Zašto su cene stanova u Beogradu toliko visoke?

Nezvanično, Beograd je postao regionalni, a i omanji svetski centar pranja novca od droge. Još nam došli Rusi i Ukrajinci.
Tako da imamo situaciju da su čak i Sremčica i Kaluđerica postali preskupi.
Da ne govorim o bližim periferijama poput onih Jajinaca ispod Avale.
Baš sam razgovarao sa jednom studentkinjom medicine koja mi kaže da neće moći da kupi stan ni u Staroj Pazovi gde sada živi.

"Gde ja iz Pazove da idem? U Banovce?"
Inače hot stuff sada što se tiče kupovine nekretnina su obodi Kaluđerice, Barajevo, Pančevo, Leštane i tako da udaljena mesta.
Jer imamo armiju ljudi sa po 40-50 hiljada evra kojima su potrebni stanovi, a čak i o Banjici mogu samo da sanjaju.

Šta mislite kako biste regulisali cene nekretnina u Beogradu i šta je potrebno promeniti jer mislim da je ovo prilično nepodnošljivo za većinu ljudi?

Inače ekonomski centar Beograda se premešta na Novi Beograd i to je jako vidljivo da Stari Grad se pretvara u izumiruću civilizaciju.

Mislio sam da ovo stavim na ekonomiju, ali taj potforum je prazan.
Kupicemo mi "bosanci". Nama novac nije problem? Imas problem s tim?

metro bi rešio gužve , ljudi ima taman.
dosta se zida stanova, kolko hoćeš, ali kvadrat ode na 4-5+ hiljada.....

Da neko od ovih u BG vlasti ima viziju na koju stranu bi mogao grad da se širi pa lepo da isparcelišu zemlju sprovedu vodu , struju, kanalizaciju i deri...
ovako je svaki kraj oko BG je na žalost po jedna nova Kaluđerica.

metro bi rešio gužve , ljudi ima taman.
dosta se zida stanova, kolko hoćeš, ali kvadrat ode na 4-5+ hiljada.....

Da neko od ovih u BG vlasti ima viziju na koju stranu bi mogao grad da se širi pa lepo da isparcelišu zemlju sprovedu vodu , struju, kanalizaciju i deri...
ovako je svaki kraj oko BG je na žalost po jedna nova Kaluđerica.
E to meni nije jasno.
Skupo a sr.

Ilustracija, 2000-te je stan od 65m2 u centru Vankuvera, na obali okeana kostao 80-85 hiljada can$ (oko 110-120 hiljada dem) . Ja se ozbiljno razmisljao da prodam gajbu u centru Zemuna slicne kvadrature za skoro tu kintu ( u centru BGD su cene bile i danas jesu dva puta vece od zemunskih) i budem bez ikakvog kredita za kupovinu stana u Kanadi.

Danas taj stan u Vankuveru kosta oko 900 hiljada can$ ( 580 hiljada eura) a onaj iz Zemuna oko 200 hiljada eura (ako je cena m2 u Zemunu 3 hiljade). Uporedite sami rast za tih 25 godina.

Ilustracija, 2000-te je stan od 65m2 u centru Vankuvera, na obali okeana kostao 80-85 hiljada can$ (oko 110-120 hiljada dem) . Ja se ozbiljno razmisljao da prodam gajbu u centru Zemuna slicne kvadrature za skoro tu kintu ( u centru BGD su cene bile i danas jesu dva puta vece od zemunskih) i budem bez ikakvog kredita za kupovinu stana u Kanadi.

Danas taj stan u Vankuveru kosta oko 900 hiljada can$ ( 580 hiljada eura) a onaj iz Zemuna oko 200 hiljada eura (ako je cena m2 u Zemunu 3 hiljade). Uporedite sami rast za tih 25 godina.
suludo, pa kako će mlade generacije u Kanadi doći do nekretnine sa tim cenama?
stan od 65m2 preko pola miliona e, pa kolko je kuća od 150m2?

suludo, pa kako će mlade generacije u Kanadi doći do nekretnine sa tim cenama?
stan od 65m2 preko pola miliona e, pa kolko je kuća od 150m2?
Zavisi od provincije, grada i kraja grada. Nije svugde toliko skupo, skupi su "bolji" gradovi Toronto, Vankuver. U okviru tih gradova imas luksuznije i manje luksuzne lokacije. Evo ( LINK, LINK <----- ), najjefinija kuca u Vankuveru je 950 hiljada can$ ( ili 600+ hiljada eura), neki drveni krs star 117 godina na ne bas atraktivnoj lokaciji. Skupa je zemlja na kojoj je ta kuca.
Mladi moraju da imaju odlicno iznad prosecno placene poslove ili neki svoj privatan biznis da bi mogli da kupe kucu. Ili da se isele iz kraja gde su odrasli.
Generalno mozes da kupis stan sa 2 spavace sobe i za 500 hiljada can$ (320 hiljada eura) ali u drvenoj zgradi i na 20-25km od centra grada.

No, cene u Vankiveru sam potegao zbog poredjenja dva ista stana, jednog u BGD a drugog u Vankuveru, kroz period od 25 godina. Nisu u BGD toliko narasle cene kao na drugm mestima u svetu (OK, postoje i mesta gde su cene rasle manje nego u BGD). A opet cene na recimo crnogoskom i hrvatskom primoruju su i vise porasle nego u BGD. Pada mi na pamet i Trebinje, tamo sam isao prosle godine i razgledao nekretnine a cene su maltene kao u BGD.

Zavisi od provincije, grada i kraja grada. Nije svugde toliko skupo, skupi su "bolji" gradovi Toronto, Vankuver. U okviru tih gradova imas luksuznije i manje luksuzne lokacije. Evo ( LINK, LINK <----- ), najjefinija kuca u Vankuveru je 950 hiljada can$ ( ili 600+ hiljada eura), neki drveni krs star 117 godina na ne bas atraktivnoj lokaciji. Skupa je zemlja na kojoj je ta kuca.
Mladi moraju da imaju odlicno iznad prosecno placene poslove ili neki svoj privatan biznis da bi mogli da kupe kucu. Ili da se isele iz kraja gde su odrasli.
Generalno mozes da kupis stan sa 2 spavace sobe i za 500 hiljada can$ (320 hiljada eura) ali u drvenoj zgradi i na 20-25km od centra grada.

No, cene u Vankiveru sam potegao zbog poredjenja dva ista stana, jednog u BGD a drugog u Vankuveru, kroz period od 25 godina. Nisu u BGD toliko narasle cene kao na drugm mestima u svetu (OK, postoje i mesta gde su cene rasle manje nego u BGD). A opet cene na recimo crnogoskom i hrvatskom primoruju su i vise porasle nego u BGD. Pada mi na pamet i Trebinje, tamo sam isao prosle godine i razgledao nekretnine a cene su maltene kao u BGD.
Trebinje je skupo zbog blizine mora i Dubrovnika.

Čemu čuđenje,pa u BG na vodi je stan te kvadrature preko pola milje?!
U BnV vece cene, one preko 6-7 hiljda po m2 imaju duplexi na najvisim spratovima ili stanovi koji zauzimaju zadnji sprat, to je excluziva. Ali na nizem spratu i u zgradama koje nisu na obali mozes uzeti i m2 za ispod 4000eura. No, sad je m2 i u centru Zemuna na cigrama iznad 3000 po m2.
Skupo, a bogami i ne bas udobno za ziveti u toj gunguli i svakodnevnoj blokadi saobracaja.

Trebinje je skupo zbog blizine mora i Dubrovnika.
-Mnogi Srbi koji su izbegli iz BiH '90-tih za Canadu/USA su pokupovali nekretnine u Trebinju u zadnjih 7-8 godina, sa jednom takvom porodicom samn bio tamo, vodili me da me ubede da im potanem komsija. Jeste lep grad, jeste da mene vezu snazne uspomene (JNA) na taj grad ali mi ne vredi toliko. Dubrovnik je apsolutno preskup i precenjen da bi covek tamo odlazio.

Mislim da je razlog inflacija i politika vlade. Evro kod nas 116.2 din. Nerealno nisko.
Drugo kad orocis evre u banci,nema kamate ili je oko 0.07%,nikakva. Kada uzmes kredit kamata i preko 10% Trziste akcija ne postoji ,drzava ne izlaze firme na berze,jedini nacin da sacuvas kapital su nekretnine.
Dosli su Rusi i Ukrajinci sa nesto para a tu su i hiljade radnika od Turske do Indije,Nepala,Egipta.
Cini mi se da oni vec cine 10% stanovnistva,sto je previse. Poenta je da i oni moraju negde da stanuju,rentaju stanove od 100 evra po krevetu do 1000evra za bolji stan.

Mislim da je razlog inflacija i politika vlade. Evro kod nas 116.2 din. Nerealno nisko.
Drugo kad orocis evre u banci,nema kamate ili je oko 0.07%,nikakva. Kada uzmes kredit kamata i preko 10% Trziste akcija ne postoji ,drzava ne izlaze firme na berze,jedini nacin da sacuvas kapital su nekretnine.
Dosli su Rusi i Ukrajinci sa nesto para a tu su i hiljade radnika od Turske do Indije,Nepala,Egipta.
Cini mi se da oni vec cine 10% stanovnistva,sto je previse. Poenta je da i oni moraju negde da stanuju,rentaju stanove od 100 evra po krevetu do 1000evra za bolji stan.
Ukrajinaca i Rusa nema ni 300 hiljada, 99% njih renta a ne kupuje nekretnine (mislim i da ne mogu kupovati kao stranci bez boravisnih papira).
Nepalaca i Indijaca nema 100 ili 200 hiljada i tih kojih ima ne kupuju nekretnine vec rentaju i salju novac u zavicaj porodicama. Mi ovde pisemo o ceni kupovine a ne rentanja.

U Sr.Karlovcima su digli cene kuca zato sto beze iz uzasa Novog Sada u bar malo zeleniju sredinu.
No, do pre 10-tak godina si tamo mogao kupiti kucu od 80-tak m2 sa 5-6 ari placa za 50 hiljada, danas ti treba 2,5 puta vise novca za tu kucu.
Genearlno je tako sirom sveta, novac se ulaze u sigurnost, nekretnine.
drugar mi u Berlinu, od 1992g...evo njegovog iskustva...plate skocile duplo, a nekretnine pet puta i vise...kaje se, sto nije uleteo u kredit, tada je bilo daleko povoljnije u bilo kom smislu

Главни узрок зашто су цене станова и некретнина у Београду и Србији високи, је забрана промета неукњижених станова.
У Србији постоји око милион објеката који су у процесу легализације већ више од двадесет година, и држава нема намеру да тај процес приведе крају.
Зато су у промету само легалне некретнине из старе градње, и новоградња, и наравно да је цена нереално висока.

Ukrajinaca i Rusa nema ni 300 hiljada, 99% njih renta a ne kupuje nekretnine (mislim i da ne mogu kupovati kao stranci bez boravisnih papira).
Nepalaca i Indijaca nema 100 ili 200 hiljada i tih kojih ima ne kupuju nekretnine vec rentaju i salju novac u zavicaj porodicama. Mi ovde pisemo o ceni kupovine a ne rentanja.
To ti je povezano. Ne zive svi u kupljenom stanu,razlog kupovine je cesto i mogucnost da ga rentiras Rusima za 1000evra. Ti u ulici Prve pruge u Zemunu mozes da uzmes te pare jer su zgrade solidne,gradnja oko 80 tih. Tu je nekada bila sumica.

To ti je povezano. Ne zive svi u kupljenom stanu,razlog kupovine je cesto i mogucnost da ga rentiras Rusima za 1000evra. Ti u ulici Prve pruge u Zemunu mozes da uzmes te pare jer su zgrade solidne,gradnja oko 80 tih. Tu je nekada bila sumica.
Pa i ne mozes, sto bi rekao moj nick, ja tamo izdajem dvosoban za 400. 1000 je mozda za cetvorosoban a u celoj ulici imas maksimalno 5-6 takvih stanova. Rusi i plate tu cifru ali Indijci i Nepalci ne te ih nema u prvepruge.
Ja ne izdajem Rusima, izdajem nasim ljudima, vec su 7 godina u tom stanu i zarad 100 ili 150 eura vise nisam hteo da ih izbacim napolje. Inace, u zgradi od 30 stanova je bar 4-5 izdato Rusima, dvosoban je oko 500. Lokacija im ekstremno odgovara jer u susednoj zgradi imaju vrtic za rusku decu ( neverovatno slatki klinci, svi olavi, plavi).

Ta sumica koju ti pamtis je bila suma uz pruzni nasip koji ne pamtis izgleda, od fabrike tutkala do krivine pruge pred zeleznickom stanicom. 70tih je u toj sumici bila divlja deponija gde smo mi kao osnovci odlazili da razbijamo bacene flase, poredjamo 20 flasa i pravimo prackaski turnir.

Sta ima da se regulise, cilj je da cene budu prvo kao u minhenu , a posle kao u njujorku....tek onda ide razmisljanje...do tada guramo dalje...

Cene hrane isto , vec smo dostigli svajcarsku, sad idemo na sledeceg rivala...

Sta mislite zasto se vrsi zamena stanovnistva, traze se remote work stranci , a isteruju nadnicari srbi iz Srbije...
Diplomatski se koriste indijci da provedu tih 3 meseca koliko im treba da bi isli dalje ka EU, Rusima 6 meseci , i tako umesno Srbija postaje zona za prihvat...
Isto radi i u suprotnom smeru , iz EU cigane i afgane ....i sacekajmo smireno jos 5 godina pa da se lepo druzimo po ulicama kao da smo u Dubaiu...

Ima vec 2 prodavnice gde je jeftinije kupiti hranu za strance nego za domace Srbe, samo pokazu pasos i ostave racun koji su pazarili i dodju posle 14 dana...

Poslednja izmena:
Главни узрок зашто су цене станова и некретнина у Београду и Србији високи, је забрана промета неукњижених станова.
У Србији постоји око милион објеката који су у процесу легализације већ више од двадесет година, и држава нема намеру да тај процес приведе крају.
Зато су у промету само легалне некретнине из старе градње, и новоградња, и наравно да је цена нереално висока.
Ovo je dobra teza. Međutim, prometuju se i neuknjiženi stanovi ili overom kod notara ili čak neretko i samo ugovorom kod advokata bez ikakve pravne snage čisto na poverenje. Jeste nije lako dati 200.000 evra na poverenje, ali i to se dešava. To je glavni razlog što su neuknjiženi stanovi daleko jeftiniji od uknjiženih.
Inače ta legalizacija stanova i postoji samo da bi se visoki činovnici u državnoj upravi nafatirali para od podmićivanja. Ako hoćeš da uknjižiš stan spremi 10.000 evra.

Nezvanično, Beograd je postao regionalni, a i omanji svetski centar pranja novca od droge. Još nam došli Rusi i Ukrajinci.
Tako da imamo situaciju da su čak i Sremčica i Kaluđerica postali preskupi.
Da ne govorim o bližim periferijama poput onih Jajinaca ispod Avale.
Baš sam razgovarao sa jednom studentkinjom medicine koja mi kaže da neće moći da kupi stan ni u Staroj Pazovi gde sada živi.

"Gde ja iz Pazove da idem? U Banovce?"
Inače hot stuff sada što se tiče kupovine nekretnina su obodi Kaluđerice, Barajevo, Pančevo, Leštane i tako da udaljena mesta.
Jer imamo armiju ljudi sa po 40-50 hiljada evra kojima su potrebni stanovi, a čak i o Banjici mogu samo da sanjaju.

Šta mislite kako biste regulisali cene nekretnina u Beogradu i šta je potrebno promeniti jer mislim da je ovo prilično nepodnošljivo za većinu ljudi?

Inače ekonomski centar Beograda se premešta na Novi Beograd i to je jako vidljivo da Stari Grad se pretvara u izumiruću civilizaciju.

Mislio sam da ovo stavim na ekonomiju, ali taj potforum je prazan.

Код компликованих ствари, не можемо да нађемо један разлог. Разлога је пуно.

Неки специфични разлози (не најбитнији) би могли да буду

људи у Србији кад имају пара (нпр. добију наследство), често не знају шта ће са њима. Јер је тешко покренути бизнис, тешко је у Србији инвестирати или људима непознато, па ко шта ради, купује станове. Београд је препун празних станова, а неки од тих станова су станови људи који живе у другим градовима по Србији, али су решили да вишком пара купе стан у Београду.

Сви желе да живе у великом граду. Слична ситуација је и у другим еворпским земљама које су сличне Србији. Нпр. док у Холандији или Немачкој можеш лепо да живиш у малом месту поред већег града, у Грчкој или Португалу, попут Србије, сви би да живе у великом граду. То је делимично због менталитета, али делимично и због инфраструктуре.

Нпр. док у Холандији или Немачкој можеш лепо да живиш у малом месту поред већег града, у Грчкој или Португалу, попут Србије, сви би да живе у великом граду. То је делимично због менталитета, али делимично и због инфраструктуре.
Metro i železnica. Oni imaju super vozove i svuda brzo stignu. Kod nas je pravi užas putovati bilo gde u Beogradu.
Vračar je tek ludnica kada je saobraćaj u pitanju.

Однос понуде и тражње диктира цену свих роба. Е, сад...рекло би се да је овај однос на тржишту некретнина у Србији мало поремећен.

Ипак, погледајмо овај графикон.

GFCiPjIW0AAVOES

Ово је број живорођене деце у Србијји од 1947. до 2023. године.

Дакле, видимо да је од 1947. године до, рецимо неке 1957. године рођено много деце, а онда тај број нагло пада (па онда мали пик између 1975.и 1985. па опет наставља убрзано да пада.

Зашто је ово битно за тржиште некретнина?

Зато што ова највећа генрација (генерација бејби бумера) 1947-1957. је сада у периоду када имају између 68 и 78 година.

Дакле, највећој генерацији икада, следи масовно умирање у наредним годинама.

То су генерације које ће, након смрти, оставити својим наследницима велики број некретнина, а како остале генерације имају далеко мање припадника, мислим да ћемо у наредном периоду имати велику понуду некретнина, углавном староградња, у понуди.

Back