Coimen je vrtsa tipusa sa kojima imam iskustva. Pre par godina vodio sam kilometarske postove sa slicnim tipom za kojeg je na kraju ispalo da misli za sebe da je mesija koji ce svojim "znanjem" koje je naravano stekao tako sto je samo tako tek"kontao" a knjigu nije video u zivotu. Eto na svako moje iznosesenje cinjenica dobijao sam slicne odgovore poput ovih Coemonovih. Filzofija je ustvari mamac za takve tipuse, jer njen jezik je tesko razumeti i onda oni misle da te reci nista ne znace i da je moguce voditi ovakve razgovore gde neko misli ako upotrebi skup recenica sastavlenih iz opstih apstrakcija da je nesto pametno rekao i da je razgovor moguc. Evo pogledaj ovo:
Filozofija vodi u corsokak. Sve je prosto i jednostavno. Pa trudio sam se da bude smesan ali to drugo i nisam bas.
Tipus apriori odbacije celu filozofiju kao krpu a da filozofsku knjigu nije video, dok na njeno mesto stavlja sebe i svoj "kont". koji iskazuje kao cinjenicu na nacin da nekog poducava. To je kao da neko skonta da se sunce okrece oko zemlje (jer on tako vidi) i sa tim ode na univerzitet gde ce u to sada ubedjivati astronome i kosmologe.
Dlje:
Sila ne postoji ali moze imati uzrok i posledicu.
Isto tako ne postoji cinjenica kad ne neka npr devojka lepa pa se zaljube u nju. Eto ima i uzrok i posledicu.[/quote]
Ako nesto ne postoji onda to ne moze biti subjekat suda kojem ces dodeljivati predikate "ima" ili "nema".
A ako nesto nesto nesto ima ili nema onda to nesto koje ima ili nema postoji i nije tacno da ne postoji. Ovaj tvoj kont ...je besmislica ili strucnije receno kontradikcija.
I onda kazes da ne postoji cinjenica a onda ta "cinjenica koja ne postoji" ipak postoji i ima uzrok i posledicu.??!!
Obecavam da necu vise ako mi lepo pokazes e tu je greska. Ipak, moracu da istrazim tu filozofiju, mozda tamo ima neceg a onda cu se vratiti i odgovoriti a siguran sam da si u gresci.
Pa da filozofija je nesto poput Paje patka. Odes, istrazis, a onda ovde napises sveobuhvatnu kritiku.
Ma objekat i materija je ako ne isto onda slicno, nemoj da sitnicaris. Evo, moze ovako, sila deluje na atome, dok atomi deluju izmedju sebe isto nekim silama.... Znaci cela prica filozofije je da nistra nije onako kako vidimo...
Ne moze tako. Necemo sada iz tvojih "kontova" otici u kvazi nauku da bih ja filozofijom branio kvazinaucne teze.
Samo kratko.
Materija i objekat ne da nisu slicni vec nema razlike na svetu koja je tome ravna. To je razlika izmedju forme i supstancije. Konacnog i beskonacnog. Uoblicenog i bezooblicnog.
Kada kazem materija..mislim na tzkz. krajnii subjekat svijh predikata.ili nosioca svih akcidencija sto znaci supstanciju. A to nije nikakav objekat. To nisu serpe i lonci.
Takodje atomi nisu serpe i lonci ili neki klikeri ali kao sto rekoh necu ici u tom smeru. Vazno je da sila nije nesto cim ese deluje.vec sta se ispoljava Sila nije cekic kojim udaramo u nakovanj vec je sila onova svega toga a ono sa cim imamo posla je ISPOLJAVANJE SILE. Opazaj cekic deluje na opazaj nakovanj pri cemo dolazi do ISPOLJAVANJA SILE . A U TOM DODGAdaU OBJEKAT JE DELOVAO NA OBJEKAT A SILA U TOM LANCU nije ukljcuena kao cinilac vec kao osnova. Kao supstrat.
A moze li ta filozofija nesto konkretno da da...a ne samo da kaze kako sve nije onakav kakvim ga mi vidimo... Pojmovi nisu ovde bitni. Evo konkretnog pitanja: Ima li filozofija odgovor na to zasto se privlace poz i neg? Ako kazes ne moze se znati onda je to neuspeh filozofije kao nauke.
Na to pitanje nema odgovora. Odgvor na to pitanje je kontradikcija. Jer sila koja nema delova. koja nema pocetak i kraj ne moze imati ni uzrok.
Evo da spustimo pricu na nivo fizike. Energija niti nastaje niti nestaje vec samo prelazi iz jednog oblika u drugog. Sada ako nesto niti nastaje niti nestaje ne moze imati samo po sebi uzrok vec uzrok ima njegova promena oblika. I ako neko postavi pitanje sta je uzrok same energije... ne ocekuje odgovor. A onaj ko mu ipak odgovara znaci da nije stvar razumeo .