Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Odgledao sam Angst, malo poznati nemački film iz 1983-e godine. Po meni - film je vrhunski uradjen, sjajan rad kamere, kompaktan, prelep, brutalan. Ima malo takvih filmova, jedan od njih je čuveni Hanekeov Funny Games, opet nemački uradak, sa vrlo sličnom tematikom.

Film je donekle zasnovan na istinitim dogadjajima, reč je o masovnom i serijskom ubici, patološkom sadisti koji biva pušten iz zatvora i film prikazuje tih par narednih dana koje on provodi na slobodi. Po meni, tema ovakvih filmova nije samo ubijanje, nego i pojam ljudske slobode - iako to nije eksplicitno navedeno u scenariju, tok filma, narativ, rad kamere, osećaj samoće i lutanja kroz sumorno nemačko predgradje upućuje upravo na to. Iza transgresije krije se, opet, ljudska potreba za slobodom, da čovek bude ono što jeste - u ovom slučaju, mass i serial killer, dijagnostikovani sadista željan uzbudjenja i krvi, lova i plena, zabave i igre, ali je jako bitan taj osećaj playgrounda, njegovog lutanja, upadanja u prazne kuće, u taksije, osluškivanja svega oko sebe, potrage...

Sam film opisuje i njegovu više nego bizarnu porodičnu istoriju, ništa tu nije normalno, ali je opet on to što jeste - i ne može protiv sebe, dakle protiv prirode, kakva god da je. Volim i tu tematiku eksploracije urbanih predela, pomalo sumornih gradova, protivno mnogim ljudima koji vole samo sunčane predele poput Majamija, ja sam uvek voleo i ove usamljene gradove, gradska predgradja, gde se sve usporeno odvija... a ovde toga ima, kamera i estetika su sjajni. Ko voli filmove poput Taksiste, Funny games, nihilistički I stand alone i slične - dopašće mu se, garantujem. Od mene topla preporuka.

Hammer of the Gods (2013)
https://www.imdb.com/title/tt2193418/?ref_=ra_gb_ln

Sviđa mi se i radnja i priča i drama. Vikinzi, elementi psihološkog horora. Magbetovski i Blade Runner vajb.
Potraga za prognanim princom naslednikom prestola i budućim kraljem se pretvara u horor sa zasedama i izazovima.
Da bi na kraju postala potpuna psihopatija.

Ideja - coming of age be a capable king - jako dobra sama ideja.
Radnja storyline - ne znam šta su mogli bolje da urade

Motivi : Magbetovski i Blade Runner vajb. Momenat završne borbe i motiv kraljevske bezobzirnosti gaženja preko leševa.

Motiv kulta i kralja koji je stvorio sopstveni kult/pleme u kome je on kralj u malom, iako je kralj/gospodar samo u šugavoj pećini i iako je on zapravo prognanik i odbačenik nikada nije prekinuo sa svojom liderskom ulogom.

Sve u svemu sviđa mi se. Nije besmislen film. Sve je vrlo smisleno i povezano. Ima dobru ideju i horor elemente.

Posebno mi se sviđa mrak i pomrčina ovog filma i taj horor utisak u zapravo realnim životnim stvarima. Kao da su najstrašnije stvari one iz realnog života, ne iz fantazije. Osetljiviji ljudi od mene bi bili više pogođeni time. Ni malo nije nalickan što je za mene plus.
Ali ipak mislim da se neće svideti svakom.

Poslednja izmena:
MI - Dead Reckoning 1 - ethan se takmici sa jb ko ce vise povaliti zenskog svijeta..doduse jb povali, ethan se platonski zaljubi ko riblja corba 5 6 puta u roku od 3 min..i ja ko musko djubre moram se sloziti sa ethanom da je grace zgodnija, ima bolje dupe noge sise i facu od ilse..takodje je to odradio solidno takticki mladju zamjenio za malo stariju..ne ko al pacino i de niro...sto se tice filma, meni najlosiji..nije to sve sjelo iako si vidi veliki trud da donese nesto novo od akcije sto nije svijet prije vidio..prica, hoce li kreator zajebat kreaciju il ce kreacija zajebat kreatora takodje malo trokira, stuca, zabaguje..zadnji jb se bavio virusom i bio bi super da je uspio prije kovida da dodje u kina..no kovid ga zeznu, al i dalje je zanimljiv..MI je odlucio ove godine uletiti prvi u bioskop sa pricom o AI. i jedina upecatljiva scene je u samom startu kad mu cia direkot objasnjava da u buducnosti dolazi malo drugaciji rat od hladnog, malo bezobrazniji koji udara jos vise ispod pojasa, voda-hrana-vazduh..svidja mi se hayley hatwel, ima nesto u sebi i na sebi i samo zbog nje 5/10..

Pa zato sto si guarana generacija,kad si neku dramu pogledo,pa nikad jbt jer mora da bude samo 200/h u krivinu da ti drzi paznju
I da ne kazes kako su samo moja prosla vremena bolja,ja mogu da gledam filmove 50 godina pre moje generacije cak sta vise su prekvalitetni
Nemoguća misija je film, imaginacija, lažan svet, nešto što se ne događa ali je vrhunska produkcija. Stvoren da zabavi. Stvarno dobra akcija i priča je dobra. Čak da su ga raširili, slobodno bi jedan od boljih filmova o Terminator-u. tj. uvod o onome što sledi.

Summer of Sam

Summer_of_Sam_original_film_art_spo_5000x.jpg

Odličan film za repriziranje tokom ovih letnjih dana. Sjajna karakterizacija, super odrađeni odnosi između glavnih likova i uopšte sjajno skinut mentalitet Italo-Amerikanaca u to vreme. 5/5

Nemoguća misija je film, imaginacija, lažan svet, nešto što se ne događa ali je vrhunska produkcija. Stvoren da zabavi. Stvarno dobra akcija i priča je dobra. Čak da su ga raširili, slobodno bi jedan od boljih filmova o Terminator-u. tj. uvod o onome što sledi.
Mene bolje zabavi jeftina produkcija bez ludilo lasera i 200/h u krivinu,tipa price iz nepricave sa 2 vrhunska nefoliranta

The Little Mermaid
Ocena 7

Pricu o maloj sireni svi znamo..Dizni je napravio novi animirani film koji je zabavan
Mala sirena govori o Arijel (Hale Bejli), najmlađoj ćerki kralja Tritona (Havijer Bardem), vladara podvodnog kraljevstva Atalantika. Arijel, fascinirana svetom ljudi, zaljubljuje se u lepog princa Erika (Dzona Hauer King) nakon što ga je spasila tokom brodoloma, i odlučuje da ga pronađe u svetu iznad vode. Njena odluka dovodi je u sukob sa ocem, a potom završava u kandžama lukave morske veštice Ursule (Melisa Makarti).
Prica je o ljubavi, i kako uvek dobro pobedjuje zlo

A.I. Rising
https://www.imdb.com/title/tt5215088/
Odgledah konačno ovaj domaći SF tandema Bodroža - Vojnov. Nakon toga sam brzinski pročitao ghoulovu kritiku i generalno se slažem. Dobra fotografija i ok režija. Scenario je sa logičkim rupama i besmislicama što je za Vojnova uobičajeno. Bolji je kao kritičar nego kao scenarista gde nažalost ne dobacuje predaleko. Glavni glumci mi se dopadaju.Cavazza je sa onim dubokim glasom harizmatičan mada pomalo drven, dok se naše gore list Stoya odlično snalazi kao android na različitim programima. Završna scena je po meni efektna i tu se ne bih složio sa ghoulom. Treba čestitati autorima na trudu i hrabrosti da urade nešto nekarakteristično za srpsku kinematografiju. To što je film na engleskom pun je pogodak. Vidi se i po broju ocena na IMDB-u, film je gledan. E sad, to što je prosečna ocena nevisoka...šta da se radi.
Pričalo se da Bodroža treba da radi film sa Megan Fox, ali izgleda da je došlo do nekog zastoja.

Back