Zašto su cene stanova u Beogradu toliko visoke?

Pouzdano znas da tamo ljudi rade kao crnci, motaju kablove u pelenama i nemaju slobodne vikende? U Boschu, Grundfosu, Agrosavi, Dolki, Periju, Manu, Mercedesu, Milspedu, Pinku, Jubu..?
Ta prica o motanju kablova je toliko izraubovana od ljudi kojima smeta apsolutno sve u zivotu, sto drugi imaju da jedu, sto mogu sebi da priuste automobil, letovanje ili kucu, sto u Srbiji imaju platu 1500eura, apsolutno se svodi na napamet pricu, pricu koju ponavljaju kao papagaji a da nemaju pojma sta postoji u tim industrijskim zonama i sta ima van beogradskih zidina.

Za razliku od tebe ja imam dva bliska coveka koji rade u tim Simanovcima, obojica su sa top srpskim fakultetima, ne rade ropske poslove nego inzenjerske, zadovoljni su i poslovima i platama. Verovatno zato sto nisu citali tebe na forumu, nisi im otvorio oci.

Lepo je cuti da je jos nekome pored botova fino u ekonomskom tigru sveta...

Grad je prljav. Samo se kopa i raskopava i to centar grada i naselja do centra. U gradu uvek imam osećaj od guzve u prevozu i u saobraćaju da ima 20 miliona stanovnika. Gradi se novogradnja svuda. Svaka uska ulica je takva i još više se zakrči. Evo ulica kojom prolazim kad idem ka centru na crvenom krstu je toliko uska i napravi se čep kroz nju da grade zgradu od proslog leta. Veoma je nesigurno proći zbog velikih kamiona, guzve automobila i autobusa. Drugi problem je pre Hrama isto u ulici grade zgradu godinu dana. Isti slučaj samo bez vozila GSP-a.

Прање новца.

Имаш Алта и Апи банку, које су у власништву СНС картела. Не питају за порекло новца, може и да се шаље у Русију, такође без икаквог упита.
I pranje novca je krivo za cene nekretnina? Hajde objasni na koji nacin posto se hvalis da znas da iza svega stoje SNS banke tj da je SNS digao cene nekretnina.

Potraznja i ponuda. Uvek bilo i bice. Naravno ko je spreman da spekulise, moze dobro da zaradi, uz malo srece. Ja sam kupio 1.5 stan u strogom centru, kada su cene bile na dnu 2014. Taj stan sada vredi duplo vise.
I to jeste sustina biznisa znanog kao investicija u nekretnine. Kupis kada je jeftino ( rizik da procenis da li ce u nekoj budicnosti rasti cene nekretnina, koliko bas na toj lokaciji), zivis ili jos bolje izdajes, te prodas kada vidis da trziste ide ka stagnaciji.

Mnogi nasi ( i ostali) ljudi su u gradu u kom zivim tako uradili, kupili su ( ili prodali neku nekretninu u Srbiji pa iskesirali ili uzeli kredite) stanove/kuce pre 20-30 godina kada su bile na nivou cena stanova u Beogradu. Zadnjih par godina su dosli do toga da im te nekretnine imaju milionsku vrednost i u zavisnostiu od porodicne situacije prodali te nekretnine koje su vec otkupili, strpali novac u dzep, nesto dali deci, kupili neku nekretninu ili u S.Karlovcima, Zemunu, na Fruskoj, H,Novom ili Trebinju (a bogami neki i na Halkidikiju) i penzionisali se sa 60. Na taj nacin su "kupili" bar 5 godina zivota samo za sebe i svoje potrebe i zelje. Biznis sa nekretninama.

Просечном Србину, био он кримос или не, стан је инвестиција. За кримосе је добра инвестиција, јер перу новац и нису на губитку, док за обичан свет то је лоша инвестиција, јер је добит јако мала, око 3%.
С обзиром на историјску хиперинфлацију и нестабилност, људи више верују „опипљивом зиду од цигле“ него дигиталном улагању или акцијама. То појачава потражњу, без обзира на реалну потребу за становањем.
Последица је да се огромна количина новца гура у некретнине, не зато што су станари, него зато што не знају шта друго с тим новцем.
Zato sto jedan naprednjak ili krimos narkotrafikant kupi 200 stanova da bi oprao lovu ili da se obezbedi, pa tako povecava potraznju
Тачно, али и обичан поштени човек је финансијски неписмен, па чим дође до неких пара, прво о чему размишља је да купи неку некретнину.
И даље је могуће купити гарсоњере за 20ак хиљада евра, градска општина.
Е сад не можеш ти Балканцу објаснити да рентирање стана ти доноси добит од око 3% годишње, јер то или не знају да израчунају или сматрају да је то сигурица.
Zašto bi bilo koji političar trebao da spušta tu vrstu cene?
Не треба али ... обавезно пријављивање порекла новца за све трансакције изнад одређене вредности. Порези на празне станове или вишак некретнина (као у Канади, Швајцарској). Субвенционисана изградња станова за младе и купце првог стана. Обавезно пријављивање подстанара, односно плаћање пореза.

Zbog braće vam Rusa.
Kirije su počele da rastu najezdom istih. A onda i cene prodaje kvadrata kad su siroti počeli masovno da kupuju stanove
Није тачно. Руси су само један од више фактора који утичу на цену некретнина и рентирања.
Много више имамо ''српских миграната'' који су дошли у Београд из разних крајева Србије или региона.

Mislim da je razlog inflacija i politika vlade. Evro kod nas 116.2 din. Nerealno nisko.
Drugo kad orocis evre u banci,nema kamate ili je oko 0.07%,nikakva. Kada uzmes kredit kamata i preko 10% Trziste akcija ne postoji ,drzava ne izlaze firme na berze,jedini nacin da sacuvas kapital su nekretnine.
Dosli su Rusi i Ukrajinci sa nesto para a tu su i hiljade radnika od Turske do Indije,Nepala,Egipta.
Cini mi se da oni vec cine 10% stanovnistva,sto je previse. Poenta je da i oni moraju negde da stanuju,rentaju stanove od 100 evra po krevetu do 1000evra za bolji stan.
Имаш закуцани курс динара већ 10 година, зашто би стављао евре на орочену штедњу, када можеш динаре, прошле године је камата била 5,5%, а ове године је 4,5 и биће све мања, али опет у поређењу са просечном добити од рентирања која је 3%, чак и та глупа орочена динарска штедња је боља.
Белекс не постоји слажем се, али зашто мораш да улажеш у домаћу берзу, када можеш без проблема да улажеш у страну, европску, америчку, светску. Такође, имаш и приступ крипто тржишту. Урадиш диверзификацију улагања, додаш и инвестиционо злато, можеш физичко, а можеш и дигитално, још боље нема спреад, купопродајне разлике.
Такође, можеш да инвестираш у разне фондове, а сада је јако занимљив фонд који улаже у некретнине, то је тек кренуло код нас у Београду.

Имаш закуцани курс динара већ 10 година, зашто би стављао евре на орочену штедњу, када можеш динаре, прошле године је камата била 5,5%, а ове године је 4,5 и биће све мања, али опет у поређењу са просечном добити од рентирања која је 3%, чак и та глупа орочена динарска штедња је боља.
Белекс не постоји слажем се, али зашто мораш да улажеш у домаћу берзу, када можеш без проблема да улажеш у страну, европску, америчку, светску. Такође, имаш и приступ крипто тржишту. Урадиш диверзификацију улагања, додаш и инвестиционо злато, можеш физичко, а можеш и дигитално, још боље нема спреад, купопродајне разлике.
Такође, можеш да инвестираш у разне фондове, а сада је јако занимљив фонд који улаже у некретнине, то је тек кренуло код нас у Београду.
Jeste zakucano ali nije sigurno. Cujem se sa prijateljem iz Bara,rentira sobe.Kaze 3 porodice iz Srbije,inace glavni gosti,su otkazali zbog vidovdanskih protesta. Kazu nece da idu dok se ne smiri situacija. Verovatno iz drzavne sluzbe,pa su dobili zabranu tj.moraju da se odazovu na poziv sefova.
Sutra ako se promeni vlast,pitaj boga sta ce biti sa kursom,radnim mestima.
To je razlog sto nemamo privatna ulaganja jer je kod nas smena vlasti,revolucija. Od cistacice do direktora Srbijasuma,Narodnog pozorista,Postanske stedionice sve se menja. Na zapadu je sve privatno smena nije traumaticna.. U takvim okolnostima samo je nekretnina dobar izbor za ulaganje u Srbiji.
Pre neki dan poznanik 38m2 prodao za 150 000 evra u bezveznoj Silerovoj. To ne mozes da zaradis u zivotu u Srbiji od prosecne plate. Odakle ?nemam pojma.
A svud se gradi,za koga?

Не треба али ... обавезно пријављивање порекла новца за све трансакције изнад одређене вредности. Порези на празне станове или вишак некретнина (као у Канади, Швајцарској). Субвенционисана изградња станова за младе и купце првог стана. Обавезно пријављивање подстанара, односно плаћање пореза.
S ovim se slažem. Samo to neće biti još ohoho.

Poštovane kolege forumaši, ne mogu da verujem da posle, evo, tri i kusur strane niste pomenuli jednu tako očiglednu činjenicu, a to je, da Beograd, a posebno ovaj inkriminisani Beograd na vodu ima najviše višespratnica u celu državu. Pogledajte gde su cene najniže

https://bizportal.rs/nekretnine/gra...nina-dobra-gradnja-a-kvadrat-vec-od-460-evra/

Pa jel ima tamo neki high-rise? Dobro, ja od ovi, u članak nabrojani, gradovi znam da u Prokuplje ima neki, tako, ajd d kažemo, soliter.
No, kod nas je apsolutno pravilo: što je grad "viši", više su i cene. A u (beli) svet baš i nije tako. Gleda se malo i kvalitet stanovanja. A taj kvalitet ne znači samo lokaciju "per se" nego i sve ono što ta lokacija pruža sa neposrednom okolinom.
Evidentna je tendencija trenutno, da se svuda u svetu prave neka izolovana naselja, a što je poteklo iz SAD, a najviše se primilo u Latinskoj Americi (posebno u Brazil), ali, kako biti srećan kad živiš u zamku, a ispod brda sirotinja jede ostake iz tvoje kanalizacije?
Eh, al sam budala, pa normalno a možeš biti srećan, samo zalediš srce i teraj.

Paradajz je kvarljiva roba ako se ne proda propada ulog ..stan nije Trebalo bi doci do podatka koliko je prazmih stanova na trzistu
Ne radi se o kvarljivosti, već o tražnji. Kad neka roba preplavi tržište, cena pada. Tako će biti i sa stanovima. Sve dok ise kao alva, biće skupo. Kad ih bide previše, pojeftiniće. Sad investitori u BG imaju duplu zaradu od npr. Ćuprije, a cena materijala je ista. Skuplje je zemljište, ali ne toliko da bi razlika u cenama bila tolika. Zaš6su seoska imanja skoro pa bagatela- neće ih niko.

Ne radi se o kvarljivosti, već o tražnji. Kad neka roba preplavi tržište, cena pada. Tako će biti i sa stanovima. Sve dok ise kao alva, biće skupo. Kad ih bide previše, pojeftiniće. Sad investitori u BG imaju duplu zaradu od npr. Ćuprije, a cena materijala je ista. Skuplje je zemljište, ali ne toliko da bi razlika u cenama bila tolika. Zaš6su seoska imanja skoro pa bagatela- neće ih niko.
Upravo se o tome radi ..paradajz ima rok za koji mora da se proda a stan nema tako da može da se drži i spekuliše ..ako uvedu porez na sve preko jedne nekretnine onda bi imao realnije stanje ..ja imam dva stana dole koja stoje prazna i nikakav teret mi ne predstavljaju a da su ta dva stana npr negde na zapadu dobro bi se zamislio šta i kako sa njima ..

Back