Glint
Iskusan
- Poruka
- 5.310
Pogledajte prilog 325598
Melancholia (2011) - Mnogi smatraju da Lars von Trier godinama prodaje istu foru i uspešno održava svoju auru kontroverznog (što znači aktuelnog) autora. Ovde igra na kartu svoje depresije i globalnu pomamu smakom sveta koji eto preživesmo. Ipak, ispod tog uspešnog samoreklamerstva leži dosledna poetika i estetika koja varira u formi ali je suštinski potpuno nekomercijalna. Tako je i u ovom filmu, i nema sumnje da je ogroman broj onih koji su sebi čvrsto obećali: "Ovo mi je poslednji LVT film". No, verovatno će gledati i Nymphomaniac da vide ko tu koga i kako ****. I tako u krug. Ne možeš izbeći Lars von Triera.
Melancholia je podeljena u dve narativne celine. U prvoj polovini filma gledamo monotone scene sa venčanja jedne depresivne devojke a u drugoj polovini narastajući strah njene sestre da će se dogoditi smak sveta. Film "toka svesti", mogli bi ga tako slobodnije klasifikovati.
Moj krajnji utisak je veoma pozitivan iako me dramska struktura nije ni malo ubedila. Pamtim samo onu predivnu žutu svetlost koja dominira celim filmom. Direkt u podsvest me udarila Melanholija, za mane je ovo film o nečemu potpuno levom i predivnom. 8,5
Lijepo receno, sazheto.

Lars snima kontemplativne tragedije koje nemaju ambiciju da vam prikazuju laznu sliku svijeta.
On jednostavno svojim filmovima zeli da uznemiri gledaoca i da ga podstakne na razmisljanje.
Ko zna, mozda je takav njegov pogled na svijet prouzrokovan hladnim, dugim i mracnim nordijskim zimama,
ali prije ce biti da je u pitanju njegova duboka dusevna ranjivost.
Charlotte Gainsbourg je fenomenalna u filmu, a i Kirsten Dunst je odlicna u ulozi depresivne i melanholicne zene.
Poslednja izmena:

dodje mi da placem