Goran Šarić

Sedvič za gospodina.

sa-suvim-mesom.jpg

Три занимљиве ствари је примијетио хрватски историчар Горан Шарић (од означеног дијела видео-клипа)
Прво. Угарско краљевство се свуда у свијету назива Угарском, само у Хрватској се назива хрватско-угарским краљевством и на томе сви, од историчара до припростог свијета, по хрватском историчару Шарићу истрајавају. Уз примједбу да је то као да Срби Османско царство називају српско-турским царством. Досјетљиво.
Друго, одмах у наставку. Не смета другосрбијанцима ни избор локације за споменик Стефану Немањи, ни изглед, ни амбијент, смета им Стефан Немања.
И треће, потпуно су друге релације када је у питању аутошовинистичка дружина у Србији и проказани негативци у хрватском корпусу (Класић, Јаковина и та екипа) који када причају о ближој прошлости такође прихватају тај на неоусташкој матрици обавезан наратив, али додају да је било и понешто ружног, што би се рекло (ово је мој осврт на Шарићева размишљања) "не мрзе Србе колико је то нормално".
Исправна размишљања :ok: хрватског историчара Горана Шарића.

Он удара директно у срж наш образовни систем и наш новонаметнути исламски менталитет , Они су рушили месопотамијске градове и културну баштину трудећи се да све што је створено пре Мухамеда је јерес и изопаченост људског рода.
Тибор Живковић примећује да извори нарочито из времена од 9.-11. века нестају са појавом Немањића и да је због тога немогуће реконструисати црквени живот у Србији пре времена Немањиног.
Из неких разлога је тотално запостављена и склоњена тема Морава из историографије иако се зна да је имала више градова него Србија и Хрватска и све остале кнежевине. Тема Моравија је имала велике црквене центре град Мораву , Београд , Сирмиум , Браничево, Ниш а било их је још.
Ал Масуди први извештава о Морави који смешта поред Бугарске и даје опис да има више градова него све остале Склавиније.
Поп Дукљанин је спомиње на једном месту као још једну Сурбију која се Сурбија граничи. Затим помиње кнеза Будислава од којег је Тихомил побегао Чаславу. Примећује се да они не учествују у бици између Часлава и Угара , нису нити на једној страни.
Она је била насељена Моравцима , Тимочанима , Бодрићима на једном месту у Срему се спомињу и Велеци и Бохеми.
Лома примећује топониме западноевропског словенског порекла остатке кајаквског које су објаснили егзодусом из Великоморавске након њеног слома.
Међутим Лома наглашава да је тема Моравија постојала и пре тога , мног се слажу да су Гучани или Кучани језичком метаморфозом постали Гундускани и да је та област у Далмацији јако мала за тако снажно племе које је подредило и Хрвате у једном тренутку те ће бити да Борна заиста долази из Моравије са Гучанима као је пре мислио и Тибор Живковић , тако да је један од разлога затирање ове архонтије промена ранохрватске историје. Тимочани , Аборити , Моравци су се борили на страни Људевита Посавског и његове Славиње која тек од 14-15. века постаје хрватски простор.
Пошто је Сирмијум припадао Моравији а био је црквени центар Илирика као и свих Словена сасвим је могуће да је поље Далме био негде у Посавини , Срему у ближој околини Сирмијума што има много више логике него у Дукљи.Као и да је Светопелек заиста великоморавски кнез.
Свакако тема Моравија нестаје за време Василија другог и бива преименована у тему Србија.
За време архиепископа Саве долази до обнављања црквених центара у Моравији који су сад припојени Жичи или Пећи.
Нико није схватио зашто у Жичи на периферији али сви говоре да није случајно да се ту сигурно раније налазио неки црквени центар који за његово време обновњен а сви остали придодати.
Пошто ова племена која су сачињавала Моравију потичу са севера као суседи Срба дошли су ако не пре Срба онда одмах након њих Моравци и Тимочани док су Бодрићи дочли нешто касније у Браничево и Срем.
Интересантно да бодрићки сремски краљ кога су византијци убили се звао Серм врло слично као трибалски краљ Сирм по коме је Сирмиум добио име.

А тако.
А овој другој двојици;
Pogledajte prilog 819745
Неправда.

Nisam ih slušao nit' znam ko su, mada je očigledno da je ovaj politički analitičar što je levo s naočarima došao očigledno sa namerom da promoviše knjige za prodaju.

S obzirom da je cela ta emisija, čast izuzecima, najgori šund (da ne kažem intelektualno smeće) ne bih bio iznenađen da su i druga dva gosta dobili sendvičiće za uspešno izvršeni zadatak.

Зашто неко од образованих критичара не закаже ТВ-дуел са њим? То би било јако интересантно гледати.
Такав "дуел" је реално бесмислен и личио би (не улазећи ко је ко у тој причи нити да омаловажавам знање Шарића или бико кога) ријалити представе какве смо имали у режији оног пајаца Шупковића када угости госта са нежељеним мишљењем.
Отприлике као када настоје наметнути ваљаност својих идеја шаховски велемајстор и грлати острашћени првокатегорник. Ту ће побједу, код циљне публике умова испраних ријалити садржајима, однијети грлатији, бескрупулознији, безобразнији и склон уличарским триковима саговорник, но они који познају материју примијетиће плиткоћу познавања материје.

Nisam ih slušao nit' znam ko su, mada je očigledno da je ovaj politički analitičar što je levo s naočarima došao očigledno sa namerom da promoviše knjige za prodaju.
Нисам ни ја. Свеједно, један добије обилнији сендвич а друга двојица приказах шта, није то поштено, неправда.

Три занимљиве ствари је примијетио хрватски историчар Горан Шарић (од означеног дијела видео-клипа)
Прво. Угарско краљевство се свуда у свијету назива Угарском, само у Хрватској се назива хрватско-угарским краљевством и на томе сви, од историчара до припростог свијета, по хрватском историчару Шарићу истрајавају. Уз примједбу да је то као да Срби Османско царство називају српско-турским царством. Досјетљиво.
Друго, одмах у наставку. Не смета другосрбијанцима ни избор локације за споменик Стефану Немањи, ни изглед, ни амбијент, смета им Стефан Немања.
И треће, потпуно су друге релације када је у питању аутошовинистичка дружина у Србији и проказани негативци у хрватском корпусу (Класић, Јаковина и та екипа) који када причају о ближој прошлости такође прихватају тај на неоусташкој матрици обавезан наратив, али додају да је било и понешто ружног, што би се рекло (ово је мој осврт на Шарићева размишљања) "не мрзе Србе колико је то нормално".
Исправна размишљања :ok: хрватског историчара Горана Шарића.
Svaka čast Šariću. Svaka čast, Šariću!

Шта је овде тако страшно осим да је прећутао да је завршио ванредне студије и да је тако докторирао историју на приватном универзитету како каже "Што и није важно"!
Ја са овог аспекта ако бих завршавао филозовски факултет и историју једини мотив би ми био да докажем да су многе ствари нетачне или ирелевантне. У ком смислу многе ствари које су конструисане су урађене на мало јако извора , заправо тумачили су људи са титулама често подстакнути политичким потребама државе за коју раде и где су завршили студије.Наиме историја ме заинтересовала као дете учио сам је веровао да иза многих ствари стоји дебела документација и образложење , када сам дошао до нивоа да видим саме изворе на којима су искреиране опште прихваћене научне истине и хипотезе разочарао сам се јако!

Овде је можда пропустио да каже да Лепенски Вир није заједница људи који су одлучили да живе ван пећина већ центар уметности и верцки центар читаве тадашње Европе.

Apsolutno tačno, pogotovo za Klasića koji se ovde stalno pojavljuje na tribinama, TV-u, štampi. On je tačno izjavio da je ustaštvo hrvatska verzija fašizma (što je tačno) i zbog toga bio prozivan u Hr, ali sem po tome on se ni po jednom stavu ne razlikuje spram ostatka hr scene.
Prošle ili pretprošle godine je bio gost na Balkaninfo-u i potvrdio je sve moje sumnje oko njega. Relativizovao je Stepinca, govorio kako mi ovde preuveličavamo period Kraljevine Yu i da je teror nad Hrvatima u doba kralj. delimičan uzrok pojave ustaša. Da ne kažem standardno ustaše=četnici, iako je u četnicima bilo i Hrvata.
Tako da je Klasić neka vrsta levog pravaša. Kritikuje NDH, ali brani njene tekovine. Bolje reći Maspokovac, jer koliko sam video napisao je knjigu o tom pokretu.
Sa druge strane, prosto je neverovatno kako mi kao po Pavlovljevom refleksu skačemo čim neko kaže nešto poput "NDH je zlo", "U Jugoslaviji nije bilo loše" i odmah bacamo crveni tepih pred njega ne gledajući kakve stavove on zastupa, i onda budemo zatečeni ovako nečim.
I svaka čast Šariću što nam otvara oči. Prosto je neverovatno da neko to konačno radi, pritom još iz Hrvatske.

Apsolutno tačno, pogotovo za Klasića koji se ovde stalno pojavljuje na tribinama, TV-u, štampi. On je tačno izjavio da je ustaštvo hrvatska verzija fašizma (što je tačno) i zbog toga bio prozivan u Hr, ali sem po tome on se ni po jednom stavu ne razlikuje spram ostatka hr scene.
Prošle ili pretprošle godine je bio gost na Balkaninfo-u i potvrdio je sve moje sumnje oko njega. Relativizovao je Stepinca, govorio kako mi ovde preuveličavamo period Kraljevine Yu i da je teror nad Hrvatima u doba kralj. delimičan uzrok pojave ustaša. Da ne kažem standardno ustaše=četnici, iako je u četnicima bilo i Hrvata.
Tako da je Klasić neka vrsta levog pravaša. Kritikuje NDH, ali brani njene tekovine. Bolje reći Maspokovac, jer koliko sam video napisao je knjigu o tom pokretu.
Sa druge strane, prosto je neverovatno kako mi kao po Pavlovljevom refleksu skačemo čim neko kaže nešto poput "NDH je zlo", "U Jugoslaviji nije bilo loše" i odmah bacamo crveni tepih pred njega ne gledajući kakve stavove on zastupa, i onda budemo zatečeni ovako nečim.
I svaka čast Šariću što nam otvara oči. Prosto je neverovatno da neko to konačno radi, pritom još iz Hrvatske.

Nekada nije bitno prosto šta neko uradi, već i ko to radi.

U ovom slučaju, Šarić savršeno odigrava celu priču upravo po scenariju hrvatskih nacionalista i srbofoba, kao da su mu pisli koje reči treba da kaže i šta treba da uradi.

Одлично запажање.
Проблем је што Срби имају тај неки порив тражити позитивце на западнијим адресама, толико су "спустили критеријуме" да је довољно да каже, дал за вријеме ендехазије или 1990е "па ето било је и злочина према Србима" да се оцијени позитивним а у суштини имамо тек нешто ублажен наратив који редовно слушамо из лијепе њихове и гдје се слиједи обавезан калуп.
Да би направили неко поређење са излагањима Шарића, једно гостовање поменутог Класића
И ту ћемо (од заустављеног дијела) запазити два занимљива детаља. Класић када говори о Србима каже, Срби су отишли са својих огњишта, а Хрвати су прогнани.
У реду, разумијемо то, такав је задат клуп, но занимљиво је у наставку гдје каже да су Срби 1991.године прогнали пола милиона Хрвата.
Пази, на простору читаве Српске Крајине, значи читаве, по попису 1991.године је битисало 143.000 Хрвата.
И кад историчар понавља неоусташку пропаганду да је са простора на којем је битисало 143.000 протјерано илити прогнано 500.000 Хрвата (што је као и свака друга неоусташка пропаганда неопјевана глупост), све како би оправдали "Олују" и погром над Србима, ту свака прича завршва.
И ту кад видимо и код тих "позитиваца" код дијела српске јавности једно ипак флертовање са неоусташтвом, а на другој имамо Шарића који иде џоном и без устручавања говори о догађајима и 1940их и 1990их, самим тим Горан је заслужио од Срба благонаклон однос, а ако и каже коју наопаку, поправиће се.

Back