Гордост, како изгледа и како се бранити

Glavna osobina gordosti je pohlepa.

Uzrok najvecih nesreca i grehova.

Vrlina koja je suzbija je skromnost ,koju ne treba brkati sa nemarnoscu,koja je takodje velika mana.

Skromnost je dakle jedna od kljucnih vrlina ,neophodna za opstanak,a tako malo priznata medju ljudima.

Ceo zivot Isusa Hrista je prozet skromnoscu.
Skromnost je u sustini Hriscanskog ucenja.

Poslednja izmena:
Glavna osobina gordosti je pohlepa.

Uzrok najvecih nesreca i grehova.

Vrlina koja je suzbija je skromnost ,koju ne treba brkati sa nemarnoscu,koja je takodje velika mana.

Skromnost je dakle jedna od kljucnih vrlina ,neophodna za opstanak,a tako malo priznata medju ljudima.

Ceo zivot Isusa Hrista je prozet skromnoscu.
Skromnost je u sustini Hriscanskog ucenja.

Daj neki primer iz Biblije koji ističe njegovu skromnost, ja ne mogu da se setim.

Daj neki primer iz Biblije koji ističe njegovu skromnost, ja ne mogu da se setim.

29. Тада се дохвати очију њихових говорећи: По вјери вашој нека вам буде.
30. И отворише им се очи. И запријети им Исус говорећи: Гледајте да нико не дозна!

Рецимо, овде имамо случај да Исус тражи од исцељених да га не хвале и, што би клинци данас рекли, да га не рекламирају.

8. Болесне исцјељујте, губаве чистите, мртве дижите, демоне изгоните; на дар сте добили, на дар и дајите.
(Зач. 35). 9. Не носите злата ни сребра ни бакра у појасима својим,
10. Ни торбе на пут, ни двије хаљине, ни обуће ни штапа; јер је посленик достојан хране своје.

У овом другом случају је у питању индиректна скромност, то јест, учење скромности али је тешко вероваатно да се и сам није придржавао овога што учи своје апостоле јер нигде и не стоји да је плаћен за исцељења.

29. Тада се дохвати очију њихових говорећи: По вјери вашој нека вам буде.
30. И отворише им се очи. И запријети им Исус говорећи: Гледајте да нико не дозна!

Рецимо, овде имамо случај да Исус тражи од исцељених да га не хвале и, што би клинци данас рекли, да га не рекламирају.

Šta da niko ne dozna, da su progledali?

Po meni je u pitanju bilo duhovno slepilo od koga su se izlečili, a logično je da ne treba to sad rastrubiti naokolo jer će ponovo duhovno oslepiti. To nije nešto s čim treba da se hvališeš naokolo, baš zbog mogućnosti da te ne ponese gordost..

8. Болесне исцјељујте, губаве чистите, мртве дижите, демоне изгоните; на дар сте добили, на дар и дајите.
(Зач. 35). 9. Не носите злата ни сребра ни бакра у појасима својим,
10. Ни торбе на пут, ни двије хаљине, ни обуће ни штапа; јер је посленик достојан хране своје.

У овом другом случају је у питању индиректна скромност, то јест, учење скромности али је тешко вероваатно да се и сам није придржавао овога што учи своје апостоле јер нигде и не стоји да је плаћен за исцељења.

Ne sumnjam da se nije odlikovao skromnošću, ali to nije nešto što se posebno ističe u duhovnom razvoju, to se nekako podrazumeva.

Šta da niko ne dozna, da su progledali?

Po meni je u pitanju bilo duhovno slepilo od koga su se izlečili, a logično je da ne treba to sad rastrubiti naokolo jer će ponovo duhovno oslepiti. To nije nešto s čim treba da se hvališeš naokolo, baš zbog mogućnosti da te ne ponese gordost..

Ne sumnjam da se nije odlikovao skromnošću, ali to nije nešto što se posebno ističe u duhovnom razvoju, to se nekako podrazumeva.

Аха, мислио сам да мислиш на неки конкретан доказ, мада, осим посредног схватања да је радио онако како је проповедао, не знам ни да је описана каква ситуација која би дефинисала скромност Исуса.

Чим им је напоменуо да не "раструбе", изгледа да се није превише поуздао у њихову логичност :)

Isus, Car nad carevima, rodjen je u stali a ne u dvorcu.Iako kao Sin Bozji zasluzuje sve pocasti ovog sveta. Ali je ziveo ovako da bi dao primer ljudima.

Ziveo je uvek skromno,nikad raskosno.
Skromno se oblacio, skromno se hranio,sa sobom novac nije drzao....
Rastao je u skromnom domu obicnog drvodelje...i sam je bio drvodelja i skromno se hranio od rada svojih ruku....

Kad mu je u pustinji djavo ponudio ceo svet, samo da mu se pokloni, odgovorio mu je: - Idi od mene Sotono, jer stoji napisano, Ocu se svome klanjaj i Njemu jedinome sluzi.
I vratio se svom skromnom zivotu da ispuni zavet.
U Jerusalim je jahao na magarcu a ne na nekom besnom paripu, jer je svoju zrtvu prineo skromno, smerno, nevino ,bez trazenja slave i zahvalnosti.

Iako je cinio cuda, nikada nije ugadjao sebi u raskosi ,vec je uvek bio usredsredjen na misiju koju treba da ispuni.

Od Njega se najbolje mozemo uciti ljubavlju.Kako se voli Otac i kako se voli bliznji.

Zato je dostojan svake moci, bogatsva ,slave i hvale,zajedno sa Ocem i Svetim Duhom,
jer se dokazao kao skroman i smeran.Istinoljubiv i pravdoljubiv.Pun ljubavi i milosti.

Poslednja izmena:
ГРЕХ ГОРДОСТИ у свом развоју има неколико степена и почиње од сујете.

Симптоми сујете су: жеља за похвалама, нетрпљење оптуживања, саветовања и прекора; умишљеност, подозривост (сумњичавост), злопамћење, осуђивање других, тешко се моли за опроштај, тражење лаких путева; непрекидна глума, као на сцени у присуству посматрача, са циљем да покажемо себе са побожне стране, пажљиво скривајући своје страсти и пороке.

Човек престаје да види своје грехове, не примећује своје недостатке, почиње да умањује своју кривицу или је потпуно одриче, а понекад је чак и пребацује на друге. Своја пак, знања, искуство, способности и врлине почиње да преувеличава и прецењује. По мери развоја болести у своме мишљењу о себи он узраста до великог, достојног славе. Стога се ова болест и назива тако: манија величине. У таквом стању човек не само да осуђује друге, већ их и презире и гнуша их се, па им чак и чини зло. Избави нас Господе од овога!

А када се болесноме чини да га нико не разуме, да га нико не воли, него да га сви прогоне и желе да му учине зло, онда се болест назива манија прогона.

Манија величине и манија прогона су најраспрострањенији облици истинске патолошке душевне болести. Ове су болести повезане са повишеном само-свесношћу, самовредновањем, када преувеличани осећај сопствене величине изазива презир и непријатељски однос према другим људима.

Гордељивац је увек незадовољан људима који га окружују и условима свога живота па стога понекад долази и до очајања, богохулства, прелести, а понекад и до самоубиства.

У почетном стадијуму гордост се тешко распознаје. Само опитни духовник или психолог могу непогрешиво одредити рађање ове страсти.

Човек се понаша нормално, али опитно око у њему увиђа почетак болести. Човек је задовољан собм. Доброг је расположења: пева, смеши се, чак се и често смеје и понекад се громко кикоће без разлога; бива оргиналан, оштроуман, довија се на разне начине да би обратио пажњу присутних на себе; воли да пуно говори и у његовом се говору чује бесконачно пута „Ја“. Ипак, од једне неодобравајуће речи, његово се расположење брзо мења и он као да вене,а од похвале поново процветава као „мајска зора“ и почиње да лети као лептир. Али у глобалу, на овом нивоу његово расположење остаје светло.

Даље, уколико човек не долази до схватања своје греховности, не каје се и не исправља, његова се болест развија и заоштрава.

У човеку се појављује искрена увереност у своју надмоћ над другима. Ова увереност брзо прелази у страст командовања и он почиње да располаже туђом пажњом, туђим временом и туђим силама по своме нахођењу. Постаје нагао и дрзак: за све се пита, па и ако упропасти неку ствар; у све се меша, чак и у туђе породице.

На овом нивоу стање гордог човека постаје лошије јер често наилази на отпор околине. Постепено почиње да буде све више и више раздражљив, тврдоглав, пргав, свима неподношљив. Природно, почињу да га избегавају, али он је убеђен у своју исправност и сматра да њега једноставно нико не схвата и зато се разилази са свима. Злоба и мржња, презир и надменост се насељавају и утврђују у његовом срцу. Душа постаје тамна и хладна, ум се помрачује и човек напушта свако покоравање. Његов је циљ – терати своје, посрамити, импресионирати остале и доказати своју „исправност“. Ето, такви гордељивци и оснивају расколе и јереси.

У следећем стадијуму развоја болести човек се разилази и са Богом… Све што има, а ту се мисли и на способности и понеку врлину, он прииписује себи. Уверен је да може свој живот устројити без помоћи са стране и може сам стећи све што му је потребно за живот. Посматра себе као хероја, па чак иако је слабога здравља. Преузноси се својом „мудрошћу“, својим познањима и горди се свиме што има. Његова молитва постаје неискрена, хладна, без скрушености, а касније и потпуно престаје да се моли. Стање његове душе постаје неизрециво мрачно и без зрачка светлости, али упоредо с тим он је искрено убеђен у исправност свога пута и убрзано наставља да иде према својој погибли.

ЛИНК

Да ли смо горди?
Да ли желимо да будемо горди?
Да ли знамо да смо горди?
Ако знамо, и желимо да се ослободимо гордости, како то да урадимо?

1) Da, gorda sam verovatno i vise nego sto mislim.
2) Ne zelim da budem gorda ali zelim da imam svoje dostojanstvo, ponos i cast (nesto sto je vise svetovnog vrednovanja a lici na gordost...no ipak nije gordost.)
3) Znam da sam goda a koliko, to ne znam jer ju je najteze utvrditi a kamoli uociti u korenu.
4) Skromnoscu, poniznoscu, izvinjenjem tj. delima izvinjenja pa makar to niko ne vrednovao.

Gordost je jedan od oblika psihološkog stanja u čoveku koji nastaje usled unutrašnjeg pridavanja značaja (unutrašnja konsideracija).
To se odnosi na proces, koji nam odnosi veliku količinu energije i koji nas, kao i sve drugo, na šta beskorisno trošimo energiju, drži u stanju sna.

Unutrašnje pridavanje značaja spada u oblast identifikacije. Kao što znate, proučavanje identifiakcije u svim njenim različitim pojavnim oblicima je jedan od najvažnijih vidova praktičnog rada na sebi. Da bismo se setili sebe, neophodno je ne identifikovati se. Međutim, da bismo naučili da se ne identifikujemo, prvo moramo naučiti da ne budemo identifikovani sa sobom. Jedan oblik identifikacije je i unutrašnje pridavanje značaja, koje sadrži nekoliko vrsta, a neke su forme identifikovanja sa sobom. Jedan od najčešćih oblika unutrašnjeg pridavanja značaja je razmišljanje o tome šta drugi misle o nama. I kako se ponašaju prema nama i kakav odnos imaju prema nama. Čovek može osećati da nije dovoljno uvažen, što ga kinji i u njemu budi sumnjičavost prema drugima, čini da izgubi ogromnu količinu energije i može kod njega razviti nepoverljiv i neprijateljski stav.

Sa ovim je blisko povezan i oblik identifikacije pod nazivom pravljenje računa. Čovek počinje da oseća da mu ljudi duguju, da zaslužuje bolji tretman, više poštovanja i on sve to zapisuje u psihološkoj računovodstvenoj knjizi, čije stranice neprestano okreće u umu. Takav čovek počinje da sažaljeva sebe toliko mnogo, da je nemoguće razgovarati sa njime o bilo čemu, a da on to ne dovede u vezu sa svojim patnjama. Svi računi ove vrste, sva osećanja da vam drugi ljudi nešto duguju a da vi sebi ne dugujete ništa, imaju velike posledice na unutrašnji razvitak čoveka.

Čovek u radu na sebi može da raste samo opraštajući drugima. To znači, dok ne poništite dugove, ništa u vama ne može da raste. Kao što je rečeno u Očenašu: „Oprosti nam dugove naše, kao što mi opraštamo dužnicima svojim.“ Osećanje da nešto potražujete, osećaj duga, sve zaustavlja. Kočite sebe i kočite drugu osobu. To je unutrašnje značenje Hristove primedbe da čovek treba da se pomiri sa svojim neprijateljem. Rekao je:

“Miri se sa suparnikom svojim brzo, dok si na putu s njim, da te suparnik ne preda sudiji, a sudija da te ne preda sluzi i u tamnicu da te ne stave.
Zaista ti kažem: nećeš izaći odande dok ne daš do poslednjeg dinara.“

(Matej V, 25, 26)

:kpozdrav:

Sadrži i odgovor na pitanje Žiskaru ''Može li čovek da bude gord i kada nema
publiku?''

Pa i ideja da sam ja neko posebno gordo stvorenje koje povređuje druge,
da je moj uticaj na druge od nekakvog ogromnog značaja
i da bih trebala da se izdvojim da bih što manje štete napravila, jeste oblik
gordosti.

:kpozdrav:

Sadrži i odgovor na pitanje Žiskaru ''Može li čovek da bude gord i kada nema
publiku?''

Pa i ideja da sam ja neko posebno gordo stvorenje koje povređuje druge,
da je moj uticaj na druge od nekakvog ogromnog značaja
i da bih trebala da se izdvojim da bih što manje štete napravila, jeste oblik
gordosti.

Onda povredjuj druge i dalje da ne bi bila gorda...

:think:

Mozda ce nam "suditi nasa ne/dela , neke reci i misli" ...?

Eto resenja kako pobediti gordost ..ako si nesto stvorio ne prepustaj se radovanju zbog ostvarenog nego obrati paznju na nedostatke svog dela a.ne ponasaj se gordo zbog ucinjenog i postignutog nego krotko

- - - - - - - - - -

Ovo ima puno smisla, nismo mi u stanju da sami sebe realno procenimo, to mora da uradi neko sa strane.

Ako mislimo da mozemo sami sebe da ocenjujemo i procenjujemo i to je gordost.

Naravno.
Gde.moze onaj koji misli za sebe da je bezgresnik da uvidi svoje greske i slabosti..

ГРЕХ ГОРДОСТИ у свом развоју има неколико степена и почиње од сујете.

Симптоми сујете су: жеља за похвалама, нетрпљење оптуживања, саветовања и прекора; умишљеност, подозривост (сумњичавост), злопамћење, осуђивање других, тешко се моли за опроштај, тражење лаких путева; непрекидна глума, као на сцени у присуству посматрача, са циљем да покажемо себе са побожне стране, пажљиво скривајући своје страсти и пороке.

Човек престаје да види своје грехове, не примећује своје недостатке, почиње да умањује своју кривицу или је потпуно одриче, а понекад је чак и пребацује на друге. Своја пак, знања, искуство, способности и врлине почиње да преувеличава и прецењује. По мери развоја болести у своме мишљењу о себи он узраста до великог, достојног славе. Стога се ова болест и назива тако: манија величине. У таквом стању човек не само да осуђује друге, већ их и презире и гнуша их се, па им чак и чини зло. Избави нас Господе од овога!

А када се болесноме чини да га нико не разуме, да га нико не воли, него да га сви прогоне и желе да му учине зло, онда се болест назива манија прогона.

Манија величине и манија прогона су најраспрострањенији облици истинске патолошке душевне болести. Ове су болести повезане са повишеном само-свесношћу, самовредновањем, када преувеличани осећај сопствене величине изазива презир и непријатељски однос према другим људима.

Гордељивац је увек незадовољан људима који га окружују и условима свога живота па стога понекад долази и до очајања, богохулства, прелести, а понекад и до самоубиства.

У почетном стадијуму гордост се тешко распознаје. Само опитни духовник или психолог могу непогрешиво одредити рађање ове страсти.

Човек се понаша нормално, али опитно око у њему увиђа почетак болести. Човек је задовољан собм. Доброг је расположења: пева, смеши се, чак се и често смеје и понекад се громко кикоће без разлога; бива оргиналан, оштроуман, довија се на разне начине да би обратио пажњу присутних на себе; воли да пуно говори и у његовом се говору чује бесконачно пута „Ја“. Ипак, од једне неодобравајуће речи, његово се расположење брзо мења и он као да вене,а од похвале поново процветава као „мајска зора“ и почиње да лети као лептир. Али у глобалу, на овом нивоу његово расположење остаје светло.

Даље, уколико човек не долази до схватања своје греховности, не каје се и не исправља, његова се болест развија и заоштрава.

У човеку се појављује искрена увереност у своју надмоћ над другима. Ова увереност брзо прелази у страст командовања и он почиње да располаже туђом пажњом, туђим временом и туђим силама по своме нахођењу. Постаје нагао и дрзак: за све се пита, па и ако упропасти неку ствар; у све се меша, чак и у туђе породице.

На овом нивоу стање гордог човека постаје лошије јер често наилази на отпор околине. Постепено почиње да буде све више и више раздражљив, тврдоглав, пргав, свима неподношљив. Природно, почињу да га избегавају, али он је убеђен у своју исправност и сматра да њега једноставно нико не схвата и зато се разилази са свима. Злоба и мржња, презир и надменост се насељавају и утврђују у његовом срцу. Душа постаје тамна и хладна, ум се помрачује и човек напушта свако покоравање. Његов је циљ – терати своје, посрамити, импресионирати остале и доказати своју „исправност“. Ето, такви гордељивци и оснивају расколе и јереси.

У следећем стадијуму развоја болести човек се разилази и са Богом… Све што има, а ту се мисли и на способности и понеку врлину, он прииписује себи. Уверен је да може свој живот устројити без помоћи са стране и може сам стећи све што му је потребно за живот. Посматра себе као хероја, па чак иако је слабога здравља. Преузноси се својом „мудрошћу“, својим познањима и горди се свиме што има. Његова молитва постаје неискрена, хладна, без скрушености, а касније и потпуно престаје да се моли. Стање његове душе постаје неизрециво мрачно и без зрачка светлости, али упоредо с тим он је искрено убеђен у исправност свога пута и убрзано наставља да иде према својој погибли.

ЛИНК

Да ли смо горди?
Да ли желимо да будемо горди?
Да ли знамо да смо горди?
Ако знамо, и желимо да се ослободимо гордости, како то да урадимо?

Да
Не
Како ко :mrgreen:
Праштање, покајање, молитва, пост, исповест ...

Back