Geografski fakultet?

Moze li neko da mi odg na par pitanja...hitnoooo...do sutra...
1. Pod uticajem orogenih tektonskih pokreta nastaju:
a)venacne planine
b)gromadne planine

Хех, које питање... Знам да је касно, али да те просветлим - ни у једној званичној и важећој подели не постоје веначне и громадне планине. :)

Ljudi, uopste nije los geografkski..ko makar malo razmislja o tome i voli treba da upise. Kada kazu daje lak fakultet, pa ne znam i nije bas, moras debelo da se potrudis oko nekih stvari..jedna od najboljih stvari fakulteta jeste jer pruza veliki broj poznanstva i stvarno mnooogo dobrog druzenja sa razlicitim ljudima sto to do nekle pomaze sa studiranjem. Sto se tice koliko je perspektivan..pa zasigurno ti svaki smer moze zagarantovati makar 1 ili 2 mesta na trzistu rada! Prosveta, zavodi, razne firme zaduzene za gradnju, turisticke agencije a i tu je uvek ona opcija da se ostane na fax i napredujes ;)..sve zavisi koliko si spreman i da li volis ovako neko zanimanje. Ja sam na demografiji i za sada se ne zalim..ako nekog zanima nesto konkretno- neka se obrati :))!!

Хех, које питање... Знам да је касно, али да те просветлим - ни у једној званичној и важећој подели не постоје веначне и громадне планине. :)

da li bi mogla da malo vise objasnis na sta konkretno mislis? svuda se pominje ta podela, a sad me bas zagolica.. cak se i uclanih ovde da te pitam ovo...
hvala
ps ili ako hoces da ti ostavim mail, pokusah i privatno da poseljem poruku ali nemam pojma kako
pozdrav

da li bi mogla da malo vise objasnis na sta konkretno mislis? svuda se pominje ta podela, a sad me bas zagolica.. cak se i uclanih ovde da te pitam ovo...
hvala
ps ili ako hoces da ti ostavim mail, pokusah i privatno da poseljem poruku ali nemam pojma kako
pozdrav

Orogeni tektonski pokreti se po Eduaradu Sisu dele u dve osnovne grupe. Horizontalni, tangencijalni ili plikativni koji se vrse u horizontali , kao posledica dugotrajnih bocnih potisaka, izazivaju ubiranje slojeva na povrsini i u unutrasnjosti Zemljine kore i vertikalni, radijalni ili disjunktivni koji se vrse u vertikali usled pritisaka u Zemljinoj kori, u pravcu Zemljinog radijusa. Krajnji rezultat orogenog procesa nabiranja jesu venacne planine, a planine postale u procesu radijalnih pokreta razlamanja nazivaju se gromadnim ili rasednim. Nadam se da sam ti pomogla iako to tvoje pitanje uopste nije precizno. Dalje zelim da napisem da onaj ko misli da je Geografski fakultet lak, da na tom fakultetu nema sta da trazi. Ovde vidim da ima takvih komentara i apsolutno se ne slazem sa njima. Fakultet ima skoro sva obavezna predavanja i vezbe, mnostvo crtanja karata, raznih radova, a da ne spominjem i problematicne profesore) Toliko od mene...pozdrav svim kolegama sadasnjim i buducim...:)

Orogeni tektonski pokreti se po Eduaradu Sisu dele u dve osnovne grupe. Horizontalni, tangencijalni ili plikativni koji se vrse u horizontali , kao posledica dugotrajnih bocnih potisaka, izazivaju ubiranje slojeva na povrsini i u unutrasnjosti Zemljine kore i vertikalni, radijalni ili disjunktivni koji se vrse u vertikali usled pritisaka u Zemljinoj kori, u pravcu Zemljinog radijusa. Krajnji rezultat orogenog procesa nabiranja jesu venacne planine, a planine postale u procesu radijalnih pokreta razlamanja nazivaju se gromadnim ili rasednim. Nadam se da sam ti pomogla iako to tvoje pitanje uopste nije precizno. Dalje zelim da napisem da onaj ko misli da je Geografski fakultet lak, da na tom fakultetu nema sta da trazi. Ovde vidim da ima takvih komentara i apsolutno se ne slazem sa njima. Fakultet ima skoro sva obavezna predavanja i vezbe, mnostvo crtanja karata, raznih radova, a da ne spominjem i problematicne profesore) Toliko od mene...pozdrav svim kolegama sadasnjim i buducim...:)

hvala za one koji to ne znaju
naravno na pitanje nije precizno jer ce prvi put susrecem sa izjavom od 'geologicarke':''Хех, које питање... Знам да је касно, али да те просветлим - ни у једној званичној и важећој подели не постоје веначне и громадне планине
i opet '...важећој подели не постоје веначне и громадне планине...'
e i to je ono sto me buni.
btw kad pominjes Sisa kasnije su iznete mnoge nelogicnosti, jer je on zastupao teoriju da se Zemlja hladi... bla, bla. Sve to sto si objasnila je tektonika ploca i nema veze sa E.Sisom.
pozdrav

Zna li neko u cemu se Kopaonik po geoloskoj gradji razlikuje od drugih Dinarskih planina,tj kakva je ta njegova grajda? Znam da mu je jezgro granitno i tercijarne starosi ( sto ga je i uvrstilo u Dinarske planine), da je odvojeno skriljcima od serpentinske mase, da ima vulkanskih stena, mezozojskih krecnjaka, ali sta je to specificno sto on ima ili nema u odnosu na druge Dinarske planine? Ima li ovde neko ko polaze Geografiju Srbije? Unapred hvala!

Zna li neko u cemu se Kopaonik po geoloskoj gradji razlikuje od drugih Dinarskih planina,tj kakva je ta njegova grajda? Znam da mu je jezgro granitno i tercijarne starosi ( sto ga je i uvrstilo u Dinarske planine), da je odvojeno skriljcima od serpentinske mase, da ima vulkanskih stena, mezozojskih krecnjaka, ali sta je to specificno sto on ima ili nema u odnosu na druge Dinarske planine? Ima li ovde neko ko polaze Geografiju Srbije? Unapred hvala!

Upisah u Googlu geogr. fax a ne izlazi mi nista...kao da je nestao... Pa naidjoh na ovu diskusiju... Ja polozih kod Mile i ono sto ona prica i pise je u mnogim situacijama smesno....mnoge smesne stvari je i meni licno rekla...profesor koji sa takvim izjavama ne bi mogao ni u srednjoj skoli da dobije prelaznu ocenu...elem....kopaonik (i jos neke planine) se ubraja u dinaride prvenstveno jer je nabran (zahvacen mladjim tektonskim pokretima alpske orogeneze) za razliku od stare rodopske mase (od koje se po tome razlikuje) a opet manje nabran u odnosu na Dinaride....tako da se on zbog toga ubraja u prelaznu (dinarsku) zonu...ali mnogi autori su ranije ubrajali Kop u rodopsku masu ili cak u zasebnu grupu planina tako da se moze reci da se tu ne zna ko pije a ko placa.... inace uzima se kao merilo i gradja ali ako pogledas (barem po literaturi) videces da se brojne (tzv Dinarske) planine dosta razlikuju po tome....na primer Cer i Vlasic nemaju gotovo uopste krecnjaka, dok su planine uz granicu sa C.Gorom dosta bogate istim....u isto vreme sve planine (ukljucujuci i Rodopsku masu) u osnovi imaju paleozojske skriljce....mozda je i razlika sto "novijih" stena ima manje na prostoru rodopske mase, jer su tu zastupljenije starije (paleozojske stene)....

...ebi ga nadam se da sam pomogao....

ono sto je 'kvaka' je to da kazes da je pruzanje meridijanskog pravca u odnosu na Dinaride.
Ona postavlja 'inteligentna' pitanja gde se ti stvarno na ispitu zamislis i pitas sta me sad pita. Dok ona cveta. To se posebno odnosi na krecnjak, klimu, koja se u knjizi sva klima. A na ispitu tek veza s vezom ne postoji izmedju naucenog (iz knjige) i onog sto pita.
trebas da naucis da je plavo zuto, tj odgovore na ta inteligentna pitanja, ne zameras i polozices.

Hello everybody!
S obzirom na to da mi jezici idu prilicno dobro a neostvareni san mi je da putujem po svetu, ozbiljno razmisljam o tome da upisem Turizmologiju. E sad, dvoumim se izmedju grada, NS ili BG. Videh ovde da dosta govorite o opstoj neorganizovanosti na Geografskom faksu u BG, ali istini za volju to govore i na forumu Filoloskog :) Poenta je u tome da neorganizovanosti ima svuda, u manjoj ili vecoj meri tako da to mogu da istrpim. A primarno me interesuju tri stvari koje su ostale nerazjasnjene na forumu: Da li je fakultet dobio akreditaciju? Da li se ostvaruju terenske vezbe i da li je praksa i dalje obavezan predmet? Takodje, ako imate nekakve informacije o daljem zaposlenju, pisite i o tome, sve je korisno. Hvala unapred svima koji nadju vremena da odgovore na poruku :hvala:

Molim vas ako neko moze od vas sto ste polozili Geografiju Srbije, da mi objasni sta treba da pricam kad dobijem pitanje planine i kotline u Pomoravlju, tj sredisnju zonu gromadnih planina i kotlina...teorije su mi jasne, granice isto, postanak sredisnje zove...sve je to ok, planine i kotline takodje znam da nabrojim, ali me buni kad krene prica o Moravskoj udolini tj njene faze postanka poligenetska, polifazna i polimorfna. Poligenetska: tektonska, abraziona, fluvijalna,paleovulkanska, polifazna ( 5 terasa tj 5 faza usecanja ) i dobro polimorfna to mi je jasno kotline i klisure. Pa ako neko moze ukratko o ovom poligenetskom, tj polifaznom delu:) sta treba da kazem kod Mile??:dontunderstand: Ljudi hvala puno ko odgovori..

Hello everybody!
S obzirom na to da mi jezici idu prilicno dobro a neostvareni san mi je da putujem po svetu, ozbiljno razmisljam o tome da upisem Turizmologiju. E sad, dvoumim se izmedju grada, NS ili BG. Videh ovde da dosta govorite o opstoj neorganizovanosti na Geografskom faksu u BG, ali istini za volju to govore i na forumu Filoloskog :) Poenta je u tome da neorganizovanosti ima svuda, u manjoj ili vecoj meri tako da to mogu da istrpim. A primarno me interesuju tri stvari koje su ostale nerazjasnjene na forumu: Da li je fakultet dobio akreditaciju? Da li se ostvaruju terenske vezbe i da li je praksa i dalje obavezan predmet? Takodje, ako imate nekakve informacije o daljem zaposlenju, pisite i o tome, sve je korisno. Hvala unapred svima koji nadju vremena da odgovore na poruku :hvala:

Da dobili smo akreditaciju, odrzavaju se terensek nastave svake godine i to je najlepsi deo studiranja na ovom fakultetu, asto se prakse tice, posto sam ja po starom programu, imam je sad u cetvrtoj, a po Bolonji verujem da je ima i vise, a ne samo u cetvrtoj :hvala:

u isto vreme sve planine (ukljucujuci i Rodopsku masu) u osnovi imaju paleozojske skriljce....mozda je i razlika sto "novijih" stena ima manje na prostoru rodopske mase, jer su tu zastupljenije starije (paleozojske stene)....

А да ти није логично да су тзв. родопска маса и Динариди одвојени због тога што су различите тектонске јединице, тј. настале су на различит начин, што повлачи за собом да имају поптуно различиту геолошку грађу (дакле, и састав и старост и склоп)?

Hello everybody!

Fakultet je dobio akreditaciju, praksa jeste obavezan predmet ali je skoro i nema, tako da se tome ne nadas, a nesto se ni terenskih vezbi nismo nagledali, bar mi sa turizmologije. Za celu prvu godinu imali smo samo jedan izlet.
Jezika se takodje neces naslusati, al ako ti idu i volis ih uci ih privatno pa ces imati i vece sanse za zaposlenje.
Da li Ns ili Bg to samo ti mozes da odlucis. Ja sam u Bg, ali nije iskljucivo da bih sad, kad bih mogao opet da biram, upisao u NS :)

Ljudi, uopste nije los geografkski..ko makar malo razmislja o tome i voli treba da upise. Kada kazu daje lak fakultet, pa ne znam i nije bas, moras debelo da se potrudis oko nekih stvari..jedna od najboljih stvari fakulteta jeste jer pruza veliki broj poznanstva i stvarno mnooogo dobrog druzenja sa razlicitim ljudima sto to do nekle pomaze sa studiranjem. Sto se tice koliko je perspektivan..pa zasigurno ti svaki smer moze zagarantovati makar 1 ili 2 mesta na trzistu rada! Prosveta, zavodi, razne firme zaduzene za gradnju, turisticke agencije a i tu je uvek ona opcija da se ostane na fax i napredujes ;)..sve zavisi koliko si spreman i da li volis ovako neko zanimanje. Ja sam na demografiji i za sada se ne zalim..ako nekog zanima nesto konkretno- neka se obrati :))!!

XEJ,imam ja par pitanja,ako nije problem...cek,moram da posaljem jos 2 poruke:D:D

[ Sto se tice koliko je perspektivan..pa zasigurno ti svaki smer moze zagarantovati makar 1 ili 2 mesta na trzistu rada! Prosveta, zavodi, razne firme zaduzene za gradnju, turisticke agencije a i tu je uvek ona opcija da se ostane na fax i napredujes ;)..sve zavisi koliko si spreman i da li volis ovako neko zanimanje. Ja sam na demografiji i za sada se ne zalim..ako nekog zanima nesto konkretno- neka se obrati :))!![/QUOTE]

Eto mene zanima da li znas nekog ko je uspeo da se zaposli sa geografskim bilo gde skoro?

Back