Interesantan članak i prvo navodim kako sve više otpada Polesija ka misto odakle su južnoslavenska plemena došla u Srbiju i sve ukazuje na to kako su oni također došli iz samog srca Bijelohrvatske oblasti naše pramajke Galicije.
A sviđaju mi se i ove boldane rečenice jer sam i sam na sličnom tragu razmišljana jedino nisam na čisto jel ga ovaj molekularni biolog iz Zagreba trola kad mu govori da je oduševljen rezultatima i zalaže se za šta veću medijsku prezentaciju kako bi šira javnost bila upoznata tko smo, što smo i odakle dolazimo.
Balkanski geni, ili koliko smo slični
Molekularni markeri sugeriraju da su Slaveni mogli migrirati na Balkan s područja današnje Poljske i Ukrajine.
"Kao molekularni biolog i netko tko voli povijest, vjerujem da je važno da imamo pravu povijest, a ne orvelovsku zlouporabu i banalnu politizaciju iste. Važno je da imamo stvarne, definitivne podatke na genetskoj razini. Društvene znanosti uvijek daju tvrdnje koje se ne mogu kvantificirati.
S ovim, genetskim podacima, više ne može biti nikakvih dvosmislenosti o tome tko smo. Ovo je mjerljiv i definiran doprinos egzaktnih znanosti“, kaže Miodrag Grbić za P-portal.
Dodaje da su reakcije javnosti na ovo istraživanje do sada bile vrlo pozitivne.
„Ljudi su oduševljeni rezultatima. Biološki gledano, mogli su se i očekivati jer zapravo ne postoji slučaj da je neka populacija potpuno nestala i da ju je u potpunosti zamijenila druga. Profesor molekularne biologije u Zagrebu bio je oduševljen rezultatima i rekao je da bi istraživanju trebalo posvetiti značajnu medijsku pozornost čim se objavi. Važno je znanost približiti ljudima, koji su često dezinformirani senzacionalističkim tekstovima.
Moramo pokazati stvarne znanstvene podatke i pustiti ljude da na temelju njih sami donesu zaključke“, ističe Grbić.