Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, zato se i cudim sto si dao sedmicu, mozda je film ok sa filmske strane ali nema veze sa igrom, ne samo sto se tice price, bilo bi i glupo da je prica skroz ista kao u igri, nego uopste atmosfera. Nisu uboli atmosferu igre uopste a to je meni poenta kad pravis film po igri, zato i mislim da je 7 previsoka ocena :)

Enklava (2015)

filmenklavacom.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2886632/

Dugo iščekivan, naš prvi film koji se bavi životom na Kosovu nakon martovskog pogroma Srba.
Uz to, jedan od retkih novijih srpskih filmova koji se ne bavi nekim sladunjavim pričicama o prošlosti i ne igra na kartu tzv. "novog crnog talasa", odnosno rušenja raznih društvenih tabua.

Kosovo je tema koja može da posluži kao pogodno tlo našim filmadžijama, samo je bilo pitanje ko će se usuditi da napravi prvi korak.
Paskaljević je kroz "Besu" progovorio o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu, ali je radnju smestio u vreme Prvog svetskog rata.
Goran Radovanović je prvi naš filmadžija koji je odlučio da se bavi aktuelnim događajima na Kosovu i životom Srba na tom području.

Radovanovićev film nije pamfletski, u smislu da ocrnjuje Šiptare, a da od nas pravi neke epske mučenike.
Poput Krugova, i ovde je akcenat na ljudskosti i empatiji, koje na kraju ruše sve granice i podele među ljudima.
Da, prikazan je težak život Srba na Kosovu, ali samo kao faktičko stanje. Radovanović ne ide dalje od toga i ne "upire prstom" tražeći krivca.

Srbi su prikazani kao ljudi koji žive na ograničenom prostoru, sa ograničenom slobodom, što i jeste fakat. Poput nekih igračaka ili figura, sa njima svako može da radi šta poželi, bilo da su to Albanci, KFOR ili kosovska policija.
Enklava je sinonim za njihov život, ako se to može nazvati životom.
I tako, kao što je u filmu prikazano, dok Šiptari mogu da pucaju kada proslavljaju venčanje i slobodno idu gde god požele, Srbi se od tačke A do tačke B voze u transporteru i nije im omogućeno čak ni da sahrane svoje najmilije u miru.

Posebno je značajan i odnos između dečaka, kao glavnih aktera ovog filma.
Opet imamo tu opterećnost prošlošću, etiketiranje naroda kao zločinca, a ne pojedinca.
Ta mržnja među mlađim naraštajima naroda na Balkanu se sistemski usađuje i oni od ranog detinjstva uče da mrze.
I dok je kod jednih, poput dečaka Baškira, ta mržnja patološka, kod drugih je to neka vrsta stereotipa, nešto što ne razumeju, ali su prihvatili kao deo svog mentaliteta.
Tako ona druga dva albanska dečaka prvo kamenuju transporter sa srpskim dečakom, a onda se voze i igraju sa njim.

Priča o samom dečaku Nenadu je nekako najtužnija kada se sagleda film u celini.
To je klinac koji je naučio da živi jednim izolovanim životom, bez drugova, koji se zabavlja igrajući domine sa polumrtvim dedom i brzalice sa lokalnim sveštenikom.
Vidimo ga kako krišom posmatra albanske dečake dok igraju fudbal i kako se međusobno druže. Zato su za njega trenuci kada se igra sa njima na potoku ili igra žmurke dragoceni. On je toliko željan igre i druženja da mu je apsolutno svejedno ko je sa druge strane. Naravno, on zna vrlo dobro "ko su oni, a ko smo mi", što mu otac i objašnjava šibanjem po guzici, ali ne razume zbog čega je sve to tako.

Na kraju, kada stigne u Beograd, očekujući da će tamo među mnoštvom vršnjaka naći drugare, opet biva izolovan i opet sa tugom gleda kako se njegovi vršnjaci loptaju, dok on stoji sam u školskom dvorištu.
Dakle, iz te enklave ne može da izađe ni u BG-u među Srbima.

Tehnički, film je zaista dobro odrađen. Ja generalno preferiram ovakve filmove koji se snimaju u ruralnim sredinama, jer obično raspolažu sjajnim kadrovima i daju šansu direktoru fotografije da se "razmahne".
Što se rediteljskog dela posla tiče, Radovanović dosta dobro vodi priču, izbegavajući da zapadne u neku preteranu patetiku. Ljudi sa Kosova su dosta mentalno jaki, teško pucaju, često kriju emocije u sebi i zaista bi glupo bilo da ih je Radovanović prikazao kao neke cmizdravce. On je tu njihovu bol i nesreću pokušao da prikaže krupnim kadrovima lica glavnih protagonista i u tome je i uspeo. Jedinu manu imam na tu neku linearnu konstrukciju priče, jer u jednom delu film se bukvalno "prešalta" iz druge u četvrtu brzinu, pa gledaocu nije jasno šta se dogodilo.

Govorim o delu filma kada se radnja seli u Beograd

Što se aktera samog filma tiče, klinci su zaista fenomenalni. Mali Filip Subarić je dovoljno simpatičan da razneži i osvoji srca gledalac, dok je Denis Murić definitivno neko na koga treba obratiti pažnju u budućnosti. Nisam gledao "Ničije dete" (planiram), tako da sam po prvi put gledao ovog dečka na velikom ekranu i zaista je njegova gluma neverovatna, posebno u prvom delu filma gde nema teksta i gde je zaista bio izazov dočarati svoj lik samo uz pomoć facijalnih ekspresija, ali je njemu to uspelo.
Ozbiljan talenat je u pitanju, nešto što se odavno nije pojavilo u našoj kinematografiji.

Od ovih odraslih, svi su standardno dobri. Glogovcu leže ovako mračni, depresivni likovi, što je pokazao još u Hadersfildu, a Krivokapić je već majstor u ovim vodama. Jedino mi Anica Dobra tu nekako nije legla.

Da zaključim: Enklava je jedan važan film, jer je po prvi put rešio da progovori o jednoj delikatnoj temi i prošara malo ovo naše kinematografsko nebo. Vidim se da je dobro prihvaćen kod nas, a nadam se da će to biti i u inostranstvu, kako bi se kroz kinematografiju ljudi u svetu upoznali sa životom na Kosovu.

Da, zato se i cudim sto si dao sedmicu, mozda je film ok sa filmske strane ali nema veze sa igrom, ne samo sto se tice price, bilo bi i glupo da je prica skroz ista kao u igri, nego uopste atmosfera. Nisu uboli atmosferu igre uopste a to je meni poenta kad pravis film po igri, zato i mislim da je 7 previsoka ocena :)

ocena je visoka zbog igrice,prica je ok,ali glumac nije za Hitman :) mogli su nekog boljeg :D

La isla mínima (2014)

isla-minima.jpg

http://www.imdb.com/title/tt3253930/

La isla mínima ili Najmanje ostrvo jeste španski triler čija se radnja odvija na (pogađate) jednom ostrvcetu u periodu posle pada Frankovog režima, dakle sedamdesetih godina.

Dve devojke, srednjoškolke, su nestale. Dva pandura stižu na ostrvo da ispitaju slučaj. Ubrzo saznaju da su te dve devojke "lakog morala", da su spetljale sa sumnjivim tipusima i da nisu jedine koje su nestale. A onda kreću da se pojavljuju leševi...

Moram priznati da film drži pažnju, da je prilično napet u pojedinim trenucima i da je obavijen izvesnom dozom misterije. Kadrovi su mi nekako sivi, tmurni, likovi zatvoreni, sjebani, tako da više podseća na neki skandinavski triler, nego na film iz španske produkcije.

Takođe, moram da istaknem i odličnu glumu Haviera Gutiereza, koji je poznat fanovima Seranovih. On glumi policajca starog kova, koji priznanja izvlači pesnicama, dok je njegov partner jedan od onih mlađih vorkoholičara, opsednut poslom i slučajem koji istražuje.

Posebno je impozantna scena noćne jurnjave automobilima, na šta treba da obratite pažnju ako rešite da pogledate ovaj film

Jedino što mi se nije svidelo, to je što su kraj učinili nekako jednostavnim, prostim, što tu nije bilo nekog tvista i malo detaljnijeg obračuna.

Sve u svemu, meni je ovo ok film, koji mogu apsolutno da preporučim.

pogledao oba filma, posle citanja ovih postova

selfless - odlican sf. sjajan pocetak, skoro idilican, da bi rasplet bio bas ocekivan, da ne kazem trivijalan. pravda po svaku filmsku cenu. za mene 7.5/10

la isla minima - rado sam odgledao ovaj film, valjda su me kamera i dinamika radnje uvukle u ekran, ha, ha, ha. slazem se da je rasplet onako... neatraktivan. prikazano je i spansko drustvo, previranja i unutrasnje dilema, ali nekako pitko, kao sto ide soda/kisela voda u dobar rizling. mozda jos jednom pogledam kraj filma. imam titl na engleskom, pa je mozda prevodilac nesto propustio. za mene 7.5/10

BlindDateDVDcover-1.jpg

Simpatična stara rom-kom...U stilu : sve što je moglo da pođe loše pošlo je...Brus Vilis još sasvim neizbrušen ali je Kim Bejsindžer u ulozi totalno lude (!) moderne žene briljirala...Takođe i ostala ekipa poput Džona Laroketa, Džordža Koa...U svakom slučaju sam se baš lepo i iskreno nasmejao, a to mi se retko dešava sa današnjim komedijama...9/10

Pogledao sam večeras "Smrdljivu bajku".

Iskreno, previše patetično i monotono da bih išta opširnije napisao.

Filmu fali dinamike i podzapleta, dok su, izuzev Lauša i Đokićeve, likovi ostalih glumaca u filmu svedeni na neke sitne epizode, odnosno karikature.
Neke likove Momčilović je "pozajmio" iz svojih prethodnih filmova, pa je tako Petar Božović faktički reprizirao svoju rolu klošara iz filma "Čekaj me, ja neću doći", kao i Miloš Samolov ulogu lokalnog zajebanta i cinika iz "Sedam i po", samo je ovaj put uparen sa Nešom Ilićem.

Prvi deo filma podseća na neku klošarsku varijantu Linklaterovog "Before Sunrise", samo što su ovde dijalozi katastrofalno "prazni" i neubedljivi.
Momčilović donekle uspeva da prenese poruku o nebrizi društva prema tim ljudima koji klošare, ali opet je to moglo nekako intenzivnije.

Đokićeva mi je delovala ubedljivija od Lauša, mada se i njen lik kasnije izgubio u tom okeanu patetike.

Iskreno, posle sjajnog filma "Smrt čoveka na Balkanu", Momčilović je debelo podbacio sa ovim delom.

Poslednja izmena:
The Guard (2011)

AUDVD8788_1.JPG

http://www.imdb.com/title/tt1540133/

Odlična crna komedija, smeštena u mali irski gradić, koja prati lokalnog, ciničnog i poročnog, ali pravičnog i domišljatog pajkana (kada bih ga poredio sa nekim, odmah mi na um pada Fic iz "Crackera" :mrgreen:) u pokušaju da zaustavi dilere droge.
Njemu se priključujei FBI agent iz Amerike u tumačenju Dona Čedla.

U suštini, ovaj film isporučuje prevashodno dobru zabavu, kroz vrcave dijaloge i dosta fora na račun interkulturnih razlika. Traženje neke "dublje" poruke i gledanje u sitna crevca treba prepustiti dokonim kritičarima. Meni je bilo bitno da je film interesantan, humor sjajan, a likovi dovoljno otkačeni da se brzo zgotive, čak i negativci.

Naravno, dosta toga smo videli u filmovima sličnog žanra, poput "In Bruges", ali kako je teško danas naleteti na dobru, da upotrebim i taj izraz "pametnu" komediju, ovaj film je vredan pažnje. Da, interesantna je referenca na vestern filmove kada je u pitanju muzika u filmu i odjavna špica, a i odlična je i fora to što se reditelj u završnoj sceni sprda sa samim krajem filma :D

Brendan Glison je odličan kao pajkan, Čedl odradio svoju rolu na leru, a Liam Kaningem i Mark Strong, dva takođe poznata ostrvska glumca, zabavni u ulogama negativaca.

Ko hoće dobro da se zabavi i nasmeje, onda neka obavezno pogleda ovaj film.

Pogledao sam večeras "Smrdljivu bajku".

Iskreno, previše patetično i monotono da bih išta opširnije napisao.

Filmu fali dinamike i podzapleta, dok su, izuzev Lauša i Đokićeve, likovi ostalih glumaca u filmu svedeni na neke sitne epizode, odnosno karikature.
Neke likove Momčilović je "pozajmio" iz svojih prethodnih filmova, pa je tako Petar Božović faktički reprizirao svoju rolu klošara iz filma "Čekaj me, ja neću doći", kao i Miloš Samolov ulogu lokalnog zajebanta i cinika iz "Sedam i po", samo je ovaj put uparen sa Nešom Ilićem.

Prvi deo filma podseća na neku klošarsku varijantu Linklaterovog "Before Sunrise", samo što su ovde dijalozi katastrofalno "prazni" i neubedljivi.
Momčilović donekle uspeva da prenese poruku o nebrizi društva prema tim ljudima koji klošare, ali opet je to moglo nekako intenzivnije.

Đokićeva mi je delovala ubedljivija od Lauša, mada se i njen lik kasnije izgubio u tom okeanu patetike.

Iskreno, posle sjajnog filma "Smrt čoveka na Balkanu", Momčilović je debelo podbacio sa ovim delom.

Kod nas posle ''Suvog doma'' i ''Oktober Festaa'' nisu snimljeni nijedan film ili serija sa malo vedrijom tematikom...Sve tama, strava i užas...Malo postaje zamorno.

The Man in the High Castle

SF triler... serija od 10 epizoda snimljena po istoimenom romanu americkop pisca Filipa K. Dika -Covek u visokom dvorcu,
za koji je Dik dobio nagradu “Hugo” najvise priznanje za knjizevno ostvarenje sa područja naucne fantastike.

Radnja romana je Amerika u paralelnom zivotu u kom su Japan i Nemacka posle II sv.rata izasli kao pobednici i podelili istu izmedju sebe.
Serija ima ocenu 8/10 i dve nominacije za nagradu

maninhighcastleheader.jpg

MPW-35751

Još jedan odličan stari...Stajger pokazuje svu ''koloraturu'' svog talenta igrajući možda i 4 različte uloge u ovom vrlo zahtevnom filmu...Takođe odlični i Džordž Sigal, Li Remik, Murej Hamilton...Film je totalno ispred svog vremena, i po bojama i i po lokacijama i po načinu snimanja i po glumi...Vrlo komplexan...Isto tako neki od najlepših enterijera koje sam video, vrlo stilski i klasično...Prelepi snimci Njujorka Takođe...10/10

To the Wonder - http://www.imdb.com/title/tt1595656/

wonderposter-600x369.jpg

Uh...
Ovaj Terens Malik je pretenciozni mamojebac.
Nesumnjivo covek je vizuelni genije, sposoban da pravi epske kadrove jedan za drugim...
Ali covece, daj mi nesto za sta da se uhvatim...
Razradi radnju, likove... daj mi protagoniste, antagoniste.
Nisam uspeo da ga odgledam do kraja,
Dogurao do 1:15:00 filma, i cak i to smatram uspehom.
Živ se pojedoh ocekujuci da ce nesto da se desi... kad cvrc.
Necu ni da ga ocenjujem...

Evo nekoliko suprotstavljenih misljenja sa imdb-a:

1. this was like watching two continous hours of those pretentious aftershave adverts that there use to be a few years ago

2. I just finished watching it and was thinking the exact same thing, can we call this a movie? it was insufferable, and I liked the tree of life btw

3. THW captured me the first 10min, after that, gone... not even the visuals made me indure beautiful and talented Olga Kurylenko dancing around in supermarkets, Ben Affleck and Rachel McA, ewwwwww.... I was simply not involved in anyway with this film.

4. was just too long for the story he was telling. Not many people want to feel disconnected for two hours. I love how he directed to the story. It works brilliantly. The wide-open spaces, the furniture-less homes, not getting close to any of the characters, it all works perfectly. It just doesn't constitute a two hour film. It is draining.

5. I thought it was beautiful, deep, and thick with story, meaning, and philosophy.

6. I loved TOL, but To the Wonder is just boring. There's a narrative, that much is clear, but it's so lost in its slow pacing and almost zero dialogue.

7. Watching this movie is like watching two random people take a pre-wedding photo shoot.

8. Malick challenges viewers and treats cinema like a true artform. He doesn't insult the intelligence of the audience by holding your hand through every moment. His films are profoundly moving, spiritual, and cut to the core of humanity and the natural world. These are the "plots" to his movies (for those who narrowly define "plot" as moving from 'point A' to 'point b' with a tidy conclusion/message). His films are an examination of time, space, love, humanity, god, man & nature. It's not everyone's cup of tea, and that's fine. But his work will change your life if you let it.

I jedna zanimljivost:

this is Malick's team shooting dogma:

• Shoot in available natural light
• Do not underexpose the negative Keep true blacks
• Preserve the latitude in the image
• Seek maximum resolution and fine grain
• Seek depth with deep focus and stop: “Compose in depth”
• Shoot in backlight for continuity and depth
• Use negative fill to avoid “light sandwiches” (even sources on both sides)
• Shoot in crosslight only after dawn or before dusk; never front light
• Avoid lens flares
• Avoid white and primary colors in frame
• Shoot with short-focal-length, hard lenses
• No filters except Polarizer
• Shoot with steady handheld or Steadicam “in the eye of the hurricane”
• Z-axis moves instead of pans or tilts
• No zooming
• Do some static tripod shots “in midst of our haste”
• Accept the exception to the dogma (“Article E”)

Poslednja izmena:
51MJdsd29wL.jpg

Filmčina! Film o Oslobađanju duha, koji 'komunicira'' sa tobom na toliko različitih nivoa, dodiruje dušu zaista...Opušteno snimano, ''so 80s'' a postavlja toliko ozbiljnih pitanja...Da li gubimo ''nevinost'' i ličnost u trci za novcem, slavom, položajem...Da li je vredno. Da li ikoga briga??? Ovaj film na čudan način smatram delom svog detinjstva, koje je bilo zaista naivno u odnosu na ovo danas, što se vidi recimo i u više nego smešnim prekršajima glavnih junaka koji postepeno, što je velika Majstorska vrednost filma, gradacija, otkrivaju dublje drame i dileme...Glumci su super, posebno Estavez ali možda još više ''zloglasni'' Džud Nelson koji se (is)postavlja kao ključ koji će otključati sve ''fijoke'' u koje su gurnuti strahovi, komplexi i nesigurnost glavnih junaka odlični su i svi ostali počev od Moli Ringvald preko Pola Glisona do Entoni Hola...Onaj ko ovaj film shvati samo kao ''anti-školski'' je grdno pogrešio i nije ga shvatio do kraja...Volim filmove koji se odvijaju u malom, zatvorenom prostoru, sa malo glumaca i ovaj je tu briljirao...Film mi liči na neku pesmu REM, nostalgična i setna ali ''thats life''...Uživao sam, toliko, da bih da pogledao ponovo...10/10

Levijatan - http://www.imdb.com/title/tt2802154/

IiToMmiJpk0xkSR70I9CYaPKd50EKolt.jpg

Uf
Sav se preznojih...
Ceo film sam proveo pod tenzijom, zahvaljujuci fenomenalnoj glumi i prici.
Nw znam zasto napadaju film da je anti-ruski, kad bi zaplet mogao da se odvija na bilo kom kutku ovog sveta.
Mali covek u borbi i kao zrtva korumpiranog sistema.
Znam po borbi mog caleta protiv stecajnih upravnika i njihovih umrezenih im saucesnika iz naseg tkz. nezavisnog sudstva.
Koliko smo samo pretnji plenidbom imovine preziveli i koliko je tu zivaca potroseno u stresa pretrpljeno...
Od mene cista 10-ka.
Film za pogledati...

Levijatan - http://www.imdb.com/title/tt2802154/

IiToMmiJpk0xkSR70I9CYaPKd50EKolt.jpg

Uf
Sav se preznojih...
Ceo film sam proveo pod tenzijom, zahvaljujuci fenomenalnoj glumi i prici.
Nw znam zasto napadaju film da je anti-ruski, kad bi zaplet mogao da se odvija na bilo kom kutku ovog sveta.
Mali covek u borbi i kao zrtva korumpiranog sistema.
Znam po borbi mog caleta protiv stecajnih upravnika i njihovih umrezenih im saucesnika iz naseg tkz. nezavisnog sudstva.
Koliko smo samo pretnji plenidbom imovine preziveli i koliko je tu zivaca potroseno u stresa pretrpljeno...
Od mene cista 10-ka.
Film za pogledati...
И није ми јасно јел се она убила или су је убили?

181999.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back