Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Heidi (4/5)​

https://m.imdb.com/title/tt3700392/?ref_=vp_close
Porodična drama još germanska.Ne obećava?Varate se jer ovaj film ima sve što treba da ima jedna lagana drama zaista bez okolišanja.Ostavio je na mene utisak jer je zapravo jednostavan a pokreće vanvremenske polemike, pitanja i odgovore koje važe i danas a koje će važiti i sutra.Bez života sa prirodom nema ni ljudske izvorne slobode, što pre shvatimo taj momenat bolje za nas.Preporuka...

Elevation

Ok filmic na tragu Cloverfield filmova i Cleverfieldovog naslednika A Quiet Place.

Vanzemaljci salju svoja cudovista koja pobiju 95% covecanstva.

Mali deo prezivi na velikim visinama, na planinama u malim komunama i rezortima.

Problem nastaje u jednoj od komuna kada otac udovac mora da sidje do grada da pronadje lek za sina.

Caleta glumi Anthony Mackie. Sa njim na put krecu dve zenice, naucnica koja trazi nacin da unisti cudovista, nju glumi Morena Baccarin i obicna teksasanka koja je tu jer je bacila oko na Anthony-a. Sto bi se reklo jedna je tu zbog lova, a druga zbog seksa.

Teksasanku glumi Maddie Hasson, koju nisam video godinama od serije Impulse. Blast from the past momenat. Odlicna glumica, ali iz nekog razloga i dalje ima chubaka obrve, pa to malo odvlaci paznju. :)

Lepe planinske panorame, samaranje sa cudovistima i film koji ne postuje pravila jer crnac ne gine prvi. :D

Conclave
Drama
Glumci: Ralph Fiennes,Stanley Tucci,John Lithgow

Conclave prati jedan od najtajnovitijih i najdrevnijih događaja na svetu – izbor novog pape. Kardinal Lorens (Ralf Fajns) ima zadatak da vodi ovaj tajni proces nakon neočekivane smrti voljenog pape. Jednom kada se kardinali Katoličke crkve okupe iz celog sveta i budu zaključani zajedno u vatikanskim salama, Lorens otkriva trag tajni od mrtvog pape, koje bi mogle da poljuljaju temelje Crkve.

Mislila sam da ce me izbor za novog Papu smoriti ali naprotiv..radnja u filmu držala mi je pažnju do samog kraja koji je zanimljiv u smislu da pokrece jedno od osetljivih pitanja unutar same crkve..Odlicni Falf Fajns i Stenli Tuči u ulogama kardinala

O novom Gladijatoru može da se priča samo u kontekstu koliko se promenio pojam istorijske fikcije. Nekad je taj termin označavao film ili knjigu u kojoj su glavni likovi izmišljeni ali su okruženje, vreme i opšti kontekst nepromenjeni i to što su likovi fiktivni ne remeti istorijsku istinu, ili barem ne u većoj meri.

A danas pod time dobijamo SF i potpuno izmišljene bitke, nekakve igre bez granica u Koloseumu itd.

Ludilo.

I još nešto. Pogledajte još jednom Kjubrikov ''Spartak'' i uporedite kako je tamo prikazana borba gladijatora jedan na jedan, a kako u ovim modernim spektaklima za TikTok generaciju.

Conclave

1733166721578.png

Dobra tematika, radnja uzbudljiva i neizvesna. Nisam detaljno upucen u proceduru oko izbora pape ali meni ono deluje malko pojednostavljeno i naivno. 4/5

Juror #2
Ocena:7
Režija :Klint Istvud
Glumci: Nicholas Hoult,Toni Collette,J.K. Simmons

Priča ovog trilera prati porodičnog čoveka Džastina Kempa (Holt) koji je pozvan da bude porotnik tokom suđenja za ubistvo, i koji saznaje da je verovatno upleten u taj zločin.. Jedne noci kada se vracao kuci mislio je da je kolima udario jelena.Međutim, iste noći se dogodilo ubistvo žene za koje je optužen njen dečko. Telo je pronađeno u blizini mesta gde je Kemp udario jelena. Godinu dana kasnije on mora da bude porotnik tokom suđenja čoveku koji je možda nevin.

Yara - https://www.imdb.com/title/tt15655276/
p20821419_k_h9_aa.jpg

Misllio sam da je u pitanju neka žega, ali ovde je opisan istinit događaj ubistva tinejnžerke iz oblasti Padove i raskrinkavanje ubice- Inače posle ovoga sam krenuo na rampage skandinavskih krimi serija na Netflixu, danskih, finskih, pa čak i engleskih koje se pretvaraju da su švedske, čuveni Wallander. Mali odmor od LA zlazaka sunca i monster črakova amera. Sterilna atmosfera, soc stanovi i normalna kola, golfovi 3-jke, imigranti...

Film Vrane su jedan od relevantnijih klasika Crnog talasa, koji i posle toliko godina ostavlja utisak autentičnog remek-dela kinematografije koja više ne postoji. Koliko god su se brojni filmski autori na ovim prostorima, poslednjih dvadeset-trideset godina, trudili da naprave novi bum domaće kinematografije, i iznedre nešto što bi ih posebno izdvojilo, nisu uspeli da se primaknu revolucionarnom ekskluzivitetu koji predstavljaju klasici Crnog talasa. Vrane su skriveni biser, koji je zbog distributerske nemarnosti ili neznanja, zbog subverzivnog potencijala i autsajderskog stava, i dalje daleko od mogućnosti da se sa njim upozna šira publika. Poznajem puno filmofila i ljubitelja domaćeg filma koji još uvek nisu pogledali ovaj film, a upoznati su sa njegovim kultnim statusom među umetničkim svetom. To govori o nemarnosti jedne države prema delima koja pripadaju nacionalnoj kulturi. Vrane su zapravo Almodovar pre Almodovara, i ako ni zbog čega drugog, zbog toga zaslužuju posebno mesto u jugoslovenskom filmu. Priča o bivšem bokseru Đuki (Slobodan Cica Perović) koji se sa sumnjivim tipovima i promašenim marginalcima smuca po gradskim i prigradskim rupama i bircuzima, pokušavajući da opstane u svetu koji ga odbacuje. Prati ga trio amatera iz provincijske lutajuće pozorišne trupe (Milan Jelić, Seka Sablić, Ana Matić) i bolesna majka koju igra čuveni naturščik Jovanka Kotlajić (Sine Bane, šta sada studiraš?). Oni tumaraju kroz kanalizaciju društvenog sistema, kroz kaljugu velegrada, u kojoj žive sve same protuve i nedovršeni građani. Poput vrana koje kljucaju šta stignu i gde stignu, pokušavaju da odbrane i osmisle sopstvenu egzistenciju, bez ikakvih moralnih skrupula, bez ikakvog sistema vrednosti. Za njih je svet koji ih odbacuje veliko đubrište i deponija istrošenih snova. Tamo ne nalaze ništa, osim užeglih zalogaja ništavila. Cela priča je obojena beketovsko-bunjuelovskim apsurdom i to je ono što joj daje jednu vrstu živosti koja kod gledaoca budi intelektualna čula i vodi ga do zaključka da upravo gleda jedan genijalan film.
Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara su autori koji su napisali scenario za filmove Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića i Bubašinter Milana Jelića, koji se uz Vrane mogu smatrati njihovom (svetom) trilogijom.
images.jpeg

Juror #2
Ocena:7
Režija :Klint Istvud
Glumci: Nicholas Hoult,Toni Collette,J.K. Simmons

Priča ovog trilera prati porodičnog čoveka Džastina Kempa (Holt) koji je pozvan da bude porotnik tokom suđenja za ubistvo, i koji saznaje da je verovatno upleten u taj zločin.. Jedne noci kada se vracao kuci mislio je da je kolima udario jelena.Međutim, iste noći se dogodilo ubistvo žene za koje je optužen njen dečko. Telo je pronađeno u blizini mesta gde je Kemp udario jelena. Godinu dana kasnije on mora da bude porotnik tokom suđenja čoveku koji je možda nevin.

Klint ima 90. a još uvek ga hoće...:cool:
sranjje kroz gusto granje... jeftina kopija 12 gnevnih ljudi, plus pojedini porotnici su toliko nevaspitani da cine film maltene negledljivim

Gledao sam Gladijator 2 pre dve nedelje otprilike.

Nije los a nije ni dobar, plus je mnogo isti koncept i tok radnje kao iz prvog dela ali na nivou teske proseke i u nekim delovima malo ispod proseke.

Na kraju film je nista posebno, soamo je zanimljiv za gledanje zbog akcije i nekog ambienta.

Ocena 6.5 od mene realno mozda 7 dok prvi deo ima od mene ocenu 9.

Back