Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dance, Girl, Dance
dance-girl-dance-movie-poster-1940-1010687478.jpg

Au, kakav je ovo film! Toliko toga upakovano u lake elemente komedije i mjuzikla. Ovaj film je nešto drugačije, nešto posebno iz "golden age" Holivuda, nešto što nije namenjeno pukoj komercijali i uživanju, iako neprestano govori o tome.

Doroti Arzner, pionir među ženskim režiserima i jedina žena režiser zlatne ere Holivuda u periodu od dvadesetih do četrdesetih godina prošlog veka, ovim filmom učinila je toliko toga. Darovala nam je film oštrih suprotnosti, suptilne kritike, a s vremena na vreme i gromoglasnog urlika uniženih i skrajnutih sa scene na kojoj prolazi samo jeftina roba za zabavu. Sukobila je na istom prostoru jeftini seksipil i uzvišenu lepotu, muško i žensko viđenje sveta, balet i burlesku, a sve to upakovala u komediju, šaljivu predstavu (burlesku) čiji smeh isijava oštru kritiku potrošačkog mentaliteta i otvara prostor za istinsku umetnost (balet). Ovaj film je i kritika društva i kritika same filmske umetnosti Holivuda u zlatnoj eri, kao i suptilna kritika muške dominantne pozicije u kojoj za žene ostaje mesto samo za laku zabavu i smeh. Kao prva žena režiser u Holivudu, mislim da je Doroti dobro znala o čemu govori :)

Centralni glumački dvojac je tandem sjajnih devojaka - izuzetna Morin O' Hara, tada dvadesetogodišnjakinja, koja će docnije postati Kraljica Technicolora i Lusil Bol, poznatija kao zvezda tv šoua, ali izvanredna u ovom filmu.

Izbegavam da dajem filmovima ocene, ali ovaj zaslužuje i više od 10 :)

Poslednja izmena:
ResurrectedDVDcover.jpg

"That is not dead which can eternal lie,And with strange aeons even death may die."
Blast form the past, remekdelo...Ovo sam gledao kao klinac sa 12 godina i pošteno mi je uteralo strah u kosti...Gledao sam ga posle nekoliko puta, ali već duugo nisam, možda i nekih 10 godina...I moram priznati da je creeepy kao i kada sam ga prvog dana gledao...Odličan ekranizacija ''Čarlsa Dextera Vorda'', sa izmenama, ali one nekako ne smetaju već se utapaju u sveopšti dobar utisak...Pravi film za ovo vreem, xexe ja biram atmosferu, vlažno i kišovito...Odlične lokacije, što je jako važno za ''lovkraftijanski'' film, posebno stara kuća sa neverovatnim podrumom, ko ne bi voleo to da ima:lol: Glumačka ekipa, mala ali odabrana, dokaz da bez ijednog ''poznatog'' imena može da se napravi dar mar, i film koji te vuče da mu se vratiš ''from time to time''...:D 11/10

http://3.***************/_cEHOAlvTSdI/TQHT-b8ePdI/AAAAAAAADBA/Bmi4PwCUG_I/s1600/serpico.jpg
Serpico (1973)
Rijec je o filmu sa zanimljivom temom korupcije u policiji, intrigantnim glavnim likom, idealistom Serpikom, koga briljantno glumi Al Pacino, lijepom fotografijom 70ih, reziran od strane mastera Sidney Lumeta, i sve to, istinita prica i mocna poruka. Scenari oje pisao meni drag Waldo Salt ,al prosto mu bilo, film je dosadan i vjerovatno najdosadniji Lumetov film koji pogledah. I to kaze neko ko je uspio do kraja da ga poglead iz drugog puta posle godinu dana. 6/10

Poslednja izmena:
Los lunes al sol

U zadnje vreme skoro da nemam promašaja. Čak i kad se ne nadam. Ovde sam čeko dosadnjikavu dramurdu, kakve prave hipster-revolucionari roneć suze nad sudbom kletom radničke klase. Ipak je uspeh proizvesti empatiju prema nezaposlenima prvog sveta kod nekog iz zemlje trećeg, a ovde te je briga za te likove, kvalitet koji filmovi retko više umeju da proizvedu. I začudo, film tako dobro vozi da ni sekunde nije dosadan. 4+/5.

I da, iako se u taj aspekt ne razumem mnogo, al' znam šta mi se sviđa, što kažu nadmeni glupaci, prelepa fotografija. Filmove iz ove decenije ću verovatno u celosti da preskočim samo zbog toga. Niko bre više (i sad prelazim granicu i postajem moralno-panični penzioner, što ne znači da nisam u pravu) ne zna da uslika doba dana. Podne sve nešto zamućeno, narandžasto, ko mrenu na očima da imam, noći opet zelene ili CGI-crne. Šta se dogodilo sa filmskom tehnikom? Šta nam rade ti zli ljudi?

Poslednja izmena:
Los lunes al sol

U zadnje vreme skoro da nemam promašaja. Čak i kad se ne nadam. Ovde sam čeko dosadnjikavu dramurdu, kakve prave hipster-revolucionari roneć suze nad sudbom kletom radničke klase. Ipak je uspeh proizvesti empatiju prema nezaposlenima prvog sveta kod nekog iz zemlje trećeg, a ovde te je briga za te likove, kvalitet koji filmovi retko više umeju da proizvedu. I začudo, film tako dobro vozi da ni sekunde nije dosadan. 4+/5.
'Oće to kod filmova sa Tosarom. Svi liče na "dramurde", i budu filmčine na kraju... Mene je kupio ulogom Malamadrea u Celda 211 skroz, onda sam pogledala sve njegove filmove u cugu. I ovaj mu je jedan od boljih. (y)

Los lunes al sol

I da, iako se u taj aspekt ne razumem mnogo, al' znam šta mi se sviđa, što kažu nadmeni glupaci, prelepa fotografija. Filmove iz ove decenije ću verovatno u celosti da preskočim samo zbog toga. Niko bre više (i sad prelazim granicu i postajem moralno-panični penzioner, što ne znači da nisam u pravu) ne zna da uslika doba dana. Podne sve nešto zamućeno, narandžasto, ko mrenu na očima da imam, noći opet zelene ili CGI-crne. Šta se dogodilo sa filmskom tehnikom? Šta nam rade ti zli ljudi?
Jedan od mojih Top 10 filmova. Bardem u možda i najboljoj ulozi u karijeri.

pogledah Europa Fon Trira. Ovo je u suštini prvi Trirov film koji gledam.. Sećam se da sam počela Melanholiju da gledam kad su na tv bile festove premijere, ali ne znam zašto sam prekinula..
Evropa je sniman pretežno u crno beloj tehnici, što mi se generalno ne sviđa kod modernih filmova. Kad sam počela da gledam Odisejev pogled Angelopulosa narogušila sam se na prvi kadar koji je upravo bio crno beli :) Međutim, Evropi nekako pristaje upravo ova tehnika jer plot ima tu blagu notu noira pa su senke neophodne :) možda je mogao i bez toga da bude sjajan film, no to nikad nećemo saznati :)
Generalno mi se dopao. Čula sam da je Trir poprilično mučan za gledanje, a da je upravo Evropa jedan od onih manje mučnih filmova. Mada, poslednje scene su bile jezive al na jedan estetski izuzetan način.
Delovi sa naracijom i hipnozom su takođe fenomenalni. A i sama radnja je zanimljiva, psihološki naboj i moralna pitanja koja pokreće.
Preporuka ako neko nije gledao :)

Što se tiče Alise, meni je ta Bartonova malo... prešarena i očekivala sam više, da će biti nekako drugačije, ne znam ni sama. Ipak zaslužuje više od 6.5, i Barton je OK generalno.
Ovo mi je najdraža i najoriginalnija Alisa :heart:
http://www.imdb.com/title/tt0095715/ Gospodin Švankmajer :heart:

Što se Trira tiče, gledala sam ga dosta, i meni baš Melanholija nije legla, a ostali manje- više da. Verujem da je do mene, da nisam mogla da se skoncentrišem, definitivno nije film za kad si depresivan :)

Ukačio nekoliko solidnih filmova

- The Call 2013 - klasičan triler ali je zanimljiv drži pažnju ............................................................................................................ 7
- Side Effects 2013 - malo bolji triler sa preokretima ali mi se ne svidja kraj, nekako prefiše fer plej (ko je gledo svata)....................... 7
- The Raven 2012 - onako, gledljiv, ali ništa spektakularan, ko voli mrak, misterija, B klase.............................................................. 6

- - - - - - - - - -

sad sam počeo, posle evidentno, 9 godina
da gledam Saw franšizu
inače ne gotivim mnogo horore
a kraj prvog dela mi je malko glup

Nema na čemu ;)
svi njegovi filmovi su meni super, mada su neki baš teški, recimo Lunacy- inspirisan markizom de Sadom i Poom. Alice nije, ona je pravi početak za upoznavanje sa njegovim radom i stilom.
Ima jako čudnu i uvrnutu maštu, veliki idol Terija Gilijama.

kad pomenu Gilijama, nikako da pogledam Brazil, a pre sto godina sam dobila preporuke..
A Švankmajer deluje kao prava poslastica za filologe.. moraću da prosledim dalje preporuku ;)

pogledah Europa Fon Trira. Ovo je u suštini prvi Trirov film koji gledam.. Sećam se da sam počela Melanholiju da gledam kad su na tv bile festove premijere, ali ne znam zašto sam prekinula..
Evropa je sniman pretežno u crno beloj tehnici, što mi se generalno ne sviđa kod modernih filmova. Kad sam počela da gledam Odisejev pogled Angelopulosa narogušila sam se na prvi kadar koji je upravo bio crno beli :) Međutim, Evropi nekako pristaje upravo ova tehnika jer plot ima tu blagu notu noira pa su senke neophodne :) možda je mogao i bez toga da bude sjajan film, no to nikad nećemo saznati :)
Generalno mi se dopao. Čula sam da je Trir poprilično mučan za gledanje, a da je upravo Evropa jedan od onih manje mučnih filmova. Mada, poslednje scene su bile jezive al na jedan estetski izuzetan način.
Delovi sa naracijom i hipnozom su takođe fenomenalni. A i sama radnja je zanimljiva, psihološki naboj i moralna pitanja koja pokreće.
Preporuka ako neko nije gledao :)

S obzirom da delimo ljubav ka 3-IRON -u , mislim da treba da pogledaš Fon Trirove Lomeći talase i Plesač u tami. Nema direktne sličnosti, ali mislim da je isti senzibilitet potreban za gledanje ovih filmova ;) Meni su, u svakom slučaju, sva tri među omiljenim :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back