Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Adam's rib

3296405189_3b081b4bf8_z.jpg

Adam's rib iliti Adamovo rebro. Rečju - klasik.

Nakon što nesrećna žena zatekne svog muža sa ljubanicom i upuca ga, javni tužilac Adam Boner vodi protiv nje slučaj za pokušaj ubistva. Njegova supruga, uspešna advokatica (je l tako treba?!) Amanda odlučuje da vodi njenu odbranu, shvatajući to kao način da odbrani ženski princip. Slučaj postaje intimni okršaj između supružnika, a ulog je rešenje večitog muško-ženskog pitanja.
Onima koji su navikli na savremene holivudske romantične komedije može da deluje neverovatno da je ovakav film nastao 1949. - pre više od 60 godina.
Zato što je uživanje gledati nadigravanje Ketrin Hepbern i Spensera Trejsija (dugogodišnjih ljubavnika u privatnom životu) ocena 10/10

• Podržavam
Reactions: DD
Идиот- Феноменална серија по истоименом роману Достојевског. Књига је верно дочарана, судећи по неколико епизода које сам погледао. Лик идиота тумачи Јевгениј Миронов, на један, толико аутентичан начин, да сам имао утисак да поново читам књигу. Серија заиста заслужује препоруку, као и књига за све који је нису прочитали.

Au Revoir Les Enfants (1987)

http://3.***************/_WkKZJVG5wTk/TSBD6TMfB-I/AAAAAAAC6Uk/Go_ANB_DqHs/s1600/au_revoir_les_enfants.jpg

Izbegavala sam dugo ovaj film zato što mi je mrsko da gledam užase koji snalaze decu. Preživeh nekako (nema ni jedne brutalne scene, patetike i sličnih eksploatacija gledaočevih emocija - da ne pravim zabunu).
II Svetski rat i antisemitizam iz ugla učenika francuske katoličke škole i internata. Film govori, rekla bih, o velikim tajnama sa kojima se nose mali ljudi. Nije akcenat na priči o prijateljstvu (što mi se posebno dopalo), nema tipičnih likova, ni mnogo opštih mesta kad je u pitanju slična tematika (što mi se dopalo još više).
Lep film, gorak na kraju. Malleova tiha jeza. Ko voli.
8/10

Moram da podelim oduševljenje u šta je mlađani protagonista izrastao :heart2:

11771694_ori.jpg
http://3.***************/_qg0TQVt39M8/SXnHBKmXu9I/AAAAAAAAAMM/Fo953qIGZaw/s400/gaspard+ulliel.jpg

Ni na nebu ni na zemlji

Film o propadanju mladih.
Realizam koji se protegao i u trulu sadašnjicu.
Tupost života čak i kada je ulagan u smisao.
Svetozar Cvetković (kojeg inače obožavam) tumači Nikolu, arhitektu, i bivšegšampiona u gliserskim takmičenjima (zovimo ih tako, lep naziv).
Lep, vredan, ali povučen, nadasve ćutljiv lik.
Zamišljen, ozbiljan, sa pokojim lakim smeškom.
Tvrd na rečima, dobre duše, i večite pritajene apatije.
Srozana zemlja srozava duše.
Drugari iz detinjstva i on danonoćno banče, napijaju se, životareći, maštajući o sutrašnjici, boljoj, ili pak tupo zbijaju se u sadašnjosti.
Prljavoj.
Beograd koji hramlje.
Crna mačka koja na početku filma postaje baš Nikolin ljubimac.
Unoseći sivilo.
Simbol očaja, sujeverne propasti.
Odbeglih nada.
Branislav Lečić kao magistar književnosti, u iščekivanju da dobije mesto asistenta na Filološkom fakultetu provodi dane kockujući se.
Mali je korak iz kockanja životom Srbije tada preći u novčane gubitke i dobitke.
Lak prelazak iz tuge i porok.
I skromni hedonizam srpskih intelektualaca u poročnost.
U crnu putanju.
Ljubav Nikole i Ane, malde umetnice.
Ljubav ćutanja.
Razumevanja.
Mistične privlačnosti.
Bahatost, napetost, grubost, ali ljubav.
Ona koja je i dalje na pragu da se protegne u sreću.
Sreću kao osećanje koje je Nikola i zaboravio, razapet između apatije, depresije, i zlosluća.
Rastanak kao tupi udarac realnog i osveštenog.
Kao gorki ukus neuspeha koji čovek bira sam.
U koji srlja naviknut da se guši u bezizlaznosti.
Čudnovato je da baš Nikola, arihtekta, čovek od crteža, projekata i zgrada ostaje zatočen u zidinama trule Srbije, dajući kao crtežom krila svojim prijateljima.
Pružajući sebe, gaseći njihovim sitnim zadovoljstvima svoju prazninu.

Mnogo volim ovaj film.
Bačene boje kraj reke gde su se Nikola i Ana rastali mogu biti simbol nastupajućeg sivila.
Crno belih nijasni života.
Njegove dosade, učmalosti, i neostvarenosti mnogih koji su žudeli o nijansama.
Bačene boje kao bačeni ideali onih koji su imali vizije.

Meni je ovo odličan film. 9/10

13 Assassins (2010)

http://www.imdb.com/title/tt1436045/

MV5BODg3MTYwODY3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDk2MzYwNQ@@._V1._SY317_.jpg

Japanski Istorijski film iz doba kada je vladao Shogun, vrsta vladara bitniji od samog Boga.
Film je interesantant i ima interesantnu scenografiju i pokazuje odakle potiche ta tradicionalnost Japanska
koja je i danas prisutna u tojoj zemlji, gde stranci u stvari nisu tako puno dobro doshli ako nisu turisti.

Dajem visoku ocenu, jer pokolj i borba koja je prikazana, mislim je neshto shto dosad nisam video ni u jednom filmu.
A narochito ne u Japanskom. Mozzda je chak otishlo malo i u fantaziju. To recheno, nije bash romantichan film. :)

8/10

dokumentarni film pjera zalice o osamdesetim godinama,o onim sa kraja osamdesetih,o uzrocima rata ,o zivotnom standardu i standardu ljudskih prava u titovom rezimu,o medjunacionalnim odnosima kroz prizmu stvaranja i razvoja te raspada jednog od najpoznatijih bendova tada, plavog orkestra.
te ponovnog okupljanja,nakon rata, visenacionalne grupe.
akteri filma su kucan, dino radja,serbedzija,elvis.j. kurtovic,bjelogrlic,bogic bogicevic,rambo amadeus,ivica osim,abdulah sidran,branko djuric-djura,arsen dedic,stipe mesic,par slovenaca iz mladine kojima neznam ime...itd
odusevio sam se,valda do sada najbolji film o stvarnim uzrocima raspada bivse drzave.
totalna preporuka.

CIRCUS COLUMBIA
http://www.imdb.com/title/tt1417067/

oskarovac tanovic u solidnom ostvarenju izruguje hercegovacki mentalitet pri izbijanju gradjanskog rata (hrvatski),za promenu dobro:ok:
zapravo se radi o univerzalnim ljudskim karakteristikama ,instiktima ,slabostima,dobroti,zlobi i velikodusnosti.
sniman je u hercegovackom krsu,a i izgleda kao da se radi o francuskoj rivijeri.
sa malim budzetom, miki manojlovic(uz miru furlan) je izneo film na svojim "prsima"

kad bih bio velikodusan dao bi mu 7/10

13 Assassins (2010)

http://www.imdb.com/title/tt1436045/

MV5BODg3MTYwODY3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDk2MzYwNQ@@._V1._SY317_.jpg

Japanski Istorijski film iz doba kada je vladao Shogun, vrsta vladara bitniji od samog Boga.
Film je interesantant i ima interesantnu scenografiju i pokazuje odakle potiche ta tradicionalnost Japanska
koja je i danas prisutna u tojoj zemlji, gde stranci u stvari nisu tako puno dobro doshli ako nisu turisti.

Dajem visoku ocenu, jer pokolj i borba koja je prikazana, mislim je neshto shto dosad nisam video ni u jednom filmu.
A narochito ne u Japanskom. Mozzda je chak otishlo malo i u fantaziju. To recheno, nije bash romantichan film. :)

8/10

Znaci ne verujem, neko je preporucio ovaj film u ovoj istoj temi pre jedno mesec-dva i ja se poslednjih sat-dva grbavim po netu pokusavajuci da ga nadjem, kad ono ovde na poslednjoj strani :D

Harry Potter u ozbiljnoj horor/drami,hm teško je reći,obično sva ostvarenja koja budu navikana prije samog prikazivanja dožive debakl ali reditelj EDEN LAKE-a, James Watkins, nije iznevjerio, ovom adaptacijom potvrdio je svoj status jednog od rijetkih novih reditelja (zasad) posvećenih hororu na koje vredi paziti i od njih solidne stvari i nadalje očekivati.Ne može se reći da je film previše originalan, ni u ludilu nije revolucionaran, teško da čak unosi nešto novo, svježe,osim beskompromisne, nerazblažene, gotovo deprimirajuće sumornosti, ali je svakako kompetentan i odlično sproveden, sa dovoljno gustom ,sablasnom atmosferom i prijatnom jezom i takav kakav jeste, predstavlja najbolji horor koji sam premijerno video u prvom tromesečju 2012. Svakako vredi gledanja!
Preporuka za odličan roman!
http://4.***************/-05ob0WjpsBk/Ty_M8OXRDTI/AAAAAAAAOfA/DpVUjVKjU6E/s320/THE+WOMAN+IN+BLACK+by+Susan+Hill.jpg

43717.jpg

Dobar je za opuštanje vijuga od svih ''ozbiljnih'' filozofskih i sličnih smaračina...Fleki je dobro ''izneo''(što bi rekli naši TV stručnjaci:mrgreen: ) ulogu i ostala ekipa je dobra...Ima heart breaking momenata koji se u suštini ponavljaju mada i tema nije neš novo ali je ovde dobro ušla u psihologiju kriminalaca i onih koji ih jure i na kraju stignu,obračuni su odlično urađeni...Ima neku vedrinu u sebi osećaš se bolje kad ga pogledaš...Vredi gledati...9/10

The Best Exotic Marigold Hotel - 7,5/10. Britanska drama o siromasnim i usamljenim penzionerima koji odlaze u Indiju da zive u The Best Exotic Marigold hotelu, za koji ce se ispostaviti da je sve samo ne ono sto se reklamira da jeste. Film je napucan oskarovcima, plus Bill Nighy. Judi Dench, Maggie Smith, Tom Wilkinson... Ima dobrih provala, koje nisu preterano ceste, tako da se film ne moze nazvati komedijom. Odlican prikaz Indije, dobra gluma, dobra drama uz malo humora. Preporuka. :D

http://www.imdb.com/title/tt0806203/

u početku drži pažnju, da bi postao jako jako dosadan i besciljan, bez objašnjenja i neke "veće priče", više mi liči na Sartrovu dramu nego na film

Slazem se, totalna glupost od filma, umesto da se prica razvija(odvija) ona polako nestaje i na kraju potpuno nestane(isto kao kad bih ja snimao sebe kako idem do prodavnice i nazad) :D.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back