Sve u svemu mislim da će ovaj napraviti više štete od Deretića.
Tako sam i ja nekada mislio, ali rekao bih da ipak neće, iz jednog prostog razloga. Među srpskim autohtonistima (govorim o publicistima, predavačima i ljudima takve interpretacije sa kojima sam ja imao lične kontakte) u ogromnj se većini radi (ili je to, barem, najbrojnija i najglasnija skupima među njima) o ekstremnim ksenofobima ili rasistima. Dakle i kada nema tu neke otvorenije priče, kao što je pominje npr. kolega forumaš Pantelić Nebojša kada govori o rasnoj inferiornosti mongoloida koji jedu pse u poređenju sa srpskim (belim) čovekom, o nekoj političkoj ideologiji, duh koji redovno provejava negde na liniji (ili barem na pola puta ka) nekakvog neonacizma ili klerofašizma. Vrlo je čest slučaj da se tu radi i o duboko religionizmim ljudima, ali u domenu verskog fanatizma; odnosno onih koji su debelo zagazili u etnofiletizam.
Imajući to u vidu, moja je sumnja da će (a čitajući pojedine komentare i pitanja koja Šariću upućuju neki ljudi takvog opredeljenja) kod nekih možda ostvariti i
kontraefekat, jer govorimo o kategoriji ljudi koja je toliko drastično zastranila, tj. toliko zadrta i uverena u svojim ubeđenjima da ne postoje nikakve volje da se neistomišljenik ni sasluša, a kamoli da se uvaže neki stavovi onog ko tvrdi drugačije. Za njih nije apsolutno bitno šta Šarić kaže, već je isključivo od značaja to što je on
latinin i što dolazi iz Hrvatske. To je, kao što ovo pitanje ukazuje, sve što je dovoljno za njih da celi ovaj trud, a posebno jer pokušava da bude toliko ubedljiv (samo više, tako), učini još sumljivijim. Kada tome dodamo na umu
fajt koji je krenuo između Miodraga Milanovića i Jovana I. Deretića, a koji hronološki odgovara eksploziji Šarićeve popularnosti, dojam koji se stiče jeste da je počelo rušenje srpske autohtonističke škole, tako što su krenuli sa koprcanjem među sobom. A Šarićeva pojava njima je dobar indikator da se o takvoj akciji radi zahvaljujući nekoj intervenciji
spolja.
To je, nezavisno od toga kakve su namere Gorana Šarića odnosno da li je rečeno njegov
eksplicitni cilj, po mom mišljenju najverovatniji ishod. Govorim, naravno, o vremenu kada se definitivno istopi Šarićeva svežina kao nekog
latinsko-germanskog pokajnika. Činjenica da je on, ovako, daleko razumniji, kao i da deluje normalnije od listom
svih autohtonističkih autora u poslednje dve-tri decenije...samo će pojedine autohtoniste dalje gurnuti u svoje ludilo, kao reakciju. Razlog zbog kojeg je, barem za sada, on tako dobar i sa Vesnom Pešić i drugima je zbog toga što on samo održava besplatna predavanja i daje intervjue, dakle ne preti da im ugrozi tržište, koje ionako nije vrlo ogromno. On je više puta pomenuo da se sprema da objavi svoju prvu knjigu; onog dana kada to bude i učinio, recimo baš u Srbiji, biće to i svojevrsna objava rata jer kreće posle toga borba za resurse...