NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 23.486
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
![]()
Ђорђе Јанковић (Извор: Благодарје)
Археолог Ђорђе Јанковић рођен је у Београду 1947. године. Дипломирао археологију на Филозофском факултету у Београду а потом започео стручни рад 1971. год. у Музеју Крајине у Неготину. Од 1977. до 1978. био запослен на Археолошком институту у Београду, а потом на Филозофском факултету као асистент за средњовековну археологију.
Магистрирао је 1977. а докторирао 1987. године. У звање доцента изабран 1988. године, а за шефа Катедре за средњовековну археологију изабран је 1997. године и ту дужност обављао све до 2007. године када му је одузето звање доцента и онемогућен даљи рад са студентима под оптужбом да „квари омладину“.
Руководио је бројним археолошким истраживањима на територији бивше Југославије на основу којих је заступао теорију о подунавском пореклу Словена и њиховој аутохтоности на Балкану и пре Велике сеобе. Аутор је многих књига, чланака и монографија.
Радио је као професор на Академији за уметност и конзервацију СПЦ, где је био и продекан за наставу.
Био је и председник Српског археолошког друштва од 2003. до 2007. године, као и уредник научног часописа Гласник Српског археолошког друштва.
Преминуо у Београду 2016. године.
„Сада имамо археолошке доказе да смо овде живели и пре Римљана, али те чињенице угрожавају поредак Империје. Како објаснити својим поданицима да су „примитивни“ сељаци са тла Србије „агресори“ и „злочинци“, непријатељи „европских вредности“, некада давали Риму цареве и стварали врхунска уметничка дела, а нису били „романизовани“? Зато нам ускраћују знања о нашој баштини, и ту баштину дају новоствореним народима. Зато имамо мало музеја, многи музеји не раде, а они који раде немају археолошку изложбу о средњем веку. Скривањем података о вредности сопствене културе олакшава се асимилација наших исељеника, слаби се одбрана оних који још нису напустили своја огњишта. Кад бисмо се бавили својом баштином колико државе сличне величине, постале би свима очигледне две чињенице. Прво, Срби су аутохтони на највећем делу бивше Југославије и на њиховом тлу су променом свести образоване нове нације без корена старијих од 19. века. Друго, та српска баштина није никаква копија надмоћнијих култура, већ стваралачка и особена.“
„Друштвени поредак за време Југославије подржавао је у Србији анационално деловање против српских интереса, а непотизам данас чини своје. Отворено се спречава и закулисно омета рад на средњовековној археологији: позни средњи век је дат на управљање архитектама, рани средњи век византолозима, а период од 7. до 12. века није пожељан за истраживање. Како рече један академик: довољан је Србима славни период Немањића, шта ће им старија историја! Измишљено илирско порекло Албанаца бранили су неки најугледнији српски научници. Одлучивали су и одлучују људи у врху, које не занима државни и народни интерес, или свесно раде против њега. Међу њима су и они обузети колекционарским страстима, учесници или присутни у трговини и распродаји археолошке грађе, на највишим местима. Уз њих су разни неспособни археолози, они девијантни, сви различито духовно оштећени. А њих користи Запад. Сви који су противници словенске археологије повезани су с Немцима, кроз неке стипендије, докторате, дневнице, објављени чланчић, и њима за реизбор нису потребни озбиљни научни резултати.“
(Из интервјуа Ђ. Јанковића објављеног у листу Печат)
Претекао си ме, таман сам хтео да окачим овај видео.
Претекао си ме, таман сам хтео да окачим овај видео.
Нема везе, како вам се чинила емисија, @Q. in perpetuum hibernum јеси гледао?
Нешто мало сам површно погледао. Немам сад времена, можда ћу вечерас да погледам целу емисију.Jok; jesi li ti?
Е ово морам да погледам.