Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.109
hteo sam da forumskoj javnosti predstavim genijalnog Gorana Šarića i genijalnog Domagoja Nikolića, moju braću po duši.

Šta li tačno znači brat po duši...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
hteo sam da forumskoj javnosti predstavim genijalnog Gorana Šarića i genijalnog Domagoja Nikolića, moju braću po duši.
Šta li tačno znači brat po duši...
Soulmate.![]()
Vi bez duše to ne možete da skapirate.
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=soul brother
Soul Brother: Someone who fully understands you. Like a soul mate, but not someone you want to marry and make babies with. The brother of your soul.
Pih. Duša je tako... overrated.![]()
Soulmate.![]()
Znam ja šta inače znači taj pojam ovako, ali je pod upitnikom šta li je tačno Mrkalj mislio...
Količina hvalospevnih izraza koje koristi povodom dotičnih izražava jedno...pa ne znam, skoro pa potpuno idolopoklonički panegirik. Imajmo na umu; obojica pomenutih su suštinski apologetici Anta Starčevića, oslanjajući se tj. razrađujući sliku jugoslovenske propagande (iz ideološke paradigme bratstva i jedinstva) koja konstruiše starčevićevski mit. Možemo dodati tome dodati i (bez obzira na izrekom Šarićevu ogradu od bilo kakvog restauracionog jugoslavizma) činjenicu da oni prilično mnogo insisitaru na tom zajedništvu Hrvata i Srba. Da se kojim slučajem registruju na forum i tako neke stvari napišu (na stranu i to što je to što tvrde činjenično netačno samo po sebi), mimo autohtonizma (jer izgleda da Mrkalj doslovno deli ljudsko stanovništvo po isključivo tome) Mrkalj bi ih bez sumnje osuo plejadom uvreda (da su nekakvi jugoslavenčići) i tražio da ih spalimo na lomači. Međutim, ne samo da nema nikakve kritike, pa čak ni ograde, ovde govorimo o doslovnom oduševljenju.
Domagoj Nikolić tvrdi da su svetom hodali džinovski ljudi, da je razgovarao sa mnogim pojedincima koji su pronalazili džinovske skelete i onda ih zvaničnici sklanjali kako ne bi doprla istina jer postoji zavera protiv džinova na globalnom nivou. Tvrdi da su oni podigli Bosanske piramide Semira Osmanagića, a sa njima u vezu dovodi čak i stećke. Naveo sam džinovske ljude kao jedan primer, ali i pored čitavog niza stvari za koje se ozbiljno treba zapitati o tome da li se možda malčice previše popilo kada se o nekim stvarima razmišljalo i gde je tačno ljudska pamet. No, i pored toga, ovde smo svedoci jednog doslovno potpunog oduševljenja.
Iako bih rekao da Mrkalj jeste u izvesnoj meri sklon teorijama zavere, kao što se može videti na temi o ljudskom sletanju na Mesec...moje je pitanje, da se iza širokogrude izjave ne krije možda još nešto više? Tipa, možda, isto versko opredeljenje?![]()
Znam ja šta inače znači taj pojam ovako, ali je pod upitnikom šta li je tačno Mrkalj mislio...
Količina hvalospevnih izraza koje koristi povodom dotičnih izražava jedno...pa ne znam, skoro pa potpuno idolopoklonički panegirik. Imajmo na umu; obojica pomenutih su suštinski apologetici Anta Starčevića, oslanjajući se tj. razrađujući sliku jugoslovenske propagande (iz ideološke paradigme bratstva i jedinstva) koja konstruiše starčevićevski mit. Možemo dodati tome dodati i (bez obzira na izrekom Šarićevu ogradu od bilo kakvog restauracionog jugoslavizma) činjenicu da oni prilično mnogo insisitaru na tom zajedništvu Hrvata i Srba. Da se kojim slučajem registruju na forum i tako neke stvari napišu (na stranu i to što je to što tvrde činjenično netačno samo po sebi), mimo autohtonizma (jer izgleda da Mrkalj doslovno deli ljudsko stanovništvo po isključivo tome) Mrkalj bi ih bez sumnje osuo plejadom uvreda (da su nekakvi jugoslavenčići) i tražio da ih spalimo na lomači. Međutim, ne samo da nema nikakve kritike, pa čak ni ograde, ovde govorimo o doslovnom oduševljenju.
Domagoj Nikolić tvrdi da su svetom hodali džinovski ljudi, da je razgovarao sa mnogim pojedincima koji su pronalazili džinovske skelete i onda ih zvaničnici sklanjali kako ne bi doprla istina jer postoji zavera protiv džinova na globalnom nivou. Tvrdi da su oni podigli Bosanske piramide Semira Osmanagića, a sa njima u vezu dovodi čak i stećke. Naveo sam džinovske ljude kao jedan primer, ali i pored čitavog niza stvari za koje se ozbiljno treba zapitati o tome da li se možda malčice previše popilo kada se o nekim stvarima razmišljalo i gde je tačno ljudska pamet. No, i pored toga, ovde smo svedoci jednog doslovno potpunog oduševljenja.
Iako bih rekao da Mrkalj jeste u izvesnoj meri sklon teorijama zavere, kao što se može videti na temi o ljudskom sletanju na Mesec...moje je pitanje, da se iza širokogrude izjave ne krije možda još nešto više? Tipa, možda, isto versko opredeljenje?![]()
O kojem se opredeljenju radi?
Vi bez duše to ne možete da skapirate.
- - - - - - - - - -
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=soul brother
Soul Brother: Someone who fully understands you. Like a soul mate, but not someone you want to marry and make babies with. The brother of your soul.
...meni se čini da je Goran Šarić, nekada i sam protestantski propovednik, u Srbiju došao kao misionar
Soulmate is commonly used. Soul brother hardly ever -- unless you are Black and living in the 1960s.
Goran Šarić, isto kao i Miroljub Petrović, potekli su iz jedne protestantske zajednice, biblicističke škole koja se zalaže za kreacionizam. Iako se to kosi sa Pernarovim antisemitizmom, jer su oni na glasu malčice judeofili, rekao bih da se radi o nekom od adventističkih pravaca. Domagoja Nikolića nikada nisam, ovako, ispitivao, ali nakon što sam saslušao sve priče o njegovim gledištima pseudoarheologije, pseudoistorije i nekritičkog čitanja Svetog pisma, uključiv i mnogo tipičnih kreacionističkih elemenata (pažljivo ga saslušaj, koliko ubedljivo, razumno, mirno priča; tu nema ničeg amaterskog; takvi ljudi su često poželjni za P.R. ili drafting sektaških organizacija), prilično sam siguran da se i u slučaju Nikolića radi o pripadniku istog protestantskog usmerenja.
Nekako, što više analiziramo sve, gradi se postepeno jedna slika koju ću za sada izbaciti samo kao jednu misao: sa navodnim prelaskom na rimokatoličku veru i upisom fakulteta isključivo sa namerom pozivanja na to i takvog predstavljanja...meni se čini da je Goran Šarić, nekada i sam protestantski propovednik, u Srbiju došao kao misionar. Svi šabloni pokušavanja da se izvrši indoktrinacija novih vernika su tu, sa već pomenutim rečnikom ubeđivanja, pseudonaučnim metodama i traženjem onoga što slušalac želi da čuje. Slično kao što, recimo, Jehovini svedoci traže teške i izgubljene slučajeve prilikom regrutacije. Ono što dobijamo jeste jedna light, abridged verzija, u kojoj vuk ispod jareće kože izvire onako na momente, a koja će se verovatno sve više otvarati iskrenom verniku što je on bliže angažovan u toj priči. Nije slučajan ni odabir Srbije, kao mesta u kojoj je komunizam, za razliku od Hrvatske, u većoj meri uništio duhovnost, sa određenom epidemijom bezbožništva koju svedočimo u 21. veku i dosta jakom politizacijom i kritikom Srpske pravoslavne crkve. Ovde autohtonizam predstavlja mala vrata (slično kao uvođenje u dogmu osobe sa terminalnom dijagnozom ili na dnu životne karijere, a u ovom slučaju se radi o iskoraku prema ne bolesniku već bolesnoj, naciji sa slomljenom kičmom, koja prolazi kroz vrlo tešku i bolnu tranziciju) kroz koja bi trebalo neke ideja progurati (mislim da su protestanti doslovno oduševljeni kada vide koliko Srbi preziru Vatikan), a čiji je krajnji cilj verovatno konvertitstvo.
Neke detaljniji odgovori mogu biti dobijeni ukoliko se neko okuraži da ga pita kada bude došao na završno predavanje na mašincu koji je tačno to protestantski fakultet on pohađao pre nego što je upisao katoličku bogosloviju.Da nije možda Matija Vlačić Ilirik?
![]()
Pomenute persone su, u suštini, samo prekopirale određene taktike Vatikana. Jedan od fundalmentalnih oslonaca autohtonističke škole na ovim područjima, koji joj je dao nadahnuće, ključne početne podsticaje, te učestvovao u njenom konstruisanju i propagiranju, počevši od svojih agenata Šižgorića i Pribojevića, bila je Rimokatolička crkva. Kao što rekoh, savršeni način kako da pridobiješ nekoga kada se radi o prozelitizmu jeste između ostalog i da im kažeš ono što oni žele da čuju. Vatikanski projekat ilirizacije Slovena, a posebno Južnih Slovena zapadnog Balkana, iako nije odmah u svojim korenima ima takve, romantičarsko-propagandističke temelje (već više ideološko-ugovorne, vezujući stanovništvo Ilirika za Rimsko carstvo, čiji bi episkop trebalo da bude najdirektniji naslednik, kao pontifex maximus), vremenom je, u nešto modernije doba, postao sredstvo inspirisanja rodoljublja koje će širiti rimokatolički propovednici, misionari i drugi agenti. To je tako bilo od nastajanja vakuma kao posledice uništenja pravoslavnih država Balkanskog poluostrva i pobede agarena, a utemeljeno unijatskim projektom pape Martina V (1417-1431). Posle Napoleonske epohe i brojnih drugih političkih i društvenih događaja (posebno revolutivne 1848) uključiv i izbianje autentične Srpske revolucije bez Rima, Vatikan sužava svoje ilirističke ideje (prvo postepeno, prema Drini, a na kraju u potpunosti do 1900. godine tj. nešto kasnije preobražuje u hrvatski nacionalni pokret) a onda ih vremenom i ucelini izbacuje, kako Osmansko carstvo truli i prodire uticar Rusije, ali i usled političkih dešavanja oko italijanskog nacionalnog ujedinjenja za vreme Garibaldija, koji su Papsku državu praktično izbrisali sa političke karte sveta.
Ono čega smo mi svedoci jeste spoznaje neke protestantske denominacije da autohtonističke teze u srpskoj sredini imaju dobru prođu, uz saznanje da se ovde radi o vakumu (obratiti pažnju kakvim se rečnikom Domagoj Nikolić podjednako obrušava i na pravoslavlje i katolicizam) koji bi ekipa o kojoj pričamo želela ispuniti. Miroljub Petrović im je više štete naneo nego koristi, tako da sada da počisti stvari umesto njega na scenu stupa Goran Šarić, kao neko mnogo racionalniji, trezveniji, informisaniji, itd... Radi se ovde o najvećim delom copy-paste, sa pojedinim inovacijama (slon, condura croatica, priče o paleobalkanskim kulturama,..) rečnika, ideja i metoda koje je koristio Vatikan ne tako davno (a njihovi su autori i glavni izvor na koje se pozivaju, ne bez slučaja); o upotrebi istrgavanja iz konteksta, krivotvorenja podataka i nekada maltene doslovnog laganja gotovo u stilu tipične crkvene propagande. Cenim, njihova je ideja da na području bivše SFRJ, razorene ratovima 1990-ih, sankcijama, pristicima Velikih sila, u tranziciji društvenog sistema, sa ekstremno korumpiranim oligarsima i političarima (u slučaju Srbije i Crne Gore i diktatorima) i jednom epidemijom nemorala kakvo imamo, kao i odlivom mozga zbog koje (kao što si ti dobro primetio) ove zemlje oskudevaju u velikom broju kada je reč o inteligenciji (od ovoga što je ostalo nesposobnoj da odgovori jasno na neka najsmešnija pitanja, kao npr. da li su Norvežani Srbi ili da li je planeta Zemlja ravna ploča), dođe u 21. veku do nekakve protestantske renesanse koja bi poslužila kao osnov za regionalno pomirenje, kroz taj vid (dobrovoljnog) verskog preobrenja.
![]()
![]()
Има овде сигурно истине међутим мислим да метод тог потестантизма није лагање и кривотворење већ давање људима на вољу да размишљају како желе и тд.
Ако погледамо тако управо он је изродио можда највећу светску сили Велику Британију наравно заједно са Америком како нацијом која дефинитивно влада и одлучује а Јевреји држе новац. Протестанизам се врло природно јавио и раширио а примарни циљ је и био инсистирање на новомпреводу Библије са више језика нека тежња ка истини.
Но пошто немогу све клипове да испратим помињао си ми да за Хрвате говори да су или били ту пре Илира или су се доселили у 9 веку. С друге стране видим да даје неиспрекидани континуитет Лепенском Виру , Старчеву , Винчи и Илирима. Није ми јасно где онда види Хрвате пре Илира пошто видим да је Пеласге ујединиоса Илирима ?
Иако се слажем у политичком деловању да је тако морам приметити да је посменуоствари до којих сам и ја вероватно не једини дошао својим размишљањимане под утицајем неких извора. Чак мислим да сам на овом форуму помињао неке од тих ствари а видео сам да и он о томе говори.
Evo, sada sam rešio misteriju. Po Švearu, Srbi su nastali od Hrvata, a u vreme I ii II još uvek ih nema, zato se pojavljuju tek u druga dva dela.
Ovako Švear opisuje genealogiju Hrvata (uključujući i srpski ogranak).
Pogledajte prilog 489248
Pogledajte prilog 489250
Nakon što su Hrvati porazili Avare i osvojili Dalmaciju, Panoniju i Ilirik, došlo je do podele Hrvata na dve strane:
1) Jedna grupa Hrvata, pod vođstvom Porge, nastanila se tako u Dalmaciji.
2) Ova druga, što je pratila osnovne namere, zauzela je Ilirik i Panoniju i oped se podelila na dve grupe:
2a) prva hrvatska podgrupa naselila je Panoniju i oblasti Krajine, od izvora Dunava do Beograda.
2b) druga podgrupa Hrvata nastanila se u Bosnu i Srbiju. Oni su dobili ime Srbi, jer su Servii, sluge careva, odnosno deo hrvatskog naroda koji je potpao pod Vizantiju prihvativši da harač plaća
Ivan Švear ne piše toliko mnogo o i detaljno baš o Srbima; izgleda da je poreklo Srpske zemlje video u jednom od vojvodstava Donje Hrvatske.
U svakom slučaju, interesantna literatura što je Šarić preporučuje.
Pogledajte prilog 489254
Izvan SAD-a postoje ljudi sa širim vokabularom. Uz to, ja se i nisam izrazio na engleskom već si ti pogrešno preveo moj srpski na svoj neokolonijalni.
Više ti ni starokolonijalni (limba romaneška) nije svet. Oh, well.![]()
Ма ајде бежи, где у целом свету енглески није колонијални језик? И сама Енглеска данас је преплављена потомцима Африканаца, Арапа, Индијца, Пакистанаца, итд. Сви они говоре енглески, али није исти како је King George III беседао у осамнаестом веку.
И пази, kiddo, да кад ти говориш српски, не говориш неки колонијални језик.
Колонизација, аутохтонство, итд су питање погледне тачке. Сваки колонизатор сматра да Божјом вољом држи своју колонизовану земљу и колонизоване народе.
Посрбљени Влаше![]()
Slavane ja cu doci da ga resetam provokacijama, a ti i tvoja ekipica?
Колико ја знам, ја нисам Србин нити имам српских предака. Мада будећи да сам усвојени косооки Куман, све је могуће. И не би ми сметало да сам Србин. Или Албанац.Tako je povlaseni Srbine....vidis zov krvi, ne ides na Bukurest forum ili Temisvar, nego se ovde naprdjivas sas pravi oridjidji Srbeki...
Ne verujem da se ciganska muzika slušala u Dušanovom carstvu, Tvrtkovom kraljevstvu, Dalmaciji, Hercegovini... Ni pred Kosovski boj. Ni u Prvom srpskom ustanku. Ni na dvoru kneza Miloša, poselima, prelima i ostalim društvenim događajima. Kada i kako je uopšte ta muzika počela da se sluša među Srbima?
Колико ја знам, ја нисам Србин нити имам српских предака. Мада будећи да сам усвојени косооки Куман, све је могуће. И не би ми сметало да сам Србин. Или Албанац.
Да ли постоје косооки Срби?
Што се тиче мог присуства овде, прво, држим да су сви Балканци -- Срби, Хрвати, Македонци, Бугари, Румуни, Албанци, Грци, Црногорци, Босанци, итд -- углавном исти. То важи за генетику као што и за културу. Културолошке разлике су јако мале кад се гледају са светског гледишта. Сви волимо ћевапе и циганску музику. А са генетске стране све ове етничке групе су шароликог порекла док разлике у генетском миксу су прилично мале.
Друго, ја јесам косооки Куман и волим да се свађам с вама.![]()
Vrlo rado, ali nažalost, mislim da ću tada biti dosta daleko tada.
Pustio sam ovako više sugestija, ali ako ovo nije šala već ćeš ti stvarno biti, računam da će neko oko tog protestantskog faksa koji Šarić povremeno pominjao pitati.
![]()
Ne verujem da se ciganska muzika slušala u Dušanovom carstvu, Tvrtkovom kraljevstvu, Dalmaciji, Hercegovini... Ni pred Kosovski boj. Ni u Prvom srpskom ustanku. Ni na dvoru kneza Miloša, poselima, prelima i ostalim društvenim događajima. Kada i kako je uopšte ta muzika počela da se sluša među Srbima?
Ко је кога асимиловао остаје још увек отворено питање.Ako brate Srbine koosooki...ima u kineskim centrima jos take brace,koje su dobili srpsku putovnicu, a jos su zuti ljudi i "piju na Moravu". Bitno je da smo te forumski ASIMILISALI, mentalno.