George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Pozdrav citaocima
Bas sam se prijatno iznenadio kada sam video da postoji topic o ASOIAF...ja sam tu knjigu kupio cim je izasla kod nas, na preporuku lika koji prevodi ova dela u laguni i tako sam se navukao. knjiga je zaista fenomenalna , dobio sam vise nego sto sam ocekivao, tolkin je ipak pisac za decu u odnosu na martina. listao sam malo ovaj topic pa eto cisto da kazem da je mene oberin martel odmah "kupio" steta sto nije potrajao, a licno ne bih voleo da se "planina" nekako ozivi jer sam iz sveg srca navijao za oberina u onom duelu. Na kraju sam se zadovoljio neresenim ishodom a i nisam pristalica ozivljavanja likova.
I tako listajuci topic ozivele su stare strasti i posle par godina sam otisao na sajt autora i video da knjiga izlazi mozda mozda na leto 2008...poprilican bedak ali sta je tu je. Samo se nadam da ce sledeca knjiga biti obimna kao "sudar kraljeva" ... ne znam da li je neko pomenuo, posle plesa sa zmajevima poznati su naslovi sledeca dva nastavka : "vetrovi zime " i "san o prolecu" ... kako ono kazu strpljenje je vrlina ...ostaje nam samo da cekamo.
Neko je pomenuo istorijske paralele sa ratom dveju ruza...meni deluje da je ipak radnja smestena u kontekst britanije od 500/600-1000 godine nove ere. taj period je poznat pod imenom anglosaksonska engleska. tada su se za vlast medjusobno borile nortambija,istocna anglija, mersija, eseks,veseks i kent. no zaista stark vs lannister neodoljivo podsecaju na rat dveju ruza , a i veza naziva lannister-lancaster je upadljiva. Dotraci su po meni huni ili mongoli i to je ocigledno cak je i titula Kal slicna imenu titule Kan...da ne tupim mnogo zelim vam da se "ples sa zmajevima" sto pre nadje u vasoj kolekciji.

veliki pozdrav

Хех. У мартиновим књигама има више реалности него фантастике.

zato ga i obozavam,tolkina nikada nisam procitao do kraja,veliki je pisac ali jednostavno
ne mogu da ga citam. martin fantazi ubaci po malo tek da ti zagolica mastu,dok je prsten klasicna bajka. naravno mnogi se nebi slozili sto je i normalno,i ja verujem da bez tolkinovog dela kao kamena temeljca epska fantastika nebi bila to sto jeste.

Толкинова дела су митологија за себе. Ни епска фантастика ни бајка, већ права митологија, са својим светом, боговима, писмом, језиком... Ту је разлика између Толкина и свих осталих: он је створио нови свет.

daleko od toga da sam zeleo da obezvredim tolkina pa on je uz dzeka londona jedan od prvih pisaca koje sam zgotivio jos kao klinac...gospodar prstenova je sinonim za epsku fantastiku samo eto kada sam malo stariiji vise mi prija martin zbog kompleksnosti likova, realne price (ako iskljucimo bajkovite elemente tipa magija i zmajevi) i neizvesnosti koja non stop visi u vazduhu. Ima i martin jezik i pismo, kako bese ono..."valar morgulis" tako nesto :)

да, у праву си Нармер, само што су се Хобит, Господар прстенова, Силмарилион....могли читати одмах један за другим, све књиге су биле издате "у исто време". А код ПЛиВ-а сам бар ја изгубио нит, не сећам се доста ликова, места, једноставно ми није више тако занимљиво да читам ПЛиВ кад сам толико ствари заборавио.

да не скрећемо више са теме, шта мислите какав би завршетак могао да буде (или какав бисте волели)... по мени (омиљени лик ми је Џон Снежни) би то изгледало овако, они "туђини" како се већ зову (узима маха ово чекање између делова) отворено нападају, у Краљевој Луци по обичају хаос, на Зиду она Мелисандра баца неке чини нешто муља, не успева јој да одбрани Зид, опште повлачење, онај лудак што је опловио цео свет (онај гвозденрођени) и има неке своје монструме дува у онај рог, то призива змајеве, Денерис долази у Вестерос за њима, успева да поврати контролу над њима, јури на Зид, тамо среће Џона (наравно љубав на први поглед) заједно крећу у офанзиву, туђини бивају поражени, после тога се окрећу на Југ, након освајања 7 краљевстава венчавају се, као краљ и краљица уносе ред у земљу, Џон успева да пронађе Арју, Сансу, мајку, Брена и ХЕПИ ЕНД...(наравно овде има пуно недостатака, ја сам ово смислио за пар минута, а Мартин је набацио толико ликова који ће вероватно имати неки пресудан утицај на фабулу тако да ме не исправљајте)

ja mislim da je izmedju delova gospodara postojao hijatus od 5 godina ako ne i vise, doduse kako je martin krenuo i nas ce zadesiti ista sudbina ....

17 godina ako se ne varaam izmedju drugog i treceg :)

Sto se tice Martina - zid je Hadrijanov , covek je pouzimao ono sto ima oko njega i izmenio i prilagodio ali na genijalan nacin. Da ne bude cista hvala poslednja mi je malo dosadna. Evidentan pad tempa, ali o tome mozemo da sudimo tek kada budemo procitali sve..... Jednog dana

Back