Genetička Struktura Srba i Hrvata

Najbliže populacije autosomalno Srbima u prosjeku, radi se o nacionalnim klasterima. Zanimljivo je da su Srbima bliži geografski udaljeniji ili znatno udaljeniji Slovenci, Slovaci, Austrijanci i Česi nego prve komšije Albanci.

Screenshot_20251103-100734.jpg

@Ovi jedan @Mej bregami @FDDD

N
Prosječan Srbin je milijardu puta svjetliji od prosječnog Cigana. Vlasi su druga priča. Oni nisu nikad bili izolovani i od obnavljanja Srbije u 19-om vjeku su integrisani u srpsko društvo. Većina Cigana u Srbiji je do prije 20-ak godina živila izolovano/getoizirano, mnogi od njih i danas tako žive. Osim toga veliki procenat Cigana u Srbiji su muslimani, a i oni koji su pravoslavci su to samo formalno i nije ih briga za vjeru i crkvu. Vlasi su bjelci i kao takvi su oduvjek bili prihvaćeni, posebno od 19-og vjeka kad su integrisani. Cigani nisu bjelci i Srbi ih ne vole jer su težak šljam od ljudi (neradnici, lopovi, prevaranti, prljavi itd).

Evo nekih Srba sa mog putovanja u Kušadasi, dobar dio njih je sa juga Srbija. Čisti bjelci, svjetliji u prosjeku od Hrvata iz zapadne Hercegovina (a la Milan Bandić i Zdravko Mamić).

Pogledajte prilog 1811245
Pogledajte prilog 1811237
Pogledajte prilog 1811240
Pogledajte prilog 1811241
Pogledajte prilog 1811242
Emas pojma

Uz more se koristi oduvjek, to sam više puta naveo. Ali se dublje u Zagori izvorno nije koristilo. Slažemo se. Ali @Škutor Kićo muti vodu tvrdeći besmislicu da svi Hrvati u Dalmaciji (čak i oni 50 km od mora) oduvjek imali to N.

Znam da nema puno E-V13 u Zagori, ali čini mi se da je ipak nešto više. Msm bliže 10% nego 5%. Koje je to istraživanje prema kojem je E-V13 5% u Zagori?
IMaju je istrijani, hercegovci, boduli, vlaji, blitvari...to je cakavstina
M koristi kajkavci i đetići

IMaju je istrijani, hercegovci, boduli, vlaji, blitvari...to je cakavstina
M koristi kajkavci i đetići
Jadna je ta tvoja 'čakavština' kad se svela samo na jedno slovo. Nijedan lingvista nije zabilježio čakavski govor u zapadnoj Hercegovini. NISAN, NEZNAN, IMAN itd. ne čini neki govor čakavskim. Čakavica je puno više od toga.

Ovo je prava čakavica sa kojom ti i @Ovi jedan nema nikakve veze.

Screenshot_20251103-172238.jpg

Uz more se koristi oduvjek, to sam više puta naveo. Ali se dublje u Zagori izvorno nije koristilo. Slažemo se. Ali @Škutor Kićo muti vodu tvrdeći besmislicu da svi Hrvati u Dalmaciji (čak i oni 50 km od mora) oduvjek imali to N.
Kako si napisa da to koriste oni koji žele bit veći Hrvati mislia sam da to smatraš odlikom svih nas, al sad sam poveza šta si tia reć.

Znam da nema puno E-V13 u Zagori, ali čini mi se da je ipak nešto više. Msm bliže 10% nego 5%. Koje je to istraživanje prema kojem je E-V13 5% u Zagori?

"Iz haplogrupe E (9,8%-10,6%) među Hrvatima najčešća je podklada E1b1b1a1b-V13 (6,7%), dok su E1b1b1a3-M149 i E1b1b1c-M123 također pronađeni u malom broju (1,1%). E-V13 tipična je za populacije jugoistočne Europe, s vrhuncem među kosovskim Albancima (44%), a visoka je i među Makedoncima, Grcima, Rumunjima, Bugarima i Srbima. Najveća učestalost u kopnenom dijelu Hrvatske pronađena je u Varaždinu (16%) i Žumberku (18,2%) na središnjim otocima Dugom Otoku (15,9%) i Ugljanu (13,2%), kao i na južnim otocima Visu (23,4%) i Mljetu (15,4%). Na sjevernim otocima Cresu (3%) i Krku (6,8%) učestalost je bila slična ostalim južnim otocima (3,7-4,3%). Kod bosanskih Hrvata učestalost je bila ista kao i među Hrvatima iz Hrvatske (8,9%)."

Ne znam više ni sam di sam nalatia na taj podatak, al već iz ovog članka je znakovito šta se među najčešćim nositeljima te haplogrupe ne spominju Sinj, Imotski, Drniš ili Vrgorac već otoci i neka mista u kontinentalnoj Hrvatskoj. Moja pretpostavka je da su Hrvati iz tih krajeva živili vlaškim načinom života i od ovih uz more dobili taj naziv koji se zadrža sve do danas.

Da ne govorim kako je tim načinom života dobar dio Hrvata živia već podno Karpata, a ako sam dobro povata Vlaha je bilo i u tim krajevima tako da je već tu moglo doć do "prvog" kontakta. A postavlja se pitanje i koliko je takvih(pa i drugih ljudi sa neslavenskim haplogrupama) već podno Karpata postalo dio Slavena pa s njima i migriralo put Balkana u 6-7.st.

Prosječan Srbin je milijardu puta svjetliji od prosječnog Cigana. Vlasi su druga priča. Oni nisu nikad bili izolovani i od obnavljanja Srbije u 19-om vjeku su integrisani u srpsko društvo. Većina Cigana u Srbiji je do prije 20-ak godina živila izolovano/getoizirano, mnogi od njih i danas tako žive. Osim toga veliki procenat Cigana u Srbiji su muslimani, a i oni koji su pravoslavci su to samo formalno i nije ih briga za vjeru i crkvu. Vlasi su bjelci i kao takvi su oduvjek bili prihvaćeni, posebno od 19-og vjeka kad su integrisani. Cigani nisu bjelci i Srbi ih ne vole jer su težak šljam od ljudi (neradnici, lopovi, prevaranti, prljavi itd).

Evo nekih Srba sa mog putovanja u Kušadasi, dobar dio njih je sa juga Srbija. Čisti bjelci, svjetliji u prosjeku od Hrvata iz zapadne Hercegovina (a la Milan Bandić i Zdravko Mamić).

Pogledajte prilog 1811245
Pogledajte prilog 1811237
Pogledajte prilog 1811240
Pogledajte prilog 1811241
Pogledajte prilog 1811242
Ne znam, ja imam drugačije iskustvo. Srbe koje sam ja sretao i srečem izgleda nisu pravi Srbi.
Imam recimo slike iz vojske i uvijek je bilo u svakoj klasi i Srba. Tamnijim temom, crnom kosom i očima su se izdvajali izgledom, a bilo nas je iz svih krajeva Hrvatske, pa i Bosne i Janjevaca. Još su ovi s Kosova oba plavušani.

Najbliže populacije autosomalno Srbima u prosjeku, radi se o nacionalnim klasterima. Zanimljivo je da su Srbima bliži geografski udaljeniji ili znatno udaljeniji Slovenci, Slovaci, Austrijanci i Česi nego prve komšije Albanci.

Pogledajte prilog 1811254

@Ovi jedan @Mej bregami @FDDD

Kako to da su vam Moldavci i Rumunji bliži nego Crnogorci iako po vama Crnogorci ne postoje i to je srpski narod? :np:

Koliko su uopće pozdane te tablice i odakle ih uzimaš? Nalećem i ja na svašta, al teško mi razlučit koliko je to vjerodostojno i na kojem uzorku su rađene.

Kako to da su vam Moldavci i Rumunji bliži nego Crnogorci iako po vama Crnogorci ne postoje i to je srpski narod? :np:

Koliko su uopće pozdane te tablice i odakle ih uzimaš? Nalećem i ja na svašta, al teško mi razlučit koliko je to vjerodostojno i na kojem uzorku su rađene.
Zato što Crnogorci imaju malo veći starobalkanski/vlaški genetički uticaj od Srba, a malo manji slovenski. To nisu velike razlike. U današnjoj Crnoj Gori zbog izrazito planinskog terena je opstalo više starosjedilaca nego u okolnim regijama. Ti starosjedioci su slovenizirani/srbizirani tokom srednjeg vjeka.
Neka od starobalkanskih/vlaških plemena u današnjoj Crnoj Gori koja su sačuvala svoju posebnost do kasnog srednjeg vjeka su bili Kriči, Mataruge, Španji i Bukumiri.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kriči
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Mataruge
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Španji
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Bukumiri

Zato što Crnogorci imaju malo veći starobalkanski/vlaški genetički uticaj od Srba, a malo manji slovenski. To nisu velike razlike. U današnjoj Crnoj Gori zbog izrazito planinskog terena je opstalo više starosjedilaca nego u okolnim regijama. Ti starosjedioci su slovenizirani/srbizirani tokom srednjeg vjeka.
Neka od starobalkanskih plemena u današnjoj Crnoj Gori koja su sačuvala svoju posebnost do kasnog srednjeg vjeka su bili Kriči, Mataruge, Španiji i Bukumiri.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kriči
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Mataruge
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Španji
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Bukumiri
Ovo već ima smisla.

Graničaru naporan si jer je svak pametan svatia šta sam tia reć, a ti se po običaju vataj za krive zareze.

Interesantan članak i prvo navodim kako sve više otpada Polesija ka misto odakle su južnoslavenska plemena došla u Srbiju i sve ukazuje na to kako su oni također došli iz samog srca Bijelohrvatske oblasti naše pramajke Galicije.

A sviđaju mi se i ove boldane rečenice jer sam i sam na sličnom tragu razmišljana jedino nisam na čisto jel ga ovaj molekularni biolog iz Zagreba trola kad mu govori da je oduševljen rezultatima i zalaže se za šta veću medijsku prezentaciju kako bi šira javnost bila upoznata tko smo, što smo i odakle dolazimo.

Balkanski geni, ili koliko smo slični

Molekularni markeri sugeriraju da su Slaveni mogli migrirati na Balkan s područja današnje Poljske i Ukrajine.

"Kao molekularni biolog i netko tko voli povijest, vjerujem da je važno da imamo pravu povijest, a ne orvelovsku zlouporabu i banalnu politizaciju iste.
Važno je da imamo stvarne, definitivne podatke na genetskoj razini. Društvene znanosti uvijek daju tvrdnje koje se ne mogu kvantificirati. S ovim, genetskim podacima, više ne može biti nikakvih dvosmislenosti o tome tko smo. Ovo je mjerljiv i definiran doprinos egzaktnih znanosti“, kaže Miodrag Grbić za P-portal.

Dodaje da su reakcije javnosti na ovo istraživanje do sada bile vrlo pozitivne.

„Ljudi su oduševljeni rezultatima. Biološki gledano, mogli su se i očekivati jer zapravo ne postoji slučaj da je neka populacija potpuno nestala i da ju je u potpunosti zamijenila druga. Profesor molekularne biologije u Zagrebu bio je oduševljen rezultatima i rekao je da bi istraživanju trebalo posvetiti značajnu medijsku pozornost čim se objavi. Važno je znanost približiti ljudima, koji su često dezinformirani senzacionalističkim tekstovima. Moramo pokazati stvarne znanstvene podatke i pustiti ljude da na temelju njih sami donesu zaključke“, ističe Grbić.

Interesantan članak i prvo navodim kako sve više otpada Polesija ka misto odakle su južnoslavenska plemena došla u Srbiju i sve ukazuje na to kako su oni također došli iz samog srca Bijelohrvatske oblasti naše pramajke Galicije.

A sviđaju mi se i ove boldane rečenice jer sam i sam na sličnom tragu razmišljana jedino nisam na čisto jel ga ovaj molekularni biolog iz Zagreba trola kad mu govori da je oduševljen rezultatima i zalaže se za šta veću medijsku prezentaciju kako bi šira javnost bila upoznata tko smo, što smo i odakle dolazimo.

Balkanski geni, ili koliko smo slični

Molekularni markeri sugeriraju da su Slaveni mogli migrirati na Balkan s područja današnje Poljske i Ukrajine.

"Kao molekularni biolog i netko tko voli povijest, vjerujem da je važno da imamo pravu povijest, a ne orvelovsku zlouporabu i banalnu politizaciju iste.
Važno je da imamo stvarne, definitivne podatke na genetskoj razini. Društvene znanosti uvijek daju tvrdnje koje se ne mogu kvantificirati. S ovim, genetskim podacima, više ne može biti nikakvih dvosmislenosti o tome tko smo. Ovo je mjerljiv i definiran doprinos egzaktnih znanosti“, kaže Miodrag Grbić za P-portal.

Dodaje da su reakcije javnosti na ovo istraživanje do sada bile vrlo pozitivne.

„Ljudi su oduševljeni rezultatima. Biološki gledano, mogli su se i očekivati jer zapravo ne postoji slučaj da je neka populacija potpuno nestala i da ju je u potpunosti zamijenila druga. Profesor molekularne biologije u Zagrebu bio je oduševljen rezultatima i rekao je da bi istraživanju trebalo posvetiti značajnu medijsku pozornost čim se objavi. Važno je znanost približiti ljudima, koji su često dezinformirani senzacionalističkim tekstovima. Moramo pokazati stvarne znanstvene podatke i pustiti ljude da na temelju njih sami donesu zaključke“, ističe Grbić.
Zapadna Ukrajina koji vi držite za Bijelu Hrvatsku nije praiskonska slovenska oblast. U današnjoj zapadnoj Ukrajini prije Slovena su živili Kelti, otud i naziv Galicija (po Galima-Keltima). Prapostojbina Slovena je istočne i sjevernije od zapadne Ukrajine u današnjoj Bjelorusiji/Polesju. Sloveni su naknadno naselili zapadnu Ukrajinu, nisu tamo nastali kao etnička grupa.

Zapadna Ukrajina koji vi držite za Bijelu Hrvatsku nije praiskonska slovenska oblast.
Ne držimo mi već je to prihvaćeno od svih povjesničara koji se bave Slavenima.

U današnjoj zapadnoj Ukrajini prije Slovena su živili Kelti, otud i naziv Galicija (po Galima-Keltima).

Moraš se malo bolje upoznat sa svojom pradomovinom :kafa:

Naziv regije potječe od srednjovjekovnog grada Halycha, i prvi put se spominje u mađarskim povijesnim kronikama 1206. godine kao Galiciæ .

"Max Vasmer i moderni slavisti općenito se slažu da je "Halič" pridjev izveden iz istočnoslavenske riječi za " čavku " (" halka "). Ova ptica nalazila se na starom grbu grada."

Smješten na ušću Dnjestra i njegovih pritoka, Stari Halič nastao je na temelju nekoliko ranih naselja i trgovačkih mjesta Bijelih Hrvata , koja su se u 12. i 13. stoljeću spojila u jednu konurbaciju.

https://en.wikipedia.org/wiki/Galicia_(Eastern_Europe)
https://en.wikipedia.org/wiki/Halych

Prapostojbina Slovena je istočne i sjevernije od zapadne Ukrajine u današnjoj Bjelorusiji/Polesju. Sloveni su naknadno naselili zapadnu Ukrajinu, nisu tamo nastali kao etnička grupa.
Al su s Karpata krenili na Balkan, a ne iz Polesije šta je ogromna razlika. Ugrubo rečeno u par stoljeća :D

Koja je ovo opet opsesija sa Bijelim Hrvatima? Za čim tragaš da se pojavi? Informacije sa bloga u pravoj nauci? Ili šta?

Back