Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Kako ne zaspati na filmu od 3 i po sata? :)

Sinoc odgledah The Hush, iz 2016. god. U opisu pise horor, triler ali je čist horor, i to ne klasičan, gde u kući svi tinejdzeri budu zaklani uz gomilu klišea.
Ovaj je nešto drugačiji i stvara napetost tokom gledanja.
Nije baš vau, jer ovaj tip filmova generalno nije, ali je sasvim ok i ne traje predugo.

Odgledah novog Napoleona. Složio bih se sa najpopularnijim reviewom na IMDB-u. Napoleon zaslužuje da bude predstavljen na kompleksniji način. Takođe, Phoenix iako je veliki glumac ovde se nije baš proslavio. Njegov Napoleon nema harizmu, snagu, polet. Možda je trebalo da uzmu mlađeg glumca.

The Killers (1964)
https://www.imdb.com/title/tt0058262/
Ovo je jedan lep krimić Dona Siegela ("ovakve više ne prave") o dvojici ubica koji nakon izvršenog zadatka posumnjaju da nije sve onako kako izgleda. To ih uvuče u komplikovanu igru koja se na kraju završi pravedno. Zanimljivo da je film pravljen po priči Ernesta Hemingweya, mislim da je se i sećam, dosta se razlikuju okolnosti.

Inside ( 3+/5)​

s-l1600.jpg

https://www.imdb.com/title/tt14781036/
Можда филм заслужује и нижу оцјену због тешког и преспорог концепта али просто Willem Dafoe је толико индивидуално јак глумац да се ја лично лако саживим оваквим соло улогама које великој већини публике сигуран сам неће одговарати.Сигуран сам да ће велика већина погрешно схватити ову надреалну драму у којој је екстремно преживљавање заправо метафора за много шири концепт схватања умјетности генерално.Нисам нигдје прочитао такву рецензију али мене лично је овај концепт затвореног човјека у стану подсјетио на планету Замљу и људе у њој који све уништавају без пардона за секунд преживљавања-живота у њој.И када све униште звог живота-индивидуалног, биће принуђени да је напусте на овај или онај начин.У висине него гдје? :lol:

Poslednja izmena:

The Killer (3+/5)​

2HlmqGSeAs4XJZHzaMfeLM2oCSr.jpg

https://www.imdb.com/title/tt1136617/
Још један соло филн ношен једним глумце.Финчер генерално ради добре филмове и ту нема превелике грешке код избора.
Још ако вам се ова тематика свиђа филм ће вас додирнути сигуран сам, шта додирнути, бићете ударени шаком у вугла. :lol:
Једна од бољих рола Michael Fassbenderа, хладан, мрачан, прецизан, педантан, без емоција, баш какав треба бити хладнокрвни убица.
Међутим шта када такав постане мета њему сличних?

Dobar je Killer. Mislim ništa specijalno, zaboraviš ga kad ga odgledaš. Prvih pola sata sam mislio da gledam Rene Dekarta i njegovu raspravu o metodu ili meditacije o prvoj filozofiji, a ne plaćenog ubicu. Meni u stvari treba jedan epski film, u epskom sam fazonu trenutno, zato ću pogledati Napoleona i to u bioskopu, dispajt lošim recenzijama po celom internetu...

The Good Nurse - https://www.imdb.com/title/tt4273800/

good-nurse-2022-poster.jpg

Dobar triler, mislim nije triler, pošto nema nikakvih obrta, posebno što sam ja gledao dokumentarac o ovom liku. Zastrašujući je od svih horora jer je realan, tipa odeš u bolnicu da operišeš krajnike, i neku umobolni brat, medicinski tehničar ti ubrizga insulin i završio si karijeru. Još sistem to zataška...

Ad Astra -
https://www.imdb.com/title/tt2935510/

( Revisited )

ad-astra.jpg

Nije mi se svideo kao ni prvi put. Osim što je estetski dobro urađen. Kao mora čovek, a ne mašina da ode do kraja Solarnog sistema da bi hvatao signale vanzemaljskog života. Baš me interesovao podatak, posle ovog filma sam ukucao u guglu broj zvezda u univerzumu ( koji se još širi, na račun čega ? ), i on je 1,000,000,000,000,000,000,000,000, što se zove septilion, puta u proseku minimum 5 planeta, pitaj boga koliko meseca...i čovek mora da otputuje do Plutona....gtfo.

Nije on scenario pisao.
Njegov dio posla je odlično uradio. Opsadu Tulona, Bitku kod Austerlica, Bitku kod Borodina, Vaterlo,... Sve je dobro napravljeno.
Ali scenario je užasan, a lik Napoleona užasno predočen.
Baš i nije, bitke su zbrzane i najviše vremena je posvećeno bici kod Vaterloa koju je izgubio... valjda sve deo plana da se Napoleon predstavi u sto manje slavnom svetlu.

Dobar je Killer. Mislim ništa specijalno, zaboraviš ga kad ga odgledaš. Prvih pola sata sam mislio da gledam Rene Dekarta i njegovu raspravu o metodu ili meditacije o prvoj filozofiji, a ne plaćenog ubicu. Meni u stvari treba jedan epski film, u epskom sam fazonu trenutno, zato ću pogledati Napoleona i to u bioskopu, dispajt lošim recenzijama po celom internetu...
Ne bacaj pare na kartu, jedine scene koje vrede su kad guzi Žozefinu

Otet - Kidnapped ili u originalu Rapito

Dečak jevrejin je tajno kršten (ili ne?) i nasilno odveden u Rim da se školuje kao katolički sveštenik.
Oduševljena sam glumcima, svi do jednog čista desetka. Dobro prikazana politička situacija u to doba i odnos običnog naroda prema Papi. Neki detalji malo nerazjašnjeni, a možda i ostavljeno gledaocu da protumači.

https://www.imdb.com/title/tt14137416/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_kidnapped

Odgledao sam The Killer.
Onako, unutrašnji monolog perfekcioniste ubice.
Deluje više kao kuknjava čoveka koga mrzi da svakog ponedeljka ustaje i ide na posao.
"Dragi Dnevniče, mrzim ovaj svet style".
Ali nije loše za odmaranje glave...
Pere veš, čisti klozete, svakodnevna životna rutina i starenje...
Home invasion scena je malo smor i više bih voleo da je ubačeno nešto drugo u nju, ali je prihvatljivo kao "riljanje po blatu" koje je inače sastavni deo života kad nam stvari ne idu na ruku .
Bez toga film bi bio vrlo sterilan i bloodless.
Smrt scena u restoranu i monolog Beloglave Aristokratkinje je zapravo proslava svog života kao neki Rođendan Smrti.
Sve u svemu film za odmaranje mozga. Ko neka tiha kuknjava čoveka koji se vozi prevozom ujutru na posao.
Lično nisam fan tih umornih i pesimističnih filmova. Iako jesam pesimista volim inspirisanost u filmovima.
Nešto da me prodrma do kosti. Ne ove melanholične uspavanke.

Ne bacaj pare na kartu, jedine scene koje vrede su kad guzi Žozefinu

Moram da odem u bioskop. Zadnji put sm bio pre 4 godine i to baš za Joker sa Žoakinom. Ja sam početkom 2000-ih redovno odlazio u bioskop, sa tadašnjom devojkom, ili posle položenog ispita, imao sam kulturu odlaska. Svi ti filmovi - U-571, Training Day, Gangs of New York, Open Range, Young Adam, 21 Grams, Minority Report,Bourne trilogija etc... ma kakvi bili, su mi ostali kao urezano sećanje, kao neki obavljeni ritual... Danas pored torrenata i Netflixa, sam sve to izgubio, mrzi me da pomerim dupe. Tako da je ovo više pitanje higijene, nego sam film kao film po sebi...

edit. Recimo, ja sam Gladiatora gledao uzevši ga iz video kluba... mislim da su tada već bili cd-ovi a ne vhs. Pa sam ga posle reprizirao u Herceg Novom na tvrđavi kraj mora 2003 ili 2004. I nikad mi nije bio nešto specijalno, užasno su me nervirali oni jeftini cgi prikazi starog Rima...

Poslednja izmena:

Back