Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam bas kako ovo ovde funkcionise, ali imam neka "pametna pitanja"..
Interesuje me da li pri ginekoloskom pregledu kada se upotrebi stapic koji se ubaci u epruvetu, to znaci (bar bi mi bilo logicno) da je u pitanju bris, a kada sa rukavice "razmulja" po parcencetu stakla, da je to onda VS?
E sad ako sam u pravu...da li je moguce da se na osnovu pregleda tim "stapicem" dobije rezultat da je u pitanju treca grupa, ali napominjem da NEMA: peckanja, svraba, bola, pojacanog sekreta (potpuno suv ves u toku dana), znaci ni jednog od svih opisanih simptoma III grupe, OSIM neprijatnog mirisa ...ali cak ni ves NEMA taj neprijatni miris! U totalnom sam zbunu :confused: Imam 40 god. (najlepse godine :D ) i nemam partnera vec dugo, dugo, dugo (merna jedinica za dugo - jedna godina, pa vidite koliko je to "dugo) :-(
Taj pregled sam imala u junu, dobila vaginelete "palin" ako se dobro secam (globuli vaginales) koje se prave u apoteci i evo ovih dana opet taj neprijatni miris?!
Pojacan sekret pred mentstrualni ciklus je normalna pojava?
Hvala

Ne, nisi u pravu, vaginalni sekret se uzima stapicem isto kao i bris samo se on nanosi na plocicu i posmatra odmah pod mikroskopom a bris se zasejava.Hocu reci bris nikako ne moze dati informaciju o grupi sekreta.
Vrati se na pocetak teme!

"mali" savet :)
procitala sam sve, skoro sve ali nisam nasla bas ovo isto... pa bolje da pitam..
Imam 20 god. Bila sam kod ginekologa i dobila dijagnozu da imam kondilome i od lekova aciklovir i aciklovir kremu. E sad.... doktorka je rekla da se ti kondilomi razvijaju oko godinu dana i da su toliko mali da se jedva mogu primetit (ja sam pre toga bila na preglede ali mi nista nije nadjeno, verovatno zato sto su bili mali???). Isto mi je receno da cim budem dobila moram da odem da mi se urade neke analize (ja mislim hormonske ako sam dobro zapamtila a nisam se bas trudila jer idem za koji dan opet pa cu sve lepo ispitati a i bila sam uplasena iskreno.). Receno mi je da ako ne uradim te hormonske analize da je verovatnoca 60% da cu ostati sterlina..Jel to tacno ? Pitala sam za decka tj. koju terapiju on da primeni, ona je rekla da on ne mora nista da radi do trenutka dok mu se ne pojavi ne znam ni ja sta, pa onda da ode kod urologa da to sredi inace sa njim i samo sa njim sam bila u tih poslednjih godinu dana i njemu se za sve to vreme nije nista pojavilo a mozda i jeste ali su isto mali kao kod mene.?. Ako se ja izlecim da li to znaci da me on nakon toga moze ponovo zaraziti ako ne primi terapiju kao sto je rekla doktorka ??????
Izvinite na konfuziji ali ja sam isuvise uplasena pa slabo sklapam recenice :)
i izvinite ako vec negde postoji odgovor na ovo moje pitanje, ja sam trazila ali ga nisam pronasla.
hvala Vam!

Dragi moderatori,
molila bih vas za savet, takodje, o kondilomima. Naime, znam da ste dali na pocetku brdo linkova i da ste verovatno pisali dosta o tome, krenula sam da citam redom ali je preopsirna tema. Linkovi mi jesu pomogli, ali zaista ne znam o kojoj vrsti kondiloma je rec i malo mi je bilo teze sve da pohvatam sta je napisano (verovano je umor ucinio svoje).
Naime, radjene su mi sve analize. Na rezultatu mi je zaokruzeno pap i vs i pise III bakt., II grupa sekreta i grlic materice je ok. Doktorka mi je dala vaginalete da bih se resila bakterija, pa bi mi odstranila kondilome. Interesuje me nesto vise o tom zahvatu, posto se, iskreno, pomalo plasim i koliko je uspesno i trajno.
Jos jednom se izvinjavam ako sam to negde mogla da procitam, ali zaista nemam toliko vremena da pogledam celu temu niti u potpunosti razumem tesktove sa ponudjenih linkova.

Drage moje, stvarno mi je zao ali ne mogu ponovo da pisem sve to, posto sam zaista jako detaljno pisala o stvarima koje vas interesuju.Kondilomi se lece kada se pojavi kozna manifestacija, ne postoji lek za virus kada udje u organizam.
Druga stvar, vaginalni sekret i papa nisu sve analize, tema od pocetka...
Razumem da je 46 strana u pitanju ali mene kad nesto interesuje procitam i 146 strana ako ce mi dati odgovore na ono sto me interesuje.Nemojte da se ljutite ali ova tema ne bi imala smisla kada bi opet svako poceo da postavlja pitanja o kojima vec pisano.

angel's_breath:
Dragi moderatori,
molila bih vas za savet, takodje, o kondilomima. Naime, znam da ste dali na pocetku brdo linkova i da ste verovatno pisali dosta o tome, krenula sam da citam redom ali je preopsirna tema. Linkovi mi jesu pomogli, ali zaista ne znam o kojoj vrsti kondiloma je rec i malo mi je bilo teze sve da pohvatam sta je napisano (verovano je umor ucinio svoje).
Naime, radjene su mi sve analize. Na rezultatu mi je zaokruzeno pap i vs i pise III bakt., II grupa sekreta i grlic materice je ok. Doktorka mi je dala vaginalete da bih se resila bakterija, pa bi mi odstranila kondilome. Interesuje me nesto vise o tom zahvatu, posto se, iskreno, pomalo plasim i koliko je uspesno i trajno.
Jos jednom se izvinjavam ako sam to negde mogla da procitam, ali zaista nemam toliko vremena da pogledam celu temu niti u potpunosti razumem tesktove sa ponudjenih linkova.

Nema 'vrsti kondiloma' - kondilomi su kondilomi, ili jesu ili nisu. takodje - ne moze biti III bakterijska grupa a II grupa sekreta: II grupa vag sekreta je normalna nepatogena flora, III grupa vag sekreta podrazumeva bakterije (veliki broj bakterija), ukoliko se ustanovi III grupa rade se MIKROBIOLOSKI BRISEVI da se izoluje o kojim se bakterijama radi i na OSNOVU ANTIBIOGRAMA se daje terapija; vaginalete da se 'resis bakterija' je potpuni nonsens. Sve ti to lepo pise na pocetku teme CRVENIM slovima, nije tesko malo se udubiti i odvojiti malo vremena - ako mogu ja, evo bar deseti put da ponavljam i odvajam svoje vreme za tebe, pa mozes valjda i ti da odvojis malo vremena - ne za mene, vec za sebe, a?? Kondilomi se skidaju kiretom, ili ultrazvukom, ili laserom. Razlicite tehnike, trebalo bi da se sve radi u lokalnoj anesteziji, naravno ultrazvucno ili laserski je i manje invazivno i manje bolno nego 'hiruski. Uspesno obicno bude, a o trajnosti ne vredi pricati - kondilomi se mogu vratiti, pravila nema. No, o svemu sto si pitala postoje detaljna objasnjenja na prethodnih 46 strana. Pozdrav

majabg:
"mali" savet :)
procitala sam sve, skoro sve ali nisam nasla bas ovo isto... pa bolje da pitam..
Imam 20 god. Bila sam kod ginekologa i dobila dijagnozu da imam kondilome i od lekova aciklovir i aciklovir kremu. E sad.... doktorka je rekla da se ti kondilomi razvijaju oko godinu dana i da su toliko mali da se jedva mogu primetit (ja sam pre toga bila na preglede ali mi nista nije nadjeno, verovatno zato sto su bili mali???). Isto mi je receno da cim budem dobila moram da odem da mi se urade neke analize (ja mislim hormonske ako sam dobro zapamtila a nisam se bas trudila jer idem za koji dan opet pa cu sve lepo ispitati a i bila sam uplasena iskreno.). Receno mi je da ako ne uradim te hormonske analize da je verovatnoca 60% da cu ostati sterlina..Jel to tacno ? Pitala sam za decka tj. koju terapiju on da primeni, ona je rekla da on ne mora nista da radi do trenutka dok mu se ne pojavi ne znam ni ja sta, pa onda da ode kod urologa da to sredi inace sa njim i samo sa njim sam bila u tih poslednjih godinu dana i njemu se za sve to vreme nije nista pojavilo a mozda i jeste ali su isto mali kao kod mene.?. Ako se ja izlecim da li to znaci da me on nakon toga moze ponovo zaraziti ako ne primi terapiju kao sto je rekla doktorka ??????
Izvinite na konfuziji ali ja sam isuvise uplasena pa slabo sklapam recenice :)
i izvinite ako vec negde postoji odgovor na ovo moje pitanje, ja sam trazila ali ga nisam pronasla.
hvala Vam!

Dakle, prvo moras da se saberes i da malo sistematizujes svoje recenice i pisanje - ovako je potpuno nejasno o cemu se u stvari radi? Nema razlicitih vrsta kondiloma, ili jesu ili nisu - kondilomi? Ako jesu, ond aih izaziva HPV, ako nisu 0 onda se moze raditi o genitalnom herpesu, u prilog cega govori i terapija Aciklovirom koju su dobila? Hormonske analize za kondilome? :shock: Prvi put cujem za tako sta - kakve hormonske analize? Da, moze HPV dovesti do steriliteta ali tvrditi da ce 60% sigurno doci do steriliteta zbog kondiloma je u najmanju ruku smesno? Medjutim, ukoliko ostoji neki hormonski disbalans, on moze da dovde do nemogucnosti da se ostane u drugom stanju, sto svakako opet nije sterilitet?
Sto se decka tice, ako je dobio kondilome i ne uradi spaljivanje (kauterizaciju) - da moze te ponovo zaraziti.
Nadam se da shvatas o koliko oprecnih stvari ovde govoris i koliko jedna sa drugom nemaju veze: HPV kondilomi sa eventualnim genitalnim Herpesom sa hormonima sa sterilitetom i najzad - momkom?!

I da zavrsim onim sto sam hiljadu puta do sad apelovala: ljudi KORISTITE KONDOM! To je jedina sigurna zastiota od seksualno prenosivih bolesti. Nezeljena trudnoca se da prekinuti (nije da preporucujem) ali od AIDSa se SIGURNO umire!!!!! Pobogu, budite pametni, cuvajte svoje zdravlje i svoj zivot!

Ovde vam je totalni haos na ovoj temi, a i oblast je prilicno opsirna da bi sve strpali u isti kos, sto ne razvrstate teme radi lakseg snalazenja npr. posebno trudnoca, sterilitet,polne bolesti itd. Mislim da bi svima bilo lakse.

Dobro, ajde onda da postavim pitanje, posto slicno ne nadjoh...
Da li je bolje raditi laparoskopiju ( u slucaju jednog neprohodnog jajovoda kao posledica vanmatericne trudnoce, sve ostalo OK), posto neki kazu da taj jajovod moze da se otpusi, a neki da je laparoskopija trenutno IN i da se njom mnogo ne dobija, sem dijagnostike, za koju u mom slucaju znaju sta je, a posto su me vec otvarali, znaju da nema endometrioze i sl. stvari koje se inace ustanove laparoskopijom, a priraslice se ionako vracaju. Ili, raditi inseminaciju, za koju neki kazu da je to prava strvar u slucaju jednog neprohodnog jajovoda, a neki da je to prakticno verovatnoca ko i prirodnim putem ( inace, sve nasi najeminentniji ginekolozi, profesori i nacelnici). A posto niko da se slozi, nemam pojma sta je prava stvar.Ne znam koliko vi imate iskustva sa ovim, ali ako nesto znate, napisite.

Evo ja samo da se javim i da kazem da mi je jutrosnji test na trudnocu pozitivan, i to ne bi bilo neobicno da nam lekari (2 urologa koja smo konsultovali) nisu rekli da je prakticno nemoguce da ostanem trudna ako muz ne operise varikokelu. Dakle, on je operisan pre 1.5 nedelju, a mi smo bebu napravili pre te operacije. Sad neka mi neko kaze ko je ovde lud.
Pre svega ovoga mi je konstatovana dermoidna cista na desnom jajniku (vel. 4x2.7cm). Koliko da budem zabrinuta u vezi nje sa obzirom na novonastalu situaciju?

Da li kod vanmatericne trudnoce izostaje menstruacija ili ne? I, jos jedno pitanje, cula sam da je moguce ostati u drugom stanju i imati menstruaciju (verovatno samo prvih mesec,dva?), pa me zanima da li je i koliko je to cesto?

postovana doktorko imam jedno pitanje za vas...:)imam decka i kada smo imali odnos bez zastie pojavili su se svrab i peckanje
bila sam kod ginekologa dala mi je ginodaktanol,i sve je bilo ok posle toga,posle mesec dana sam radila kolposkopiju i papa test i rezultati su bili savrseni(,tako mi je rekao ginekolog)IIgrupa,decko je koristio nistatin(ne redovno) ,i opet se pojavilo slicno pa sam dobila kansen 3 vaginalete,itada je decko koristio nistatin redovnije...koristili smo zastitu neko vreme,
i desilo se opet bez zastite... i opet moram kod ginekoloka po vaginalete,a decka nikako da nagovorim da ode do urologa...sta ja to imam...jer mi nisu rekli kada sam bila kod ginekologa sta je u pitanju...?/
unapred hvala:(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back