George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Мене та прича подсећа на нешто . . . боримо се међу собом и не видимо непријатеља који надире пуном снагом . . .
Кад тако кажеш, и мене исто само на шта? Толико филмова и књига има на ту или сличну тему...

Кад тако кажеш, и мене исто само на шта? Толико филмова и књига има на ту или сличну тему...

Па ево ми нпр. У ww2 су нас Немци напали а ми смо се и даље борили међу собом за "гвоздени престо". Чак и након што су они отишли. Ето један пример. А историја нам даје још многих. Зато кажем можда ће се ујединити, можда не. Мартин је искористио класичну тему, само ћемо видети у ком правцу је гура.

И тако гледам ја мало пре шта има ново на фејсу и видим слику кала Дрога... прокоментаришем како је ово најбоља његова слика коју сам видела и одмах је ту мoj брат да је види. Ко је то? - пита ме. А ја му објашњавам: То је кал Дрого, знаш ону са змајевима (клима главом - наравно да зна) е па ово је глумац који глуми њену жену...

:lol: Умрла сам од смеха :lol:

Ja sam nov na ovom forumu, ali sam postao ogroman fan ovog serijala, moram priznati tek kada sam pogledao seriju ( prvi serijal) za mesec dana sam procitao ostale knjige, i upravo sad sm zavrsio sa plesom, i bio bih zahvalan ako neko zna kada se moze ocekivati 6-ta knjiga :)))) hvala.....

Што нас више то боље, хехехе. И серија и књига су одличне. А што се тиче кад ће изаћи пах ја тренутно нисам за компом па не могу да погледам али мислим и да се још не зна. Изаћи ће кад је овај напише и кад помисли да читаоци не могу да ишчекају више односно кад буде најпрофитабилнији тренутак. Сигурно неће избацити упоредо са неком другом познатом књигом . . .

Што нас више то боље, хехехе. И серија и књига су одличне. А што се тиче кад ће изаћи пах ја тренутно нисам за компом па не могу да погледам али мислим и да се још не зна. Изаћи ће кад је овај напише и кад помисли да читаоци не могу да ишчекају више односно кад буде најпрофитабилнији тренутак. Сигурно неће избацити упоредо са неком другом познатом књигом . . .

Mmm..da...jadan nema dovoljno para :lol: Mada mislim,da uporedo izadje jos i pedeset poznatih i iscekivanih autora da bi njegova knjiga bila numero uno na listi kupovine ,ne bi ga ostetilo sigurno :)

Da je meni na umu sto vise novca onda bih natempirao sledecu knjigu kada se zavrsi sezona TV serije uradjena po do sada napisanim knjigama. Znaci jos barem 2 a verovatno i 3 sezone pre nego sto izadje sledeca knjiga. Ovo kazem zato sto je 4. knjiga bila toliko velika da je izdata u 2 dela. A naredne sezone koliko god da ih bude bice mesavina 4 i 5 knjige zato sto se radnja u tim knjigama hronoloski desava u isto vreme.

Da je meni na umu sto vise novca onda bih natempirao sledecu knjigu kada se zavrsi sezona TV serije uradjena po do sada napisanim knjigama. Znaci jos barem 2 a verovatno i 3 sezone pre nego sto izadje sledeca knjiga. Ovo kazem zato sto je 4. knjiga bila toliko velika da je izdata u 2 dela. A naredne sezone koliko god da ih bude bice mesavina 4 i 5 knjige zato sto se radnja u tim knjigama hronoloski desava u isto vreme.

Хмм занимљиво. Верујем да ће тако и бити. Ја сам од муке опет кренуо да читам све делове.

Da odgovorim na prvi post prvo :)

Kad je počeo TV serijal bio sam oduševljen posle prve 4 epizode, prekinuo sam sa gledanjem serijala i počeo sa čitanjem knjiga. Pročitao sam sve knjige po 2 puta (na engleskom pa zbog toga 2 puta), omiljena kuća mi je naravno Stark, zašto? Pa eto časni su i pošteni ka mi Crnogorci :) šalim se. Omiljeni likovi: Arya, Tyrion, Jon, Selmy, Samwel Tarly, Brandon i Hodor (Hodor! :) ). Neke teorije sam provalio sam a druge sam pročitao na netu. R+L=J je sasvim jasna teorija i vjerujem da će je Martin u knjizi predstaviti na poseban način, provalio sam je vjerovali ili ne u prvoj knjizi kad Eddard sanja tri viteza kraljeve straže i čuje Lyanna-u i vidi je u krvavom krevetu. Oprostite što koristim engleske nazive likova, ali sam na taj jezik čitao pa ne bih da ih nazivam na naš jer ne znam kako su prevedeni.

Vjerujem da ipak nijedna porodica iz sadašnjeg Westerosa neće sjedeti na Iron Throne(gvozdenom (metalnom) prijestolu?! :) ).

Arya, Tyrion i Jon Snow definitivno najzanimljiviji likovi. U zadnjoj knlizi mi se ne svidjaju dešavanja u gradu gdje se Daenerys nalazi (Meereen).

Ne svidja mi se povratak Catelyn Stark i njen izgled, volio bih da mrtvi likovi ostanu mrtvi.

Toliko od mene za sada.....

Winds of Winter će izaći za 2-3 godine tek. U junu je rekao da je napisao četvrtinu, te da je planirao da će je brže završiti ali je bio zauzet oko izrade karti za Westeros i Essos i oko pisanja detaljne istorije ovih kontinenata. Sada više nema čekanja, TV serijal ga sustiže i nema vremena za gubljenje.. Osim toga objavio je još nekoliko likova i radnji iz 6 knjige... Neću više o tome :)

Ne znam od koga bi mogli saznati da je Dzon Targarijen.
Jedini koji zna ko je Dzonova majka je Ned Stark,a on je mrtav.
Cini mi se da je Ned u prvom delu obecao Dzonu da ce pricati o njegovoj majci kad se ponovo sretnu,a to se nije desilo.
Takodje kad se rastajao sa Bendzanom,trebali su pricati o necem vaznom,samo ne mogu da se setim o cenu.

A Otac Meere i Jojen-a Reed-a? On je bio sa Ned-om kad se Lyanna porodila i jedini se vratio živ.. Osim toga Bran može dosta saznati.... Ali, ne bi me čudilo da Džon umre ne znajući ništa o svojim roditeljima... Ipak to je Martin...

Misliš na cijelu 5-tu knjigu? Ili određene likove
Мислим на коришћење списатељских помагала и протеза уместо креативног осмишљавања. Више личи на шпанску серију него на први део књиге.

ПС: Користи едит поста уместо паковања на ред.

Мартин је рекао продуцентима серије како ће се завршити у случају да он отегне папке пре времена =)

Не дај Боже да се деси још дуго,дуго!!!Има он да заврши то па онда може да ради шта хоће :D

- - - - - - - - - -

Winds of Winter će izaći za 2-3 godine tek. U junu je rekao da je napisao četvrtinu, te da je planirao da će je brže završiti ali je bio zauzet oko izrade karti za Westeros i Essos i oko pisanja detaljne istorije ovih kontinenata. Sada više nema čekanja, TV serijal ga sustiže i nema vremena za gubljenje.. Osim toga objavio je još nekoliko likova i radnji iz 6 knjige... Neću više o tome :)

Па неће му требати још 2 године ако је написао четвртину.Нек убрза мало!!!За 2-3 године ће га серија стићи,а шта ће онда?

Back