George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Da i sto bi kraljevi gardisti cuvali Lijenu (ovo sam negde procitao, nisam sam dosao do zakljucka), osim ako ne cuvaju sina RegaraTargarjena...
A da li se secas, one scene kada Mira i Dzaden ili kako se vec zove, pricaju Brenu pricu o kraljici lepote? Tu su sinonimi za Regara i Lijenu, a osim toga jedini preziveli lik koji se borio protiv gardista, osim Edarda je i otac Mire i Dz, valjda Lord Sivotacke Motrilje. A on je veoma dobar prijatelj sa Edardom, predpostavljam da i on zna tajnu...
Nevezano za to, ali bira bi fora kada bi Dzon Snezni napravio neki savez sa tudjinima ili naucio da kontrolise njihovu moc i kada bi poveo armije utvara da osveti porodicu... Mislim da bi to bilo LUDO!!!

Ima jedan deo gde se Sersei priseća vremena kad je njen otac pokušavao da ugovori brak između nje i Regara ali nije uspeo. Evo taj zanimljivi deo, odnosno Serseine misli na tu temu... Na engleskom su, ali nema veze...

"If she had only married Rhaegar as the gods intended, he would never have looked twice at the wolf girl. Rhaegar would be our king today and I would be his queen, the mother of his sons. "

Meni su omiljeni likovi Deneris i Dzon Snežni.
Voleo bi da se oni smuvaju, poraze Lanistere i ostale, i zajedno vladaju :D.
Ali Martin će verovatnije da kokne jedno od njih.

90% ce se smuvati, 70% neko od njih gine. Verovatno Deneris, vec zamisljam scenu u kojoj Dzon seda na presto, sa tuznim i nesvesnim pogledom na licu, drzeci bezivotno telo Deneris u narucju. Dok napolju Kraljeva luka gori, smrt i razaranje na sve strane, a oko grada lete zmajevi...
Osim toga pitam se kako ce se Deneris i Dzon upoznati. U jednom poglavju, kada Deneris tera er Dzoru da joj prica o svom zivotu, on joj prica i o tome kako ga je Edard Stark proterao i nazvao necasnim, a ko je on da ga zove necasnim kada sam ima kopile... Mislim i da je pomenuo i ime Dzona... Smatram da ce se prvo sresti Arya i deneris (mada se slazem sa Tzarom, trebalo bi Arya sve da ih pobije, "Kolega Assassin :) " )....

I nadam se da će u Plesu biti dosta poglavlja Deneris i Dzona :). Bilo bi mi logično da Tirion odigra neku važnu ulogu u raspletu. Čini mi se da pomalo kao da ne zna šta tačno hoće sa Brijenom, a i Gnezdo Sokolovo i Maloprstć su mi se nekako udaljili od glavne pozornice.
Uf, ne mogu dočekati Ples. Pa kad izađe, dok se prevede kod nas.. pa dok ga Laguna isecka u dva, tri dela :dash:.
Šta je sa dešavanjima na zidu, i tzv. Tuđinima ? Moglo bi tu biti zanimljivih stvari.

Naravno da ce napisati milion poglavlja o Dzonu i Deneris, pa ipak nije napisao o njima nista preko pet god, od poslednje knjige... Dobro jeste izbacio poglavlje o Deneris i o Dzonu, ali nije to to...
Na kraju 4 knjige govori, da ce u 5 biti radnja o Dzonu i Deneris, tj sta se sa njima desavalo tokom radnje 4 knjige... Obozavam Dzona, bila bi fora kada bi sklopio savez sa Tudjinima... I da Tiriona isto volim, smatram da je prema njemu ucinjeno najvise nepravde... Ali osvetice im se on... Ona scena kada je ubio caleta, obozavam je i treba tako...

Mada mi nije najsimpatičniji, Tirion mi je možda i najbolje izgrađen njegov lik, fizički neugledan ali izuzetne inteligencije i snalažljivosti, mislim da ima veliki potencijal za knjigu, ne bi voleo da ga ubije..
I da, neću mu oprostiti što je ubio Igrid , Dzonovu divljanku :confused:.
Boga mu, koliko dugo piše, stvarno očekujem najbolju knjigu serijala dosad.

Pa možda i za nas važi ono što je Igrit stalno govrila Džonu:Ne znaš ti ništa Džone Snežni.
Jedino objašnjenje za tako kratku ulogu koje mogu da shvatim je da je ona trebala da bude samo uvod i neophodni sastojak da Džon zapravo preskoči stepenik kada su u pitanju divljani.A i njihova princeza je još uvek u igi(i njeno dete)

Bas tako. Slazem se sa lokijem, zao mi je bilo kada su ubili Igrid, ali sa druge strane koliko je uopste vaznijik likova poginulo... E to je Dzonov najveci problem, jer je izgubio oca, majku nikada nije upoznao, braca i sestre su mu mrtvi (bar on tako misli), Zimovrel unisten, svi prijatelji i poznanici odatle pobijeni i na kraju Ingrid... Sta mu je ostalo osim Nocne Straze? Ni sever mu nije ostao... Prema tome u teskoj je poziciji, predpostavljam da ce pokusati da postigne nesto sa Nocnom i Divljanima, zatim tu je kriza sa Tudjinima, pa Stanis. Mozda bi se moglo reci za Dzona da je los lik, zbog one situacije sa detetom koju je Vucji Copor pomenuo... Ali opet sa druge strane da li je to toliko lose? Ipak je to pravedna odluka donekle po meni, e sad ako dozvoli da melisandra spali onu bebu, ili Mensa, e to mi se vec ne bi svidelo... Osim toga, sa druge strane igrid je i morala da pogine, jer kako bi Dzon onda imao nesto sa Deneris zar ne... A tu su i druge zene u pitanju, Val divljanska princeza, sestra zene mensa Rajdera, koju je Dzon mogao da ozeni, a tim cinom bi sklopio savez sa divljanima i dobio Zimovrel od Stanisa. Ali ne Dzon je pravilno (po meni) postupio i nastavio sa Nocnom. Jer koliko se secam na kraju su mu dolazile reci Lejdi Kejtlin u glavu "Ti nisi Stark, Dzone Snezni" i onda se on osvesti i kaze "Da u pravu si, ja nisam Stark" (ili tako nesto...). E to mi se veoma dopalo. Zatim tu je i melisandra, mislim i da ce ona imati neku aferu sa Dzonom. Gotivim likusu, nzn ni sam zasto... e da niko ne prica o Brenu i o njegovom trecem oku, letenju, trookoj vrani i td... Pitam se kod koga to ide preko zida da se obucava? prema jednoj mojoj teoriji, onaj lik sa kojim je Bren poslednji put vidjen u knjizi (onaj sto jase Mamuta i sto je spasao Sema) je njecov stric Bendzen. Smatram da ce Bren tamo nauciti neku drevnu tajnu koja povezuje i Tudjine... na kraju ce on pomoci Dzonu da povrati Sever... A ona glupa Sansa (najvise je mrzim), nadam se da ce ona da postigne neki napredak sa maloprsticem. E a imam neki cudni osecaj da ce Maloprstica ubiti Sansa ili Kejtlin Stark. Bila bi fora da ga kejtlin ubije, jer ju je kao od uvek voleo, a i on je sve napravio. U onoj sceni kada ubija onu debelu i glupu (i nju mrzim) Lizu Erin, sve se saznaje, koliki je zapravo Maloprsticev uticaj na tu celu "IGRU PRESTOLA"...

Bren i Rikon su naslednici Zimovrela,ali je treće oko Brena stavilo u jednu drugu ravan koja se ne ispunjava državnim poslovima.Zato mislim da će Rikon imati veću ulogu u poslovima države.Očigledno je da će doći do velikih promena u onome što se zove geopolitička situacija.Tu mislim i na Sever i iza Zida ,ali i na prekomorske zemlje,jer da nije tako ne bi bilo ni razloga da ih se detaljnije uvlači u priču.

E Lovce e visis na forumu "Land of Westeros".

ne, ali mozda cu poceti kad izadje ples.

sto se tice tih nagadjanja, moje skromno misljenje je da, ao iko bude vladao severom (bilo kao Kralj Na Severu ili kao Lord od Zimovrela) to ce biti Rikon. On je zakoniti naslednik posle Brena. Bren nece vladati severom jer ce postati neki carobnjak ili nesto slicno. Moguce da ce Bren biti clan nekog velikog veca u Kraljevoj luci (npr. umesto Varisa...). Dzona mogu da zamislim kao kralja na gvozdenom tronu. Verujem da je on sin Regara i Lijene, a to znaju dve osobe... Prvi je Hauland Rid, otac Mire i Dzodzena, a drugi je Varis. Varis je prividno nestao ali ce vec da izdjiklja odnekle.
A sto se tice likova koji ce da poginu, mislim da ce najvise likova poginuti tek u 6. delu (Vetrovi zime). Tu ce doci do invazije Tudjina na 7 kraljevsava, i bice gadno. ali e u 7. delu da se svi zberu i ...

''... Prvi je Hauland Rid, otac Mire i Dzodzena, a drugi je Varis. Varis je prividno nestao ali ce vec da izdjiklja odnekle.''

Kao sto sam i napomenuo u ranijim postovima, Hauland Rid je jedini preziveli osim Edarda Starka u borbi protiv kraljevih gardista, a njegova deca su brenu pricali pricu o "Vucici kraljici lepote". Predpostavljam da ce kada vreme dodje, ako oni znaju istinu nju reci Brenu, koji se "sasvim slucajno " nalazi kod Zida, Nocne gde je Dzon...
A sto se Varisa tice, kao sto sam i napomenuo ranije, on je oduvek govorio da "sluzi samo kraljevstvu".
E onda ako je Dzon zaista Targarjen, Varis bi trebao da sluzi njemu. Dok sa druge strane imam teoriju da bi Varis mogao da skokne do Deneris i da joj kaze istinu o Dzonu. Ipak on ima poslednje pismo Edarda Starka koje je posveceno Dzonu. E sad zasto bi on svoju poslednju poruku poslao Dzonu, a ne svojoj zeni ili zakonitoj deci, ako ona nije od tolike vaznosti....

A sto se tice Alex izgleda da sam je uplasio svojim pitanjima pa je nema....:(
salim se naravno... :D:super:

http://asoiaf.westeros.org/index.php/forum/14-a-dance-with-dragons/

Nesto o Chapterima, pogledajte...

e Vucji Copore secas se kako si pomenuo onu Igridinu uzrecicu, "Ne znas ti nista Dzone Snezni"?
E pa pogledaj sta sam nasao...
"She flirts with him a bit, lets the proverbial axe drop that he's in all her visions in the fires now, that he needs to watch his back, and then the chapter ends with the old favorite of 'You know nothing, Jon Snow,' from Melisandre."
E sam rekao da Melisandra ima povezanosti sa Dzonom...

Poslednja izmena:
:rumenka:
Ccc... Nestanem na kratko i vidi šta se desi....

Nego, što se tiče teme... Meni baš i nije žao što je Igrid umrla... (ipak navijam za J i D :per:).

Jer koliko se secam na kraju su mu dolazile reci Lejdi Kejtlin u glavu "Ti nisi Stark, Dzone Snezni" i onda se on osvesti i kaze "Da u pravu si, ja nisam Stark" (ili tako nesto...).

Čini mi se da je Duh tad došao i on se setio kad je našao jezovuke, kako je Duh bio odbačen i SNEŽNO beo, za razliku od ostalih...
Ako kraljevstvo bude obnovljeno na Severu, iako je Rob proglasio Džona za naslednika, to baš neće glatko da ide. Ipak je Džon kopile, i kad pogledamo, pre će da se ustoliči neka druga porodica, ako se Rikon ili Bren ne pojave... Jer ukoliko želi da bude Kralj na Severu, mora da potčini gomilu porodica, da napravi vojsku, da se reši Stanisa... I šta će sa Noćnom Stražom?! Plus što on je sam svestan toga da ne može kopile da vlada Zimovrelom pa makar on bio jedini živ naslednik.
Da tu je Sansa, ali ona je tupava... A Arja je bogu ( odnosno bogovima u njenom slučaju :D) iza tregera....
Zato se slažem sa lovcem, bar što se tiče toga...

Opa vidi ko se to nama vratio:prstic:

Ali ne zaboravi jednu stvar, kada je Rob zahtevao od svojih vazala da potpisu njegovu poslednju volju, tj testament svi su se slozili. A u novom poglavlju aDWD Dzon salje pismo Karstarkovima za pomoc, a oni odgovaraju na poziv iako su bili napustili Starke (ona scena kada Rob ubija njihovog Lorda). A zasto bi to uradili ako ne zbog toga jer je Dzon naslednik?
Slazem se sa tim da bi Dzon tesko prihvatio Zimovrel ili ga uopste ne bi prihvatio (bar na kratko), ali kako ce se odigrati taj Dzonov epski uspon na tron o kom svi toliko pricamo, ako on pre toga ne dobije sever? A sto se mene tice ona glupa, retardirana Sansa moze slobodno da se ubije, bar bi nam ucinila uslugu.
Sto se Brena tice, cini mi se da ima i poglavlje o njemu, na onoj adresi sto sam vam dao
tj ovoj http://asoiaf.westeros.org/index.php...-with-dragons/.
Ali nisam stigao da pogledam. Ima price o 2 poglavlja o Dzonu i koliko sam saznao Stanis ga i dalje ponizava i sikanira donekle, ali i trazi njegove savete za borbu na severu. Dzon mu govori sta da radi, koga da zove i td. A Stanis krece da napadne Kopile od Boltona (Boltone i Freje prezirem). Melisandra prica kako vidi Dzona stalno u vatrama i valjda razmislja kako kralj nije pravi ratnik svetla, vatre. E tu je prelom po meni, jer bi Dzon trebao da bude taj ratnik, " Pesma Leda i Vatre" Dzon bi bio "Led" sa strane Starka a "Vatra" sa strane Targarjena.... E smorih sa pisanjem, a jos toliko toga ima za napisati... :)

Možda treba razmišljti rugačije.Koje porodice zaista žele povratak,odnosno restauraciju starog sistema Vesterosa koji ,ipak ,samo jedna epoha u istoriji.Meni se čini da je ta epoha gotova i da je pregrupisavanje državnih organizacija neminovno.E ,sad je tu Deneris koja ,za sada,ima u planu restauraciju,ali to je restauracija njene loze,dakle već jednom srušenog sistema.A ko bi od porodica mogao da je podrži?

Back