Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Captain Philips [2013]
http://www.imdb.com/title/tt1535109/

Po istinitoj priči, akcioni.

Pirati otimaju Američki teretni brod u vodama Somalije. Kapetan sa posadom se bori da povrati komandu nad brodom, ali ga pirati kidnapuju.

Nije moj omiljen žanr (akcioni), ali film je OK, ako se zanemari činjenica da Ameri po ko zna koji put spašavaju svet od svih mogućih zala i nedaća.... Šta li bi smo svi mi na svetu bez njih?! Hvala im što postoje..... :mrgreen:

Odd Man Out (1947) - 6/10
Čudan kako naslov kaže, ima nekih digresija u drugoj polovini koje film čine dosadnijim za praćenje,
s druge strane Polanski, koje je ovde sigurno u manjini, smatra film superioirnijim od režiserovog najpoznatijeg Treći Čovek.
Mogu se videti kadrovi potere kasnije usavršeni u Trećem Čoveku.

Odd Man Out
bscap0002.jpg

bscap0003 (2).jpg

Treći Čovek
18.jpg

third man 17.jpg

PDVD_002.jpg

Kako su me ukrali Nemci
Slučajno naleteh na ovaj film, pa rekoh da ga opet pogledam, jer sam ga prvi put, gledao uz ometanja i na preskoke. Tada mi se učinilo da je film jadan, ali rekoh sebi, možda sam bio prestrog. Nisam!!!

Film sadrži neverovatnu količinu humanizacije nemačkog okupatora, koji je predstavljen potpuno superiorno u odnosu na divlje domaće stanovništvo. Superiorno na svim nivoima, kulturnom, moralnom, ljudskom, fizičkom. Taj nemački oficir je jedna ljudska gromada, lepuškasti plavokrvni arijevac koji se u slobodno vreme opušta uz klasičnu muziku, svira klavir i radi tako neke, slične, intelektualne stvari, dok se ovi čačanski domoroci, kolju, biju, psuju i slično. Poseban šmek antipatije, daje, naravno i Svetozar Cvetković koji svojom dubokoumnom naracijom o smislu postojanja, zaista ubija nervne ćelije.

Mislim da je ovaj film, jedna oda beskičmenim pogledima na našu prošlost, na istoriju Balkana i jedan od brojnih filmova, koji nam sugeriše da je naša istorija, u stvari mit, te se s toga, mora redefinisati i uskladiti sa nasilnom promenom kulturnog obrasca, koja se odvija već dugi niz godina. Ne, znam, baš se nekad razočaram i zapitam, da li sam ja normalalan, kada su u pitanju te stvari oko odnosa prema istoriji, nekom nacionalnom potanju itd. Možda trebam i ja da se redefinišem i usvojim nove, evroatlantske kanone i obrasce ponašanja.

Poslednja izmena:
A bre, ti uzeo da gledas sve precenjene animee na koje drkaju americki tinejdzeri. Death Note je po meni zestoko precenjen isto, pogotovu na zapadu(odnosno kod nas).
Pogledaj filmove od Mamora Oshii-a. Jin-Roh i Ghost in the Shell. Seriju Berserk, i kasnije slobodno pitaj za savet, da ne bi opet gledao sranja koja nisu vredna vremena i nemaju nikakvu umetnicku vrednost.
Ne citaj recenzije animea na internetu i ne obracaj paznju na ocene. Vecina anime fanova su idioti koji nisu u zivotu procitali knjigu ili pogledali neki film sa dubljom porukom i filozofijom.
hvala na preporukuama; ovaj berserk mjerkam vec dugo vrijeme... da da, fokusirao sam se i na imdb ocjene, i kritike drugih, to mi je nekako samo po sebi biralo sta da skidam.. Stvarno je tesko isfiltrirati kvalitet u ovolikoj kolicini svega i svacega pa pokusavam da gledam sto manje sranja... prije sam ''konzumirao'' sta mi dodje pod ruku

Kako su me ukrali Nemci
Slučajno naleteh na ovaj film, pa rekoh da ga opet pogledam, jer sam ga prvi put, gledao uz ometanja i na preskoke. Tada mi se učinilo da je film jadan, ali rekoh sebi, možda sam bio prestrog. Nisam!!!

Film sadrži neverovatnu količinu humanizacije nemačkog okupatora, koji je predstavljen potpuno superiorno u odnosu na divlje domaće stanovništvo. Superiorno na svim nivoima, kulturnom, moralnom, ljudskom, fizičkom. Taj nemački oficir je jedna ljudska gromada, lepuškasti plavokrvni arijevac koji se u slobodno vreme opušta uz klasičnu muziku, svira klavir i radi tako neke, slične, intelektualne stvari, dok se ovi čačanski domoroci, kolju, biju, psuju i slično. Poseban šmek antipatije, daje, naravno i Svetozar Cvetković koji svojom dubokoumnom naracijom o smislu postojanja, zaista ubija nervne ćelije.

Mislim da je ovaj film, jedna oda beskičmenim pogledima na našu prošlost, na istoriju Balkana i jedan od brojnih filmova, koji nam sugeriše da je naša istorija, u stvari mit, te se s toga, mora redefinisati i uskladiti sa nasilnom promenom kulturnog obrasca, koja se odvija već dugi niz godina. Ne, znam, baš se nekad razočaram i zapitam, da li sam ja normalalan, kada su u pitanju te stvari oko odnosa prema istoriji, nekom nacionalnom potanju itd. Možda trebam i ja da se redefinišem i usvojim nove, evroatlantske kanone i obrasce ponašanja.

Citala kritike, gledala film, opet citala kritike.
Ja sam samo bijedni amater, ali, ne mogu se oteti dojmu da
su i reziser i film neshvaceni.

Apropos filma, procitah nesto interesantno:

"Miloš Radivojević se ne udvara ni publici niti kritici, a ponajmanje žirijima, kako domaćim tako i inostranim; radikalnošću stilizacije odabrane tematike, koja bi svakako bila popularnija i prijemčivija u sentimentalno-patriotskoj vizuri nekog Bajića (Radoša ili Darka, svejedno), Šotre ili Bjelogrlića, Radivojević se obraća, pre svega, najužem krugu preživelih filmofila koji filmu još uvek prilaze pre svega kao filmu, a ne kao pamfletu sa eksplicitnim porukama i angažmanom. "Ni meni nije stalo do gledaoca koji nema strpljenja, koji nema osećanja," kaže ovaj reditelj u nedavnom intervjuu NIN-u i time, barem na kratke staze posmatrano, nemilosrdno odbija od sebe većinu, dok se gotovo mazohistički miri sa svojom pozicijom večitog autsajdera."

hvala na preporukuama; ovaj berserk mjerkam vec dugo vrijeme... da da, fokusirao sam se i na imdb ocjene, i kritike drugih, to mi je nekako samo po sebi biralo sta da skidam.. Stvarno je tesko isfiltrirati kvalitet u ovolikoj kolicini svega i svacega pa pokusavam da gledam sto manje sranja... prije sam ''konzumirao'' sta mi dodje pod ruku

Samo se javi za jos preporuka. Ja anime gledam periodicno vec 6 meseci i tek sam zagrebao ispod povrsine. Postoji ogroman broj sjajnih naslova, ali nekih ~95% serija su totalno ***** pravljeno za masovnu konzumaciju.

Kako su me ukrali Nemci

A, Velebite, totalno si promašio metu, a gnusno i nemerno si gađao:)
Film je iz vizure dečaka koji ima 5 godina i seća se kako je njegova majka više volela da očijuka sa drugovima iz partije a on morao da se igra sa Nemcom. To je istinita priča iz života reditelja.
Svira Nemac klavir, ne zato što je arijevac već zato što ume čovek.

Inače, film ima mane i znatno je manje uspeo nego prethodna dva Radivojevićeva remek-dela: Odbačen i Buđenje iz mrtvih.
Čovek je najveći živi srpski reditelj i ako si patriota treba tu činjenicu da uvažavaš kod analize njegovih filmova.

Poslednja izmena:
Film je iz vizure dečaka koji ima 5 godina i seća se kako je njegova majka više volela da očijuka sa drugovima iz partije a on morao da se igra sa Nemcom. To je istinita priča iz života reditelja.

Inače, film ima mane i znatno je manje uspeo nego prethodna dva Radivojevićeva remek-dela: Odbačen i Buđenje iz mrtvih.
Čovek je najveći živi srpski reditelj i ako si patriota treba tu činjenicu da uvažavaš kod analize njegovih filmova.

Well, Mr Costello,

Milos is something else!

:)

Pozz

Citala kritike, gledala film, opet citala kritike.
Ja sam samo bijedni amater, ali, ne mogu se oteti dojmu da
su i reziser i film neshvaceni.

Apropos filma, procitah nesto interesantno:

"Miloš Radivojević se ne udvara ni publici niti kritici, a ponajmanje žirijima, kako domaćim tako i inostranim; radikalnošću stilizacije odabrane tematike, koja bi svakako bila popularnija i prijemčivija u sentimentalno-patriotskoj vizuri nekog Bajića (Radoša ili Darka, svejedno), Šotre ili Bjelogrlića, Radivojević se obraća, pre svega, najužem krugu preživelih filmofila koji filmu još uvek prilaze pre svega kao filmu, a ne kao pamfletu sa eksplicitnim porukama i angažmanom. "Ni meni nije stalo do gledaoca koji nema strpljenja, koji nema osećanja," kaže ovaj reditelj u nedavnom intervjuu NIN-u i time, barem na kratke staze posmatrano, nemilosrdno odbija od sebe većinu, dok se gotovo mazohistički miri sa svojom pozicijom večitog autsajdera."

Ja sam još veći amater. Ovo i jeste mišljenje amatera, a ne profesionalnog filmskog kritičara.
Međutim, to što sam ja amater za film, ne znači da nisam u stanju da operacionalizujem neke osnovne premise ovog filma, sagledavajući ih u širem društvenom kontekstu, u kome se snimaju samo i isključivo filmovi, kontra srpske nacionalne pozicije. Ne kažem ja da treba snimati srpske propagandističke filmove, kao što to rade Hrvati i Muslimani, ali brate, ne treba ni vršiti nuždu, što neposredno, što posredno i ,,romantizovano" na celokupnu istoriju svog naroda.

Ja pozdravljam njegov pokušaj da komunicira sa preživelim filmofilima, a ne da se pravi šarada, poput onih koje rade Bajić i Bjelogrlić, ali, jednostavno ne mogu da se pomirim sa takvim prikazom okupacije, pa makar se ona nazivala i filmofilskom biblijom. Mi smo narod u krizi identiteta, i intelektualci bi morali to prepoznati i raditi na otklanjanju tih nedostataka, ali ne, mi imamo Markoviće, Paskaljeviće, Anđelkoviće, Cvejiće, Cvetkoviće, Karanovićke, i ostale likove koji koketiraju sa autošovinizmom ili su njegovi otvoreni promotori, za neku bednu crkavicu iz tamo nekog belosvetskog fonda.

Ali, dobro, kao što rekoh, moguće da sa mnom nešto ne štima...

.
Aha, ako je iz vizure dečaka, onda je sve allright...
Kada se zakuvalo u Krajini, i ja sam imao 5 godina, ali mi čika sa naočarima koji je govoril o mladoj hrvatskoj demokraciji, nekako nije ostao u tako lipom sećanju. Naprotiv, i kao dete sam znao šta se sprema i ko je ko.
Moguće je da je to, zbog toga što smo mi iz onih pasivnih krajeva, uvek nekako negativno naelektrisani, a ovi Čačani, šta će, prostodušni i smireni. Naročito, je to sećanje postalo oštro, ptotekom vremena, kada je postalo još jasnije šta je čika htio reći i na čemu je radil. Tako i onaj sitoti, mlađani, Čačanin, morao je postati svestan ko je bio onaj piano player iz njegovog detinjstva. Nekako se ne mogu oteti utisku, da ga je ta romantizacija morala prestati negde u adolescenciji, najkasnije...

Ja sam još veći amater. Ovo i jeste mišljenje amatera, a ne profesionalnog filmskog kritičara.
Međutim, to što sam ja amater za film, ne znači da nisam u stanju da operacionalizujem neke osnovne premise ovog filma, sagledavajući ih u širem društvenom kontekstu, u kome se snimaju samo i isključivo filmovi, kontra srpske nacionalne pozicije. Ne kažem ja da treba snimati srpske propagandističke filmove, kao što to rade Hrvati i Muslimani, ali brate, ne treba ni vršiti nuždu, što neposredno, što posredno i ,,romantizovano" na celokupnu istoriju svog naroda.

Ja pozdravljam njegov pokušaj da komunicira sa preživelim filmofilima, a ne da se pravi šarada, poput onih koje rade Bajić i Bjelogrlić, ali, jednostavno ne mogu da se pomirim sa takvim prikazom okupacije, pa makar se ona nazivala i filmofilskom biblijom. Mi smo narod u krizi identiteta, i intelektualci bi morali to prepoznati i raditi na otklanjanju tih nedostataka, ali ne, mi imamo Markoviće, Paskaljeviće, Anđelkoviće, Cvejiće, Cvetkoviće, Karanovićke, i ostale likove koji koketiraju sa autošovinizmom ili su njegovi otvoreni promotori, za neku bednu crkavicu iz tamo nekog belosvetskog fonda.

Ali, dobro, kao što rekoh, moguće da sa mnom nešto ne štima...

Nisu moje rijeci, samo da se zna, ali se sa rechenim slazem (u ovom kontekstu).

Ovakvim stavom se zapravo demonstrira fundamentalno nerazumijevanje apsolutno svega u ovome filmu,
pocev od njegovog naslova, preko znacenja prologa i epiloga (u kojima nikakvih Nijemaca nema) pa do funkcije
koju lik Nijemca ima u ovoj konkretnoj prici – koja uopste i ne pretenduje na ilustrovanje
jedne slikovite i bizarne epizode iz istorije, vec tu epizodu uzima samo kao polaznu tacku
za nesto mnogo univerzalnije od skucenog angazmana kojeg vecina ocekuje i jedino zeli da vidi.
Ova ogranicena vizura paradigmaticna je za ovdasnje gledaoce, vjecito zabrinute za to kako je majcica (nasa zemlja)
prikazana na filmu i da li je autor ispoljio dovoljno patriotizma u svome djelu, da li su "neprijatelji" i "domaci" pazljivo odvagani i slicno.

Sinoć posle puno godina ponovo odgledah
Rashomon 1950 720p BRRip x264

http://www.imdb.com/title/tt0042876/

Fino su ga tehnički prečistili i obradili....

Priču sad da ne prepričavam, svi su naravno već odgledali obaveznu filmsku lektiru......

Lično, reč je o ok filmu, ali nije po mom ukusu, niti mi je neki filmski fetiš ko mnogima (alfa i omega isl.)
Šta ću kad sam krivo nasađen pa se ne ložim ni na Godfather-a..... :mrgreen:

Nisu moje rijeci, samo da se zna, ali se sa rechenim slazem (u ovom kontekstu).
.

Prčkao sam malo po netu, jer sam bio uplašen da sam jedini koji je ilm doživeo na ovaj način:D, i srećom sam našao jedan sličan pogled, izvesnog Zorana Jankovića. Nisam nikad čuo za njega, ali postaviću link za tu recenziju http://www.popboks.com/article/8499

Ja ne sporim da sam večito zabrinut za to kako je majčica prikazana na filmu jer sam istraumiran umobolnim filmskim i dokumentarnim lažima na račun Srba i Srbije, te se ne mogu praviti da živim na Madagaskaru, gde se tim stvarima ne pridaje nikakav značaj. Takođe, u svim filmovima koji u svojoj osnovi imaju neki istorijski okvir, da, ja merim količinu i proporciju prikaza negativnih osobina naših i njinih. To je možda ograničenost, ali tako je, jer mi je nekako naivno da film ne posmatram i kao moćno sredstvo propagande.

Uzgred, meni je film, pre svega, bio solidno dosadan, pa onda mu teže opraštam i Cveleta kao naratora, i Nemca vrhunsku umetničku dušu itd.

Eto, razmenismo poglede...:D

@jelenco
ni ja ne mislim da je Kum najbolji film, ali mi je Rashomon među omiljenim

Kako su me ukrali Nemci

probao sam taj film da gledam ali dzabe
ja sam drmno 2 piva a onaj valjda je u glavnu ulogu jos uvek nesto drndori i sapuce
kad sam se vratio sa trece odustao sam ...

- - - - - - - - - -

Pozdrav!

Pitanje - da li je neko gledao fim Torinski konj (reditelj, Béla Tarr)?

ja nisam :rumenko:

Prčkao sam malo po netu, jer sam bio uplašen da sam jedini koji je ilm doživeo na ovaj način:D, i srećom sam našao jedan sličan pogled, izvesnog Zorana Jankovića. Nisam nikad čuo za njega, ali postaviću link za tu recenziju http://www.popboks.com/article/8499

Ja ne sporim da sam večito zabrinut za to kako je majčica prikazana na filmu jer sam istraumiran umobolnim filmskim i dokumentarnim lažima na račun Srba i Srbije, te se ne mogu praviti da živim na Madagaskaru, gde se tim stvarima ne pridaje nikakav značaj. Takođe, u svim filmovima koji u svojoj osnovi imaju neki istorijski okvir, da, ja merim količinu i proporciju prikaza negativnih osobina naših i njinih. To je možda ograničenost, ali tako je, jer mi je nekako naivno da film ne posmatram i kao moćno sredstvo propagande.

Uzgred, meni je film, pre svega, bio solidno dosadan, pa onda mu teže opraštam i Cveleta kao naratora, i Nemca vrhunsku umetničku dušu itd.

Eto, razmenismo poglede...:D

Razmijenismo.
I, mozda je najbolje tu se i zaustaviti.
:)

Pozdrav!

Pitanje - da li je neko gledao fim Torinski konj (reditelj, Béla Tarr)?

Verbal Kint ga je postavio ne mesto br.1 kada se raspravljalo o najboljim filmovima te godine. Secam se da je nedavno i All Eyes eksperimentisao s njim i Ven Sentom. Mene nista ne pitaj jer Tarove sklopke gledam iz jednog jedinog razloga - svidja mi se koreografija (+ spori su, a nista nije lepse od vremena meditativno provedenog). Ukoliko trazis preporuku, dovoljna je i ova Verbalova.

Kardašijani

Стереотипна ромска породица, само са милионима.

Шесторо деце, од којих ниједно не иде или није ишло у школу, мајка лујка која покушава да ували ћерке некоме ко ће да целу фамилију носи на грбачи цео живот, оца боли уво што су му ћерке ***** а жена лујка, сви раде за сина дебила.

Sećate li se ovog filma?
Contact.1997.
http://www.imdb.com/title/tt0118884/

Jedan od ne tako loših SF filmova, a čija se skoro celokupna radnja odigrava na zemlji....
Iz svemira dobijamo signal. Ispostavlja se da je reč o tv signalu prvih olimpijskih igara, koji je od strane inteligentncije iz svemira poslat nazad na zemlji..... U tv signalu je i skriveno uputstvo o izgradnji kapsule za put kroz svemir.....

Večeras ga odgledah ponovo, čito da se malo podsetim. Uživao sam.... Nie loše urađen film....

ja se tako smuvam sa jednu i sve super
kad sutra dan izadjem sa drustvo u neku kafancugu
i koga vidim ...ovu moju sa nekog tipa
nista ja izkuliram popijem neko pice sa drugarima
mrtav ladan ...ona nesto gleda celo vreme zbunila se
sigurno mislela da cu da napravim neki incident i da ga prebijem
a da budem iskren mogo sam sigurno iako je bio malo veci od mene
ali to nema veze ja znam neke fore sto se tice tuce
i sutra dan zvoni meni telefon kad ona ...kuka li kuka
kao e to mi je brat neki ovo ono
nista ja to otkacim odma u startu
reko kad ti je brat sto se nisi javila m
ajde ti si jedna obicna lujka i spustim slusalicu

ja se tako smuvam sa jednu i sve super
kad sutra dan izadjem sa drustvo u neku kafancugu
i koga vidim ...ovu moju sa nekog tipa
nista ja izkuliram popijem neko pice sa drugarima
mrtav ladan ...ona nesto gleda celo vreme zbunila se
sigurno mislela da cu da napravim neki incident i da ga prebijem
a da budem iskren mogo sam sigurno iako je bio malo veci od mene
ali to nema veze ja znam neke fore sto se tice tuce
i sutra dan zvoni meni telefon kad ona ...kuka li kuka
kao e to mi je brat neki ovo ono
nista ja to otkacim odma u startu
reko kad ti je brat sto se nisi javila m
ajde ti si jedna obicna lujka i spustim slusalicu
Jel pepeljarom ili ti pikslom u glavu ili borilačke vještine?
images

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back