George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Ту се ипак помиње да је серија извор те тврдње а да књига само имплицира, а горе је већ речено на који је начин имплицирана.
Признајем ја сам мало конзервативан па неволим велике излете од основног дела тј. књиге, а за мене ово је ипак превише извучено из нечег само овлаш имплицираног.

Мене је та теорија око Џона па бих волео да ми неко појасни, ако је Џон син Лијене Старк и Регара Таргарјена чија је обострана привлачност веома јасна из књиге (турнир код Харендвора - прича о вучици), зашто он не личи на Таргарјене? Ипак је њихова крв јача од крви Севера и првих људи, њихова крв је магоја Валирије. Да ли је Регар, како нам га описују као веома осећајног књиге, заиста могао да силује Лијену како је наведено? Чини ми се то мало парадоксалним.

Martin je sam potvrdio "odnos" Renlija i Lorasa:

http://www.westeros.org/Citadel/SSM/Entry/To_Be_Continued_Chicago_IL_May_6_8/

Iako ne tako direktno kao i seriji, postoje mesta u knjizi gde je to vise nego jasno, najcesce kroz podsmesljive komentare drugih o prirodi njihovog "prijateljstva".
Mada je i meni licno scena u seriji bila preterana, ipak razumem zasto su je ubacili zbog kasnije radnje. Potrebno je razjasniti gledaocima zasto ce Tireli kasnije podrzati bas Renlija za kralja itd. Sam razgovor dobro odslikava situaciju -Tireli su bogata kuca koja novcem i moci koju poseduje moze podrzati pretendenta na tron, nasuprot Lanisterima

Пази ја сам сигуран да би Тирели подржали било којег Баратеона који им је прируци у том тренутку.Е ако Мартин потврђује онда за мене је расправа постла ад акта. Извињавам се ако сам неког смарао.

Mislim da sam dovoljno daleko dogurao sa knjigama da mogu da se ukljucim u diskusiju.
Omiljena kuca mi je Stark. Dobri likovi su mi i Tirion, Teon, Baristan Selmi i Pseto, a
ne mogu da podnesem Sersei i njen nakot. Nesto ne volim ni Deneris i ceo taj deo price (tupava je jadna ko Sansa samo se dobro udala) a valjda zato sto je nakako favorit u prici.

Poslednja izmena:
Mislim da sam dovoljno daleko dogurao sa knjigama da mogu da se ukljucim u diskusiju.
Omiljena kuca mi je Stark. Dobri likovi su mi i Tirion, Teon, Baristan Selmi i Pseto, a
ne mogu da odnesem Sersei i njen nakot. Nesto ne volim ni Deneris i ceo taj deo price (tupava je jadna ko Sansa samo se dobro udala) a valjda zato sto je nakako favorit u prici.

Ne znam dokle si stigao, ali videces, kako odmice radnja, da ce se mnogo toga promeniti. Teon ce postati okoreli neprijatelj Starka, Deneris polako stice zivotno iskustvo i sve vecu snagu, plus ima i zmajeve, tako da ce verovatno u plesu napasti Vesteros i lako ga osvojiti... Izvn na spojlerima :D

Ma dovrsavam trecu, vido sam sta je bilo sa Teonom ali mi je i dalje jak lik zato sto je toliko napaljen da bude kralj a opet toliko isfrustriran sto mu se ne da. :lol:
A Deni, pa jeste da postaje bolja, ali i dalje je ne volim, valjada bas zato sto je mnogo favorizovana. Ne bi voleo da se mala Targarienka vrati na presto, sta su onda radili Robert i Ned, dzabe su krecili...Bolje i Lanisteri...:whistling:

Poslednja izmena:
Ma dovrsavam trecu, vido sam sta je bilo sa Teonom ali mi je i dalje jak lik zato sto je toliko napaljen da bude kralj a opet toliko isfrustriran sto mu se ne da. :lol:
A Deni, pa jeste da postaje bolja, ali i dalje je ne volim, valjada bas zato sto je mnogo favorizovana. Ne bi voleo da se mala Targarienka vrati na presto, sta su onda radili Robert i Ned, dzabe su krecili...Bolje i Lanisteri...:whistling:

:hahaha: Ova ti je dobra. Nadam se da i Martin deli isto mišljenje.

Viseris mi je bio gotivniji... vise je tezio da postane kralj. Teon mi je, sa druge strane, nekako plasljiv i podeljena licnost. :D

Ma Viseris je ko pickic@, a Teon mi je bio zabavan sa svojim razmisljanjima i cool na neki slepacki nacin, steta sto ga je dovatio Remzi :mrgreen: Mislio sam da ce da s njim bude nesto kao sa Dzejmijem, da ce da dozivi preobrazaj, a ko zna mozda Boltonova tamnica blagotvorno deluje na njega :D pa i ispadne tako.
Deni ce sigurno da odigra neku veliku ulogu samo mislim da nece da bude to sto svi ocekuju. Bilo bi previse predvidljivo...a do sad je serijal bio sve osim predvidljiv. A osim toga, koja je svrha? Ako je tacno da ona vise nece da ima dece...onda sledi opet klanje za presto kad kraljica Deneris promeni svet...

Odustajem od gledanja serije, prvenstveno zbog ''Sersei'' koja ima konstantno zgađen izraz na licu, kao da joj se nešto smrdljivo nalazi ispred nosa. I uopšte se ne vidi da je proračunata spletkašica spremna na ubistvo. A tek odeća, ni traga raskošnim smaragdnozelenim haljinama, sve nešto jadno&neupadljivo, uopšte ne ide uz kraljicu. (šta ću, žensko sam, morala sam i to da prokomentarišem :roll: ) Nervira me i većina ubačenih scena (kojih nema u knjizi), a tek ono s Renlijem i Lorasom :eek:
Viseris mi je bio zabavan za posmatranje, ali pošto je ionako mrtav, neću ništa propustiti. Isto važi i za Neda.

Odustajem od gledanja serije, prvenstveno zbog ''Sersei'' koja ima konstantno zgađen izraz na licu, kao da joj se nešto smrdljivo nalazi ispred nosa. I uopšte se ne vidi da je proračunata spletkašica spremna na ubistvo.
Auh, ne da se ne slazem, nego .... Pa ne slazem se :) Poceo sam citati knjige i Cersei je pogodjena odlicno. Njeni manerizmi i izraz lica su barem meni ocigledno podli i uvek izgleda kao da nesto sprema, ali nikada nisi siguran. 5+ za predstavljanje lika. Cak i kada nisam procitao knjigu, video sam da je osoba koja ima skrivene motive. Ni ne treba na licu da joj pise da je ubica, izdajica i sta ti ja znam... Barem sam ja tako shvatio lik.

Седма ми се баш свидела само ме је изнервирало што није приказано како Санса издаје оца, овако испада Нед прави будалаш.

Da, ja sam cak i citala knjige, mada ovaj dio prije 7 godina, i uopste nisam mogla da se sjetim kako je doslo to toga, mozda objasne u sledecoj

Седма ми се баш свидела само ме је изнервирало што није приказано како Санса издаје оца, овако испада Нед прави будалаш.

Kako god da okrenes, izdala Sansa Neda ili ne, on je ispao toliko GLUP da mi se tad zgadio. Mislim da bi u toj situaciji i Hodor ispao pametniji.

Auh, ne da se ne slazem, nego .... Pa ne slazem se :) Poceo sam citati knjige i Cersei je pogodjena odlicno. Njeni manerizmi i izraz lica su barem meni ocigledno podli i uvek izgleda kao da nesto sprema, ali nikada nisi siguran. 5+ za predstavljanje lika. Cak i kada nisam procitao knjigu, video sam da je osoba koja ima skrivene motive. Ni ne treba na licu da joj pise da je ubica, izdajica i sta ti ja znam... Barem sam ja tako shvatio lik.

Njoj je izraz lica uvek isti. I kad izigrava brižnu majku (razgovor sa Kejtlin o jadnom detencetu koje joj je 'umrlo' ), i kada je sa Džejmijem, i kada je s Nedom... Uvek ISTA faca. Valjda bi trebalo da navlači masku shodno situaciji - nekad je vesela, nekad zabrinuta, nekad strastvena, nekad okrutna (uostalom, to se vidi u knjigama). Nula.
I scenografija je jako siromašna, pogotovo kad uporedim s Bordžijama koje takođe pratim. Odaje prazne, nigde ukrasa, prikaz turnira jadan, Robert ide u lov s 4 čoveka, nigde vukova.... Sve u svemu, više negativnih stvari nego onih koje mi se sviđaju, zato više i ne pratim. Naravno, ko voli nek izvoli. Tebi se verovatno sviđa jer si prvo video seriju pa tek onda čitao knjige.

Njoj je izraz lica uvek isti. I kad izigrava brižnu majku (razgovor sa Kejtlin o jadnom detencetu koje joj je 'umrlo' ), i kada je sa Džejmijem, i kada je s Nedom... Uvek ISTA faca. Valjda bi trebalo da navlači masku shodno situaciji - nekad je vesela, nekad zabrinuta, nekad strastvena, nekad okrutna (uostalom, to se vidi u knjigama). Nula.
I scenografija je jako siromašna, pogotovo kad uporedim s Bordžijama koje takođe pratim. Odaje prazne, nigde ukrasa, prikaz turnira jadan, Robert ide u lov s 4 čoveka, nigde vukova.... Sve u svemu, više negativnih stvari nego onih koje mi se sviđaju, zato više i ne pratim. Naravno, ko voli nek izvoli. Tebi se verovatno sviđa jer si prvo video seriju pa tek onda čitao knjige.
Pa, volim da kazem, da ne treba dva ostvarenja gledati kao jedno. Jeste da je bazirano na knjizi, ali nikada nece biti isto, i ne mozemo se nadati tome. Do sada po meni, odlicna serija. Mada se slazem da bi neke scene mogle bolje da isprate knjigu.

A sto se tice Cersei, meni ova gluma odlicno oslikava njenu licnost. Mislim da su dobro preneli na totalno drugi medij.

Kuca Stark naravno :) severnjaci. najbolji lik? Pa lord Edard Stark. Ima li casnijeg, postenijeg i odanijeg coveka u svih 7 kraljevstava? rastuzilo me je ipak sto sam cuo da ce biti obezglavljen zbog "izdaje" :(( ako iko moze da mi kaze gde mogu nabaviti knjige iz ovog serijala u Novom Sadu bio bih zahvalan.

Verovatno mozes u bilo kojoj bolje opremljenoj knjizari. Izdavac je Laguna, znas ime pisca i serijala...pa put pod noge i u obilazak i naci ces :)

Back