Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves (2023)-
Sviđa mi se što kreću sa bogatom DND lorom. RPG i FRP je ono što nam je potrebno.
Dečiji komičan stil. But I like it. Voleo bih više scenografiju i stil iz Game of Thrones i pravi zanimljivi serijal, ali meni lično nije ispalo loše.
Čak ima par slatkih caka.
Ali možda sam pristrasan što je i očekivano s obzirom koliko volim DND.

Baš i nije, bitke su zbrzane i najviše vremena je posvećeno bici kod Vaterloa koju je izgubio... valjda sve deo plana da se Napoleon predstavi u sto manje slavnom svetlu.
Po mom mišljenju, bitke su dobro odrađene (što se tiče režije). Samo je trebalo prikazati više njih. Ovako je najslavniji dio Napoleonovog životopisa prikazan u jednoj bici kod Austerlica. Ratovi pet koalicije, osvajanje Italije, osvajanja Španije,... Sve je zaboravljeno.

Odgledao sam remek-delo pod imenom Cold War iz 2018-e. Dugo sam odlagao gledanje, pa eto, najzad, pre možda mesec dana (ili manje) sam ga pogledao.

Utisci su fenomenalni. U pitanju je ljubavna priča koja pokazuje snagu ljubavi dvoje ljudi, ali ne bilo kakvu snagu nego doslovno snagu koju nikakve okolnosti, nikakvi uticaji ili namere ljudi ne mogu da osujete. Kraj je naročito upečatljiv i brutalan, ovaj film sam inače nakon gledanja svrstao medju nekoliko omiljenih.

Radnja se dešava u Francuskoj i Poljskoj, nakon drugog svetskog rata, i razvija se kroz razne periode i godine. Na samom početku filma muzičar i kompozitor Viktor drži zajedno sa nekom ženom audiciju za muzički ansambl koji sponzoriše tadašnja komunistička Poljska. U seriji bezličnih kandidatkinja, njegovu pažnju privlači devojčurak po imenu Zula, koja je lažirala svoj identitet i služi uslovnu zbog napada na oca-zlostavljača. Medju njima se razvija neverovatna, skoro bolesna opsesija kojom se film i bavi kroz razne periode...

Topla preporuka svakome jer je film zaista vrhunski uradjen i vrlo je brutalan, slikovit, sjajno dovršen. Nećete se pokajati.

In the Land of Saints and Sinners

Filmcina. :ok:

Odavno Liam nije snimio ovako dobar film. Uz Commutera najbolji koji je snimio u poslednjih 10 godina.

Savrsena ekipa legenda Colm Meaney kao u najboljim danima, Jack Gleeson - mali smrda Joffrey iz Game of Thrones - ovde je dodao jos jednu crtu svom liku i delu, veteran Ciaran Hinds kog isto znate iz Game of Thrones, nominovan za Oskara prosle godine za Belfast, odlicna Kerry Condon i na kraju Liam Neeson motivisaniji nego inace. :D

Uzivanja u kinematografiji i zanimljivoj prici smestenoj u malo Irsko selo, gde se medju lokalcima kriju ubice i teroristi.

Preporuka. :ok:

In the Land of Saints and Sinners

Filmcina. :ok:

Odavno Liam nije snimio ovako dobar film. Uz Commutera najbolji koji je snimio u poslednjih 10 godina.

Savrsena ekipa legenda Colm Meaney kao u najboljim danima, Jack Gleeson - mali smrda Joffrey iz Game of Thrones - ovde je dodao jos jednu crtu svom liku i delu, veteran Ciaran Hinds kog isto znate iz Game of Thrones, nominovan za Oskara prosle godine za Belfast, odlicna Kerry Condon i na kraju Liam Neeson motivisaniji nego inace. :D

Uzivanja u kinematografiji i zanimljivoj prici smestenoj u malo Irsko selo, gde se medju lokalcima kriju ubice i teroristi.

Preporuka. :ok:
ajd sad si me zainteresovao

Indijanski tj indiski film neznam kako se zove ali traje tri sata!
Najbolji film koji sma gleda!!!!

Pretrazite na googlu

Ja ne merem naci

Glumi onaj klumac sto glumi sa jakiejm chajnom🤣
Taj se film zove kung fu joga ali je od indiju glumac nesto kame hame kan🤣
A nije goku! 🤣

Raxnja filma:

Robin good kao ali u nesto jako puno modernijoj verziji🤣
Ima vagon sf efekata!

Odgledah skoro jedan vrlo neobičan, bizaran ali po meni i lep film pod imenom Triangle od sadness. Film je iz 2022-e godine, definisao bih ga kao satiričnu crnu komediju (kako sam i pročitao na wikipediji pre nego što sam ga pogledao).

Film je prilično neobičan, tok radnje je prilično apsurdan, ali se kroz tu apsurdnost probijaju odredjene teme (površnost kapitalističkih konzumerista današnjice, licemerje navodnih političkih posvećenika, sklonost besmislu i glupoj razonodi današnjih ljudi, besmisao današnjih ljubavnih odnosa, bahatost bogataša, kao i socijal-darvinistički odnosi moći medju ljudima i osvetnički poriv koji se javlja kod onih koji su potlačeni, pa se domognu moći na neki čudan način - odredjenom katastrofom recimo, kao u revolucijama).

Film počinje na nekoj modnoj audiciji, gde jedan lepuškasti momak po imenu Carl igra ulogu manekena. Posle se on i njegova devojka Yaya prepiru na glupav način o rodnim ulogama i sličnim stvarima, pa u drugom poglavlju filma završe na nekakvoj luksuznoj jahti punoj bogataških snobova i 'uglednih' ličnosti. Kapetan je večito pijani cinik kog igra Woody Harrelson, navodni marksista, a u stvari ciničan, razočaran čovek, i naravno na takvom brodu ubrzo dodje do kolapsa i katastrofe pa neki od preživelih članova ove apsurdne, bizarne posade završe na pustom ostrvu gde moraju da prežive po svaku cenu...

Film mi se vrlo dopao, volim ovakve uratke, uživao sam, i preporučujem ga onima koji vole crne komedije i donekle apsurdne filmove koji izmedju redova ipak forsiraju odredjene bitne teme. Ali ga nikako ne preporučujem onima koji vole smislen, brz, linearan tok radnje, koji očekuju neku očiglednost i poslagane kockice od starta... toga ovde nema, film je priličan rebus.

Odgledao sam skoro ovaj novi film God is a bullet, izbačen je baš ove godine... Video sam na netu da su ga mnogi teško ispljuvali. Realno - sasvim razumem njihove primedbe, jer je radnja nekoherentna, manjkava, puna logičkih rupa i nedoraslih rešenja, ali se meni film izrazito dopao zbog atmosfere i estetike koju nosi. Jako čudna stvar - tako sam isto jako zavoleo film iz 2014-e pod nazivom The guest, iako je finalna ideja traljavo zamišljena i odradjena, kraj je nezanimljiv, ali zbog vizuelnosti, odnosa medju glumcima, tog nečeg što postoji u atmosferi i estetici koja mi je bliska - meni je to bio jako lep film. Vrlo slično je i sa God is a bullet, svestan sam ja rupa u scenariju, traljavo odradjenih detalja, ali atmosfera, dinamika izmedju dvoje glavnih glumaca, vizuelni prikazi, načelna ideja i lepe, brutalne scene su me kupili. Jbg, šta ću, slab sam na to :D

Film ima dosta jednostavnu premisu, radjen je po poznatom romanu - detektiv Bob Hightower (igra ga Nikolaj Coster-Waldau iz Game of thrones i sjajnog Shot caller-a) doživi da mu jezivi satanistički kult kog predvodi težak sociopata Cyrus otme kćerku. Medjutim, postoji jedna jedina osoba koja je uspela da pobegne iz ovog kulta - to je Case Hardin, koju igra sjajna i vrlo privlačna Maika Monroe iz već pomenutog The Guest, i oni se udružuju kako bi izbavili njegovu kćerku.

I tu oni onda kreću u jednu dosta traljavo odredjenu, na momente nelogičnu priču koja uprkos tome ima svoj tok i svoje finale, a tu priču tj. radnju prate sjajni vizualni prikazi, sjajna dinamika dvoje glavnih glumaca, odredjena brutalnost u izvedbi koju ja bez obzira na sve nedostatke jako volim...

Pored njih dvoje je meni naročito legao lik Cyrus-a, manijakalnog lidera ovog nedovoljno filmski definisanog i na momente naivnog prikazanog satanističkog kulta. Uprkos svemu tome, ima tu brutalnosti, i neke jednostavne, fine lepote... ne bih preporučio film većini ljudi jer znam da im se neće svideti, i mnogi su ga ispljuvali, pa i ovde na ovoj temi, ali je meni ipak simpatičan, naveo sam i zašto. Ako ste otvorenog uma i ne tražite remek-delo nego nešto prihvatljivije, a opet lepo i na momente ipak zanimljivo, eto vam ovog filma.

Odgledao sam skoro dva vrhunska bosanska filma, toplo ih preporučujem svima.

Prvi je Ljeto u zlatnoj dolini iz 2003-e godine, odavno sam planirao da ga pogledam, još tamo 2000-tih jer je muziku radio Edo Maajka koji je tad bio na vrhuncu karijere sa prvim klasik albumima. Nažalost nikako da dobijem šansu, pa sam ga pogledao tek sad. Radnja prati dva problematična sarajevska tinejdžera. Jedan od njih - Fikret, na sahrani svog oca sreće nepoznatog čoveka, Hamida, koji odbija da oprosti grehove njegovom ocu i govori mu da je njegov pokojni otac njemu dužan veliki novac i da on taj novac mora da vrati. To natera Fikreta i njegovog ortaka Tikija da se upuste u mračni svet podzemlja posleratnog Sarajeva dvehiljaditih, i da saradjuju sa korumpiranim pandurom kog igra sjajni Svetozar Cvetković koji sklapa tajni plan...

Drugi film koji sam odgledao je Sevdah za Karima iz 2010-e godine. Karim je student filozofije iz Sarajeva, radi kao deminer ratnih polja zasejanih minama nakon rata, i druži se sa Jukom, sarajevskim krimosom koji ima privlačnu i vrlo slobodnu devojku Ivanu (igra je Marija Karan). Njih troje opljačkaju džamiju tokom Bajrama, kako bi imali novca, što je protiv Karimovih uverenja i stvara mu grižu savesti. U filmu se mnogo toga vrti oko posleratnog Sarajeva, prikazi ondašnjih stanova, žurki, pomalo i sveta kriminala, ali i sveta islamske vere kojoj se Karim postepeno vraća kao iskreni vernik. Topla preporuka jer je film odličan, bez ikakvih suvišnih detalja.

Pošto ne mogu dva trejlera, staviću samo ovu scenu iz filma Ljeto u zlatnoj dolini, uz odličan instrumental Eda Maajke:

Back