Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kind Hearts and Coronets (1949)

poster4%20Kind%20Hearts%20and%20Coronets%20Alec%20Guinness%20DVD%20Review.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0041546/

Film koji je podelio moje utiske: sa jedne strane, film mi se na prvo gledanje cini strasno razvucenim, dosadnim, pomalo naivnim i bajkovitim; a druge strane, radi se o veoma uspesnoj satiri, koja u svojoj osnovi ima makijavelizam, u svom najdrasticnijem obliku, uz veoma vesto kreiran glavni lik, koji jeste psiho, ali ga reditelj predstavlja tako da publika u isto vreme saoseca sa njim i njegovom sudbinom...

Sve ta "rediteljska manipulacija" publikom kulminira na kraju filma, u zavrsnoj sceni:

kada izlazi iz cuze, a na jednoj strani ga u kociji ceka "crna udovica", kao olicenje pohlepe, beskrupuloznosti, a sa druge vojvotkinja, moralno besprekorna zena, pa se glavni lik nalazi na raskrsnici, a sa njim i publika...
U isto vreme, reditelj majstorski zavrsava film, posto je publika sa jedne strane zadovoljna sto je glavni lik izasao nevin iz cuze, ali u isto vreme i sto je napravio gresku, zbog koje moze da strada i odgovara za ucinjena nedela

Naravno, ovaj film je u svetu kinematografije ostao upamcen po Aleku Ginisu, koji je pokazao da je majstor transformacije i u ovom filmu odigrao cak 8 uloga...
Ocena: 7/10

Das letzte Schweigen (2010)

Radnja: 13-godišnja Zinika nestaje na isti dan kada je 23 godine pre toga nestala još jedna devojčica. Obe su nestale na istom mestu i na isti način. Prvi slučaj nikad nije rešen, a postavlja se pitanje zašto se ovo krivično delo ponovilo.

Triler koji u fokusu ima psihologiju ličnosti svih koji su umešani u tragičan zločin, kako detektiva koji istražuju nestanak devojčice, tako i porodice žrtava i osumnjičenih. Cilj filma nije otkrivanje ubice, pošto je isti poznat još od prve scene, već otkrivanje razloga zašto se zločin ponovio i posmatranje međusobnih interakcija i reakcija roditelja, detektiva i krivaca. Urlich je odličan u svojoj ulozi, ali film je ipak samo soldian, nije ostavio neki veći utisak, ocena 7/10.

La cara oculta (2011)

Najpre jedna napomena: Ne gledajte trajler, pošto je u njemu sadržan ogroman spoiler!!! Čak je najpametnije da ne čitate detaljan sadržaj radnje. Dovoljno je ono što piše na imdb-u: U centru filma je život dirigenta španske filharmonije nakon misterioznog nestanaka njegove devojke.

Dakle, još jedan odličan španski triler sa neočekivanim obrtom. Prva polovina filma blago dosadnjikava, sa površnim dijalozima i lošom glumom, ali se samo srce filma nalazi negde u sredini. Vredi ga dočekati. Ocena 8/10 zbog lošeg izbora glumaca, čiji su izrazi lica jednolični, a i dijalozi su mogli biti malo inteligentniji. U svakom slučaju, preporuka. Kome se bude svideo, neka pogleda i ove španske: El orfanato, El secreto de sus ojos, La piel que habito i El laberinto del fauno.

Rust and bone
http://www.imdb.com/title/tt2053425/?ref_=fn_al_tt_1
Solidan, možda i vrlo dobar film o liku bez mozga, koji sa petogodišnjim sinom dolazi kod sestre i zeta, kako bi oni preuzeli brigu o njemu i sinu, jer je sam nesposoban za život. Reč je o bivšem bokseru kome su osim bicepsa i tricepsa, ostali organi zakržljali, a naročito mozak. On se kroz život vuče bez ikakvog plana, strategije, odgovornosti. Nekako mu nalaze posao izbacivača u nekom malograđanskom noćnom klubu, i tu upoznaje jednu zgođušnu ribu sa kojom će se posle, spletom nesrećnih okolnosti, ponovo sresti. Ona je dreser nekih ogromnih ribetina, koje je čovek zarobio u bazen i od njih napravio cirkusku atrakciju. Međutim, jedna od tih nepravedno zatočenih grdosija će našoj junakinji zagorčati život, jer će je pokositi na rubu bazena i napraviti invalida od nje. Tako počinje zaplet i druženje dvoje glavnih protagonista, koje se u početku svodi samo na zadovoljavanje seksualnih nagona, i kao takvo je odlično funkcionisalo. No, žensko ko žensko, ne može da ćuti i uživa, nego naravno kreću one standardne priče tipa, pa nismo životinje, postoji nešto iznad seksa bla, bla, ne kapirajući, pri tom, da je lik kome se obraća apsolutno nesposoban za ispoljavanje bilo kakvih osećanja, tj da je ova budala sposobna samo da se mlati i pravi pizdarije...

I tako, svašta se tu izdešava. Nije loše...

Poslednja izmena:
Rust and bone
http://www.imdb.com/title/tt2053425/?ref_=fn_al_tt_1
Solidan, možda i vrlo dobar film o liku bez mozga, koji sa petogodišnjim sinom dolazi kod sestre i zeta, kako bi oni preuzeli brigu o njemu i sinu, jer je sam nesposoban za život. Reč je o bivšem bokseru kome su osim bicepsa i tricepsa, ostali organi zakržljali, a naročito mozak. On se kroz život vuče bez ikakvog plana, strategije, odgovornosti. Nekako mu nalaze posao izbacivača u nekom malograđanskom noćnom klubu, i tu upoznaje jednu zgođušnu ribu sa kojom će se posle, spletom nesrećnih okolnosti, ponovo sresti. Ona je dreser nekih ogromnih ribetina, koje je čovek zarobio u bazen i od njih napravio cirkusku atrakciju. Međutim, jedna od tih nepravedno zatočenih grdosija će našoj junakinji zagorčati život, jer će je pokositi na rubu bazena i napraviti invalida od nje. Tako počinje zaplet i druženje dvoje glavnih protagonista, koje se u početku svodi samo na zadovoljavanje seksualnih nagona, i kao takvo je odlično funkcionisalo. No, žensko ko žensko, ne može da ćuti i uživa, nego naravno kreću one standardne priče tipa, pa nismo životinje, postoji nešto iznad seksa bla, bla, ne kapirajući, pri tom, da je lik kome se obraća apsolutno nesposoban za ispoljavanje bilo kakvih osećanja, tj da je ova budala sposobna samo da se mlati i pravi pizdarije...

I tako, svašta se tu izdešava. Nije loše...

Ja se vec par nedelja pitam zasto je morao da lomi sebi prste, rizikuje zivot sina a nas drzi u neizvesnosti, kad je lepo mogao da razbije led nogom :think:

Od We need to talk about Kevin sam očekivala mnooogo više.
Sjajna Tilda, zanimljiva ideja, prekretenski realizovana.
Mršava 3/10 i hvala nebesima što nisam čitala knjigu.

Nora, pročitaj knjigu. Ne može da se uporedi sa filmom.
Mene je knjiga potpuno pomerila. Najupečatljivija knjiga koju sam pročitala godinama unazad. Film sam uzela da pogledam tek godinu dana kasnije i bio je prilično razočarenje. Sve mislim da ga ne bih razumela da nisam čitala knjigu.
Glumačka podela je odlična, gluma je odlična, ali nekako mi je nejasan i nedorečen. Ti montažerski fazoni i crvena boja, koje pominjete se meni lično ne dopadaju, ali u filmu imaju svoju svrhu.

http://3.***************/-bWoSMo2pBwM/UIHrmW414JI/AAAAAAAABmg/a7f2x4a6f20/s1600/Arbitrage-Poster_03.jpg

Sasvim solidan... 8/10

What-to-expect-when-youre-expecting.jpg

Prikazivanje razlicitih parova i kako se oni nose sa dolaskom bebe na svet.Jedni usvajaju,drugi su trudni,itd.Film je gledljiv i za preporuku samo ako vam se ne gleda apsolutno nista ultra kvalitetno i ako vam treba nesto da odmorite mozak...Za to je super,za sve van toga- ne....Glumci su svi manje vise slatki i simpaticni....
slabija 7/10

Hour of the wolf
http://www.imdb.com/title/tt0063759/?ref_=fn_al_tt_1
Depresija je veselo stanje u poređenju sa ovim Bergmanovim filmom. Na momente sam mislio da će mi um napustiti telo, iz revolta što sam mu priredio ovakvo mučenje. Nisam baš bio u raspoloženju za gledanje ovakvog filma, ali s druge strane kad se čovek može nalaziti u raspoloženju za ovako nešto? Svaki njegov film je težak i depresivan na svoj način, ali ipak mi mnogo više leži kada je manje onostran, manje metafizičan. Čitao sam jedan intervju s njim u kome je izjavio da ne gleda svoje filmove, jer su mu previše sumorni. Potpuno mu verujem!!!

Uglavnom reč je o dvoje ljudi, mužu i ženi srednjih godina, koji provode vreme na ostrvu, udaljeni od civilizacije, gde on može mirno da slika predivne pejzaže pošto je reč o vrhunskom umetniku. Već u početnim kadrovima, vidimo da njemu nisu sve ovce na broju, te da je neutavnotežen, poremećen i napet. Ona, sirotica, neverovatna Liv Ulman, ga voli onako, bezuslovno, tolerišući svaki njegov bolesni hir, provodeći besane noći s njim pošto ludak ne može noću da spava. S vremena na vreme počinju i da mu se priviđaju nekakvi ljudi, demoni, duhovi. I tako, u filmu se postavlja nekoliko filozofskih pitanja o odnosima muškarca i žene, opsesije, ljubavi, destrukcije, ludila...

Beauty 2011.
Priča o sredovečnom stolaru, ili nekakvom građevincu, šta god, oženjenom, ocu odrasle ćerke, koji vešto krije od svoje okoline svoju orijentaciju. U međuvremenu, opseda ga zaljubljenost prema prelepom mladiću za koga ostaje neizvesno kakve je orijentacije, a ta opsednutost vremenom izmiče kontroli.
U principu tužan film o jednom s**banom liku, sa izrazito uzmemirujućim scenama. Nije ocenjen nešto dobro, pretpostavljam baš zbog jedne od tih scena.
I da, sviđa mi se što nema mnogo dijaloga.

Hour of the wolf
http://www.imdb.com/title/tt0063759/?ref_=fn_al_tt_1
Depresija je veselo stanje u poređenju sa ovim Bergmanovim filmom. Na momente sam mislio da će mi um napustiti telo, iz revolta što sam mu priredio ovakvo mučenje. Nisam baš bio u raspoloženju za gledanje ovakvog filma, ali s druge strane kad se čovek može nalaziti u raspoloženju za ovako nešto? Svaki njegov film je težak i depresivan na svoj način, ali ipak mi mnogo više leži kada je manje onostran, manje metafizičan. Čitao sam jedan intervju s njim u kome je izjavio da ne gleda svoje filmove, jer su mu previše sumorni. Potpuno mu verujem!!!

Uglavnom reč je o dvoje ljudi, mužu i ženi srednjih godina, koji provode vreme na ostrvu, udaljeni od civilizacije, gde on može mirno da slika predivne pejzaže pošto je reč o vrhunskom umetniku. Već u početnim kadrovima, vidimo da njemu nisu sve ovce na broju, te da je neutavnotežen, poremećen i napet. Ona, sirotica, neverovatna Liv Ulman, ga voli onako, bezuslovno, tolerišući svaki njegov bolesni hir, provodeći besane noći s njim pošto ludak ne može noću da spava. S vremena na vreme počinju i da mu se priviđaju nekakvi ljudi, demoni, duhovi. I tako, u filmu se postavlja nekoliko filozofskih pitanja o odnosima muškarca i žene, opsesije, ljubavi, destrukcije, ludila...
Ovo zvuci toliko genijalno,a sad druge strane mozda i pretesko za gledati..

Gambit
7/10
Rimejk dobre engleske komedije i engleski humor sa odlicnim Kolinom Firtom,Alan Rikmanom i Kameron Dijaz
Braca Koen su pisala scenario

Kustos u Londonu odlucuje da se osveti svom sefu tako sto ce mu prodati laznog Monea ali za tako ensto mu je potrebna kraljica rodea u Teksasu..

GAMBIT.jpg

Spellbound (1945)
http://www.imdb.com/title/tt0038109/
v46039fkwn7.jpg

Nevidjeni smor od filma. Hickokov Psiho me je svojevremeno odusevio, ali ovaj....
Nisam mog'o vjerovat da jedan isti reditelj moze da toliko odusevi jednim filmom pa da posle nekim drugim totalno pokopa svo postovanje koje je steko prvim.
Kakva prevara od filma.
U centru zbivanja se nalazi pacijent koji je izgubio sjecanje. Na temelju toga gradi se citava misterija filma kada ga optuze da je potencijalni ubica doktora kod kojeg je i sam isao. Posto on sam se ne sjeca pa ne moze razotkriti misteriju, svi su uvjereni da je on ubica a mlada doktorica , psihoanaliticarka kod koje on dolazi jedina vjeruje da je on dobar covjek i da nije sposoban izvrsit ubistvo.
Tu krece patetika, trcanje, spasavanje njeg.glave.
Logika same price je malo je reci diskutrabilna, govore jedno drugom dragi, draga takvim tonom kao da se znaju i da su u vezi 100god a znaju se dan,dva.
Realno, ovaj film pateticne, ljubavne tematike ne zasluzuje ni ocjenu 5 , a kamol.i 7,6 na imdb.
Zasto kazem prevara? Zato sto citajuci opis filma stoji da se radi o ne znam kolko ozbiljnim stvarima, amneziji, tretmnu itd. a to je u filmu ipak sekundarna stvar.
Primarna je ljubav izmedju dvoje gl.likova.
Gluma Peka je nevvidjeno losa, najgori u filmu od svih, dok je Ingrid Bergman solidna.
Zato se kasnije Hickok bacio na saradnju sa James Stewart-om.
Da ne govorim o tome koliko je upadljivo koliko Hickok forsira Frojda i njegove termine i teorije. Danas je prosto smijesno kada uporedimo neke stvari iz filma sa realnoscu.
Nidje nikakve veze sa zivotom.
Ocena 2/10

Poslednja izmena:
Spellbound (1945)
Nidje nikakve veze sa zivotom.
Ocena 2/10

Nisam dovoljno skoro gledao film da bih mogao da argumentujem svoje neslaganje, ali u najamanju ruku - ako i nije od Hickokovih najboljih, ovo je definitivno dobar film.
A ako je Psiho jedino sto si gledao, mozda ti se Hickokova estetika ne dopada, ovaj film je u mnogim elementima rekao bih vise Hickok nego sto je to Psiho...

Murk (2005)

murk-movie-poster-2005-1020678838.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0432972/

Murk je Danski film, a već smo navikli da sa Skandinavije dolaze dobri filmovi. Ovog puta reč je o psihološkom trileru/misteriji/drami čija je većina radnje smeštena u provincijski grad koji nosi naziv Murk...Murk je ujedno i reč koja označava mrak (murk-mrak, očigledne su istorijske jezičke veze). Film počinje planom za venčanje Jakobove sestre Julije, koja je invalid, sa dobroćudnim ,,džinom'' Ankerom, kojeg je upoznala na četu... Nakon tragedije na venčanju, Jakob, koga godinama grize savest zbog sestrinog pokušaja samoubistva, počinje da sumnja da li je Anker zaista takav kakvim se predstavio....
Dvojica glavnih glumaca nose film u kome sve funkcioniše - od dijaloga, preko glume, do vizuelnih momenata, sve je na svom mestu. Iako se priča ponekad čini rastegnutom, a sporiji tempo izneverava očekivanja koja imamo zahvaljujući holivudskim matricama, reč je zapravo o psihološkoj dubini filma, koja mu daje posebnu draž i koja, naprotiv, pokazuje šta često fali sličnim filmovima u Holivudu. Svakako vredno gledanja.

Ocena

8/10

p.s.
primam preporuke za skandinavske filmove u inboks :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back