Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Les poupées russes (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0409184/

Romance

Neoženjen tip tridesetih godina traga za ljubavlju. Radi kao pisac u Francuskoj (uglavnom piše scenarije za TV sapunice) i dobija posao da piše biografiju neke manekenke u Engleskoj… Rastrzan je između starih i novih ljubavi..... Život ga odvodi u Rusiju……

Možda malo previše bljutav za moj ukus....
Ocena> jedva 3/5

btw locke 2013

lik koji se citavo vrijeme vozi, telefonira i iz tih razgovora i retrospektivnih monologa (izmedju razgovora) saznajemo vise o njemu i odnosu sa porodicom, kolegama... Uglavnom, ona standardna neravnoteza izmedju njegove glave, porodice, posla.. otac ga je ostavio kao malog i osjeca to kao svoju odgovornost i naravno odgovornost da to ne ponovi.. ponovo, kako mu zena govori 'ionako su ti vaznije tvoje zgrade od porodice' vidimo da je tu omanuo (nije ih ostavio, ali vjerovatno rijetko s njima provodi vrijeme); kasnije se vidi da ce vjerovatno omanuti i sa novom zenom (iako ide da prisustvuje porodjaju telefonira sa kolegama, ne bi li otislo po djaolu najvece izlivanje betona u evropi; dal zbog toga sto se osjeca odgovornim zbog naprasnog otkaza il zbog toga sto zgradu i dalje voli vise no sve ostalo)

uglavnom, svidja mi se sto su uspjeli, iako se sve desava u kolima, da stvore jasnu sliku ove danasnje atmosfere i to mnogo bolje nego dosta drugih filmova.. sa onom novom bembarom, autoputem sa onom paralisucom rasvjetom, jurnjavom 90 m/h kako bi brze stigao u london, i izlivanjem betona i oblakoderom.. rjesava 3-4 stvari istovremeno, od kojih svaka nosi ogrmonu odgovornost i svaka itekako utice na njegov zivot i to sve telefonom.

Fino si ovo rekao jedino nisam sigurna (apropo boldovanog) da Locke ima bilo kakvu zelju
za vezom kada je "druga zena" u pitanju. Dijete je nesto drugo. Tu, od samog pocetka znamo
zasto radi sve to sto radi, i da ce uraditi pravu stvar za razliku od njegovog oca koji to ocigledno nije uradio.

Nadam se da je ok da se nadovezem na sve sto si napisao iako necu reci nista novo/sto vec receno nije.

Ono sto film cini uspjesnim, po meni, je Hardyjeva sposobnost da upravlja Lockeovom "emotivnom putanjom" tokom cijelog filma.
Filmovi poput ovog tome i sluze, pokazuju umijece glumca koji ga nosi,
a Hardy je fantastican u svakoj sceni, u svakom dijalogu ili monologu, sa sjajnim "body language" reakcijama,
a o facijalnim ekspresijama da ne pricam. Mene je potpuno uvjerio u sustinu (uvukao u srz) unutarnjih prezivljavanja njegovog lika.
Sva ta emotivna previranja, prozivljavala sam ih sa njim, zaista.

"U rukama" nekog manje dobrog glumca to bi mozda izgledalo smijesno, prenaglaseno, jadno cak,
ali Hardy...hmm...divljenje, to je ono sto sam osjecala tokom gledanja filma
i vjerujem da je (kao sto to mnogi kriticari rekose) ovo "performance of his life".
So far, anyway...
(ne znam, mozda je mene "dobio" i na onaj divan (sing-song) velski akcent, dobro mu "stoji" u svakom slucaju)

I tako...postoje filmovi koji vas "pogode u zicu", oduseve vas jednostavno,
i ne mora tu uvijek ni postojati neki konkretan ili objasnjiv razlog (razlozi), that's just the way it is...
Ovo je jedan od tih filmova, barem za mene.

Mada, moram opet reci (kao sto je to bio slucaj i za "Boyhood") da sam svjesna da ce se velikom broju ljudi
film uciniti spor, monoton, dosadan cak...i ponavljam, sve je to individualno.

Evo i link za jedan cool Website, u slucaju da zelite procitati nesto vise o filmu
http://www.fak.hr/recenzije-2/novi-filmovi/locke-2013/

Poslednja izmena:
Dallas Buyers Club (2013) http://www.imdb.com/title/tt0790636/

I konačno nakon dugog oklevanja odgledah oskarovca.( Plašim se oskarovaca.) Ovo je onaj film koji vam se zgadi na početku, (zli kauboj koji hejtuje gej populaciju) ali kako radnja promiče sve više se zanimate, dok na kraju ne sedite napeto iščekujući šta dalje.Film je i poučnog karaktera, šta sve rade kriminalci u belim mantilima.Kao i nadahnjujući, borba malog čoveka.
Metju Mekonahi u potpunosti zaslužio Oskara.Gluma je fantastična.
Preporuka definitivno gledati, ako već niste.

21059488_20131120141101425.jpg

Poslednja izmena:
Posebno mi se dopalo
što nema spektakularnog katarzičnog momenta u filmu, tipa lik mrzeo pedere, bio pun predrasuda a onda kad je i sam osetio nevolju izveden je na pravi put.Mada ga jeste izmenilo u izvesnoj meri, ali bez ikakvih fanfara.Hvala im što su nas poštedeli tog momenta.
I tako dalje.

Poslednja izmena:
The Calling (3)
Gledljiv triler,moram priznati da volim ovakve filmove koji nemaju medijsku hajku i reklamu a opet ispadnu sasvim gledljivi.Sa glumačke strane Susan Sarandon sasvim korektno odradila ulogu kao i ostala ekipa,priča kao priča zasnovana na noveli i zbog toga ima dosta propusta i vjerovatno praznog hoda ali kada se sve sabere i oduzme jedan prosječno kvalitetan film,čak što više blaga preporuka...

Poslednja izmena:
Counselor.2013
http://www.imdb.com/title/tt2193215/

Krimi/drama

Još jedan film o švercu droge.....

Mene je smorio......

Ko ne voli Penélopeu Zguz i Cameron Diaz nok obiđe ovu "filmčinu".

Cak i ako volite ove dve zaobidjite ga, smoricete se.
Od mene velika preporuka,jedan od najboljih filmova koje sam gledao u poslednje vreme :D

Ali ako se lozite na one klasicne price o mafijasima i svercu droge i ako vam je to ispred filozofske i socioloske tematike koju film obradjuje,onda svakako zaobidjite ovaj masterpiece :)

Zdravo ljudi. Moze li neko da mi preporuci neki film koji je slican filmovima Kuca letecih bodeza, Ana i kralj, Memoari jedne gejse, Poslednji samuraj itd. Da bude neka poluakcija i drama mesano :). Hvala

Imaš ovaj najnoviji 47 ronina, koji nije kako sam očekivao utemeljen na istoriji, ne nosi neku dublju poruku, nego više neka bajka utemeljena na šintoističkoj religiji, ali ni Kuća letećih bodeža nije baš neki realističan film, pa možeš to da odgledaš.Fantazija.

Die Stille nach dem Schuß ili The legend of Rita http://www.imdb.com/title/tt0234805/
Socijalistički pokret u Zapadnoj Nemačkoj 70-ih godina koji je stvorio neke terorističke organizacije. Rita Vogt je članica jedne od njih. Film prati njenu aktivnost u organizaciji i u ilegali na teritoriji Istočne Nemačke, njene emotivne veze i sasvim suptilnu političku filozofiju, kroz par dijaloga. Ipak, okruženje u kom deluje Ritina priča je nosilac te filozofije, ono je romantično opravdanje i simpatija prema idealizmu socijalista-terorista sa tla kapitalističke BRD i kritika socijalizma u praksi kroz realnost socijalističke DDR.
Rita do kraja ostaje verna svom političkom opredeljenju a njen govor pred radnicama fabrike na tlu DDR, nakon pada berlinskog zida, sa današnje tačke gledišta deluje proročki i svakako na pravi način razumljivo samo drugim bivšim socijalističkim zemljama.

Zanimljiv film, ali dosta razvodnjen. Nedostajalo mi je više političkog a manje ličnog, ali da je tako, film bi verovatno izgubio deo svoje vrednosti i postao otvoreno aktivistički. Ovako se svodi na lični nivo, lični doživljaj politike jednog vremena sa tendencijom suptilnog aktivizma (ali to je već stvar čitanja...ili učitavanja :) ).

Departures (Okuribito 2008)
http://www.imdb.com/title/tt1069238/

Japanski.
Drama.

Mladić shvata da nije dovoljno talentovan da svira čelo i vraća se u selo gde se zapošljava u pogrebnom preduzeću na "pakovanju" leševa u sanaduk. Krije od žene novi posao. Ona kad saznaje kojim poslom se bavi postavlja mu ultimatum ili da da otkaz ili će ga ostaviti......

Nije loš film. Malo spor, ali mu to i daje neki šmek.

Die Stille nach dem Schuß ili The legend of Rita http://www.imdb.com/title/tt0234805/
Socijalistički pokret u Zapadnoj Nemačkoj 70-ih godina koji je stvorio neke terorističke organizacije. Rita Vogt je članica jedne od njih. Film prati njenu aktivnost u organizaciji i u ilegali na teritoriji Istočne Nemačke, njene emotivne veze i sasvim suptilnu političku filozofiju, kroz par dijaloga. Ipak, okruženje u kom deluje Ritina priča je nosilac te filozofije, ono je romantično opravdanje i simpatija prema idealizmu socijalista-terorista sa tla kapitalističke BRD i kritika socijalizma u praksi kroz realnost socijalističke DDR.
Rita do kraja ostaje verna svom političkom opredeljenju a njen govor pred radnicama fabrike na tlu DDR, nakon pada berlinskog zida, sa današnje tačke gledišta deluje proročki i svakako na pravi način razumljivo samo drugim bivšim socijalističkim zemljama.

Zanimljiv film, ali dosta razvodnjen. Nedostajalo mi je više političkog a manje ličnog, ali da je tako, film bi verovatno izgubio deo svoje vrednosti i postao otvoreno aktivistički. Ovako se svodi na lični nivo, lični doživljaj politike jednog vremena sa tendencijom suptilnog aktivizma (ali to je već stvar čitanja...ili učitavanja :) ).

Делује интересантно.
Да се ја питам, још би тај зид био тамо, само знатно ојачан хахаха

Departures (Okuribito 2008)
http://www.imdb.com/title/tt1069238/

Japanski.
Drama.

Mladić shvata da nije dovoljno talentovan da svira čelo i vraća se u selo gde se zapošljava u pogrebnom preduzeću na "pakovanju" leševa u sanaduk. Krije od žene novi posao. Ona kad saznaje kojim poslom se bavi postavlja mu ultimatum ili da da otkaz ili će ga ostaviti......

Nije loš film. Malo spor, ali mu to i daje neki šmek.

Od mene preporuka!

Zdravo ljudi. Moze li neko da mi preporuci neki film koji je slican filmovima Kuca letecih bodeza, Ana i kralj, Memoari jedne gejse, Poslednji samuraj itd. Da bude neka poluakcija i drama mesano :). Hvala

Najtoplija preporuka

http://www.imdb.com/title/tt0351817/

Ovaj film je inace meni ovde na forumu neko preporucio, ja odgledao i odusevio se, tako da samo prenosim mudrost dalje :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back