goxy
Zaslužan član
- Poruka
- 105.785
To je mračno i sablasno područje dugih zima pa su im i filmovi takvi ponekad i prespori za moj ukus...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije to bila prozivka, više konstatacija na nešto što je pristup drugačiji od mog, ai na koji sam gledao sa simpatijom. Čini mi se da je kod tebe prisutna rusofilija kao neka vrsta opredeljenja i to je legitimno, i normalno je da se odrazi i na filmove koje gledaš...Što ne znači da nećeš konstatovati da je nešto loše ili da ti se ne sviđa, to je znak objektivnosti (mada je i tu antizapadni faktor prisutan
). Ako je reč o klasicima književnosti (i klasicima filma) i ja sam rusofil, samo mi nekad smeta kad se to izdiže na politički ili nacionalni nivo, jer istorija govori dosta drugačije...Ono gde ja prestajem da participiram u ljubavi prema ruskoj kulturi jeste stalna antagonizacija rusko spram zapadno u svemu, pa i u umetnosti...A zapravo i Azija i Skandinavija i mnoge evropske kinematografije su često mnogo bolji antipod holivudskoj (protiv koje opet ne mogu da izvedem generalno negativan stav iako sam razbio zaštitne membrane za 90% đubreta koje odatle stigne), ako ćemo postavljati stvari u opozicije.
Znam da sam sad otišao u drugu priču, ali čovekova interesovanja i stavovi se reflektuju i na umetnost koju konzumiramo.
@Svetovid
Slažem se za Murk u najvećem delu. To su odlična 2 danska glumca, Lie Kaas je jedan od mojih omiljenih uopšte. Ja obožavam dansku kinematografiju i smatram je, možda i najboljom trenutno.
E, ali moram i da ti stavim na uvid neka moja ranija viđenja za određene ruske filmove, da ti dokažem svoju principijelnost. Đavo mi nije dao mira
Okhota Na Piranyu
http://www.imdb.com/title/tt0477349/
Znači, žešća glupost. Potpuna imitacija holivudskih boza i mešavina Ramba, Predatora i još gomile filmova koji nemaju veze s mozgom. Sve je neoriginalno i preuzeto, počevši od teme i zapleta, pa do oslikavanja i karakterizacije likova.
Ma, i ti Rusi su otišli do mojega. I njih je sjebalo Veliki Brat i koka-kola kultura, pa se i oni trude da oponašaju onu praznu, robotizovanu, bezdušnu kinematografiju čiji su konzumenti likovi sa američkim duksevima i ribe sa američkim kupaćim gaćama. Neshvatljivo mi je da zemlja sa takvim književnim i filmskim veličinama imitira holivudski mejnstrim koji je ubica filma, kao umetnosti.
Brestskaya Krepost
http://www.imdb.com/title/tt1343703/
Bio bi licemeran kada bi hvalio ovaj film, jer sadrži gomilu stvari koje američkim filmovima ne praštam, tj. isključujem ih. Metodologija snimanja, karakterizacija, dramaturgija i drugi elementi neodoljivo podsećaju na domaće partizanske filmove, Krvavca, Bulajića i drugih. Dakle, situacija je crno-bela. Svi Rusi su pošteni, hrabri, časni, romantični itd. Čak su NKVD-ovci simpatični, blagi i puni razumevanja. Pored toga, film je u nekim momentima patetičan do krajnjih granica, čemu žestoko doprinosi i glas naratora, koji je u vreme bitke bio dečak, a sada kao dekica narativno priča priču svom unuku. Ima i dosta nerealnih detalja, tako da sam ga do kraja gledao, prilično nezainteresovano.
Uglavnom, možda bi se eventualno, svideo zagriženim ljubiteljima ratnih filmova kojima ne smeta patetika.
Tuman - Или, у преводу са руског Магла. Филм и јесте једна велика продаја магле, јер поред тога што је плагијат феноменалног филма са истом тематиком, Ми смо из будућности, обилује и потпуно бесмисленим и неубедљивим дијалозима, фразама и за холивуд карактеристичним патетичним гримасама и реченицама. Избацио ЦД после сат времена, мада је и то превише изгубљеног времена за овакав филм.

Pa i ove ,,dokaze'' sam izneo, manje više, u šali jer i u njima prevashodno, imam negativnu odrednicu prema Holivudu.@Svetovid
Ma ja i nisam ništa od tvojih komentara ni shvatio zlonamerno.Pa i ove ,,dokaze'' sam izneo, manje više, u šali jer i u njima prevashodno, imam negativnu odrednicu prema Holivudu.
Slažem se sa većinom toga što si izneo, ali da sad ne ponavljam svojim konstatcijama o milosrdom anđelu i ostalim omiljenim metama, bla bla, ha,ha
@Dju
Davno sam skinuo taj film ali nikako da ga pogledam. Ovih dana bi mogao.
Gledao sam jos Hickokovih filmova, nisam jos niu pola ali jesam jos nekoliko, onih najbitnijih, najpoznatijih.Nisam dovoljno skoro gledao film da bih mogao da argumentujem svoje neslaganje, ali u najamanju ruku - ako i nije od Hickokovih najboljih, ovo je definitivno dobar film.
A ako je Psiho jedino sto si gledao, mozda ti se Hickokova estetika ne dopada, ovaj film je u mnogim elementima rekao bih vise Hickok nego sto je to Psiho...

Gledao sam jos Hickokovih filmova, nisam jos niu pola ali jesam jos nekoliko, onih najbitnijih, najpoznatijih.
Pogledaj opet, nije problem, a ako si ga vec jednom gledao, zasto vec ne kazes na osnovu tog gledanja zasto mislis da je dobar.
Ja sam samo neke od kritika kazao, ima tu jos dosta stvari koje su usiljene i nenkrmalne, al nemam nesto namjeru da detaljno iznosim ovdje stav o svemu tome.
Al' ako si raspolozan, pogledaj ga onda opet, ako ti je potrebno, pa cemo diskutovat
Nedje si napisao, mislim da si ti bio u pitanju da umjetnost treba da izazove efekat cudjenja , a da je zacudjenost osnova svake umjetnosti.
S tim se u mnogome slazem, pa stoga to je jos jedan(vrlo vazan) od brojnih razloga je sto meni taj film uopste nije izazvao cudjenje, neku sad pobudjenost, radoznalost, itd.

Vikings
8/10
Pocela da gledam ..za sada serija obecava .. I sezona dve epizode

U tome je i poenta, meni su nekad mnoigi filmovi izazivali postovanje, sad tesko da to mogu.Ne mogu ravnopravno da učestvujem, baš davno sam gledao, videću da ga pogledam opet. Bio sam mlađi, tako da ne bih sad sasvim čvrsto stajao iza svog suda od tada, ali ono što znam da me je vizuelno i na nivou glume (posebno Ingrid Bergman) film baš uzbudio.
Tako sam i shvatio da si mislio, na neku vrstu fascinacije koje ja mislim ima za posledicu da osobi siri vidike, razbija predrasude, otrvara nove svjetove, a to je najbitnije. Slazem se.Govorio sam verovatno o očuđenju - pojam koji upućuje na neku vrstu pozitivno izneverenih očekivanja, odnosno teorija očuđenja kaže da velika umetnost nastaje onda kada neko delo izneveri naša očekivanja, ali ne na način da nas razočara, nego da nas pozitivno iznenadi (dobijemo novo u odnosu na ono što smo očekivali, razbije se automatizam percepcije)...:To novo naravno podrazumeva različite slojeve umetničkog dela..
Film sam sagledao prvo sa tim kolko su stvgari u njemu moguce u realnosti. Nisu ni malo, dogadjaji koji se desavaju gl.glumciu su na nivou teorije, a teorija je teorija(frojd), ali problem je sto Hickok predstavlja frojdovu teoriju kao realnost koja je 100% tacna. U to doba je frojdova teorija bila jako aktuena, pa je i fasciniranost Hickoka Frojdom bila nedje normalna jer su se sve stvari iz dusevnog zivota objasnjavale frojdovom teorijom. Medjutim, problem je danas koliko mozemo da nadjemo nesto iole slicno liku kojeg glumi Pek. Neses nac' nesto ni slicno. Samim tim film govori o svemu, samo ne o danasnjoj realnosti, a sto je jos tragicnije, ne govori ni o tadasnjoj realnosti, jer je ovaj film vise popularizacija frojdove teorije i prikaz samog koncepta lijecenja i psihoanalize, nego li sto je to realnost i tadasnja i danasnja..Moguće da je u tvom dodiru sa tim filmom i sam kontekst percepcije bitan - tebi kao savremenom gledaocu možda u tom filmu nema ničega iznenađujućeg, što je još i verovatnije ako filmove tretiraš kao nezavisan niz činjenica, a ne kao sistem.A to je sve zajedno legitimno
ma nije problem, ali ja sam siguran da je tesko da ce mi se ovakav tendenciozan film dopasti bilo kada , i ne vjerujem das cu ga vise gledat, sve je poznato, sta me ceka u njemuZasad je bitno da ti se nije dopao, a da sam ja gledao prilično davno da bih pristupio s nekim argumentima![]()
To je prvi hickokov film koji sam gled'o.Inače, omiljeni Hičkokov mi je Rope (Konopac).... Preporučujem, poguraj ga malo preko reda na listu gledanja

A salamu?Hofman je jako talentovan glumac... gledala sam ga skoro u "Talentovanom Gospodinu Ripliju", kad nije bio nesto poznat i tu zajedno sa Kejt Blanshet jede sve oko sebe...
Gledam i ja, izasla je vec i treca. Nije losa serija za sada...![]()

![]()
Gledala bila pre jedno 15ak godina i sinoc skinula da odgledam,posto se niceg nisam secala....sta znam,dobar je,ali su mi neke stvari bile malo nejasne...zato nisam bila odusevljena nakon zavrsetka,ali sve u svemu dobar film.
8/10
Uf meni je to sjajan film.
Taman bih morala i ja opet da ga pogledam, da se malo podesetim nekih sitnica![]()
(Dragomir Mršić)