Goran Šarić

Ko god ume lepo/pametno da govori, a pri tom da brzo i oštro misli, a još ako ima šta da kaže, pa ako je to još aktuelno ili interesantno... dobrodošao je svakog dana na svaku televiziju.

А ха ха, где извуче ову калаштуру :pop2:

Najavio je da će na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na završnom predavanju, govoriti konačno o svom ličnom putu;
Kad je predavanje?

Poslednja izmena:
Published on Oct 22, 2018

Gost emisije " A ŠTA VI MISLITE" autora i voditelja Ratka Dmitrovića, na televiziji RAS, bio je Goran Šarić, istoričar. Hrvatski istoričar je u ovoj emisiji pričao o nezvaničnoj srpskoj istoriji, o istoriji Srba koja se skriva, o neprekidnom ustaštvu kod Hrvata, odnosu Srba i Hrvata...

Šarić je dao intervju za City Magazin:

Citym.jpg

SM1.jpg

SM2.jpg

Nije mi latinski jaca strana :)

Pronašao sam o čemu se tu, konkretno, radi. Reč uopšte nije o ilirskom jeziku, već o hebrejskom (mislim da je Jeronim smatrao da je možda Tihik bio poreklom Jevrejin).

Nao rezultat proučavanja jevrejske svete knjige, Jeronim je napisao tri rada. Jedan od njih, Liber Interpretationis Hebraicorum, predstavlja analizu jevrejskih ličnih imena.

Origen.jpg

Prvi koji je ime Tihika Efeskog povezao sa tišinom je Origen Aleksandrijski (184-253), čiji je put pri proučavanju jevrejskih svetih spisa Jeronim upravo i nastavio.

Evo i komentara sa pojašnjenjem od Žak Pol Minja (26. tom Patrologiae latinae, str. 515) u njegovom izdanju Jeronimovih Komentara (7. tom Jeronimove serije):

Zak.PNG

Tako da apostol Tihik (odnosno njegovo ime) zapravo nema veze sa Ilirima, niti sa Evropom uopšteno.

Poslednja izmena:
Pronašao sam o čemu se tu, konkretno, radi. Reč uopšte nije o ilirskom jeziku, već o hebrejskom (mislim da je Jeronim smatrao da je možda Tihik bio poreklom Jevrejin).

Nao rezultat proučavanja jevrejske svete knjige, Jeronim je napisao tri rada. Jedan od njih, Liber Interpretationis Hebraicorum, predstavlja analizu jevrejskih ličnih imena.

Pogledajte prilog 517246

Prvi koji je ime Tihika Efeskog povezao sa tišinom je

Goran Šarić odgovara na pitanja ko ga plaća:

Niko me ne plaća, ne tražim ni citiranje, sve pro bono...ni pare za benzin ne daju, ja potrošim 150 evra za gorivo i smeštaj i ne dobijem ni naknadu.

:think:

...evo sad ću u Hrvatskoj dobiti 150-200 evra za jedno predavanje...

:think::think::think:

Poslednja izmena:

Niko me ne plaća, ne tražim ni citiranje, sve pro bono...ni pare za benzin ne daju, ja potrošim 150 evra za gorivo i smeštaj i ne dobijem ni naknadu.

Pa i da radi iz "ljubavi" tj iz najboljih namera ne mora da znači da to što priča ima smisla i da je iole tačno, kao što nije.

Pa i da radi iz "ljubavi" tj iz najboljih namera ne mora da znači da to što priča ima smisla i da je iole tačno, kao što nije.

Pa, kao prvo, čisto sumnjam da će dobiti 150-200 evra za neko predavanje u Hrvatskoj. A kao drugo, sve je ovo strašno čudno, a Šarićev odgovor na postojeće sumnje nije ih raščistio, već naprotiv, produbio. :think: Niko njemu ovde ne daje pare, a troši i po stotine evra kada dođe u Srbiju, a pritom je pričao kako nije vrlo imućan (kolika li je to ušteđevina od pecanja u Norveškoj?).

tenor.gif

Poslednja izmena:
Pa, kao prvo, čisto sumnjam da će dobiti 150-200 evra za neko predavanje u Hrvatskoj. A kao drugo, sve je ovo strašno čudno, a Šarićev odgovor na postojeće sumnje nije ih raščistio, već naprotiv, produbio. :think: Niko njemu ovde ne daje pare, a troši i po stotine evra kada dođe u Srbiju, a pritom je pričao kako nije vrlo imućan (kolika li je to ušteđevina od pecanja u Norveškoj?).

Sve u svemu mislim da će ovaj napraviti više štete od Deretića.

Sve u svemu mislim da će ovaj napraviti više štete od Deretića.

Tako sam i ja nekada mislio, ali rekao bih da ipak neće, iz jednog prostog razloga. Među srpskim autohtonistima (govorim o publicistima, predavačima i ljudima takve interpretacije sa kojima sam ja imao lične kontakte) u ogromnj se većini radi (ili je to, barem, najbrojnija i najglasnija skupima među njima) o ekstremnim ksenofobima ili rasistima. Dakle i kada nema tu neke otvorenije priče, kao što je pominje npr. kolega forumaš Pantelić Nebojša kada govori o rasnoj inferiornosti mongoloida koji jedu pse u poređenju sa srpskim (belim) čovekom, o nekoj političkoj ideologiji, duh koji redovno provejava negde na liniji (ili barem na pola puta ka) nekakvog neonacizma ili klerofašizma. Vrlo je čest slučaj da se tu radi i o duboko religionizmim ljudima, ali u domenu verskog fanatizma; odnosno onih koji su debelo zagazili u etnofiletizam.

Imajući to u vidu, moja je sumnja da će (a čitajući pojedine komentare i pitanja koja Šariću upućuju neki ljudi takvog opredeljenja) kod nekih možda ostvariti i kontraefekat, jer govorimo o kategoriji ljudi koja je toliko drastično zastranila, tj. toliko zadrta i uverena u svojim ubeđenjima da ne postoje nikakve volje da se neistomišljenik ni sasluša, a kamoli da se uvaže neki stavovi onog ko tvrdi drugačije. Za njih nije apsolutno bitno šta Šarić kaže, već je isključivo od značaja to što je on latinin i što dolazi iz Hrvatske. To je, kao što ovo pitanje ukazuje, sve što je dovoljno za njih da celi ovaj trud, a posebno jer pokušava da bude toliko ubedljiv (samo više, tako), učini još sumljivijim. Kada tome dodamo na umu fajt koji je krenuo između Miodraga Milanovića i Jovana I. Deretića, a koji hronološki odgovara eksploziji Šarićeve popularnosti, dojam koji se stiče jeste da je počelo rušenje srpske autohtonističke škole, tako što su krenuli sa koprcanjem među sobom. A Šarićeva pojava njima je dobar indikator da se o takvoj akciji radi zahvaljujući nekoj intervenciji spolja.

To je, nezavisno od toga kakve su namere Gorana Šarića odnosno da li je rečeno njegov eksplicitni cilj, po mom mišljenju najverovatniji ishod. Govorim, naravno, o vremenu kada se definitivno istopi Šarićeva svežina kao nekog latinsko-germanskog pokajnika. Činjenica da je on, ovako, daleko razumniji, kao i da deluje normalnije od listom svih autohtonističkih autora u poslednje dve-tri decenije...samo će pojedine autohtoniste dalje gurnuti u svoje ludilo, kao reakciju. Razlog zbog kojeg je, barem za sada, on tako dobar i sa Vesnom Pešić i drugima je zbog toga što on samo održava besplatna predavanja i daje intervjue, dakle ne preti da im ugrozi tržište, koje ionako nije vrlo ogromno. On je više puta pomenuo da se sprema da objavi svoju prvu knjigu; onog dana kada to bude i učinio, recimo baš u Srbiji, biće to i svojevrsna objava rata jer kreće posle toga borba za resurse...

Sto mi se brisu postovi....cenzurirate a nije nista lose receno....jezuita tkoji pali glupe krezave nepismene Srbeke na sovinizam i podgrejava niske strasti za SKORI RAT, 2.0.

Back