Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
God Bless America (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1912398/
god_bless_america.jpg

Pravo osvjezenje.
Kritika americkog drustva, ni manje ni vise nego iz Amerike.
Prikaz funkcionisanja amer.porodice, djece, zdravstva (kultna scena je kada gl.liku otkriju tumor na mozgu,obavezno pogledati),prikaz sebicnog, bezosjecajnog drustva, zelkje za slavom, mnogo mnogo toga. Prikazano sve na neamericki, nesablonski nacin, uz uvjerljivu glumu, i dobru dozu crnog humora. Izvanredan prikaz. Preporuka velika.
9/10

God Bless America (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1912398/
god_bless_america.jpg

Pravo osvjezenje.
Kritika americkog drustva, ni manje ni vise nego iz Amerike.
Prikaz funkcionisanja amer.porodice, djece, zdravstva (kultna scena je kada gl.liku otkriju tumor na mozgu,obavezno pogledati),prikaz sebicnog, bezosjecajnog drustva, zelkje za slavom, mnogo mnogo toga. Prikazano sve na neamericki, nesablonski nacin, uz uvjerljivu glumu, i dobru dozu crnog humora. Izvanredan prikaz. Preporuka velika.
9/10
!!! :heart: jedna od drazih mi crnih komedija. iz top 5.
+ najsjajniji moguci soundtrack.
svi smo mi Frenk... dok je trajala farma, cesto sam gledala ovaj film i padala u iskusenje :lol:
i Marej sjajan.

i poenta- ne mozes protiv njih, vise ih je, sjebace te na kraju. mada, da je vise frenkova... :whistling:

Poslednja izmena:
Thunderheart.jpg

Odličan stari iz devedesetih...Kilmer razbija a poseban kuriozitet je to što je i sam delom indijanos...Film koji dosta realno govori i o dobrim i o lošim stranama indijanske zajednice u US a takvi su retki...I ostali deo ekipe je ODLIČAN, film koji treba gledati više puta 11/10

http://www.imdb.com/title/tt1531901/?ref_=sr_5
Byzantium, britanski vampirski. U suštini je poprilično spor, koristi retrospekciju kao metod pojašnjenja, u vidu sećanja na trenutak preobraćenja i to s vremena na vreme, ubacujući te isečke u glavnu fabulu. Postoje izvesne nedoslednosti, a možda je i pogrešan prevod, nisam obratila pažnju na govor u tim trenucima i ono što mi je jako zanimljivo je što uvodi neke malo drugačije kategorije, na podlozi uobičajenih stereotipa (moraš pozvati vampira unutra i slični stereotipi). Zanimljivo je da akterke nisu ni prijateljice, ni ljubavnice, niti bilo šta drugo što smo navikli od filma o vampirima, već sasvim druga kategorija odnosa.
Nije neki film koji razduševljava, ali mi predstavlja pravo osveženja u odnosu na savremenu, uglavnom američku, varijantu tretiranja ove tematike.

I pogledala sam dva kultna filma devedesetih, sasvim drugog žanra, oba sa Đinom Geršon, Showgirls Pola Verhovena, priču koja u središtu ima provokativan ples, neka vrsta erotske drame, na momente su te erotske scene užasno smešne, glumi i Kajl MekLaklan, i Bound tada braće Vašovski, triler sa određenim elementima noir-a, više kao omaž tom žanru nego kao pokušaj da se uradi noir, i naravno posebno neobičan jer za protagonistkinje ima dve žene koje postaju ljubavnice.

Le trou
http://www.imdb.com/title/tt0054407/
Možda i najbolji film sa zatvorskom tematikom koji sam gledao, a snimljen je 1960. godine. Poseduje onaj pravi filmski šmek starih filmova, glumci su fenomenalni, vrlo dobro karakterizovani i od starta gledaoca stavljaju na svoju stranu.

Film počinje tako što u zatvorsku ćeliju sa 4 robijaša, usled renoviranja jednog zatvorskog bloka, dolazi i peti član. To je mladi, po malo naivni Gaspar, koga grupa vrlo brzo prihvata i kome saopštava svoj plan o bekstvu. On prihvata taj plan, i čini se da, čak i uživa u uzbuđenju koje sa sobom nosi jedan ovako rizičan poduhvat. Dani prolaze, a grupa smišljeno i planski, na čelu sa Rolandom, zatvorenikom veštih ruku, traži izlaz kroz zatvorske katakombe i kanalizacioni otvor. Kada su prepreke savladane i kada je sve bilo spremno za spektakularni beg, dolazi do neočekivanog obrta...

Film je obavezan za svakog filmofila.

darjeeling_limited_poster_by_storyshoes-d35dagy.png

The Darjeeling Limited (2007) - film iz 2007.g koji potpisuje moj omiljeni režiser, ili bar jedan od onih čiji rad neizmerno cenim zbog originalnosti i smelosti da se filmofilima ponudi nešto što iskače iz šablona po kojem se danas pišu scenariji i rade glupi filmovi. Naišao sam na komentar ispod ovog filma, parafraziram - da je film glup i da nije smešan..Svako ko iole prati rad Vesa Anedrsona zna da njegova komedija nije tipična, štaviše ona je toliko udaljena od one izvikane holivudske komedije, da svako ko se spremi na vulgaran dijalog i glupe fazone, da pridodam i polu-debilne likove, može da ovo nazove "smećem". Ovo nije najbolji rad pomenutog režisera, ali je izuzetno vizuelno iskustvo. Crta koja se provlači kroz sva dela ovog autora, jeste izuzetan kolorit. Žive, jarke boje, sjajni predeli..Gluma, pošto kod Andersona se zna glumačka postava (manje više) za svaki film, ni tu ne mogaše da omane. Oven Vilosn, Adrien Brodi i (ubedljivo najbolji član ovog trija) Dzejson Švarcman se nalaze u glavnim ulogama.

Ko voli rad pomenutog autora, ovo vizuelno iskustvo će mu se dopasti svakako, nije na nivou Andersonovih najvećih dostignuća u vidu - "Rushmore (1998)", "Rojal Tenenbaums (2001)" ili pak "Moonrise Kingdom (2012)", ali neće zažaliti na sat i po utrošenog vremena.Kao i u većini njegovih dela, ovde je pažnja autora stavljena na odnose, sukobe, veze u porodici.

7.5 (na 8)
darjeeling-ltd-5.jpg

Man of Steel - 7,5/10

Dobar. Medju boljim SF filmovima ove godine. Mislio sam da cu biti razocaran, ali film je sasvim ok. Jedino bih mozda zamenio glavne glumce nekim malo harizmaticnijim i poznatijim. Malo je glupo da Kostner, Krou, Lejn, Leri Fishburn i ostali budu sporednjaci, a glavni likovi takoreci anonimusi. Preporuka.

The Smurfs 2 - 6/10

Ono sto mi je mnogo pokvarilo utisak je u svakom pogledu ocajna sinhronizacija. Takodje, prve dve trecine su slicne prvom delu i nisu nesto posebno zanimljive. Poslednja trecina filma je odlicna. Brendan Gleeson je odlicno odradio posao, kao i Hank Azaria. Dok su ostali suvise drveni. Moze da se gleda, ali je jos malo od istog u odnosu na prvi deo koji je bio bolji.

@Matijašević
Ja sam od toga tvoga Veska, gledao samo Rushmore, baš očekuući neku atipičnu komediju, međutim, ono što sam video je bilo očajno i prazno, nekako mnogo mrsomudno, i na kraju sam zažalio, ali zaista zažalio, što sam ga gledao.

Jbg, redak sam kome se dopadaju njegovi radovi..:think:

- - - - - - - - - -

lost3.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0335266/?ref_=sr_1 - Izgubljeni u prevodu...režirala ga je Kopolina mala..zanimljiva drama, nije iz onog reda filmova koji se ne propuštaju, ali nije ni loš.

7/10

images

http://www.imdb.com/title/tt0367089/ - Lignja i kit...Drame gledam ovih dana, iako silno želim da ih se rešim..Film se prvenstveno okreće problemu u porodici, a vezanom za razvod i priklanjanje dece ka jednom od roditelja..Moglo je malo bolje da se odradi, ali isto kao i gore pomenuti naslov - nije loš.

7/10

Poslednja izmena:
main.php

Prica o dva kidnapera ( Kevin Bejkon i Kortni Lav ) koji se bave otmicama dece bogatih roditelja,ne bi li izvukli novac od njih.Bejkon cuva obicno zenu,Kortni muza,a treci covek dete.Ukoliko sve prodje kako treba,kad uzmu novac,vracaju dete.Tako jednog dana kidnapuju malu Ebi ( Dakota Fening ) koja boluje od astme.Ono sto razlikuje ovu otmicu od svih drugih,jeste sto motiv nije samo novac,vec i nesto drugo.Mogu reci da je kao vecina americkih trilera i ovaj dinamican,ima malo tu dozu tenzije,ali sta znam,nije me nesto oduvao,ok je,ali nista vise od toga.Slabija 7/10

Byzantium - 7,5/10

Jedan od boljih vampirskih filmova u poslednjih 10 godina. Ne toliko dobar kao Let the Right One In ili toliko mastovit kao Perfect Creature, ali dovoljno dobar za preporuku.

Pozitivne stvari: dobra rezija Neil Jordana - atmosfera, fotografija, vizuelni dozivljaj je na mestu. Nekoliko engleskih glumaca koje volim da gledam Gemma Arterton i Daniel Mays, ovo je Gemmina najbolja uloga do sada. Ideje koje nisu standardne, ali nisu bas ni ekstremne kao Perfect Creature, ali su bar nesto novo u odnosu na ono na sta smo navikli.

Negativne stvari: kao i svi danasnji filmovi i ovaj traje previse, da je pola sata kraci to bi bilo sasvim ok. Saoirse Ronan amerikanka koja je zalutala u ovaj engleski film. De facto svaki film koji sam gledao sa Saoirse je bio ok, ali me nikada nije odusevila kao glumica, a posebno je za ovu ulogu bila potrebna glumica sa malo vise talenta. Kraj su malo zeznuli.

Preporuka :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back