Počivali u miru (2012) - Pre nekoliko dana sam pročitao da su amerikanci otkupili prava na koncept jedne hrvatske serije pa rekoh da vidim šta su to braća Hrvati smislili tako originalno glupo. Odem na onaj dezinformator IMDB kad tamo ocena 8.7, ajde-de, vidi čuda još Miodrag Krivokapić glumi glavnu ulogu a on je najveća lafčina. Kad sam bio mali i gledao onu seriju Gore-Dole gde je on briljirao, naježio bih se, ali dobro tad sam bio podložan ježenju, takvo vreme bilo.
Radnja ide ovako: Lucija Car je ambiciozna ali neiskusna novinarka koja želi da istraži sudbine ljudi sahranjenih na zatvorskom groblju. U svemu joj pomaže penzionisani zatvorski čuvar i oni tako odmotavaju sudbinu po sudbinu, epizodu za epizodom.
Nema šta, serija IZGLEDA svetski, skupa produkcija i šminka pa pomisliš možda je rođena s tim. Al nije, već se folira da liči na skandinavske noire i američke CSIjeve, i to odlično radi. Scenario je solidan, klišeiziran tamo gde treba pošto se radi o žanru, a teme su lokalne, u jednoj priči se čak na pošten način polemiše o "srpskom pitanju". Serija će vam sigurno držati pažnju zbog činjenice sa je svaka epizoda za sebe a to je i mač sa dve oštrice pošto je kvalitet priča neujednačen i upada se u jednu dosadnu motoriku ako se gleda više epizoda zaredom. Ipak, nakon što sam odgledao polovinu sezone mogu reći da se radi o dramskoj seriji koja spada u sam vrh ponude u regionu u ovom veku. Pa sad, nekom je to dosta, nekome premalo.
Za divno čudo, imajući u vidu talenat Hrvata za glumu, nije baš totalni smehotres i čitanje teksta sa idiota. Judita Franković u glavnoj ulozi je vrlo šarmantna i draga i pristupačna, i moglo bi joj se udvarati ako baš taj dan nemaš herpes. To su najbolje glumice, one znaju male sise pretvoriti u vrlinu. O Krivokapiću neču trošiti reči. Bard (jel se tako kaže?).
Ako niste totalno alergični na USA estetiku i HRV dijalektiku, pogledajte ovo. Ako jeste, opet pogledajte. Vrag bi znao šta nas tera na čačkamo bolna mesta.
http://www.imdb.com/title/tt2324587/
Ocena: 7