btw locke 2013
lik koji se citavo vrijeme vozi, telefonira i iz tih razgovora i retrospektivnih monologa (izmedju razgovora) saznajemo vise o njemu i odnosu sa porodicom, kolegama... Uglavnom, ona standardna neravnoteza izmedju njegove glave, porodice, posla.. otac ga je ostavio kao malog i osjeca to kao svoju odgovornost i naravno odgovornost da to ne ponovi.. ponovo, kako mu zena govori 'ionako su ti vaznije tvoje zgrade od porodice' vidimo da je tu omanuo (nije ih ostavio, ali vjerovatno rijetko s njima provodi vrijeme); kasnije se vidi da ce vjerovatno omanuti i sa novom zenom (iako ide da prisustvuje porodjaju telefonira sa kolegama, ne bi li otislo po djaolu najvece izlivanje betona u evropi; dal zbog toga sto se osjeca odgovornim zbog naprasnog otkaza il zbog toga sto zgradu i dalje voli vise no sve ostalo)
uglavnom, svidja mi se sto su uspjeli, iako se sve desava u kolima, da stvore jasnu sliku ove danasnje atmosfere i to mnogo bolje nego dosta drugih filmova.. sa onom novom bembarom, autoputem sa onom paralisucom rasvjetom, jurnjavom 90 m/h kako bi brze stigao u london, i izlivanjem betona i oblakoderom.. rjesava 3-4 stvari istovremeno, od kojih svaka nosi ogrmonu odgovornost i svaka itekako utice na njegov zivot i to sve telefonom.
Fino si ovo rekao jedino nisam sigurna (apropo boldovanog) da Locke ima bilo kakvu zelju
za vezom kada je "druga zena" u pitanju. Dijete je nesto drugo. Tu, od samog pocetka znamo
zasto radi sve to sto radi, i da ce uraditi pravu stvar za razliku od njegovog oca koji to ocigledno nije uradio.
Nadam se da je ok da se nadovezem na sve sto si napisao iako necu reci nista novo/sto vec receno nije.
Ono sto film cini uspjesnim, po meni, je Hardyjeva sposobnost da upravlja Lockeovom "emotivnom putanjom" tokom cijelog filma.
Filmovi poput ovog tome i sluze, pokazuju umijece glumca koji ga nosi,
a Hardy je fantastican u svakoj sceni, u svakom dijalogu ili monologu, sa sjajnim "body language" reakcijama,
a o facijalnim ekspresijama da ne pricam. Mene je potpuno uvjerio u sustinu (uvukao u srz) unutarnjih prezivljavanja njegovog lika.
Sva ta emotivna previranja, prozivljavala sam ih sa njim, zaista.
"U rukama" nekog manje dobrog glumca to bi mozda izgledalo smijesno, prenaglaseno, jadno cak,
ali Hardy...hmm...divljenje, to je ono sto sam osjecala tokom gledanja filma
i vjerujem da je (kao sto to mnogi kriticari rekose) ovo "performance of his life".
So far, anyway...
(ne znam, mozda je mene "dobio" i na onaj divan (sing-song) velski akcent, dobro mu "stoji" u svakom slucaju)
I tako...postoje filmovi koji vas "pogode u zicu", oduseve vas jednostavno,
i ne mora tu uvijek ni postojati neki konkretan ili objasnjiv razlog (razlozi), that's just the way it is...
Ovo je jedan od tih filmova, barem za mene.
Mada, moram opet reci (kao sto je to bio slucaj i za "Boyhood") da sam svjesna da ce se velikom broju ljudi
film uciniti spor, monoton, dosadan cak...i ponavljam, sve je to individualno.
Evo i link za jedan cool Website, u slucaju da zelite procitati nesto vise o filmu
http://www.fak.hr/recenzije-2/novi-filmovi/locke-2013/