Genetička Struktura Srba i Hrvata

U Splitu mnogo manje, ali u zaleđu zaista jeste bilo značajnih migracija.
Mislim da se ne razumemo, ja samo kazem da su grane u okviru Y3120, a pogotovo PH908 koje su kod Srba ekstremno razgranate najverovatnije kod dela Hrvata dospele sekundarno kroz mešanje i pretapanje identiteta što je normalno za srednji vek.

Niko je tvrdi da neka haplogrupa ima "nacionalnu" etiketu.

Većina ljudi ne čita temu uopšte, barem ne moje postove, od kojih je svaki važan od početka do kraja, barem ove kada nešto iznosim.
Ma di i kad je bilo značajnih migracija Srba u zaleđu Splita?

Zašto su Split i bliža okolica put Omiša i Cetine označeni tamno plavom bojom isto ka i Paganija ako tamo nisu živili ljudi koje možemo smatrat pripadnicima istoga naroda?

na osnovu dostupnih podataka (YFull, FTDNA, GENI, Poreklo.rs) jasno je da postoji mali broj mikroklastera u okviru CTS10228 → S17250 → Y3120, koji:

Postoje u zapadnim (kajkavskim/severnočakavskim) zonama Hrvatske, kao što su Gorski Kotar, Hrvatsko Zagorje, Kordun, severna Istra.

Beleže se i kod Slovenaca (posebno Štajerska, Gorenjska) i ponekad u susednoj austrijskoj Koruškoj.

Nisu potvrđeni kod Srba, posebno ne u SNP-definisanoj formi.

Primeri: YP237, BY128, lokalne Y4460* varijante.

Ove grane nisu tipične za dinarsko-štokavski PH908 modal, već pokazuju alpsko-panonski kontaktni sloj.

2) Šta to znači za poreklo?

Ove mikrograne se verovatno nisu formirale na prostoru gde su dominirala ranosrednjovekovna srpska plemena, već u zoni panonskog i alpskog slovenskog talasa, gde se ranoslovenska matrica mešala s lokalnim starosedelačkim ili ranoslovenskim osnivačima.

Zbog toga je logično pretpostaviti da su Hrvati u zapadnim krajevima doneli i manji deo specifičnog Y3120, nezavisno od štokavsko-dinarskog PH908 klastera koji je dominantno vezan za Srbe, Crnogorce i Srbe u Bosni.

Kako se to uklapa s R1a?

Hrvatska populacija, posebno u kajkavsko-severnočakavskim zonama, ima i veći udeo R1a-Z280, koji je tipičan za zapadne i istočne Slovene.

Ovaj R1a sloj pokazuje jasnu panonsku i alpsku komponentu, što dodatno potvrđuje kontinuitet kontakta sa severnoslovenskim populacijama (Slovenci, delovi Austrije, Češke).

Dakle:

Dominantna dinarska zona (štokavska) kod Hrvata nosi uglavnom iste Y3120 grane kao Srbi, ali uz manji R1a.

Kajkavsko-severnočakavsko-alpska zona ima kombinaciju R1a (Z280, M458) i specifične mikroklastere Y3120, što upućuje na različit ranoslovenski stratum, delimično odvojen od dinarskog plemenskog.

Širi zaključak

CTS10228/Y3120 nije „monolitna“ samo dinarska linija: postoji dinaro-štokavski modal (PH908) dominantno vezan za Srbe i zapadne Crnogorce(Srbe iz Cg i stare Hercegovine), ali i alpsko-panonski kontaktni sloj u zapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji, sa retkim grana poput YP237.

Ove mikrograne su realni pokazatelj da je i hrvatsko pleme, posebno u kajkavsko-severnočakavskoj zoni, donelo deo Y3120 koji se nije razvio ili održao kod Srba.

Taj sloj se uklapa s većim udelom R1a, koji je kod zapadnih Hrvata i Slovenaca stabilno prisutan, dok je kod Srba mnogo ređi.

---

Jednom rečenicom:

> Da, Hrvatska populacija (posebno kajkavsko-severnočakavska) jeste donela i održala nekoliko specifičnih mikroklastera CTS10228/Y3120 koji se ne javljaju kod Srba — kao deo ranopanonskog slovenskog talasa, uz dominantniji R1a sloj koji je tipičan za zapadne i alpske Slovene.

Glavni izvori

YFull YTree v13+ (CTS10228, S17250, Y3120, PH908)

FTDNA Discover & Balkan Y-DNA Project

GENI Croatian & Slovenian DNA Projects

Poreklo.rs (PH908, S17250 teme)

Rootsi et al., Peričić et al., Behar et al.

Neke od ovih podgrana se javljanu i kod Hrvata u Dalmaciji

Poslednja izmena:
Ma di i kad je bilo značajnih migracija Srba u zaleđu Splita?

Zašto su Split i bliža okolica put Omiša i Cetine označeni tamno plavom bojom isto ka i Paganija ako tamo nisu živili ljudi koje možemo smatrat pripadnicima istoga naroda?
Govorim o Kninu, Bukovici itd.

Ti opet o Porfirogenitu? Lepo ti pise gde sta je i dokle je ko. Jeću da se vraćam na tu temu kao autističan po celi božiji dan.

Da malo pažljivije čitate, ili barem da imate minimum znanja videli bi da sam maksimalno objektivan na ovoj temi.

✔️ Postoji autentičan paleo-balkanski sloj kod Hrvata, posebno u zoni Dalmacije, Like, severnog Jadrana:

J2b2-L283 > Z631 — verovatno najjasniji „ilirskodinarski“ marker tipičniji za severne Dalmatince i Like.

Mikroklasteri E-V13 Z5018* — lokalno u Ravnim Kotarima, retko kod Srba.

J2a L24/L25 — primorski sloj, stariji od slovenskog prisustva.

R1b-Z2103 — trag ilirsko-sarmatskog sloja, ali slab.

✔️ Srbi i Hrvati dele veliki deo paleo-balkanskog sloja, ali u Dinarskoj zoni Srbi imaju daleko više E-V13, kao i širu diverzifikaciju. Zato se zaista može reći da pojedini primorski i liburnski slojevi ostaju „autentičniji“ za zapadne Hrvate, jer su se tu bolje očuvali.

Izvori

Poreklo.rs DNK projekt (J2b, E-V13, R1b)

FTDNA Discover Balkan & Adriatic

YFull YTree v13+ (J2b2, Z631, E-V13)

GENI Croatian Project

Eupedia (paleo-balkanski klasteri)

Peričić et al. (2005), Battaglia et al., Cruciani et al.

1️⃣ Srbi (Srbija, Krajina, Bosna) i Hrvati (Bosna, Dalmacija, Hercegovina) dele skoro istu slovensku autosomalnu osnovu (~50–55%) → ovo potvrđuje zajednički štokavsko-dinarski talas.

2️⃣ Hrvati severozapadne Hrvatske imaju u proseku ~5–10% više slovenske autosomalne komponente → to jasno odražava ranopanonski i alpski sloj, koji su došli iz drugačijeg migracionog pravca (zapadnoslovenskog/alpskog).

3️⃣ Razlika je najizraženija kad se poredi kajkavski prostor vs. dinarsko-štokavski prostor, dok su Srbi i štokavski Hrvati genetski gotovo identični u toj komponenti.

Glavni izvori

Global25 PCA (Eurogenes) — Balkan averages (npr. Balkan_Serbia, Balkan_Croatia, Slovenian avg).

FTDNA Balkan autosomalne tabele

Peričić et al. (2005) — High-resolution phylogenetic analysis of southeastern Europe.

Behar et al. (2013) — The genome-wide structure of the South Slavic populations.

Poreklo.rs (sažeci projekata: Srbi, Krajina, Dalmacija, Bosna, Zagorje).

Srbi i štokavski Hrvati (Bosna, Hercegovina, Dalmacija-delimično štokavsko-čakavska mix zona) pokazuju gotovo istovetan autosomalni slovenski udeo (~50–55%), dok severozapadni Hrvati (kajkavci i deo čakavaca) beleže viši udeo (~55–60%) zbog panonsko-alpskog uticaja. To jasno oslikava migracione pravce: dinarsko-štokavski talas vs. ranopanonski/alpski sloj.

evo sažetog, preglednog i akademskog upoređenja autosomalne strukture Srba i Hrvata, po jasno odvojenim regijama, uključujući tri glavne komponente: slovenski sloj, paleo-balkanski/mediteranski sloj i rano-germanski sloj. Svi procenti su okvirni rasponi na osnovu Global25 PCA, ADMIXTURE analiza (K6–K12), FTDNA i relevantnih radova (Peričić et al., Behar et al., Battaglia et al.).

Srbi iz svih regija, uključujući Bosnu i Krajinu, pokazuju gotovo identičan autosomalni obrazac: dominira slovenski sloj 50–55%, ostatak je paleo-balkanski, dok rano-germanski sloj (uglavnom I1 trag) ostaje stabilno mali.

Dalmatinski, hercegovački i bosanski Hrvati su gotovo identični Srbima u dinarskoj zoni — svi dele isti dinarsko-štokavski genetski obrazac, formiran ranoslovenskom seobom uz asimilaciju starosedelačkog balkanskog sloja.

Kajkavci i severozapadni Hrvati pokazuju 5–10% više slovenske autosomalne komponente, sa blagim pojačanjem rano-germanskog signala — u skladu s panonsko-alpskim uticajem i većim udelom R1a-Z280.

Čakavci severne Istre i Kvarnera autosomalno slede kajkavski/alpski obrazac, dok čakavci Dalmacije ostaju u okviru dinarskog tipa.

Najbliža autosomalna srodnost: Dalmatinski i zapadnohercegovački Hrvati su autosomalno gotovo neodvojivi od Srba iz zapadne Bosne, Krajine i Srbije — svi dele dominantnu dinarsko-štokavsku matricu.

Najveća odstupanja: beleže se kod severozapadnih Hrvata (Kajkavci, Zagorci) koji se autosomalno pomeraju bliže Slovencima, sa jačim slovenskim i alpskim slojem.

Glavni izvori

Eurogenes Global25 PCA i ADMIXTURE runs za Balkanski klaster.

Peričić et al. (2005): High-resolution phylogenetic analysis of southeastern Europe.

Behar et al. (2013): The genome-wide structure of the South Slavic populations.

Battaglia et al. (2009), Rootsi et al., FTDNA Balkan Project i Poreklo.rs.

Govorim o Kninu, Bukovici itd.

Ti opet o Porfirogenitu? Lepo ti pise gde sta je i dokle je ko. Jeću da se vraćam na tu temu kao autističan po celi božiji dan.

Da malo pažljivije čitate, ili barem da imate minimum znanja videli bi da sam maksimalno objektivan na ovoj temi.
Ne zanima mene Konstantin nego te pitam na osnovu drugih zapisa ili arh. nalaza da mi objasniš koja je to poveznica Srba koji su se naselili u Kninu ili Bukovici s ljudima iz Zadra, Šibenika ili Trogira koji su označeni tom istom/sličnom nijansom plave boje na onoj mapi? Isto tako šta imaju zajedničko ti naseljeni Srbi s ljudima iz Splita, Omiša, Makarske, Dubrovnika ili sa Hvara, Korčule, Pelješca i Brača koji su označeni tamnijom nijasnom plave boje? Koja je njihova povijesna veza da bi sva ta područja bila na taj način označena plavom bojom i to isključivo radi srpskog stanovništva?

Ne zanima mene Konstantin nego te pitam na osnovu drugih zapisa ili arh. nalaza da mi objasniš koja je to poveznica Srba koji su se naselili u Kninu ili Bukovici s ljudima iz Zadra, Šibenika ili Trogira koji su označeni tom istom/sličnom nijansom plave boje na onoj mapi? Isto tako šta imaju zajedničko ti naseljeni Srbi s ljudima iz Splita, Omiša, Makarske, Dubrovnika ili sa Hvara, Korčule, Pelješca i Brača koji su označeni tamnijom nijasnom plave boje? Koja je njihova povijesna veza da bi sva ta područja bila na taj način označena plavom bojom i to isključivo radi srpskog stanovništva?
Ja nemam pojma na sta aludiras? Ko je postavio tu sliku? Na sta mislis konkretno?

Ako ti tako kažeš..

Koliko su ove dvi mape aktualne i jel pokazuju one nešto konkretno?

Genetic Similarity Heatmap for Croatians

Serbians on the Genetic Similarity Heatmap
Te mape bi trebalo da pokazuju slicnost izmedju nacija, ne znam po kom osnovu, da li y dnk ili autosomalno, kako god, izgleda da su porpilicno netacne.
Sevrozapadni Hravati bi zaista bili slicni Slovencima, Madjarima itd, dok bi ostali imali vecu slicnost sa Srbima, i generalno sa dinarskim slovenima.

Moja preporuka ti je da se informises na hrvatskom dnk projektu, ili sajtu Geni, mislim da tamo ipak ima nekih autoriteta koji postavljaju proverene stvari.

Prilažem i ovu na kojoj se malo bolje vide neke stvari po pitanju nas(a i vas)

Genetic Similarity Heatmap for Croatians
Odlicno, i sta ti ova mapa govori?Trebao bi da vidis da od Cetine pa na istok postoji homogenija struktura stanovnistva koja cini jedan klaster, ili barem klaster koji se preklapa sa bosanskim Srbima, vecim delom Bosnjaka, te Hercegovcima i Srbima iz Centralne Srbije.
Sada uporedi to sa onim sto sam ja pricao, i za sta sam donosio konkretne izvore.
Pogledaj da je severozapadnom Hrvatu blizi Madjar nego Bosanac.

Iako mape sa redita nisu nikakav merodavan izvor, ja nemam pojma ko je pravio mapu, ni po kojim principima, niti koji su uzorci korisceni, kao ni koliko je stara.

Nepotpuna slika bez bosanskog elementa. Svi novopridošli podaci demantiraju srpsku mitologiju, bilo iz polja arheologije, genetike, povijesti ili književnosti. Zato cijelo vrijeme mijenjaju priču.
Ti si upravo pokazao zariste srpske genetike koja je bliza cenrtalnim Srbima i Juznim nego bilo kojim drugim Hrvatima, hvala ti :lol: :ok:

@Krishna

Gledaj ovo :D

Bukvalno je pokazao Porfirogenitove granice, i genetiku, kao i deo seoba u dalmatinsko zaledje sto je tamo izmenilo genetiku.
Ni ja ovo ne bih bolje uradio, nisaam strucan za mape. Srbin Iz Cacka jednako bilo koji stokavski Hrvat, Srbin iz Sumadije duplo blizi BiH Hrvatu nego bilo koji Hrvat iz centralne Hrvatske.

Poslednja izmena:
Žarište genetike vam u povijesnim hrvatskim krajevima a jezik u starim hrvatskim knjigama, nije lako nimalo. :kpozdrav:
Stari Hr krajevi poput Zahumlja, Raske, Zapadne Srbije, Istocne Hercegovie, Istocne Bosne? Hahaha.

Zasto Ostali Hrvati toliko odudaraju? Zasto su Sumadinci blizi svima na ovoj mapi nego ostali Hrvati? Zasto je ovo vecinski stokavska zona? Zasto se poklpapa sa Porfirogenitom i Ajnhardom? Zasto se uklapa sa migracijama na zapad ( vojna kraijna, Dalmacija)?

@NickFreakyrgios @Krishna @FDDD @Pumpaj Dinstanović @Kotromanicev sin
@suave @Casual Observer @Mrkalj
Gledajte ovo :lol:

q6uxiheicwed1.png
tomaaaa.png

Ovu genetsku kartu kao da je osobno Toma Arhiđakon crtao. :hahaha:

Back