Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tokarev (2014)

http://www.imdb.com/title/tt2401807/

ovo u romanu bi bio extra triler. prica je sasvim ok. sudbina se ne moze izbeci, a osveta...nije osveta ako se svetis pogresnoj osobi, a klatno moze da se vrati. doduse film je nesto manje dinamican, uverljiv i ponekad kao da fali deo scene i slicno. ja ovo mogu da odgledam zato sto volim dobre price

nikolas kejdz je nikolas kejdz. odradio je , trudio se, mozda namerno ne dominira ekranom kao stalone u placenicima 3. ima tu donju usnu isturenu? mozda je to deo ulaska u karatker. meni ne znaci bas.

sve u svemu 5.5/10. ko ne pogleda nije izgubio nista

nikolas kejdz je nikolas kejdz je......shajt!
onako, usputno

• Podržavam
Reactions: 27E
Chinesisches Roulette

Chinese_Roulette,_film_poster.jpg

Napeta psihološka drama R.M.Fasbindera, višestruko simbolična i, bar što se mene tiče, nakon prvog gledanja još uvek ne sasvim dekodirana.
Bogati bračni par srednjih godina živi sa kćerkom invalidom i njenom nemom dadiljom. Pod izgovorom poslovnog puta, oboje se sastaju sa svojim ljubavnicima i odlaze u dvorac na selu. Dvorac održavaju zlokobna kućepaziteljka i njen androgini sin filozof. Muž i njegova ljubavnica zatiču ženu i njenog ljubavnika na delu. Spontano prevazilaze situaciju i odlučuju da tu i ostanu, ali se uskoro u dvorcu pojavljuje i njihova kćerka s dadiljom, što dovodi do kulminacije. Dinamika odnosa među likovima genijalno je psihološki osenčena i kamera to savršeno prati. Brojne su reminiscencije na nacizam,a postoje momenti koje nisam uspeo sebi da rasvetlim ni nakon gledanja filma. Mogla bi se analizirati simbolika imena likova, funkcija odsustva dijaloga (neki od likova su potpuno lišeni mogućnosti govora, ali i drugih čula) i uopšte, verujem da bi se novim gledanjima dodatno kristalisao smisao filma. Zasad, reč je o remek-delu gde ništa nije prepušteno slučaju i gde svaki vizuelni i scenaristički detalj vodi ka jednom. Roditeljstvo, brak i preljuba su okvirne teme koje otvaraju i zatvaraju priču, motivi na kojima se realuzuje ostatak radnje, ali u dinamici tih odnosa često javljaju i motivi koji referišu na fašističku ideologiju.

Voleo bih kada bi neko pogledao (ili ako je već gledao), pa da eventualno prodiskutujemo o stvarima koje su mi ostale nejasne.

ocena 5/5

Poslednja izmena:
The Good Heart (2009)

the_good_heart-8982245-frntl.jpg

The Good Heart je francuski nezavisni film koji je napisao i režirao Dagur Kari, a sa Brajanom Koksom i Polom Danom u glavnim ulogama. Debitovao je 2009. godine na internacionalnom filmskom festivalu u Torontu. Žak (Brajan Koks), barmen preke naravi, doživljava srcani udar. Mladi beskucnik po imenu Lukas (Pol Dano) ne uspeva u pokušaju samoubistva. Njih dvojica dele sobu u bolnici. Dolaze do dogovora da Lukas može da odsedne u baru i da ce ga Žak poducavati da bi jednog dana postao njegov naslednik.

Film sa dušom.

5

The Good Heart (2009)

The Good Heart je francuski nezavisni film koji je napisao i režirao Dagur Kari, a sa Brajanom Koksom i Polom Danom u glavnim ulogama. Debitovao je 2009. godine na internacionalnom filmskom festivalu u Torontu. Žak (Brajan Koks), barmen preke naravi, doživljava srcani udar. Mladi beskucnik po imenu Lukas (Pol Dano) ne uspeva u pokušaju samoubistva. Njih dvojica dele sobu u bolnici. Dolaze do dogovora da Lukas može da odsedne u baru i da ce ga Žak poducavati da bi jednog dana postao njegov naslednik.

Film sa dušom.

5

OK. U tri sekunde odlučih i da ga skinem, nađoh ga na torrentima i skinuh prevod.....

The Good Heart (2009)

Film sa dušom.

5

5 od koliko? :D

pogledah Under the skin http://www.imdb.com/title/tt1441395/ na pola umalo da se uspavam, pa sam stopirala, malo zatvorila oči, pa se onda trgla i ipak nastavila. Ovo ne znači da je loš film (to još ne mogu da ocenim) samo je užasno spor.
Ima seksualnog naboja, kako i ne bi (da ne citiram Rahelu Ferari)... naravno nije samo to, nego golotinja u kombinaciji s mračnom atmosferom (ko je škorpija u horoskopu, na to ima da otkine).
Ovako je reklo bi se neka metafora, ali me mrzelo da guglam, a još više da razmišljam... ko je dokon, neka se upusti u avanturu :) ne zaboraviti da svaki čestiti sci-fi krije neku socijalnu tematiku.

Dvojina http://www.imdb.com/title/tt2917916/ slovenačko danska koprodukcija, mada se uglavnom priča na engleskom, što mi je pomoglo da bar nešto razumem. Ipak verujem da sam razumela sasvim dovoljno za ocenu da je reč o vrlo glupom filmu sa solidnom finoćom kadrova (ništa art kao u Under the skin, nego onako, neki lep slovenački grad, Ljubljana verovatno). Elem, zbog vremenskih neprilika, avion iz Danske ka Grčkoj biva prizemljen u Sloveniji. Dankinja Iben upoznaje Slovenkinju Tinu koja prevozi putnike sa aerodroma do hotela. Dve usamljene devojke započinju zajedničku šetnju kroz mesečinom okupanu Ljubljanu (ala kakim), vode neke glupave dijaloge na engleskom, a sve ono što skrivaju od sveta jedna drugoj govore na svom jeziku. I nit one razumeju jedna drugu, nit ih ja razumeh.

The way he looks http://www.imdb.com/title/tt1702014/ brazilski tinejdžerski filmić o slepom dečaku koji se zaljubljuje u pridošlicu u odeljenje. Pretpostavljam da je sladak šrednjoškolcima.

Albert Nobbs http://www.imdb.com/title/tt1602098/ Film Rodriga Garsije, čiji Nine lives nikako da pogledam.. Sjajna glumačka ekipa, Glen Klouz, Dženet Mektir, Mija Vašikovska, Marija Dojl Kenedi.. Dešava se u Dablinu, negde potkraj 19. veka, gde žena prerušena u konobara Alberta Nobsa pokušava da se konačno ostvari u idealu kapitalizma, tj. da počne samostalni biznis i po prvi put stekne nezavisnost.. možda konačno i da opet bude žena?
Svakako najveća vrednost filma su ove sjajne žene koje ne treba propustiti gledati na istom mestu :) a priča... šta znam, poenta je ok, ali nije sad neko remek delo, možda je na momente i patetičan, a možda se drugačije nije ni moglo ispričati (Dr. Holloran: Dear Jesus, I don't know what makes people live such miserable lives).

Dare Mo Shiranai aka Nobody Knows 2004
http://www.imdb.com/title/tt0408664/

Japanski.
Drama.
Razvedena majka ostavlja petoro maloletne dece u stanu da se staraju sami o sebi beznake da će se ikada vratiti. Deca imaju različite očeve, ne idu u školu, i uskoro ostaju bez ikakvog novca i socijalne pomoći.....

Nije loš zas ljubitelje teških drama, možda malo više razvučen, ali možda sa namerom.

Jel gledao neko sinoc na RTS Staljingrad?
stalingrad-original.jpg

U proleće 1942. godine nemačke trupe napreduju ka unutrašnjosti Sovjetskog Saveza na putu do Staljingrada.
Veoma loše procenivši izdržljivost Crvene armije, Hitler je uveren da će grad biti osvojen pre početka zime.
Neadekvatno obučeni i s nedovoljno hrane, pripadnici nacističkih trupa se bukvalno smrzavaju i umiru od gladi, a vođe su ih u velikom broju napustile. Za vojnike Frica, Hansa, Roloa i Ge-Gea borba za život tek počinje.
Pucnjava i bombe su samo deo ovog pakla; Većina ovih vojnika će izgubiti bitku protiv gladi i zime. Film prikazuje prekretnicu u Drugom svetskom ratu kao grupnu horor scenu u kojoj je prosečni nemački vojnik bio žrtva nacističkog zla koliko i sovjetski narod.

Jel gledao neko sinoc na RTS Staljingrad?
Pogledajte prilog 337303
U proleće 1942. godine nemačke trupe napreduju ka unutrašnjosti Sovjetskog Saveza na putu do Staljingrada.
Veoma loše procenivši izdržljivost Crvene armije, Hitler je uveren da će grad biti osvojen pre početka zime.
Neadekvatno obučeni i s nedovoljno hrane, pripadnici nacističkih trupa se bukvalno smrzavaju i umiru od gladi, a vođe su ih u velikom broju napustile. Za vojnike Frica, Hansa, Roloa i Ge-Gea borba za život tek počinje.
Pucnjava i bombe su samo deo ovog pakla; Većina ovih vojnika će izgubiti bitku protiv gladi i zime. Film prikazuje prekretnicu u Drugom svetskom ratu kao grupnu horor scenu u kojoj je prosečni nemački vojnik bio žrtva nacističkog zla koliko i sovjetski narod.

Film je odličan, ali ne, nije prosečan Nemac bio žrtva nacističkog zla, ni blizu koliko ruski ili srpski narod. Znam da su takve budalaštine sad moderne za plasman, ali to je notorna neistina. To je nešto kao Hrvati i ustaše. I pre i posle nacizma, Nemačka vodi sličnu politiku koja je na istoj liniji prema slovenskim, pravoslavnim narodima.

Uh, taj Staljingrad mi je tolko nepodnošljiv bio. Neke Švabe se smrzavaju i gladuju na ruskoj zimi, ko bajagi zalutali tamo, nisu znali đe su pošli, bili su indoktrinirani, sve familijarni ljudi s malom đecom... Ma, puče mi jeleče za njih i treba da pocrkaju; odvratna zamena uloga, zabole me za njihovu ljudsku priču ko i za one bilmeze ovisne o akciji iz Hurt Locker-a; neki konteksti su preširoki da bi bili podložni relativizaciji kroz promenu ugla. Možda za 500 godina.

Antonia's line http://www.imdb.com/title/tt0112379/
super filmić :)
za žene.
i emancipovane muškarce :p

Antonia sa ćerkom Danielle dolazi u svoje rodno selo, da provede uz majku njene poslednje dane, neposredno posle rata (a ratovi su muške igre...). Život se nastavlja, njihova zajednica raste, Danielle dobija ćerku, i njena ćerka dobija ćerku, tu su još neke žene sa svojim muškarcima (ili bez njih) i svojom decom itd itd... U principu je ovo priča o životu (a u nastanku ljudskog života kreativna uloga žene je dominantna), jednostavna, bez mnogo ulepšavanja, na momente komična, na momente izrazito tragična, kao i život uostalom. To je i priča o smrti, ali samo kao delu životu, velikom finalu :) Na imdb u opisu pišu "zloglasne" reči matrijarhat i feminizam :lol: ali ne plašite se, nije ovo film samo o ženama, niti film sa samo negativnim muškim likovima (centralni negativac jeste muškarac-silovatelj, ali ko ima problem sa tim, što neko reče, onda ima problem sa realnošću). Muškarci jesu sporedne uloge, kao što su i žene u velikom broju muških filmova, ali su sastavni deo i filma i života, neki obrazovani i inteligentni, neki neuki ili ludi, kao i žene uostalom.
Naravno, sve ovo se može čitati i drugačije, mogu isploviti radikalni stavovi i sa muške i sa ženske strane, ali način na koji je ova priča prezentirana mislim da ne ostavlja mesta takvim stavovima.

Uh, taj Staljingrad mi je tolko nepodnošljiv bio. Neke Švabe se smrzavaju i gladuju na ruskoj zimi, ko bajagi zalutali tamo, nisu znali đe su pošli, bili su indoktrinirani, sve familijarni ljudi s malom đecom... Ma, puče mi jeleče za njih i treba da pocrkaju; odvratna zamena uloga, zabole me za njihovu ljudsku priču ko i za one bilmeze ovisne o akciji iz Hurt Locker-a; neki konteksti su preširoki da bi bili podložni relativizaciji kroz promenu ugla. Možda za 500 godina.

Да, истина. Тих бестидних покушаја, изазивања емпатије над мучном судбином агресора, изједначавања агресора и жртве, као и осталих замена теза, попут стварних узрока рата, данас имамо на тоне. Еј, 9. Мај, па дан Европе, у којем главну улогу имају Немци. Провидно и бесрамно. Или сутра, да холивуд сними ффилм о Милосрдном анђелу и ,,страхотама" које су преживели они пилоти које смо заробили.

Но, мени је филм био добар, јер сам га схватио на неки други начин. Ти војници у мени нису изазвали никакво саосећање. Тако ми је и Ремаркова књига, На западу ништа ново, била сјајна иако писана из угла немачког војника из Првог светског рата...

Prikazano je realno stradanje obe strane sad što se tebi to ne sviđa jer ne voliš Nemce to je ipak samo tvoj ugao...;)

Dobro brate smiri se vidim da si uzbuđen u poslednjih 5,6 poruka što bi rekli ameri ''chill''...:mrgreen:

Ја сам увек узбуђен кад се пише, чита, мисли о Немцима. Ипак су то велики пријатељи Срба и свега српскога, и ја не могу мимо тог вишевековног осећаја неке заштите и космичке правде, којом смо попут пупчане врпце, повезани са њима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back