i kriterijumima koje opštine propišu.

Kamatna stopa za kredite na 24 godine, neće prelaziti 4%, a prosečna mesečna rata će iznositi od 120 do 200 EUR po domaćinstvu.

Istovremeno, mesečna naknada za iznajmljivanje socijalnih stanova iznosiće, kakao je rečeno, od 40 do 80 EUR.

Najviše stanova, njih 400, gradiće se u Kragujevcu, 300 stanova biće izgrađeno u Nišu, 150 u Smederevu, 114 u Zaječaru, po 100 u Zrenjaninu, Čačku, Kraljevu i Kruševcu.

U Užicu će biti izgrađeno 80 stanova, Pirotu 65, a u Pančevu 64 stana.

Autor / izvor: Beta

?Добро...тренутна цена станова у већини наведених градова је испод предвиђене цене. Знајући како се данас праве станови за тржиште а поготово непрофитни, квалитет тих станова неће бити ни за смештај паса луталица.
Ето, да не буде да је само вест без коментара...

Znas sta je caka?
To da to nisu socijalni stanovi.
Ova drzava izgleda ne namerava da pravi socijalne stanove.
Jer i ne razvija socijalnu sluzbu vec je gusi.
Socijalni stanovi su stanovi gde je vlasnik socijalna sluzba i daje na raspolaganje socijalnim slucajevima.
Ovo nisu socijalni stanovi vec stanovi javni radovi, tj unapredjenje gradjevinske strukture gradova,a to ima neki uticajna socijalno , pa eto kao prica se.

Palamudjenje drzave, gde se socijalno zove ono sto je na popustu za srednju klasu...

To mu dodje nekih 20k evra za stan...

Toliko kosta sasvim pristojan stan za sasvim prosecnu porodicu u unutrasnjosti Srbije...

Ne kazem da socijalno ugrozeni ne treba da se pomognu, ali zasto neko da dobije stan, kakav mozda ni ja nemam, tako sto ja placam porez, a on nema uslova za to?

Veliko je pitanje da li ce uopste stanove da dobiju socijalno ugrozeni...

U svakom slucaju, ovo nije nacin na koji ce da se pomogne, uglavnom neodgovornim gradjanima Srbije...

Takve gradjane treba na drugi nacin socijalizovati.
Davati im posao, edukovati ih, a ne dati im stan i omoguciti im da nemaju ama bas nikakav razlog da rade na sebi...
Imaju krov nad glavom, sta ce im vise...

Ovo je losa politika koja ne daje dugorocno resenje ni za drzavu, ni za socijalno ugrozene, a isto tako nefer politika prema socijalno odgovornom stanovnistvu...

To mu dodje nekih 20k evra za stan...

Toliko kosta sasvim pristojan stan za sasvim prosecnu porodicu u unutrasnjosti Srbije...

Ne kazem da socijalno ugrozeni ne treba da se pomognu, ali zasto neko da dobije stan, kakav mozda ni ja nemam, tako sto ja placam porez, a on nema uslova za to?

Veliko je pitanje da li ce uopste stanove da dobiju socijalno ugrozeni...

U svakom slucaju, ovo nije nacin na koji ce da se pomogne, uglavnom neodgovornim gradjanima Srbije...

Takve gradjane treba na drugi nacin socijalizovati.
Davati im posao, edukovati ih, a ne dati im stan i omoguciti im da nemaju ama bas nikakav razlog da rade na sebi...
Imaju krov nad glavom, sta ce im vise...

Ovo je losa politika koja ne daje dugorocno resenje ni za drzavu, ni za socijalno ugrozene, a isto tako nefer politika prema socijalno odgovornom stanovnistvu...

Engleska je imala obicaj potapanja u hladnu reku kao kaznu za nesocijalizovane.
Vidim i u srbiji ima klime za to.
Ali sam uvek iznenadjen kako funkcionise logika srba u ovom trenutku...
To se povezu babe i zabe , izbace se neke floskule sa TV sto su pokupljene i napravi neka eurokrem masa, malo belo malo crno....
Nije pitanje da li ce stanove da dobiju socijalno ugrozeni. Jer se pravi lista i treba biti i na prijavi u socijalnom da bi se dobili stanovi.
Nego je fora sto se to moze odraditi i za mladjanog sincica nekog politicara.Ali nece toga biti.
Ovi stanovi jesu pomaganje srednje klase, a ocigledno da svaki nezaposleni treba da izumre odmah, da ne kvari statistiku.
A da ne pricam o milion drugih vaznih stvari koje se oslanjaju na to sto covek koji radi nema za kiriju za normalnu psiholosku kvadraturu.

A najsmesnije je ovo socijalno odgovorno stanovnistvo....iha.......masala.....prethodnik me stvarno baciu rebus sta se danas smatra sve socijalno ugrozenim, pa videh da su najglasniji oni sa ipak dobrim platama, jer onaj ko nema i cuti, onaj ko ima ali malo fali,on vristi ko da ga deru...

Engleska je imala obicaj potapanja u hladnu reku kao kaznu za nesocijalizovane.
Vidim i u srbiji ima klime za to.

Niko ne prica o tome...

A najsmesnije je ovo socijalno odgovorno stanovnistvo....iha.......masala.....prethodnik me stvarno baciu rebus sta se danas smatra sve socijalno ugrozenim, pa videh da su najglasniji oni sa ipak dobrim platama, jer onaj ko nema i cuti, onaj ko ima ali malo fali,on vristi ko da ga deru...

Da... socijalno odgovorno i socijalno neodgovorno stanovnistvo... Sta je problem sa tim terminima?

U Srbiji imamo gomilu onih koji mogu da rade za neki minimalac, ali im je lakse da prave i radjaju decu, koju nece da salju u skolu, nego na ulicu da prose.

Postoji gomila onih koji ce da osakate svoje dete da bi se oni koji imaju nesto vise od njih, sazalili i udelili im koji dinar...

Nije pravilo, ali vecina socijalno ugrozenih jeste bas takva.

I resenje je takvima dati stan?
Na drugi nacin treba socijalizovati takve ljude i omoguciti im da sami sebi obezbede smestaj... Poklanjati stan bas nista ne reseva...

Naravno, ne mislim na ljude koji su zbog neodgovornosti drzave i njene lose politike ostali bez posla i smestaja... Mislim iskljucivo na socijalno neodgovorno stanovnistvo.

Mozda nisi primetio ali i profesori srednjih skola su socijalni slucajevi u beogradu....a ti nekako mislis u glavi da su neki najgrdji cigani i skupljaci perja socijala....

Ucini mi se jedan oblik elitizma,.....
Bukvalno kao da si rekao , ko hoce da pravi dete mora da ima 10.000e koje je duzan da uplati u fond za dete do treceg meseca trudnoce....inace zena ide pod kasiku....

Poslednja izmena:
radi se o kreditu, sto ce reci - od necega ce morati da se vrati. opet se znaci krediti trose na puku potrosnju.
jedini nacin da se vrati je da ljudi kojima je potrebna ovakva socijala dobiju sansu da sami stanu na noge i rade a ne da se navikavaju na pomoc. kursevi za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, subvenciranje njihovih plata itd bi bila prava pomoc.

ako se pak radi o invalidima i samohranim majkama sa vise dece, onda je to druga prica

Mozda nisi primetio ali i profesori srednjih skola su socijalni slucajevi u beogradu....a ti nekako mislis u glavi da su neki najgrdji cigani i skupljaci perja socijala....

Ne mislim ja to...

Kao da ne citas cele moje postove...

Vec rekoh sta bi bio problem, a sta ne.... Da se ne ponavljam...

Ucini mi se jedan oblik elitizma,.....
Bukvalno kao da si rekao , ko hoce da pravi dete mora da ima 10.000e koje je duzan da uplati u fond za dete do treceg meseca trudnoce....inace zena ide pod kasiku....

Ali to nisam rekao, sto se u mojim postovima i da primetiti...

radi se o kreditu, sto ce reci - od necega ce morati da se vrati. opet se znaci krediti trose na puku potrosnju.
jedini nacin da se vrati je da ljudi kojima je potrebna ovakva socijala dobiju sansu da sami stanu na noge i rade a ne da se navikavaju na pomoc. kursevi za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, subvenciranje njihovih plata itd bi bila prava pomoc.

ako se pak radi o invalidima i samohranim majkama sa vise dece, onda je to druga prica

A bre bajo, ko to ima tolike pare a samohran je i invalid , kad i parovi i copor porodice jedva sastavljaju kraj sa krajem...U sta spadaju te porodice kad su ispod onog sto se podrazumeva kao socijala.

A bre bajo, ko to ima tolike pare a samohran je i invalid , kad i parovi i copor porodice jedva sastavljaju kraj sa krajem...U sta spadaju te porodice kad su ispod onog sto se podrazumeva kao socijala.

U svom drugom postu na ovoj temi sam rekao kojim ljudima ja ne bih dao stan...

Takvih ljudi ovde ima mnogo...

Nisam mislio na ljude koji rade, a opet ne mogu da sastave kraj sa krajem....

To smatram nesposobnoscu drzave, sto oni koji mogu i rade, ne mogu da sebi obezbede pristojan zivot i takvima treba da pomogne drzava, kada do sada vec nije...

Drugima, koji ne zele da rade, a opet zele da zive na racun drzave i poreskih obveznika, drzava treba da da posao i natera ih na tom poslu da se zadrze, a ne da im deli stanove...

izgleda da nisi razumeo sta sam pisao, ukratko kredit treba trositi za njihovo zaposljavanje a ne da oni placaju iz svog praznog dzepa.
a kao sto rekoh, invalidi i samohrane majke su druga prica

Back