George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Ples sa zmajevima, u prodaji od 2. marta. :)

ples_sa_zmajevima0.jpg

Sviđaju mi se korice. Je l' to prevodilac samoinicijativno daje naslove svakom delu knjige, kao što je radio za Oluju mačeva :D
Nadam se da je povez dovoljno čvrst.

Prva knjiga nekih 430 strana, druga kad se oduzme onaj Apendiks na kraju i podaci o Kućama i likovima, nekih 510.
Koliko je godina pisao, ja sam mislio imaće svaki deo bar 1000 strana...
Videćemo kako će biti. Meni su prve tri knjige bile za desetku, Gozba za vrane mi je malo pala u kvalitetu.
Posle ove, slede Vetrovi zime. Najavljeno je sedam knjiga ukupno, ali nešto mi se javlja da bi moglo biti i
desetak, ako debeli bradonja poživi dovoljno dugo, i ako serija bude dobro išla...

Čitam, imam još dosta ali čini mi se da malo razvlači radnju... Skoro sam i zaboravio na neke omiljene likove poput Davosa...
Ne znam šta je pisac naumio sa Stanisom. Stanis mi deluje previše krut, tvrdoglav i zadrt, da bi mogao biti bilo kralj ujedinitelj, bilo
neko ko će zaustaviti Tuđine... Malo smara sa poglavljima s Tirionom, stalno prebira po sećanjima o Tiši i ocu, Tirion koga se ja sećam
iz ranijih delova je čvrst, pragmatičan čovek. Takođe i sa Deneris, voleo bi da malo sve to ubrza, imam osećaj da će tek u
osamnestoj knjizi stići do Vesterosa:dash:
Ima još dosta da se popravi utisak, ali nešto mi ne miriše da će biti kvalitet prve tri.

Čitam, imam još dosta ali čini mi se da malo razvlači radnju... Skoro sam i zaboravio na neke omiljene likove poput Davosa...
Ne znam šta je pisac naumio sa Stanisom. Stanis mi deluje previše krut, tvrdoglav i zadrt, da bi mogao biti bilo kralj ujedinitelj, bilo
neko ko će zaustaviti Tuđine... Malo smara sa poglavljima s Tirionom, stalno prebira po sećanjima o Tiši i ocu, Tirion koga se ja sećam
iz ranijih delova je čvrst, pragmatičan čovek. Takođe i sa Deneris, voleo bi da malo sve to ubrza, imam osećaj da će tek u
osamnestoj knjizi stići do Vesterosa:dash:
Ima još dosta da se popravi utisak, ali nešto mi ne miriše da će biti kvalitet prve tri.

slazem se u vezi sa tirionom...a nekada sam jedva cekao poglavlja sa njim...

Заиста сам и ја мислио да ће бити скупа књига, али реално није чак и ако ниси члан клуба читалаца.
Полако приводим крају прву књигу и чини ми се да је управо оно што Мартин и рече - хронолошки једнака дешавањима у Гозби уз пар потребних искакања.
Лично највише ми је засметала појава Егона Таргарјена, мислим да је то непотребан анахронизам уз ограду да ће можда следеће књиге да покажу значај.

Uh,napravio je podlogu tj. prosirio radnju u Plesu da napise jos bar 10-ak knjiga,sto ce reci da Prolece(zadnji deo ako se ne varam) nece biti uskoro napisan.
Slazem se takodje, da je razvukao sa Deneris i Tirionom,da njihova poglavlja bukvalno postaju pomalo dosadna.Tu se pojavio i mladi Egon,kao jos jedan pretedent.Kao i nastavak rata.
Sve mi se cini da Beli hodaci nekako cekaju na ujedinjene Vesterosa O.o Napisao je par poglavlja sa Arjom,sto bi nekako trebalo da nagovjesti njenu sudbinu.Debeli Menderli ce uskoro da baci u vatru Rikona kao naslednika Kralja na Severu sto dodatno doliva ulje na vatru,i tu je mozda najznacajnija Davosova uloga do sada.I na kraju ubijaju Džona vlastita braca,ali igrom slucaja tu je Melisandra,pa vjerujem da mu od tog ubistva nece ostati nista osim par oziljaka :D Nejasno je sta se dogodilo sa Stanisom,jer Boltonovo kopile salje pismo na Zid,u kome pise da njegova glava krasi zidine Zimovrela.Sve u svemu,mogo stranica teksta u kojima nije mnogo napisano.Sobzirom da je proteklo nekoliko godina od poslednje Martinove knjige,zakljucak je,da bi moglo i bolje.Ali ne treba zaboraviti da je serija promenila dosta toga.

Pa sad. Omiljena kuća mi je Stark, lik baš taj Džon, iako ja mislim da će Džom i Deneris završiti zajedno, ili tako nešto. Nzm zašto.
Nisam pročitala 5. knjigu, i tako da jedva čekam da vidim šta će se zbiti sa Brenom i Džonom. Ali počitala sam svie 4 pre toga.
Sad, što s teorija tiče,ne znam tačno, baš sam davno čitala, ali sam znala za Džona Erina, i njegovu priču o 'jakom semenu'
Nemam neke posebne zamerke. Osim činjenice da je te 2 poslednje knjige (četvrtu i petu) mogao da spoji, pa da objavi. Ovako je očaj! --'
Ja i dalje mislim da će Deneris i Džon uspeti nešto! xD Oni su mi naj, naj.
SAVRŠENSTVO!!

Daenerys je moja omiljena definitivno. Mada volim i Tyriona i Jaimie je postao jako interesantan. Svakako najvise volim da citam o porodici Lannister, cak i Cersei mi je odlicna i ako je mrzim, najbrze sam citala njene delove u 4. knjizi. Dzon mi do sada nije bio zanimljiv...ali imam osecaj da ce se to promeniti.

Konacno sam procitao knjigu.

Prvi utisak je da su Arjina poglavlja jedno 100 puta bolja od svih ostalih. Martin bi trebao da batali ostale likove i napise knjigu o Arjinim pustolovinama.

Takodje, Dzejmi i Brijana, pa cak i Sersei su dosta zanimljiviji nego likovi koji su imali prednost u ovoj knjizi. Otuda i utisak da je drugi deo knjige mnogo bolji nego prvi. Procitao sam ga gotovo u jednom dahu, dok sam prvi deo razvlacio danima i nedeljama.

Dzonova poglavlja su mi bila zanimljiva i ne znam cemu onakav kraj. Kad je ta prica mogla lepo da se razvija dalje.

Deneris, posle prvog poglavlja koje je bilo odlicno, usledila su poglavlja bez mnogo dogadjaja. Tako da su Baristanova poglavlja bila pravo osvezenje.

Teonova poglavlja mnogo bolja od Deninih, Asha i Davos sasvim solidni, kao i Bren. I Viktarion je ok.

Martinova ideja da ubaci Tiriona, Grifa, mladog Grifa i Kventina Martela i kompaniju u prvu knjigu je bila katastrofalna. Njihova poglavlja su se poboljsala u drugoj knjizi, ali u prvoj su bila kriminalna. Knjiga bi bila mnogo bolja bez njih. A Tirion je trebao da ima manje poglavlja.

Po meni kompletna Gozba za vrane je mogla da se stavi u jednu knjigu i da sa prvom iz plesa čini celinu,a da sa drugom iz plesa razvija radnju dalje. Mislim da je mnoooogo razvukao. I dalje ne shvatam poentu ubacivanja nesretnog Kventina i njegovu ulogu u priči, uopšte Deneris i čitava priča oko nje je krenula da smara, hebo je Mirin i robovi. Uvođenje u igru još jednog Tergarjena mi je nekako glupo ali ajde, Džon i njegova poglavlja odlični,Tirion smor, Grejdžoji svi osim Teon-a potpuno su bespotrebno trošenje papira,Džejmi i Brijena u samo dva poglavlja a ima tu potencijala za dobru priču,Arja meni malo dosadna,Davos ok,uopšte priča oko Severa postaje sve zanimljivija. Što se tiče kraja,ne zaboravimo da je Martin u pitanju,tako da baš zato što svi pretpostavljaju da će Melisandra obaviti onaj obred,ne bih isključio da se desi suprotno i ostanemo bez još jednog omiljenog lika :)

P.S. Stavljajte spojlere ima ih koji još nisu pročitali sve.

Poslednja izmena:
Posto sam davno citala drugu knjigu, a sad pratim seriju, treba mi podsetnik. :D Ja se ne secam da se Stanis povatao sa Melisandrom, tj. secam se da je ona rodila onu senku sto lici na Stanisa, sto je ubila Renlija, ali se ne secam da u knjizi bas pise da je Stanis zaskocio Melisandru. Ajd neko ko se bolje seca neka pomogne. :D

Posto sam davno citala drugu knjigu, a sad pratim seriju, treba mi podsetnik. :D Ja se ne secam da se Stanis povatao sa Melisandrom, tj. secam se da je ona rodila onu senku sto lici na Stanisa, sto je ubila Renlija, ali se ne secam da u knjizi bas pise da je Stanis zaskocio Melisandru. Ajd neko ko se bolje seca neka pomogne. :D

nije bilo opisano u knjiz ali je bilo logicno..odnosno medju redovima

Back